Verraad me niet door Tessa de Loo

Beoordeling 6.2
Foto van Cees
Boekcover Verraad me niet
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Docent | 1929 woorden
  • 1 december 2011
  • 203 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
203 keer beoordeeld

Boekcover Verraad me niet
Shadow

Het leven lijkt kalm en vreedzaam te verlopen in het pittoreske dorp aan de rivier, totdat een groepje jongeren uit pure verveling een daad van ongekend geweld pleegt, met noodlottige gevolgen. Een jongen van dertien, die toevallig getuige is, vlucht diep geschokt weg - zijn eigen broer is erbij betrokken. Diezelfde avond nog dwingt die hem over het voorval te zwijgen…

Het leven lijkt kalm en vreedzaam te verlopen in het pittoreske dorp aan de rivier, totdat een groepje jongeren uit pure verveling een daad van ongekend geweld pleegt, met noodlott…

Het leven lijkt kalm en vreedzaam te verlopen in het pittoreske dorp aan de rivier, totdat een groepje jongeren uit pure verveling een daad van ongekend geweld pleegt, met noodlottige gevolgen. Een jongen van dertien, die toevallig getuige is, vlucht diep geschokt weg - zijn eigen broer is erbij betrokken. Diezelfde avond nog dwingt die hem over het voorval te zwijgen, onder het motto: broers verraden elkaar niet. In dit spannende en verontrustende verhaal wordt de lezer moeiteloos de gevoelswereld van een dertienjarige jongen ingetrokken, die tussen angst en verwondering ontdekt dat hij een geweten heeft. Tessa de Loo is de auteur van bestsellers als De meisjes van de suikerwerkfabriek en De tweeling, een roman die o.a. bekroond werd met de Publieksprijs, in meer dan twintig talen verscheen en waarvan de verfilming leidde tot een Oscarnominatie. De psychologische thriller Isabelle werd eveneens verfilmd. Haar vorige roman Harlekino is kort geleden in het Engels en het Portugees vertaald.

Verraad me niet door Tessa de Loo
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie


Feitelijke gegevens
Titel: Verraad me niet
Auteur: Tessa de Loo
Verschijningsdatum 1e druk: 3 november 2011
Gebruikte druk: 1e (gebonden)
Aantal bladzijden: 175
Uitgeverij:De Arbeiderspers

Biografie auteur
Tessa de Loo is geboren in Bussum, op 15 oktober 1946. De naam is een pseudoniem van de Nederlandse schrijfster Johanna Martina (Tineke) Duyvené de Wit. Haar pseudoniem is ontleend aan de Texelse achternaam van haar grootmoeder.

Op de middelbare school tekende en schilderde De Loo veel. Ze schreef toen ook al graag opstellen. Na haar eindexamen op de MMS te Oss gaat ze in Utrecht Nederlandse taal- en letterkunde studeren. Het stadsleven benauwt haar echter. Ze verhuist naar de Achterhoek en gaat als lerares Nederlands aan de slag. In 1980 scheidt ze en verhuist naar Pieterburen in de provincie Groningen. Na een tussenstop in Amsterdam verhuist ze naar Portugal. In 2002 wordt haar roman De tweeling zeer succesvol verfilmd door Ben Sombogaart.

In september 2011 wordt haar novelle Isabelle verfilmd met o.a. Halina Reijn in een hoofdrol. Ook de regisseur van deze film is Ben Somogaart.

Synopsis
De dertienjarige Michiel Klee is er getuige van dat zijn broer Wolf de dader is van een geweldsmisdrijf tegen een boer uit het dorp. Die man raakt in coma. Deze wraakpoging doet zijn broer omdat het slachtoffer, boer Boomsma schuldig was aan een ongeval met een van zijn vrienden. Wolf verbiedt Michiel te vertellen dat hij de dader is. Als de boer aan de gevolgen van het zinloos geweld sterft, wordt een verkeerde dader opgepakt. Hoe lang kan Michiel zijn mond nog blijven houden, als de opgepakte jongen het gehandicapte broertje is van zijn schoolvriendin Titia? Kan hij tegen de stem van zijn geweten op.”En coming of age roman van De Loo over broederliefde, loyaliteiten en de stem van een kinderlijk geweten.

Eerste zin van het boek
Als mijn vader dit hoort, dacht Michiel
Michiel is er getuige van geweest dat zijn broer Wolf iemand in elkaar heeft geschopt. Hij fietst naar huis en overdenkt wat hij moet doen.

Laatste zin van het boek
De klanten weken voor hem uiteen alsof hij Mozes zelf was en zij de Rode zee, die zich behoedzaam terugtrok (blz. 175)
Toelichting: het dorp is er op de hoogte van dat zijn broer Wolf de dader is van het zinloos geweld tegen boer Boomsma. De eerste tekenen van verwijdering worden zichtbaar.

Samenvatting
Het verhaal opent met een passage waarin de 13-jarige Michiel Klee in verwarring naar huis fietst. Hij is er zojuist getuige van geweest dat zijn broer Wolf (18 jaar) iets verschrikkelijks heeft gedaan. Wolf komt later thuis en dwingt hem het gepleegde feit niet te vertellen, omdat broers elkaar nooit verraden. Vroeger had Michiel inderdaad een goede band met zijn broer (die bouwde scheepjes in flessen en samen keken ze naar de sterren.) De laatste jaren is de band minder geworden.

Wanneer Michiel de volgende dag op school zit, wordt een klasgenootje weggeroepen. Irene Boomsma’s vader is het slachtoffer geworden van het zinloos geweld van een groep dronken jongens. Hij hoort dat haar vader in coma is geraakt. Niet lang daarna wordt de geestelijk labiele jongen Paultje opgepakt. Hij is het broertje van Titia met wie Michiel al heel lang bevriend is en met wie hij vaak naar huis fietst. Hij heeft de schuld gekregen van de vrienden van Wolf. Michiel komt in gewetensnood, maar Wolf komt hem ’s avonds in zijn slaapkamer opzoeken om hem nogmaals op het hart te drukken te zwijgen.


Na schooltijd fietst Michiel weer langs het jeugdhonk en hij ziet er Monique zitten, de vriendin van Wolf. Ze is sexy: hij heeft haar al eens zijn vrijen met Wolf. Ze wacht op zijn broer, maar laat hem intussen een opname van Wolfs wandaad op haar mobieltje zien. Het is hun geheim, zegt ze. Ze zegt dat hij wel aan haar borsten mag zitten, maar Michiel is te bleu.

Wanneer Michiel thuiskomt, hoort hij op het regionale nieuws dat Boomsma overleden is. De leraar brengt de volgende dag het nieuws in de klas waarin Irene zit. Michiel denkt tijdens de les na over het verschil tussen mensen en mensapen en het geweten. Na school rijdt hij mee met Titia. Er is een ambtenaar thuis die zegt dat de expositie van Pauls tekeningen nu niet kan doorgaan. Hij is immers een moordenaar.

Wanneer Michiel ’s avonds naar de stem van het geweten luistert, gaat hij naar Wolf om hem te vragen zich aan te geven bij de politie. Wolf lacht hem uit en hij dreigt zijn broer met maatregelen als hij gaat klikken. De zondag erna gaat het gezin fietsen naar Zaltbommel. Ook Wolf gaat mee: hij houdt zich afzijdig , maar hij is wel in geweld geïnteresseerd: ze bezoeken het Maarten van Rossummuseum. Zit geweld in de genen?, vraagt Michiel zich af.

In een hoofdstuk daarna vertelt Michiel over het ongeluk met de vriend van Wolf. Hij was een brommerfanaat die altijd achter auto’s ging hangen. Boomsma wilde hem op een dag (2 jaar geleden) losrijden, maar na het remmen kwam deze Robbie van Doorn ten val en overleed. Boomsma werd vrij gesproken, maar zijn vrienden pikten het niet. Als protest hadden ze zijn brommer met goudverf bespoten op het dorpsplein neergezet. Michiel wil een daad stellen en verft ’s avonds de brommer zwart. Het wordt nog even spannend wanneer zijn broer komt voorbijrijden. Monique zit niet achterop bij Wolf: het is de zus van zijn vroegere vriend (Kiki). Wolf laat Monique dus stikken.

De volgende dag gaat Michiel met Titia naar de plek van hun jeugd. Ze vertelt dat haar moeder depressief is en dat Paul echt onschuldig is. Zij dringt er op aan dat Michiel bij zijn broer navraagt wie het echt gedaan heeft. Ze rekent op zijn steun. Michiel komt in gewetensnood en in een loyaliteitsconflict tussen broer en jeugdvriendin.

Hij komt thuis en hoort in de kamer van Wolf een ruzie tussen Wolf en Monique. Wolf is eerst boos om de geverfde brommer. Zij praat over zijn vreemdgaan met Kuki en loopt boos weg. Ze heeft met de opname van het ongeluk op haar mobiel regelrecht naar de politie. Paul wordt vrijgelaten en Wolf wordt opgepakt. Michiel vertelt dan wat er is gebeurd aan zijn ouders. Hij heeft zijn broer Wolf boer Boomsma zien schoppen. De groep vrienden was dronken en ze hebben wraak genomen op Boomsma vanwege het ongeval met Robbie. Moeder probeert Wolf vrij te pleiten, maar zijn vader (veearts in het dorp) ziet wel degelijk in wat er is gebeurd. Het dorp zal zich nu tegen hen keren. Michiel krijgt al een voorproefje in de supermarkt als hij iets moet halen. De mensen spreken achter zijn rug over de moordenaar.

Titelverklaring
De broer van Michiel Klee, Wolf, vraagt hem niet te verraden wanneer hij weet dat zijn broertje er in het jeugdhonk getuige van is geweest dat hij via zinloos geweld iemand heeft geschopt. Broers verraden elkaar niet

Analyse van de personages/karakters
Michiel Dertien jaar oud, het brave jongetje uit de klas dat zich nog helemaal moet ontwikkelen. Hij kijkt eerst op tegen zijn foute broer. Hij heeft een vriendinnetje, Titia, die hem vraagt haar te helpen. Hij is het type van the good guy. Hij komt in een gewetensconflict. Mag je je broer verraden? Grappig is wel dat hij discussies voert met de stem van zijn geweten.

Wolf Achttien jaar oud. De naam zegt het al: hij is een wolf onder de mensen. Hij neemt wraak op de dood van zijn vriend Robbie. Maar ernstig is ook dat hij zijn broertje bedreigt. Het is over het algemeen een slechte jongen (the bad guy) Hij heeft een vriendinnetje dat hij ook al bedriegt, n.b. met haar beste vriendin Kuki. Uiteindelijk wordt hem dat fataal, want zijn ex-vriendin verraadt hem wel.


De moeder van de jongens Ze is modern vergeleken bij andere ouders in het dorp. Ze heeft een baan en besteedt niet zo veel tijd aan de kinderen. Wolf kan zijn eigen gang gaan en ze zijn niet streng genoeg om hem in het gareel te houden: hij is al jong bezig met drank en seks. Wanneer ze hoort, dat Wolf uiteindelijk de dader is, wil ze de daad eerst nog vergoeilijken.

Genre
- Psychologische jeugdroman
- Young adultboek
- Coming of age

 Uitgewerkte thematiek en motieven
Enkele motieven spelen een belangrijke rol in dit boek:
- de relatie tussen broers.
  Evenals tussen zussen is er soms een vijandige relatie tussen broers in een gezin. Het is eigenlijk af te leiden   van een Bijbels motief: de relatie tussen Kaïn en Abel. Het is de good guy tegen de bad guy. Nu heeft de jongste iets verschrikkelijks gezien en hij mag van zijn oudere broer niet vertellen wat dat is. Zijn broer doet een beroep om hem met de mededeling dat broers elkaar niet verraden. Uiteindelijk verraadt Michiel zijn broer niet, maar hij heeft wel grote moeite met het bewaren van zijn geheim, omdat hij in een gewetensconflict komt.

- Het geheim (een bekend motief in verhalen)Iets mag niet worden verteld en het is de taak van de auteur om dat geheim zo lang mogelijk te onthouden waardoor de spanning stijgt.


- Loyaliteitsconflict: Michiel zit tussen twee vuren: aan de ene kant zijn broer en aan de andere kant zijn geweten/zijn vriendin

- Judasmotief: hij staat voor de vraag: verraadt hij zijn broer aan de politie of niet?

- Coming of age: dat wat Michiel meemaakt hoort bij het stadium van volwassen worden: hoe ga je met dergelijke situaties om?

- Vriendschap: er zijn diverse vriendschappen: de verkeerde vriendenkring van Wolf met daarin de verkering tussen Wolf en Monique en de vriendschap tussen Titia en Michiel

- De onschuldige wordt gepakt: dit motief komt ook vaak in jeugdromans voor: eerst is er iemand die onschuldig wordt opgepakt, maar in jeugdboeken wordt de echte dader meestal wel ontmaskerd.

Structuur & perspectief
Het vrij korte verhaal wordt verteld in 16 hoofdstukken die geen titel hebben. Er is een opening in handeling: de lezer wordt onmiddellijk in het verhaal gezet. Het verhaaleinde is gesloten ( de echte dader is opgepakt) maar er is wel klein open eindje: hoe zal het dorp met de familie omgaan?

De verteller is Michiel Klee, 13 jaar oud. Hij is een personale verteller die in de o.v.t. het verhaal doet. Het is een vrijwel chronologisch verteld verhaal. In een van de hoofdstukken wordt de voorgeschiedenis, het brommerongeval van de vriend van Wolf Klee verhaald. Dat heeft twee jaar geleden plaatsgevonden. Robbie was toen namelijk 16 jaar.

De tijdlagen van het verhaal & het decor van de handeling
Het verhaal begint in september en het neemt enkele weken in beslag.

Het geweldsmisdrijf tegen Boomsma vindt in de herfstmaand plaats en de oplossing komt dus enkele weken later, waar Michiel zijn verzetsdaad heeft gepleegd en Monique haar ex-vriendje aanbrengt. Er staat geen jaartal bij, maar het is een erg actueel verhaal (opnames maken op een mobieltje, een Iphone in de klas etc.)

Het decor is een Gelders dorp tussen de grote rivieren. De stad Zaltbommel ligt op fietsafstand want op een zondagmiddag gaat het gehele gezin er naar toe fietsen.

Beoordeling scholieren.com
De nieuwe roman van Tessa de Loo heeft veel weg van een jeugdroman. Alles wordt simpel uit de doeken gedaan. Daarom is het boek ook uitstekend geschikt voor de middengroepen van het voortgezet onderwijs (klas 3 en 4) Het boek kan dus doorgaan voor een boek in het moderne genre van the Young adult novel. De uitgever heeft er echter voor gekozen om het etiket ”roman” op het boek te plakken. Het boek is misschien iets te kinderachtig voor volwassenen.

Amusementswaarde: ruim voldoende
Literaire waarde : twee punten.

REACTIES

C.

C.

Erg goed boek, vindt het alleen moeilijk om er een samenvatting van 1tot 2 a4'tjes van te maken. Kan iemand mij helpen?

12 jaar geleden

E.

E.

moet een pleidooi over dit boek maken. wie helpt mij? Trouwens erg goed verslag!

11 jaar geleden

F.

F.

ewa bro beetje een rare boek of samenvatting je weet zelf

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Verraad me niet door Tessa de Loo"

Ook geschreven door Cees