Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

Koorts

Saskia Noort

2011

268

2 uit 5

6.3 / 10
Docent


Feitelijke gegevens
Titel: Koorts
Auteur: Saskia Noort
Verschijningsdatum 1e druk: 10 november 2011
Gebruikte druk: 1e (gebonden)
Aantal bladzijden: 268
Uitgeverij: Anthos

Cover
Een zeer opvallende grote mond met dikke, rood geverfde lippen die een rode vrucht verorberen. Voor al de gebonden uitgave is een trekpleister.

Biografie auteur
Saskia Noort is in 2011 44 jaar geworden. Ze is enkele jaren geleden gescheiden van haar echtgenote omdat die heel moeilijk tegen haar roem als schrijfster kon , het man van …. syndroom. Ze heeft twee kinderen van 19 en 17 jaar. Recent verhuisde ze van het kunstenaarsdorp Bergen (N-H) naar Amsterdam. Van haar boeken zijn heel veel exemplaren over de toonbank gegaan nl. meer dan twee miljoen. In een interview met Volkskrant Magazine gaf ze aan in haar jeugd verkracht te zijn. Misschien wel de oorzaak van haar onzekerheid. Maar misschien ook wel de motor om later spannende thrillers te schrijven.

Synopsis
Jonge vrouw Dorien, wil op Ibiza loskomen van haar relatie en gaat met een vriendin uit haar dak. Dan verdwijnt de vriendin en moet Dorien met een healer op zoekt naar deze Ellen. Ze komt in bizarre situaties terecht.

flaptekst
Koorts is een zinderende thriller over de gevaarlijke verleiding van de roes en het verleggen van grenzen.
Dorien is vijfendertig, redactrice bij het vrouwentijdschrift eva en ze staat op het punt zich te settelen en aan kinderen te beginnen. Dan ontmoet ze Ellen, styliste en bruisende single, en wordt ze geconfronteerd met de voorspelbaarheid van haar leven. Ze beëindigt haar relatie en vertrekt met Ellen voor een week naar Ibiza, het eiland waar de vrijheid dagelijks gevierd wordt.


Opdracht
De opdracht luidt: “Voor mijn woordkunstenaar Frans”

!! Waarschuwing vooraf: eerst zelf het boek lezen!!
Een samenvatting of een boekverslag van een thriller is iets anders dan een recensie van een boek in een krant, waarin de afloop van een roman meestal niet wordt onthuld. In dit boekverslag gebeurt dit wel. Dat betekent dat je eerst het boek moet lezen voordat je van deze samenvatting gebruik maakt. Anders is de spanning tijdens het lezen weg. Een boekverslag heeft de bedoeling dat een leerling/scholier/student die het boek gelezen heeft zelf niet het vervelende werk van een verslag moet maken. Daarom nogmaals hier op deze plek het dringende advies om eerst het boek te lezen. Je kunt dan optimaal genieten van de spanning

Eerste zin van het boek
Het is de snijdende pijn die het eerst tot me doordringt (blz.9)
Deze zin heeft betrekking op een passage waarin de hoofdfiguur later terecht zal komen. Het is dus eigenlijk een proloog, zoals die vaak in thrillers voorkomt. Die bedoeld om spanning op te wekken.

Laatste zin van het boek
Mijn hele wezen wordt zacht. “Van jou”, fluister ik, “helemaal van jou.” (blz. 268)
In de laatste zin van het boek ligt ook meteen opgesloten dat er een happy end aan het verhaal komt.

Samenvatting
Dorien Keizer is vijfendertig jaar en in het dagelijkse leven redactrice bij het vrouwentijdschrift Eva: ze staat op het punt zich te settelen en een kind te nemen met haar partner Joost. Dan ontmoet ze Ellen, een bruisende single, en wordt ze zich bewust van haar voorspelbare en waarschijnlijk saaie leven. Ze beëindigt haar relatie met Joost en vertrekt met Ellen voor een week naar Ibiza die ze gepland had met Joost.

Via de wisseling in perspectief in de gecursiveerde tekst komen we een en ander te weten over de opvattingen van Ellen die heel anders leeft dan Dorien. Ze is veel ruiger.
Er wordt in een ander gecursiveerd stukje verteld door een man die zich een soort macho voelt en vrouwen als voetveeg beschouwd. Vooral domme Oost-Europese vrouwen moeten eraan geloven.


Als ze uit het vliegtuig stappen, raken ze meteen onder invloed van de sfeer op Ibiza. Het is allemaal bruisend: ze gaan meteen naar het strand om cocktails te drinken. Ellen kan via een bevriende relatie direct terecht voor drugs bij vrouwtje Lana (XTC, coke, wiet). Ze gaan daarna ook al naar een lekker feest: ze zijn nog niet eens in hun gehuurde huis geweest. Onder invloed van pillen gaat Ellen dansen en geilen met diverse mannen. Dorien ontmoet een 50’er, Nick van Velzen, die zich “healer” noemt. Hij waarschuwt haar voor Ibiza en de bijzondere invloeden o.a. van de rotspartij. Ook ziet hij in een soort voorspelling gevaar in een boot en de zee. Dorien vindt hem maar een vreemde snuiter. Ellen en zij gaan door naar een andere party waar ze onder invloed van punch, drank en andere drugs met een wildvreemde begint te zoenen. Hij heet Jordi. Daarna raakt de weg goed kwijt en ze wordt door iemand naar de villa gebracht die ze heeft gehuurd. De volgende morgen wordt ze met een enorme kater en dip wakker. Ellen is nergens te bekennen. Ze kan niets uitvoeren, haar mobiel is leeg en ze weet geen nummer van Ellen. Ze gaat naar Ibiza-stad lopen en wordt onderweg opgepikt door Nick van Velzen. Ze moet haar gehuurde Golf gaan ophalen en daarom gaat ze met Nick mee, maar ook om Ellen te zoeken. Die zal waarschijnlijk bij een andere vent slapen, zegt Nick. Maar als “healer” voelt hij aan dat Ellen op een boot zit.

In de gecursiveerde tekst heeft de lezer kennis kunnen maken met een psychopaat die vrouwen om het leven brengt door hen te drogeren. Hij vertelt hoe hij een jonge, blonde vrouw onder invloed van drugs om de leegte in zijn bestaan te maskeren van een balkon afduwt. Een andere jonge vrouw die dit gezien heeft neemt hij mee in zijn auto met chauffeur (Manel) Hij brengt die vrouw onder invloed van drugs naar zijn boot die buiten de haven van Ibiza-stad dobbert. Hij laat haar daar voor bijna dood achter. Een geroutineerde lezer zal inzien dat deze jonge vrouw Ellen is.

Ellen vertelt Nick over de villa met het zuip- en dansfeest en Nick brengt haar ernaar toe. Daar ziet ze een heel suffe Koen en later ook nog Jordi met wie ze heeft staan zoenen. Ze zijn zat en stoned en geheel brak. De rest van de aanwezigen is ook flink “uitgewoond”. Ellen zou met ene Martijn zijn weggegaan. Ze waren onder invloed van de drug ketamine die in de punch had gezeten en waarvan je flink de weg kon kwijtraken. Dorien wil verder zoeken naar Ellen en Nick blijft haar steunen. Ze horen dat er een zeer grote afterparty is in de bergen, waar je gemaskerd moet verschijnen. Nick brengt Dorien met de auto daar naar toe. Ellen zou daar ook kunnen zijn. Dorien is nu toch erg blij dat Nick bij haar is. Op het supergeile feest ziet Dorien Lana terug, maar die kan zich nauwelijks herinneren wie Dorien is en waar ze is. Op haar zoektocht over het terrein waar een echte orgie aan de gang is, ontmoet ze Martijn. Die noemt Ellen een hoer, omdat ze met ene GJ (gladjanus) is weggegaan. Op de wc ontmoet Dorien twee Engelse danseressen van wie Bobbi haar vertelt hoe gevaarlijk Ibiza kan zijn. Er verdwijnen nogal wat vrouwen de laatste tijd. Bobbi geef Dorien haar kaartje met een mobiel nummer. Dan ziet ze op het terrein een meisje van drie jaar, Star, die haar moeder kwijt is. Ze woont op het terrein van de villa. Haar moeder Joy kijkt niet naar haar om. Dorien ontfermt zich over haar, maar opeens komt haar vader binnenvallen die zich over Star ontfermt. Hij heeft glad achterover gekamde haren en dat zal dus wel GJ zijn, denkt Dorien. Hij noemt zich Ricardo en later hoort ze van Star ook zijn achternaam (Damen). Hij wil Star meenemen en ook Dorien. In de auto zit een chauffeur Manel. De lezer weet nu dat Ricardo de psychopaat van de gecursiveerde tekst is. Hij zegt tegen Dorien dat hij Ellen op de boot heeft achtergelaten. Hij wil hen naar de boot brengen.

Op de boot, een zeiljacht, is Ellen langzaam bij gekomen: ze is brak en zeeziek. Ze wil ontsnappen en slaat een ruitje van de patrijspoort kapot. Zo werkt ze zich naar buiten. Ze verstopt zich in een kist met reddingsartikelen. Dan hoort ze een bootje aankomen.

Dorien heeft nu door hoe de vork in de steel zit. Ellen zou nooit vrijwillig meegegaan zijn naar een boot, want ze is altijd zeeziek. Ze zal dus wel ontvoerd zijn, misschien zelfs wel dood. Dorien is er ingetuind. Ricardo heeft alles wel door en ontvreemdt de twee mobieltjes die ze heeft. Wel mag ze een sms’je op zijn eigen mobiel verzenden aan Bobbi: hij denkt dat het de naam van haar vriend is. De eerste met een schreeuw om hulp kan ze snel wissen, de tweede is onschuldig van inhoud. Ricardo wil haar beetnemen en haar eerst aan boord laten gaan, terwijl Star bij hem in het bootje blijft. Als ze dat weigert en Star meeneemt aan boord, zegt hij dat Ellen intussen dood is, (ongelukje met drugs) en dat ze in de machinekamer ligt. Wanneer ze trap afgaat naar de machinekamer, ziet ze dat Manel haar achterna komt. Ze trapt hem en ineens ligt hij met een bebloede kop op de grond. Dat komt door Ellen die hem van achter met een stang heeft geslagen. Ze moeten nu echt halsoverkop weg, want Ricardo heeft de gaskraan opengedraaid en wil met een pistoolschot het jacht laten ontploffen. Dat Manel aan boord is, vindt hij eigenlijk ook wel goed, zo blijft er geen bewijs over. Vlak voor de ontploffing springen Ellen en Dorien over boord. Naar deze situatie verwijst het eerste hoofdstuk terug.

Een jaar later Ellen en Dorien hebben zich gevestigd op het prachtige Ibiza. Dorien straalt van geluk. Het wordt namelijk haar trouwdag. Ellen en Dorien voeden Star op en de man aan wie ze het jawoord gaat geven en met wie ze dolgelukkig is, heet….. Nick van Velzen.

Titelverklaring
“Koorts” verwijst naar de hitsige toestand die Dorien en Ellen meemaken op het Spaanse eiland Ibiza. Mensen genieten er van drank, drugs en seks en komen daardoor in een toestand van extase enerzijds, onverschilligheid anderzijds. Het lijkt alsof ze door koorts bezeten zijn.

Motto
Er zijn twee motto’s in het boek geplaatst.
Het eerste motto is van singer-songwriter Janis Joplin : Freedom is just a word for nothing left to lose.

Wat de mens vrijheid noemt is vaak meer iets van dat je niets te verliezen hebt. Wie vrijheid heeft, kent geen verlichtingen ten opzichte van partners, werk of kinderen. Dat geldt bijvoorbeeld voor Dorien die haar relatie met Joost verbreekt. Misschien ook omdat hij wat leeg is geworden. Je hebt dan weinig te verliezen. Een jaar later wil ze dolgraag een relatie aangaan met Nick van Velzen. Waarschijnlijk omdat hij wat te bieden heeft.
Het is niet onwaarschijnlijk dat er hierbij een autobiografisch gegeven van Saskia Noort hoort. Ze heeft haar relatie met haar man verbroken en de laatste tijd heeft ze een Latrelatie met een man die haar diepgang op spiritueel gebied wil bijbrengen. (interview in Volkskrant magazine op zaterdag 28 oktober 2011) Het personage healer Nick van Velzen heeft toch wel iets weg van haar nieuwe partner.

Het tweede motto is van Roman Payne : Who is to say what a literary life is. As long as you are writing often, and writing well, you don’t need tot be hanging out in libraries all the time. Nightclubs are great literary research centers. Si is Ibiza.” !

Vooral het laatste motto past heel goed bij de inhoud van de thriller. Er lopen nogal wat vreemde mensen rond op Ibiza. Wanneer je die goed gadeslaat en achter hun beweegredenen probeert te komen waarom ze zo handelen, heb je geen bibliotheek nodig, maar kun je mensenkennis opdoen in de nachtclubs van Ibiza. Gekken genoeg.

Analyse van de personages/karakters
- Dorien is een jonge vrouw die op haar 35e beseft dat ze nog niet toe is aan settelen met de aardige Joost. Ze verbreekt de relatie en gaat met haar bruisende vriendin Ellen een week vakantie vieren op Ibiza. Ze wil haar vrijheid vieren en ze stort zich in drank, drugs en seks. Maar ze is toch anders ingesteld dan Ellen die er echt helemaal voor gaat. Dorien wil het liefst geen drugs gebruiken. Als ze de weg is kwijtgeraakt na
één dag al, wil ze op zoek naar Ellen, voor wie ze zorg draagt. Ze doet dat samen met de healer Nick, die ze eerst vreemd vindt maar wie ze erg gaat bewonderen om wat hij voor haar doet. Hij is een rustbrengende factor in het overgekookte Ibiza. Maar Dorien blijft wat naïef als ze Ricardo ontmoet. Pas later beseft ze dat ze er in getuind is. Dan blijkt ze wel slim te kunnen reageren. Ze overleeft gelukkig het avontuur op Ibiza en beseft dan dat een man die rust brengt in je leven van groter belang is dan iemand die er maar op los leeft. Pas als je de rust en de liefde hebt gevonden, kun je werkelijk genieten van de schoonheid van een land (Ibiza) en het leven.
- Ellen is een bruisende vrouw die niets van settelen wil weten en haar vriendin Dorien de ogen opent. Zodra ze op Ibiza zijn, gaat ze los en stort ze zich in de armen van mannen, drank en drugs. Dat kan natuurlijk alleen maar fout aflopen. Diep in haar hart wil ze wel echter iemand zijn die tot rust is gekomen. In de moeilijke uren op de boot denkt ze aan haar ouders die haar levenswandel afkeuren. Ze wonen in het strenge dorpje Puttershoek, terwijl de ouders van Dorien vroeger nota bene een hippieachtige periode op Ibiza hebben beleefd. Het zit bij beide meisjes dus omgekeerd in de genen. Maar Ellen heeft van het avontuur op Ibiza wel geleerd. Ze ziet hoe gelukkig Dorien en Nick zijn en in de liefde zal ze er ook voor gaan om hetzelfde te bereiken. (epiloog)

- Nick is de rustbrengende factor in het leven van Dorien. Hij is de overgebleven spirituele hippie van de jaren zeventig. Hij kan dat gevoel overigens pas opbrengen als hij werkelijk iets in Dorien ziet. Toen zijn vrouw gestorven was, had hij zich ook op het terrein van het hedonisme begeven. Zoveel mogelijk seks ervaren met vrouwen die ook graag seks wilden beleven. Daar doe je niemand kwaad mee, is zijn stelregel. Maar hij raakt meer en meer doordrongen van de (innerlijke) schoonheid van Dorien en hij gaat haar helpen Ellen terug te vinden. Hij is de positieve kant van de man die een leegte in het bestaan moet vullen. Spiritueel worden, diepgang brengen in je leven.
- Ricardo is precies het tegenovergestelde: hij kan niet meer leven zonder pillen . De leegte van zijn bestaan moet met steeds meer genotsmiddelen worden opgevuld. Daarna gaat hij experimenteren met vrouwen die ook een leeg bestaan hebben: die kun je gewoon doden. Het is de wraak van een psychopaat op de leegte van zijn bestaan.


Genre
Literaire thriller

Uitgewerkte thematiek en motieven
- Relatieproblemen: Dorien heeft problemen met haar partner Joost, die erg aardig voor haar is en met wie ze op het punt staat een kind te nemen. Dan slaat de schrik haar om het hart en wil ze haar vrijheid terug. Ze laat Joost barsten en gaat zich begeven in de mondaine wereld van het toerisme:Ibiza. Even gaat z e onder invloed van drank en drugs flink los, maar ze is te nuchter om zich helemaal aan vreemde mannen en seks over te leveren. Rust is toch ook van belang en ze vindt die ten slotte toch bij Nick.

-
-De zin van het bestaan : je zou kunnen zeggen dat Dorien op een keerpunt in haar leven (35 jaar) na gaat denken over de zin van haar leven. Ze wil zich niet settelen en in saaiheid worden ondergedompeld. Ze neemt een break om zich te bezinnen.

- Hedonisme is het streven naar het opperste genot. Dat uit zich vaak in materiële zaken als eten, drinken, drugs en seks. Op Ibiza kun je van alles wat krijgen. Toch laat de vertelster zien dat hedonisme ook een grote leegte kan betekenen : Ricardo weet niet veel anders meer te doen dan vrouwen te doden; andere mensen op Ibiza geven zich helemaal over aan drugs en seks, maar in hun ogen kun je wel de leegte ervaren.

- Drank en drugs: daarvan is volop aanwezig op Ibiza

- (Ongebreidelde) seksualiteit : idem

- Escapisme: drank, drugs en seksualiteit zijn in de ze thriller vormen van escapisme

- Queeste : het boek kent ook het klassieke motief van de queeste: de zoektocht naar iets of iemand. Dorien is op zoek naar de zin van het bestaan en concreet naar haar vriendin Ellen die ze al na één dag Ibiza kwijt is.

- Moord: whodunit. Er wordt in de handeling gesproken over een psychopathische moordenaar. Ellen is er getuige van dat hij een vrouw van het balkon duwt, maar uit zijn eigen verhaal blijkt dat dit niet de eerste moord is die hij pleegt.

Structuur & perspectief
Het boek heeft een structuur waarbij hoofdstukken om en om een cursief gedrukte tekst hebben en een gewoon gedrukte tekst.
In de gewoon gedrukte tekst hebben we te maken met een ik-vertelster Dorien die 35 jaar is, net een einde heeft gemaakt aan haar relatie met Joost en met vriendin Ellen de reis naar Ibiza maakt om te kunnen vergeten. Zij vertelt in de ik-vorm. De eerste hoofdstukken in de o.v.t, maar de hoofdstukken van het Ibiza-avontuur in de o.t.t.

In de schuin gedrukte tekst krijgen we de visie van twee personages. Ellen is een van die personages. Ze vertelt in de o.t.t. als personale vertelster. Je leert haar gedachten kennen en de manier waarop ze over het leven nadenkt.
De latere dader Ricardo is ook een personale verteller in de o.t.t. Zo kon je als lezer te weten wat hem bezielt om jonge vrouwen om het leven te brengen. Hij moet alles doen om d eleegte in zijn bestaan te vullen.

Bij een dergelijke structuur is het gebruikelijk dat de beide verhaallijnen aan het einde van het verhaal bij elkaar komen. De lezer weet dan vrijwel zeker dat de man met wie Dorien in een villa in de bergen kennismaakt de ontvoerder is van haar vriendin Ellen. Wanneer ze naar de boot vertrekken waarop Ellen verblijft, vallen de beide verhaallijnen samen.


De tijdlagen van het verhaal & het decor van de handeling
De vertelde tijd is relatief kort. De vakantie op Ibiza is maar nauwelijks begonnen (eind augustus 20??) of er komen problemen. De aankomst op het vliegveld van Ibiza(het begin van de vakantie) en de ontploffing op het jacht gebeuren binnen een tijdsbestek van twee dagen.

In welk jaar alles gebeurt valt echter niet uit de tekst op te maken, maar het is een zeer actueel verhaal. De personages maken o.a. gebruik van een IPhone.
Omdat de epiloog een jaar later speelt dan de handeling zelf, denk ik aan de jaren 2010 (voor het avontuur op Ibiza waarbij Ellen verdwijnt) en 2011 (voor het huwelijk met Nick)

Het decor:
Na een kort begin in Amsterdam, speelt de rest van het verhaal zich geheel af op het zonnige en zinderende eiland Ibiza. Het is niet alleen een geografisch decor, maar ook een belangenruimte: het is een algemeen bekend feit dat Ibiza het moderne toneel is van het homocircuit, de partyscene met drank, drugs en seks. Ibiza is het symbool van het moderne eiland van hedonisme (het zoeken naar het opperste genot)

Beoordeling scholieren.com
“Koorts” is geschreven met de vaart van een koorts die je ineens kunt overvallen. Het is een echt spannende thriller over een actuele situatie op een modern toeristisch eiland. Ibiza heeft binnen korte tijd een behoorlijke faam opgebouwd op het gebied van genieten. Het is een mooi maar gevaarlijk eiland. Behoorlijk tweeslachtig dus en die gespletenheid geeft Saskia Noort erg goed weer o.a. in de structuur net aan de ene kant het verhaal van Dorien die toch eigenlijk in haar binnenste niet zo’n hol persoon is (terwijl haar ouders nota bene vroeger al een soort hippie periode beleefden op het eiland) en aan de andere kant de psychopaat die de leegte van zijn bestaan vult met het vermoorden van domme vrouwen.
Het boek leest inderdaad als een page tuner en is bovendien heel fraai uitgegeven met een opmerkelijke cover: dikke, roos gekleurde sensuele lippen. Het knappe van de schrijfster is ook dat ze beeldend vertelt over de zinderende sfeer op het eiland, maar dat ze zelf geen gedetailleerde seksscènes nodig heeft om het verhaal aantrekkelijker te maken. Kort beschrijven en suggereren is dan m.i. beter dan expliciet beschrijven van porno.

“Koorts”’is m.i. éen van de betere boeken van Saskia Noort die het vak van thrillerschrijfster steeds beter in haar vingers krijgt.
Literaire waardering (zoals met de meeste thrillers) twee punten. Maar een aanvaardbaar nummer op de lijst voor havo en vwo.

recensie
In De Volkskrant verscheen op zaterdag 26 november 2011 een niet zo positieve recensie, waarin de schrijfster Ineke van den Bergen het boek een vijfsterren “thruller” noemde, maar een 1 sterren thriller. 

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

2754

reacties

Goede samenvatting, alleen verschrikkelijk geschreven!
door El (reageren) op 9 januari 2012 om 19:23
Slordige fouten maar erg bedankt
door Saskia (reageren) op 28 maart 2012 om 14:34

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

Kees van der Pol zeker weten goedZeker Weten Goed
Emma 4e klas vwo6.5
Lisa de Jong 4e klas havo6.4
Kees van der Pol Docent6.3
Sierra havo4.8
jesse leijdekkers4e klas vmbo/havo4.0
Meer verslagen ›