Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Joe Speedboot door Tommy Wieringa

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
Boekcover Joe Speedboot
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 276 woorden
  • 28 november 2011
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
13 keer beoordeeld

Boekcover Joe Speedboot
Shadow

Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lomark. Zijn fascinatie voor de nieuweling Joe Speedboot is grenzeloos: Joe Speedboot, de jongen die zijn eigen naam gekozen heeft en op zijn vijftiende al bommenlegger, vliegtuigbouwer en bew…

Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lo…

Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lomark. Zijn fascinatie voor de nieuweling Joe Speedboot is grenzeloos: Joe Speedboot, de jongen die zijn eigen naam gekozen heeft en op zijn vijftiende al bommenlegger, vliegtuigbouwer en bewegingsfilosoof is. Nauwgezet observeert Fransje hoe nog een nieuwkomer de natuurlijke orde van het dorp komt verstoren: Joe’s stiefvader Papa Afrika, een zachtaardige Nubiër met gazellenogen die een kleine scheepswerf begint op de oever van de Rijn. Dan verschijnt de geheimzinnige Picolien Jane, een beeldschone Zuid-Afrikaanse, aan wie Fransje zijn kronieken opdraagt en voor wie levenslange vriendschappen op het spel worden gezet. In haar komen alle verhalen samen, met noodlottige gevolgen.

Joe Speedboot door Tommy Wieringa
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titelbeschrijving
Tommy Wieringa, Joe Speedboot
Amsterdam 2005


Auteur en genre

Tommy Wieringa werd geboren op 20 mei 1967 in Goor. Hij studeerde geschiedenis in Groningen en journalistiek in Utrecht.
In 2005 brak hij door met de ontwikkelingsroman Joe Speedboot. Dit boek werd genomineerd voor vele prijzen.
Hij schreef voor de VPRO en de KRO, er verscheen journalistiek werk van hem in de Volkskrant en hij is columnist bij De Pers.
In de muziekgroep Donskoy experimenteerde hij met de combinatie van poëzie en muziek. Daarvan verscheen in 1998 de cd Beatnik glorie.

In 2010 schreef hij het dictee voor het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

Korte inhoud
Het verhaal speelt zich af in Lomark

Analyse en citaat
De thema’s zijn desillusies. Fransje zag zijn toekomst veelbelovend in en wilde gaan studeren, maar raakte verlamd. Daarna wilde hij top-armworstelaar worden, maar brak zijn arm.
Ook de anderen zijn niet geworden wat ze wilden: PJ heeft haar studie niet afgemaakt, Engel is doodgegaan en Joe heeft zijn studie ook niet afgemaakt. Alleen Christof heeft zijn studie afgerond en is getrouwd met zijn grote liefde.

Het verhaal is geschreven in personaal perspectief, door de ik-verteller Fransje Hermans. Aan het begin is hij net uit een coma ontwaakt na een ernstig ongeval. Hij kan niet praten als gevolg van zijn ongeluk en hij beweegt zich voort in zijn rolstoel. Alleen zijn rechterarm is een machtig wapen. Hij bekijkt en beschrijft de gebeurtenissen van zijn vrienden Joe Speedboot en Christof.

Het verhaal wordt vrijwel geheel chronologisch verteld. Er zijn nauwelijks flashbacks aan te wijzen. De vertelde tijd neemt zo’n tien jaar in beslag. Tussen deel II en deel III zit een paar jaar. Daar is dus gebruik gemaakt van een versnelling.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Joe Speedboot door Tommy Wieringa"