Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Twilight

Stephenie Meyer

2005

464

1 uit 5

7.2 / 10
4e klas vmbo/havo
 • LyckeHoekstra
 • Nederlands
 • 1232 woorden
 • 4319 keer
  12 deze maand
 • 24 november 2011

 Twilight door Stephenie MeyerISBN: 978-90-475-1005-5

Uitgeverij Unieboek | Het SpectrumEerste persoonlijke reactie:

Dit boek heb ik gekozen omdat het iets in mijn genre is. Ik heb het al ontelbaar vaak gelezen en het is gewoon echt een aanrader voor iedere vampier liefhebber. Ik ben zelf een fanpire, dat is een fan van vampieren. Het is een roman met tegelijkertijd veel spanning en actie erin. Dat is het typerende(kenmerkende) van Twilight en dat spreekt me dan ook heel erg aan.Samenvatting:

Bella Swan verhuist van het zonnige Florida naar het regenachtige Forks. Hier gaat ze bij haar vader wonen. Haar vader, genaamd Charlie, is een politie agent. Ze gaat naar school in Forks. Het is ene High School. Ze leert daar nieuwe vrienden kennen. Jessica, Mike, Angela en Eric. Mike ziet Bella wel zitten, dit zorgt voor een hoop irritatie bij Edward en Bella. Op Bella’s eerste dag van haar nieuwe school ziet Bella een paar bijzondere mensen de kantine(aula) inlopen. Jessica zegt wie ze zijn. Het zijn de Cullens. Emmett Cullen en Rosalie Hale. Jasper Hale en Alice Cullen en dan nog als laatste Edward Cullen. Ze zijn de geadopteerde kinderen van dokter Carlisle Cullen en zijn vrouw Esme Cullen. Bella zit bij biologie naast Edward. Ze denkt dat hij haar niet mag omdat hij haar probeert te mijden. Hij zit zo ver als mogelijk is van haar af en dat merkt zij duidelijk. Ze snapt er niet echt iets van. Ze vind hem uiteindelijk heel erg interessant. Hij blijft een week weg. Een week na de eerste biologieles zitten ze dan alsnog weer naast elkaar. Edward begint met Bella te praten. Hij stelt zichzelf voor en hij gaat een paar dingen aan Bella vragen. Later zit Bella in de kantine met Jessica te praten en zit Edward alleen aan een tafel. Hij kijkt naar Bella, als ze terugkijkt gebaart hij dat ze bij hem moet gaan zitten. Dat doet ze. Hij gaat haar vragen stellen. Ze voelt zich wel op haar gemak. Hij vraagt haar over van alles en zij verteld hem dan ook alles. Nu is er een kleine tijdsprong. Bella is met Jessica en Angela naar Port Angeles om jurken te gaan halen voor het schoolfeest. Bella voelt zich nogal ongemakkelijk en gaat even naar een boekwinkel. Ze heeft op het internet geprobeerd informatie te vinden over de Cullens. Onderweg terug van de boekwinkel naar Angela en Jessica wordt Bella achtervolgd en opgedreven door een stel vervelende mannen. Die zijn duidelijk verkeerde dingen met haar van plan. Op het moment dat Bella denkt dat het mis gaat komt er opeens een auto uit het niets de hoek om gescheurd. Edward zit in de auto. Hij zegt dat ze moet instappen.

Dat doet ze. Edward gaat met haar uit eten omdat Angela en Jessica dat al hadden gedaan. Edward beloofd Bella terug te brengen. Dat wordt heel erg gezellig. Edward neemt Bella mee naar het bos. Daar zegt Bella dat ze weet wat hij is. Hij beveelt haar om het te zeggen. Hardop. Een vampier. Edward wordt even boos, maar hij houdt wel van Bella, dus dat is snel over. Hij legt haar uit dat zijn familie geen mensenbloed drinken, maar dierenbloed. Hij legt uit dat hij kan gedachten lezen, behalve die van Bella, hij snapt zelf niet waarom. Alice kan de toekomst zien, Jasper kan emoties beďnvloeden en Carlisle heeft een hele goede zelfbeheersing en kan daardoor dus ook in het ziekenhuis werken. Ze krijgen een relatie. Charlie weet er dan ook van. Uiteindelijk nodigt Edward Bella uit voor een honkbalwedstrijd van zijn familie. Het is dus een extreem potje honkbal. Dan komen er opeens 3 andere vampieren het weiland op, James, Laurent en Victoria. Deze vampieren drinken wel mensenbloed. Bella wordt direct in bescherming genomen. Er komt een jacht op Bella. James is een spoorzoeker en kan dus normaal iedereen vinden, maar Bella niet. Ze vluchten naar Florida en proberen op die manier James te ontlopen. James komt echter bij het huis van Bella’s moeder en aangezien Bella daar naar toe had gebeld, weet James dus het nummer van Bella. Hij belt weer en Bella komt aan de telefoon. Hij laat haar wegglippen om dus zo bij hem te komen. Het lukt hem bijna om haar te vermoorden, alleen dan komt Edward. Hij gaat met hem vechten. De rest van de familie arriveert ook al snel. Edward moet naar Bella toe, Jasper en Emmett maken het karwei af door James verder te vermoorden. Edward komt bij Bella en dan blijkt dat James haar heeft gebeten. Als het gif er niet snel wordt uitgezogen, gaat ze in een vampier veranderen. Dat wil Edward absoluut niet, hij twijfelt even en uiteindelijk doet hij het. Hij zuigt het gif uit haar lichaam. Bella heeft morfine ingespoten gekregen en met de laatste kracht die ze heeft bedankt ze Edward nog. Dan wordt ze wakker in het ziekenhuis. Ze heeft allemaal verband om zich heen. Edward is bij haar. Hij verteld haar wat er is gebeurt, ze heeft een gebroken been, een schedelfractuur en veel schaaf en snij wonden.

Bella’s moeder komt binnen en Edward ligt ‘te slapen’. Bella’s moeder zegt dat Phil(haar nieuwe vriend) een baan heeft in Jacksonville. Het is daar zonnig en heel erg fijn. Bella wil niet mee. Ze wil in Forks blijven wonen, bij Charlie, bij Edward. Dat snapt haar moeder niet, maar ze accepteert het wel. Ze wordt gebeld en gaat weer weg en Edward staat weer naast haar. Hij begrijpt niet waarom ze niet naar Jacksonville wil. Ze zegt dat ze hem te veel zal missen. Hij vindt het niet leuk maar hij houdt ook van haar. Dus hij zegt haar dat hij niet zal weggaan, tenzij ze het vraagt. Hij beloofd het niet, dat zit Bella dwars, maar iets is beter als niets.Bespreking van een verhaal aspect; Personages

Bella; een van de hoofdpersonen van het verhaal. Het boek wordt vanuit haar perspectief verteld. Ze heeft iets waardoor niemand haar geestelijk kan raken of pijn doen met een gave(dit geld dus voor de vampiers).

Edward; een van de hoofdpersonen van het verhaal. Hij is smoorverliefd op Bella en is een vampier. Hij vind zichzelf masochistisch en vind het vervelend dat hij zo verliefd op Bella is, want hij wil haar geen pijn doen.

Alice; de ‘zus’ van Edward. Ze kan in de toekomst kijken en ziet zo dus ook hoe ze uiteindelijk Bella weer kunnen vinden(haar gave is lichamelijk, niet geestelijk)

James; een spoorzoeker. Hij kan mensen of vampieren heel erg gemakkelijk opsporen en vangen. Hij ziet het leven als een spel.

Victoria; de vriendin van James. Ze heeft de gave om in iedere positie te kunnen vluchten. Ze helpt James en vind het dan dus ook echt vreselijk dat hij dood is.

Emmett; de ‘broer’ van Edward.

Jasper; de andere ‘broer’ van Edward.

Carlisle; de adoptievader van Edward en de andere Cullens behalve Esme.

Esme; de vrouw van Carlisle. De adoptiemoeder van de Cullens behalve Carlisle.

Charlie; Bella’s vader.

Renee; Bella’s moeder.Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

8964

reacties

ik hou zelf ook veel van twilight en deze samenvatting vind ik goed.
door julia (reageren) op 24 november 2011 om 20:55
jij hebt een van de beste boekverslagen van twilight echt super goed meid. xxx kimberly <3
door kimberly (reageren) op 1 maart 2012 om 6:52
Het is een heel goed verslag!!! alleen ben Rosalie vergetn bij de hoofdpersonen! xx
door bella swan (reageren) op 23 februari 2013 om 14:59
Er zitten een paar fouten in, zoals dat Bella niet uit Florida komt maar uit Arizona, later verhuizen Phil en Renee naar Jacksonville dat ligt in Florida. Alice gave is overigens niet lichamelijk het werkt met beelden en beïnvloed niemands lichaam. Voor de rest echt goed, beter dan andere verslagen
door BlackAlphA Wolf (reageren) op 2 juli 2013 om 17:29

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

bijlagen1

Bijlage 1Download

Hoge waardering

Anouk zeker weten goedZeker Weten Goed
Rebecca Redactie7.4
LiSanneCullen 2e klas havo/vwo7.7
Robyn 2e klas havo7.7
Claudia 3e klas vwo7.6
anoniem2e klas tto vwo7.2
Meer verslagen ›

Huiswerk

Stel je bent leraar en een leerling heeft zijn huiswerk niet gemaakt, wat doe je?
 • Snitchen bij ouders
 • Strafwerk schrijven, moest ik vroeger zelf ook
 • Weddenschap afsluiten om de leerling gemotiveerd te krijgen
 • Je negeert het. Eigen verantwoordelijkheid toch?