Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Joël door Carry Slee

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Joël
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1622 woorden
  • 1 november 2011
  • 177 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
177 keer beoordeeld

Boekcover Joël
Shadow
Joël door Carry Slee
Shadow
1. De titel van het boek is Joël.
2. De auteur van Joël is Carry Slee.
3. Het genre is jongerenroman.

4.De samenvatting van Joël.
Eva is met haar vriendje Bart bij de begrafenis van haar hartsvriendin Luna. Fleur en Nathalie zijn er ook. Ze woonden met z’n vieren in een studentenhuis. Luna’s ex Remco is ook aanwezig. Hij en Luna zijn één week voor haar ongeluk uit elkaar gegaan, hij heeft verteld dat ze elkaar sindsdien niet meer gesproken hebben. Wanneer Eva thuis komt, gaat ze naar de kamer van Luna en vind daar Luna’s mobieltje. Ze ziet dat ze een oproep van Remco had, een halfuur voor haar dood.

Fleur wil het studentenhuis uit en zit erover na te denken om in Amsterdam te gaan wonen.


Remco belt Eva op en vraagt of zij weet waar Luna’s mobiel is. Hij zegt dat hij alle smsjes van Luna gewist heeft en ze nog eens wil bekijken. Eva gelooft Remco niet en zegt daarom dat ze niet weet waar de mobiel van Luna is. Later vertelt ze Bart dat ze Remco van de dood van Luna verdenkt. Bart vindt het de grootste onzin omdat Remco van Luna hield. Als Eva later het verhaal aan Fleur en Nathalie vertelt, overwegen ze samen om naar de politie te gaan en het verhaal daar te vertellen, met Luna’ s mobieltje als bewijs. Maar het mobieltje blijkt opeens te zijn verdwenen.

Wanneer Eva thuis komt, maakt ze kennis met Yvet de nieuwe bewoonster van de kamer van Luna. Yvet geeft een stapel brieven aan Eva die voor Luna bestemd waren, die ze in haar kamer heeft gevonden. Eva bekijkt de brieven maar er staat geen afzender. De brieven zijn van een jongen die zich eigenlijk een meisje voelt maar zelf niet weet wat er precies aan de hand is.

Eva heeft echt geen idee van wie die brieven zijn en wat het verband is met Luna’s dood. Fleur en Nathalie vinden, net als Bart, dat ze met haar eigen leven verder moet gaan. Eva voelt zich alleen en niet begrepen.

Nathalie en Fleur hebben 2000, - euro gewonnen met een lot die ze lang geleden hebben gekocht. Fleur gaat het geld gebruiken voor haar buitenlandse stage, Nathalie besluit naar L.A. te gaan om Jim te bezoeken. Remco komt onverwachts op bezoek bij Eva. Hij biecht aan Eva op dat hij Luna één keer heeft geslagen toen hij haar met iemand anders zag. Remco wil haar nog iets vertellen maar dan rent Eva het huis uit. Fleur krijgt te horen dat ze waarschijnlijk stage kan lopen in Afrika.

Eva en Nathalie bezoeken de show van Derek Ogilvie. Tijdens de show voelt Derek Ogilvie de geest van Luna. Derek ziet één raam en wil graag naar de plek toe om het beter te bekijken.

Wanneer Eva aan Yvet vraagt of Derek Ogilvie op haar kamer mag kijken vind Yvet het best. Yvet overhandigd Eva nog een paar brieven die ze gevonden heeft van de onbekende jongen, die voor Luna bestemd waren. Eva begint meteen de brieven te lezen waarin staat dat Rutger de onbekende jongen verraad bij zijn vrienden. Ze dwingen hem vrouwenkleren aan te trekken en gooien zijn eigen kleren weg. Hij wordt daarna door iedereen gepest, zijn ouders ontkennen zijn probleem en willen er niks van weten. De jongen houdt zich vast aan zijn gedachten. Hij wil een meisje zijn.
Elke dag bidden zijn ouders om te vragen dat hij hun zoon verlost wordt van het kwaad. De jongen gaat naar een andere school omdat hij op zijn vorige school niet meer kon blijven. Hij raakt daar bevriend met Kim, ze vertelt al snel dat ze lesbisch is. Ze vraagt aan hem of hij ook een geheim heeft, maar dat ontkent hij. Uiteindelijk biecht hij toch alles op en loopt weg, maar wordt door Kim nageroepen: ‘Joël’! Joël is bang dat Kim hem verraad, maar dat doet ze niet. Kim helpt hem juist, ze zegt dat hij met andere genderkinderen er over moet praten. Joël gaat naar de bijeenkomst van de genderkinderen en kan hierdoor beter begrijpen wat er eigenlijk aan de hand is. Hij besluit het aan zijn ouders te vertellen over zijn gevoelens en zijn plannen om een geslachtsverandering te ondergaan. Zijn ouders worden boos en zetten hem het huis uit. Joël gaat bij Kim wonen. Hij is bezig om zichzelf te veranderen in een vrouw. Hij verhuist naar Utrecht en gaat daar door het leven als een meisje. Op een avond tijdens het stappen komt hij Rutger met zijn vrienden tegen, Rutger herkent Joël meteen. Rutger en zijn vrienden kleden Joël uit en beginnen op hem in te slaan.

Eva heeft amper tijd om al deze informatie te verwerken, want dan staat de filmploeg van Derek Ogilvie al op de stoep. Hij vertelt haar dat Luna niet alleen was toen het ongeluk gebeurde. Derek voelt een energie van een vrouw of een man maar dat weet hij niet zeker.

Eva besluit aangiften te doen bij de politie. Daar komt naar voren dat Remco wel een alibi had. Hij was op het politiebureau omdat hij onbeschoft gedrag vertoonde. Eenmaal thuis vindt Eva het mobieltje van Luna en beseft dat ze Remco vals heeft beschuldigd.

Fleur is aangekomen in Afrika voor haar stage. Nathalie blijft in L.A. Fleur ruimt haar kamer op en ziet dat ze één brief is vergeten om onder de plank in Luna’s oude kamer te leggen. In de laatste brief vertelt Joël hoe hij de naam Fleur had verzonnen en in het studentenhuis van Luna terecht kwam. Fleur beschrijft in deze laatste brief hoe Luna de kamer binnen was gekomen en vertelde dat ze verliefd op haar was. Omdat Luna eerlijk was en haar geheim vertelde, besloot Fleur haar geheim ook te vertellen. Dit schiet Luna in de verkeerde keel gat. Fleur probeert aan Luna uit te leggen dat ze echt een vrouw is, maar Luna denkt daar heel anders over. Luna voelt zich voor de gek gehouden nu ze weet dat Fleur een jongen is. Wanneer Luna Fleur dwingt om haar geslachtsdeel te laten zien, duwt Fleur Luna per ongeluk uit het raam.



5.Thema

Het thema is genderkinderen. Want ook al is het bijna aan het einde van het boek duidelijk word dat Joël een geslachtsverandering is ondergaan is dit wel waar de meeste aandacht naar uit gaat.


6.Hoofd (personen)
Eva is de hoofdpersoon omdat je het grootste deel van het verhaal over haar schouder meekijkt. Eva studeert psychologie in Utrecht en woont daar samen met haar vriendinnen in een studentenhuis. Ze heeft een relatie met Bart.

Luna: Luna is de beste vriendin van Eva. Ook zij studeert psychologie in Utrecht, maar doet dit eigenlijk alleen maar zodat ze lol kan maken met Eva. Iedereen ziet haar eerder naar de kunstacademie gaan. Luna ontdekt vlak voor ze overlijdt dat ze lesbisch is.

Fleur: Fleur is één van de vier vriendinnen die ook in het studentenhuis woont. Ze studeert aan de School voor Journalistiek. Eigenlijk weet je over haar achtergrond het minst van de vier, tot blijkt dat de brieven aan Luna van haar hand te zijn. Het is Fleur die vroeger door het leven ging als Joël, die van een dorpje in zeeland naar Utrecht is verhuisd, en die een geslachtsverandering is ondergaan.

Nathalie: Nathalie is de levensgenieter van de vier vriendinnen. Ze houdt van feesten gaat met veel jongens naar bed. Tot ze Jim ontmoet, een muzikant uit L.A. waar ze smoorverliefd op wordt.

Remco: Remco is de ex van Luna. Al een tijd voor het ongeluk heeft Luna het uitgemaakt maar Remco blijft hoop houden dat het ooit nog goed komt. Door het rare gedrag van Remco denkt Eva dat hij meer te maken heeft met het ongeluk.

Bart: Bart is de vriend van Eva. Het was liefde op het eerste gezicht alhoewel Bart soms wel een beetje arrogant is. In de loop van het verhaal steunt Bart Eva te weinig, omdat hij vindt dat ze niet te veel stil moet staan bij de dood van Luna. Eva gaat vreemd met Arthur en maakt het vervolgens uit.

Arthur: Arthur is een klasgenoot van Eva. Eva ziet hem wel zitten maar heeft een relatie met Bart. Tijdens de verwerking van de dood van Luna is hij een grote steun voor Eva door goed naar haar te luisteren. Ze groeien steeds dichter naar elkaar toe en krijgen uiteindelijk toch een relatie


Waar het zich afspeelt
Het grootste deel van het verhaal speelt zich af in Utrecht. Daar wonen en
studeren de vier vriendinnen. Dit komt bijvoorbeeld extra naar voren wanneer de twee muzikanten op bezoek komen en Nathalie en Eva hen de stad gaan laten zien.
In de brieven van Joël aan Luna speelt het dorpje waar hij opgroeit een grote rol. Daar zijn ze is zeer gelovig waardoor de gevoelens van Joël niet worden geaccepteerd. Door de brieven van Joël wordt er teruggeblikt op zijn jeugd.


Wanneer gebeurt het? (tijd)
Dit verhaal speelt zich nu af in het heden. Dat merk ik aan de taal gebruik en de dingen die er gebeuren in het verhaal.

Mening over het verhaal
Ik vond het een heel spannend boek om het lezen. Was echt heel benieuwd naar de afloop van het verhaal. Het is ook een heel makkelijk boek om te lezen. Ik vond het onderwerp genderkinderen ook wel heel interessant. Ik wist wel dat het bestond maar niet precies wat het is. Wat ik minder vond dat het vooral over Eva ging en niet over Fleur en Nathalie. Ik vond dat de schrijfster daar ook aandacht aan moest besteden. Dan had je het verhaal beter begrepen.

REACTIES

F.

F.

ik vond het een heel spannend boek erg leuk om te lezen.

12 jaar geleden

H.

H.

tjiiiees..! da boek is net uit en nu al 5 boekverslagen ofzo.. jij hebt ook egt niets te doen he.?!

12 jaar geleden

D.

D.

haha,tjah voor school moet je veel lezen als je in ut laatste jaar zit ;)

12 jaar geleden

F.

F.

uhmm joel is niet van geslachtveranderd maar fleur en de operatie is nog niet geweest:$

12 jaar geleden

D.

D.

joel is fleur geworden hhh. het is dezelfde persoon

9 jaar geleden

D.

D.

joel is fleur geworden hhh. het is dezelfde persoon

9 jaar geleden

D.

D.

Uhm Fleur is Joel...Dus ik weet nie hoor...En Joel is veranderd in fleur..Ik weet niet wat voor boek jij leest. Maar fleur was eerst een jongen.

12 jaar geleden

D.

D.

Echt heel erg goed kan ik mooi gebruiken voor mijn boekbespreking:).

12 jaar geleden

Y.

Y.

Hoi, ik vind dit echt een goed verslag, en ik heb veel ervan gebruikt voor een boekverslag! Heel erg bedankt :)

x

12 jaar geleden

C.

C.

goeie samenvatting... Ga ik zeker gebruiken voor mijn boekverslag

12 jaar geleden

A.

A.

het is toch een transseksueel;
geen genderkind?
of is dat gwn hetzelfde;

11 jaar geleden

M.

M.

hoihoi het is transgender of een genderkind is maar hoe je het wilt noemen maar een transseksueel is heel iets anders dan ben je niet in het verkeerde lichaam geboren maar vind je het gewoon fijn om soms in de kleding van het andere geslacht rond te lopen ;)

10 jaar geleden

J.

J.

heel erg bedankt ik zal hem zeker gebruiken maar natuurlijk wel iets veranderen anders krijg ik een , maare zeker bedankt

11 jaar geleden

F.

F.

Hele goede samenvatting heb er veel aangehad voor mijn boekverslag,, bedankt!
xoxo

11 jaar geleden

T.

T.

ik heb het boek gelezen en iik ben pas 12 dus ik vind het niet 'zo'n eng boek maar het is wel een interessant boek bedankt voor het verslag heb ik veel aan

11 jaar geleden

B.

B.

Dankjewel voor het boekverslag, het heeft me veel geholpen en ik heb ook een goed cijfer er voor gebruiken dankzij jou!

Thanks

11 jaar geleden

K.

K.

bedankt voor de goede samenvatting,, door jou samenvatting hoef ik er zelf niet meer 1 te maken dankje wellll^^

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Joël door Carry Slee"