Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Spijt! door Carry Slee

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
Boekcover Spijt!
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1561 woorden
  • 4 oktober 2011
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
12 keer beoordeeld

Boekcover Spijt!
Shadow

Jochem voelt zich niet erg gelukkig in de tweede klas. Hij is het mikpunt van getreiter. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. Jochem lijkt zich niets aan te trekken van de pesterijen, die elke dag erger worden. Maar op een ochtend krijgen ze van de rector te horen dat Jochem na de klassenavond niet is thuisgekomen. David voelt zich schuldi…

Jochem voelt zich niet erg gelukkig in de tweede klas. Hij is het mikpunt van getreiter. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. Jochem lijkt zich niets a…

Jochem voelt zich niet erg gelukkig in de tweede klas. Hij is het mikpunt van getreiter. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. Jochem lijkt zich niets aan te trekken van de pesterijen, die elke dag erger worden. Maar op een ochtend krijgen ze van de rector te horen dat Jochem na de klassenavond niet is thuisgekomen. David voelt zich schuldig. Waarom heeft hij zijn mond nooit opengedaan? Samen met een vriendin gaat hij Jochem zoeken om te zeggen dat het hem spijt. Dan vinden ze Jochems tas in het meer.

Misschien is het al te laat...

Spijt! door Carry Slee
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding
Ik heb het boek gekozen omdat de titel mij aansprak. Het woord Spijt betekent het gevoel dat je iets niet had moeten doen en dit komt ook zeker aan de orde in dit boek. Ik heb het boek ook gekozen omdat de boeken van de schrijfster Carry Slee mij erg aanspreken. Ze behandelt onderwerpen die wij nu als ‘’puber’’ in deze tijd ervaren. Ze schrijft bijvoorbeeld over onderwerpen als verslaving, verliefdheid en pesten. De doelgroep die Carry Slee wil bereiken is de jeugd van 12 t/m 16 jaar. Mijn eerste indruk van het boek was dat ik het een heftig maar zeker realistisch boek vond.


Mijn Fragmenten:
Het begint dat Jochem wordt gepest en daar doen zijn klasgenoten en leraren helemaal niks tegen. Ze doen zelfs alsof Jochem niet bestaat. Ik heb dit fragment gekozen omdat ik dat erg aangrijpend vond. Het lijkt mij heel erg als mensen net doen als je niet bestaat.


Het tweede fragment betreft het moment dat Jochem op het klassenfeest dronken wordt gevoerd door Justin, Sanne en Remco. David ziet dit alles, maar wanneer Jochem David om hulp vraagt zegt David Rot op ! Ik heb dit fragment gekozen omdat ik het erg verrassend vond. Ik had dat niet verwacht dat David zo zou reageren omdat David nog zo beloofd had om Jochem te helpen.
Als derde fragment heb ik gekozen het moment dat de duikers het lichaam van Jochem vinden in het meer. Ik heb dit fragment gekozen omdat ik het erg spannend vond. Je wist niet wat er ging gebeuren.


Samenvatting:
Het verhaal speelt zich af in deze tijd, ergens in Nederland, op een middelbare school. Jochem wordt erg gepest op school omdat ze hem dik vinden. Hij wordt vooral door Sanne, Remco en Justin gepest.
Bijna de hele klas doet mee. Niemand durft er wat van te zeggen.
Ook David, de hoofdpersoon in dit boek, vindt dat het veel te ver gaat. Hij wil er steeds wat van zeggen. Maar er komt altijd iets tussen, of hij durft toch niet.
Ook de mentor, gymleraar Tino, zegt er niks van, hij pest juist mee. Hij heeft zelf ook een hekel aan Jochem.

Op een dag moeten ze op de klassenfoto, maar Sanne, Justin en Remco willen niet dat zeugje (zo noemen ze Jochem) ook op de foto komt. Ze hangen Jochem's kleding in de boom en vertellen aan Jochem dat hij deze terug krijgt na het maken van de klassenfoto. De meester heeft het wel gemerkt, maar hij doet net of hij niks in de gaten heeft.
Op een dag is David zijn boek Frans vergeten.
Dat weet Sanne en pakt het boek van Jochem en geeft het aan David. David wil het boek terug geven maar durft niet.
Toen David middags thuis kwam, kwam hij er achter dat hij het boek van Jochem nog bij zich had. Jij brengt het die middag nog naar hem toe.

Als hij bij Jochem komt, merkt hij dat de moeder van Jochem niet weet dat Jochem zo gepest wordt. David vraagt waarom ze dat niet weet en Jochem vertelt dat hij zijn moeder niet ongerust wil maken. Ook vertelt Jochem dat hij een heel goede vriendin heeft die Nienke de Graaf heet. Op een dag komt hij erachter dat Jochem voor Justin een krantenwijk loopt. Hij vraagt waarom hij dit doet. Dan zegt Jochem dat Sanne, Justin en Remco hem niet meer zullen pesten als hij twee weken de krantenwijk van Justin gaat lopen.

Dan komt de avond van het klassenfeest, de avond waarop het pesten voorbij zal zijn. Voor David ook belangrijk, de avond waarop hij Vera verkering zal vragen. Hij is al een hele tijd smoor op haar, maar hij heeft het nooit durven vragen, maar die avond zal hij het echt doen!

Het is een perfecte avond. Totdat David ziet dat Vera met Youssef zoent. Zijn wereld stort helemaal in.

Ondertussen dwingen Sanne, Remco en Justin Jochem om bier te drinken. Ze gaan zover dat hij moet kotsen. Helemaal in paniek komt Jochem naar David gerend maar David heeft genoeg aan zijn eigen probleem. Hij snauwt naar Jochem en deze loopt zwaar teleurgesteld weg.
De volgende dag hoort David dat Jochem wordt vermist. David heeft grote spijt. Sanne, Justin en Remco worden uit de klas geroepen.
Dan bedenkt David ineens dat hij een keer bij Jochem is geweest en dat Jochem over Nienke heeft verteld.
Hij meldt zich ziek en gaat uitzoeken wat Nienkes telefoonnummer is. Nienke komt meteen en ze gaan samen op zoek naar Jochem. Ze denkt aan het meertje. Daar Jochems tas in het water drijven.

De duikploegen duiken het lichaam van Jochem op. Niemand kan het geloven dat Jochem dood is. De klas mag ook niet naar de crematieplechtigheid, dit willen de ouders van Jochem niet. Ze nemen wel allemaal afscheid van Jochem op de plek waar hij zichzelf van het leven heeft beroofd. Om toch te laten zien dat ze veel spijt hebben zet de schoolkrantredactie een Pestlijn op, dit wordt een groot succes! Ze helpen heel veel kinderen.


De 10 Vragen
De belangrijkste gebeurtenissen;

De belangrijkste gebeurtenissen staan hierboven verwerkt in de samenvatting.

De hoofdpersoon of hoofdpersonen en zijn/haar probleem;
De hoofdpersonen zijn Jochem en David, David kan er niet meer tegen het gepest van zijn klasgenoten op Jochem maar durft nikst te zeggen. Jochem word in het verhaal telkens gepest en kan er niet meer tegen.

Hoe de hoofdpersoon dit probleem aanpakt;
Jochem pakt dit probleem aan door zelfdoding, David pakt dit probleem niet aan want hij is te laat met aanpakken.

De ontwikkeling die de hoofdpersoon doormaakt;
David durft het niet zeggen en denkt telkens dat komt later wel uiteindelijk kan het niet meer dat zeggen.

De belangrijkste andere personages;
Dat zijn Niels, Youssef, Vera, Justin, Remco, en Sanne.

De relaties tussen de personages;
Het zijn allemaal vrienden van elkaar die bij elkaar op school zitten.

De verandering tussen de relaties tussen de personages
Vera wordt David zijn vriendin en Justin, Remco en Sanne worden uiteindelijk buiten gesloten volgens de zelfdoding van Jochem.

Waar de gebeurtenissen zich afspelen;
Het meeste op school en bij David en Jochem thuis.


Wanneer het verhaal zich afspeelt;
In de tegenwoordige tijd dat kun je merken aan dat er auto en treinen zijn.

Hoe het verhaal is opgebouwd;
Het is een chronoligsch verhaal er zijn geen terugblikken.


Verwerkingopdracht: ABC tekst
A
De A is van alles, Jochem geeft alles op door zelfdoding te plegen.
B
De B is van band, Niels, een vriend van David, heeft een band opgericht maar de band valt uit elkaar.
C
De C is van camping, Nienke denkt dat Jochem naar een verlaten camping is om alleen te zijn.
D
De D is van David, David is de hoofdpersoon in het verhaal.
E
De E is van Engels proefwerk, iemand van een andere klas had een Engelse proefwerk achtergehouden zodat ze allemaal een goed cijfer haalden.
F
De F is van foto, Jochem mocht niet op de foto staan van Sanne, Justin en Remco.
G

De G is van gitaar, een meisje met een gitaar wordt gepest en belt de hulplijn. David en Vera helpen haar net op tijd want de pestkoppen willen haar gitaar verbranden.
H
De H is van hulplijn, David en zijn vrienden hebben een hulplijn opgezet naar aanleiding van Jochems dood.
I
De I is van irritant, Sanne, Justin en Remco zijn irritant in hun gedrag.
J
De J is van Jochem, Jochem is de jongen die gepest wordt in het boek.
K
De K is van klassenfeest, het klassenfeest waarvan Jochem niet meer terugkwam.
L
De L is van leugens, Jochem vertelt zijn moeder leugens. Hij zegt dat hij niet meer gepest wordt zodat zijn moeder niet van streek raakt.
M
De M is van Manon, Manon is een vriendin van David.
N
De N is van Nienke, Nienke is een hele goeie vriendin van Jochem, ze heeft medelijden met hem.
O
De O is van ontdoen, Jochem ontdoet zich van het pesten door zichzelf van kant te maken.
P

De P is van pesten, Jochem wordt voortdurend gepest.


Conclusie

Het boek was echt heel erg goed. Ik had het al eerder gelezen en daarom heb ik ook voor dit boek gekozen. Het boek is op het eind erg spannend; leeft Jochem nog of heeft hij echt zelfmoord gepleegd? Er zaten veel droevige stukken in, vooral na de dood van Jochem. Maar ook zaken die in het boek gebeuren, zijn soms heel droevig. Toch worden er ook door het hele boek door onderling grapjes gemaakt. Niet over Jochem maar bijvoorbeeld over de leraar. Het boek is heel realistisch. In het dagelijks leven maak je dit ook mee. Natuurlijk loopt het niet altijd zo af, maar ik denk dat veel vervallen ook echt gebeuren.
Ik vind het boek niet voorspelbaar maar had ook niet gedacht dat het zo zou aflopen. Vaak loopt het goed af maar dat is hier niet het geval daarom vind ik dit boek heel verrassend. Het verhaal is ook niet saai want er gebeurt telkens weer wat nieuws. Er wordt ook niet heel lang bij iets stil gestaan. Het boek zette me wel aan het denken. Want vaak zie je niet in als je iemand pest dat de gevolgen voor z’n iemand heel erg kunnen zijn. Dat wordt in dit boek erg goed beschreven; hoe machteloos Jochem zich voelt. Ik snap dat wel maar kan niet begrijpen dat je ondanks deze machteloosheid, de oplossing zoekt in een zelfdoding.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Spijt! door Carry Slee"