Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Tschick door Wolfgang Herrndorf

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover Tschick
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Redactie | 1879 woorden
  • 29 september 2011
  • 1460 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
1460 keer beoordeeld

Boekcover Tschick
Shadow

Maik dreigt een eenzame zomervakantie tegemoet te gaan: zijn moeder moet weer 'ns naar de ontwenningskliniek, zijn vader gaat op 'zakenreis' met zijn secretaresse en hij is niet uitgenodigd voor het feest van Tatjana, het knapste meisje van de school. En dan komt Tschick aanrijden, die rare stille, nieuwe jongen uit zijn klas, in een oude gejatte Lada. En …

Maik dreigt een eenzame zomervakantie tegemoet te gaan: zijn moeder moet weer 'ns naar de ontwenningskliniek, zijn vader gaat op 'zakenreis' met zijn secretaresse en hi…

Maik dreigt een eenzame zomervakantie tegemoet te gaan: zijn moeder moet weer 'ns naar de ontwenningskliniek, zijn vader gaat op 'zakenreis' met zijn secretaresse en hij is niet uitgenodigd voor het feest van Tatjana, het knapste meisje van de school. En dan komt Tschick aanrijden, die rare stille, nieuwe jongen uit zijn klas, in een oude gejatte Lada. En omdat ze geen van beide toch niets beters te doen hebben besluiten ze samen op reis te gaan. Zonder kaart, zonder echte bestemming en vooral ook zonder rijbewijs. Er volgt een hilarische en ontroerende roadtrip waarbij de jongens onderweg de meeste bizarre en bijzondere mensen ontmoeten. Tussen alle avonturen en ongelukken door ontdekken ze waar het werkelijk om draait in het leven.

Tschick door Wolfgang Herrndorf
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Titel: Tsjik
Auteur: Wolfgang Hernndorf
Gebruikte druk: 1e Nederlandse druk, 2011
Verschijningsdatum: 2010
Aantal bladzijden: 255
Uitgegeven bij: Uitgeverij Cossee, Amsterdam

Samenvatting
Tsjik en Maik zijn twee jongens van veertien jaar. Ze hebben geen vrienden. In de zomervakantie vinden ze elkaar en besluiten ze met een gestolen auto op reis te gaan. Ze maken er een behoorlijke puinzooi van, maar hebben de tijd van hun leven en ontwikkelen een bijzondere vriendschap.

Samenvatting per hoofdstuk

1.   

De verteller zit in Duitsland op het politiebureau en is in paniek. Hij denkt aan Tatjana. Als zij er niet geweest was, had hij nu niet op het politiebureau gezeten. Tsjik - met wie hij op reis was -  heeft de politie weten te ontvluchten. Wanneer de verteller aan zijn kuit wil krabben, blijkt daarmee iets heel erg mis te zijn. Hij valt flauw.

2.   
De verteller is in het ziekenhuis. De dokter wil hem wat vragen stellen, maar de verteller valt weer in slaap.

3.   
De verteller ligt altijd graag in ziekenhuizen omdat je niets hoeft te doen en er goed voor je gezorgd wordt. Hij is behoorlijk verknocht geraakt aan verpleegster Hanna.

4.   
De dokter zegt dat het ontbrekende stuk vlees wel weer aangroeit. Hij wil weten hoe de verteller aan zijn hoofdwond komt. Hij gelooft het verhaal dat de verteller op het bureau van zijn stoel gevallen zou zijn niet. De dokter vraagt hem wat de jongens ‘daar’ eigenlijk wilden. De verteller vertelt dat ze naar Walachije wilden (Walachije staat in het Duitse taalgebruik voor een fictief, afgelegen gebied).

5.   
De verteller heet Maik Klingenberg. Maik heeft geen vrienden meer sinds Paul verhuisd is. Maik denkt weer aan Tatjana. Hij vindt haar het mooiste meisje van de wereld. Verder weet hij niets van haar.

6.   
De vader van Maik is failliet gegaan en zijn moeder is alcoholiste. Onderling verloopt ook niet alles even soepel.

7.   
André is een jongen die nog niet zo lang op school is. Hij is heel populair en heeft elke week een ander vriendinnetje. Eerst werd Maik ‘Psycho’ genoemd, maar toen André vroeg waarom dat eigenlijk was, is de rest daarmee gestopt.

8.   

Maik is goed in hoogspringen. Toen de meisjes naast de jongens gym hadden, wilde hij daarmee graag indruk maken op Tatjana. Tot zijn grote ergernis keek Tatjana niet eens, want Maik leek onzichtbaar voor meisjes. Daar kwam verandering in toen hij Tsjik leerde kennen.

9.   
Maik kon Tsjik van het begin af aan al niet uitstaan. Tsjik was niet zo lang op geleden op school gekomen en hij was een Rus. Hij stelde zich niet erg sociaal op en maakte zich dus ook niet populair.

10.    
Tsjik heeft een alcoholprobleem.

11.   
Er wordt verder beschreven hoe Tsjik zich in de klas gedraagt. Hij houdt er wat andere visies op na dan de gebruikelijke.

12.    
Toen Tatjana bijna jarig was, had Maik enorm zijn best gedaan op een tekening van Beyoncé voor haar, maar hij werd niet uitgenodigd. Tsjik zoekt contact met Maik.

13.   
Terwijl de moeder van Maik naar een kliniek voor alcoholisten ging, vertrok zijn vader op ‘zakenreis’ met een uitdagend geklede vrouw. Maik was dus voorlopig alleen thuis.

14.   
Tsjik komt langs. Hij is ook niet uitgenodigd voor het feest.

15.   

Maik leest in een boek over een vijftienjarige jongen die avonturen meemaakt en fantaseert erover dat hij, nu zijn ouders weg zijn, alles kan doen wat hij maar wil. Dan rijdt Tsjik met een auto de oprit op.

16.   
Tsjik zegt dat hij de auto niet gestolen heeft, maar dat hij hem even heeft geleend en hem wel weer terugzet. Tsjik vraagt of Maik een stukje mee gaat rijden. Maik ziet dat in eerste instantie niet zitten, maar doet het uiteindelijk toch.

17.   
Tsjik spoort Maik aan om de tekening alsnog aan Tatjana te geven. Ze rijden toch naar het feest om de tekening te geven en gaan er dan snel, in de auto, weer vandoor.

18.   
Tsjik stelt voor om naar Walachije te rijden. Hij zegt dat zijn opa daar woont, maar Maik weet dat Walachije niet bestaat en gaat er niet in mee. Als hij ’s avonds thuis is en zich alleen voelt, blijft hij er toch over nadenken.

19.    
’s Nachts staat Tsjik met een plunjezak op de stoep. Ze gaan op reis.

20.    
Ze besluiten telkens door middel van kop of munt te bepalen welke kant ze op zullen gaan, maar daardoor blijven ze rondjes rijden. Uiteindelijk bepalen ze aan de hand van een kompas op het horloge van Tsjik hoe ze zullen rijden.

21.  
Het begint enorm te stormen en door afgebroken takken en dergelijke, kunnen de jongens niet verder rijden.

22.   

De volgende ochtend rijden ze verder. Tsjik geeft Maik een beetje autorijles.

23.    
Wanneer de jongens ergens koffie gaan drinken, komen ze een bekende tegen. Ze zeggen dat ze op familiebezoek zijn en een fietstocht erheen hebben gemaakt. Tsjik en Maik stelen een kentekenplaat van een andere auto en schroeven die op de gestolen auto.

24.   
Tsjik en Maik voelen zich heel wat omdat ze een meisje hebben geprobeerd te imponeren met de auto.

25.  
De jongens hebben niets meer te eten. Ze gaan naar een stadje om boodschappen te doen, maar ontmoeten dan een jongen en diens moeder. De moeder nodigt de jongens uit om te komen eten.

26.    
Tsjik en Maik worden gesnapt door een agent. Maik zit op dat moment niet in de auto dus wanneer Tsjik hard wegscheurt, heeft hij een probleem, maar hij ziet kans om de fiets van de agent te stelen.

27.    
Maik vindt een briefje op de plaats waar ze eerder overnacht hadden. Er staat op dat Tsjik hem om zes uur komt halen. Als Tsjik komt, heeft hij de auto in een andere kleur gespoten en de kentekenplaten verwisseld.

28.    

De benzine raakt op en de jongens overleggen over hoe ze aan een volle tank kunnen komen.

29.    
Tsjik en Maik vinden op een vuilnisbelt een slang om benzine mee uit een auto te jatten.

30.    
Een meisje dat de jongens op de vuilnisbelt hebben ontmoet, blijft maar met ze meelopen. Ze stinkt en ze praat te veel. Uiteindelijk weten ze haar af te schudden.

31.    
Tsjik en Maik staan enorm met de slang te klungelen. Het lukt ze niet er iets uit te krijgen. Dan verschijnt het meisje weer. Ze vindt ze enorm dom en laat ze zien hoe ze de benzine uit de tank kunnen krijgen.

32.    
Het meisje heet Isa. Tsjik en Maik nemen haar mee. Op een gegeven moment stoppen ze om zich in een meer te wassen.

33.   
Als Maik alleen is met Isa stelt ze voor om seks te hebben, maar hij is verlegen en houdt het af.

34.    
De drie hebben het heel fijn samen, maar Isa besluit toch weg te gaan. Ze spreken af om over lange tijd met zijn drieën op deze plek opnieuw samen te komen.

35.    

Maik overdenkt zijn leven. Hij kan zich zijn oude leven haast niet meer voorstellen en kan zich al helemaal niet voorstellen dat hij er ooit weer naar teruggaat.

36.    
Tsjik en Maik belanden bij een oude man die ze allerlei vragen over de liefde begint te stellen. Daarna vertelt hij wat verontrustende verhalen over de oorlog en geeft hij ze een flesje mee dat ze zal redden, volgens hem. De inhoud stinkt enorm en de jongens gooien het weg.

37.    
Terwijl de jongens een helling afrijden om een politiepatrouille te ontwijken, slaat de auto over de kop. De jongens hebben niets, maar wanneer ze uit de auto kruipen, verschijnt er een vreemd uitziende vrouw. De vrouw laat haar brandblusser van schrik op de voet van Tsjik vallen.

38.    
Tsjik kan niet meer op zijn voet staan. De vrouw neemt de jongens mee naar het ziekenhuis.

39.    
De voet wordt in het gips gestoken. Buiten zien ze hoe een stel agenten zich met de auto bezighoudt.

40.    
De verpleegster wil weten hoe de jongens nu thuis gaan komen en staat erop dat ze iemand bellen die ze op kan halen. Maik draait zomaar een nummer en doet alsof zijn tante aan de andere kant van de lijn is. De man die opneemt, begrijpt dat Maik in moeilijkheden zit en vindt het allemaal wel amusant.

41.    

Tsjik kan met zijn voet in het gips niet rijden, dus moet Maik het doen. Maik komt erachter dat Tsjik homseksueel is.

42.    
Maik denkt na over zijn leven en krijgt het een beetje moeilijk. Tsjik troost hem.

43.    
De jongens raken betrokken bij een ongeluk met een vrachtwagen vol varkens.

44.    
De politie komt. Tsjik vlucht weg, Maik niet. We zijn nu op het punt waar het verhaal begon.

45.    
De ouders van Maik zijn woest. Zijn vader slaat hem en ze willen dat hij de rechter vertelt dat het allemaal de schuld van Tsjik is. Maik voelt daar niets voor. Hij mist Tsjik.

46.    
Tijdens de rechtszitting nemen Tsjik en Maik het voor elkaar op. Tsjik moet in een inrichting blijven en Maik krijgt alleen een taakstraf.

47.    
Wanneer Maik weer naar school moet, mist hij Tsjik. Tatjana stuurt hem een briefje om te vragen wat er gebeurd is. Wanneer hij een briefje met uitleg terugstuurt, belandt dat bij de leraar, die het hele verhaal voorleest. De leraar gelooft er niets van en maakt Maik belachelijk, tot de directeur vraagt of Maik mee kan komen. Achter hem staan agenten.

48.    

Er blijkt weer een auto gestolen te zijn en de agenten willen weten of hij en Tsjik daar iets mee te maken hebben gehad.

49.    
Er arriveert een brief voor Maik op school. Hij blijkt van Isa te zijn, ze wil hem graag weer zien. De moeder van Maik staat alle huisraad in het zwembad te kieperen, omdat alle spullen haar nooit gelukkig hebben kunnen maken. Maik bedenkt dat hij de meest gelukkige zomer ooit heeft gehad en dat hij ook Tsjik snel zal kunnen opzoeken.

Titelbeschrijving
Tsjik is een van de hoofdpersonen. Hij geeft een nieuwe impuls aan het leven van Maik. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Maik. Aangezien Tsjik de drijfveer achter het avontuur en de ontwikkeling die Maik doormaakt is, is zijn naam als titel gekozen.

Personages
Maik: een wat onzekere jongen die zich het leven maar een beetje laat overkomen.
Tsjik: een roekeloze jongen die zich nergens druk om lijkt te maken en die vol in het leven staat.

Genre
Jeugdroman, coming of age

Plaats en tijd
Duitsland, heden

Schrijfstijl

Het boek leest vlot weg. Het is echt geschreven alsof een veertienjarige zijn verhaal vertelt. De lezer wordt dus echt meegenomen in zijn gedachten. Het is luchtig geschreven, ook wanneer er verteld wordt over de problemen die Maik thuis heeft. Voor hem is de situatie normaal dus er wordt ook zonder al te veel drama aan gerefereerd.

Vertelperspectief
Het boek wordt verteld vanuit het perspectief van de hoofdpersoon.


Thema
Vriendschap

Mening
Ik heb het boek met plezier gelezen. Als je de hoofdstukken op zich bekijkt, lijkt er vrij weinig essentieels te gebeuren, maar juist al die dingen samen dragen bij aan de ontwikkeling die Maik doormaakt. Met dank aan Tsjik verandert hij van een schuchtere, nietszeggende jongen in een jongen die in het moment leeft en die begint te begrijpen dat hij recht van bestaan heeft. Het boek is vrolijk van toon en de situaties waar de jongens in belanden zijn vermakelijk. De onwaarschijnlijke vriendschap tussen de hoofdpersonen is mooi, omdat ze elkaar aanvullen en iets geven dat ze ergens anders niet hebben kunnen vinden. Ik denk dat dit een ideaal vakantieboek is voor jongeren tussen de dertien en zestien jaar, maar ook op latere leeftijd is Tsjik een fijn tussendoortje.

REACTIES

D.

D.

Ik vindt het echt een rot boek om te lezen :-(

11 jaar geleden

L.

L.

Ik vond het juist een heel leuk boek om te lezen. Je komt er soms moeilijk doorheen en als je nog niet veel Duits lees ervaring hebt kan het soms best lastig zijn. Er zit veel humor in het boek vind ik en ik vond het daardoor ook makkelijker door te lezen. Dankjewel voor deze samenvatting!

10 jaar geleden

D.

D.

Waarom speelt homoseksualiteit een rol als ik vragen mag?

8 jaar geleden

D.

D.

Tsjik is homoseksueel ;)

7 jaar geleden

N.

N.

Goedenaffond ,
ik vont dit een heel erg leuk boek, maaer natuurlijk niet zo goed als mijn misdaadreportagues
met vriendelijke groe
houdoe

7 jaar geleden

I.

I.

Het is een redelijke samenvatting alleen zie ik wel nog redelijk veel fouten. zoals bijvoorbeeld dat Walachei en fictief gebied is, dat is het namelijk niet zoek maar op. En dat de naam Tschick steeds verkeerd geschreven is. Naast dat is het ook nog een beetje te beknopte samenvatting

7 jaar geleden

D.

D.

tsjik is de Nederlandse vertaling...

7 jaar geleden

S.

S.

je moeder is gewoon prima samenvatting

7 jaar geleden

B.

B.

Ten eerste heeft de Walachei twee betekenissen:

1. Verwechiestan

2. Streek ergens richting polen of zo.

Ten tweede is dit een recensie over de Nederlandse vertaling , dus de naam tsjik klopt in dat geval gewoon.

Misschien een iedee omje er ff wat dieper in te verdiepen.

6 jaar geleden

I.

I.

Kifesh met die Russische shit bij 9.

7 jaar geleden

N.

N.

<div>Goedenavond dames en heren (03:43 s'nachts) Bij punt nummero 9 wordt gesproken over een Rus. De zin luidt als volgt: en hij was een rus. Kifesh met deze zin, denk je is normaal praten over andere nationaliteit zo. Deze verslag is wahet slecht. Whoelah meh ik ga hier ooit gebruik van maken. </div>

7 jaar geleden

B.

B.

5 jaar geleden

B.

B.

5 jaar geleden

B.

B.

WLLHH Kga dood

5 jaar geleden

een scholier

een scholier

deze verslag? ga nederlands leren

9 maanden geleden

A.

A.

Slechte samenvatting, ik zou het niet aanraden... :/

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Tschick door Wolfgang Herrndorf"

Ook geschreven door deze scholier