Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Tijgervlinder

Norbert de Meyer

2004

126

6.6 / 10
Redactie
  • Jessica
  • Nederlands
  • 1616 woorden
  • 4073 keer
    13 deze maand
  • 20 september 2011
Titel: Tijgervlinder
Auteur: Norbert de Meyer
Gebruikte druk: Eerste druk, september 2004
Verschijningsdatum: Eerste druk, september 2004
Aantal bladzijden: 126
Aantal hoofdstukken: 23
Illustraties en vormgeving: Inne Van den Bossche en Marino Pollet
Uitgegeven bij: Abimo Uitgeverij

Samenvatting

Wanneer Tom als laatste van school vertrekt wordt hij van zijn fiets afgetrokken en in een auto meegenomen. In de auto krijgt hij een middel toegediend waardoor hij in slaap valt. Wanneer het middel is uitgewerkt wordt Tom wakker in een huis en beseft hij dat hij ontvoerd is.
Ondertussen heeft zijn vader Alex een dreigend telefoontje gehad van de ontvoerders van Tom. Alex kan er voor zorgen dat Tom ongedeerd terug komt, dan moet hij ongeveer een miljoen euro losgeld betalen. De plek waar Alex het naartoe moet brengen wordt pas later afgesproken. Als Alex mee werkt zal er niks met Tom gebeuren en zal hij weer heel thuiskomen. Omdat Alex niet weet wat hij moet doen schakelt hij zijn collega commissaris Bolt in. Hij adviseert Alex om het nog even stil te houden in de media. Ook gaan ze zo snel mogelijk van alles onderzoeken.
Wanneer Alex wordt aangereden op de snelweg, wordt het al snel duidelijk dat de ontvoerders van Tom hier wat mee te maken hebben. Alex komt in het ziekenhuis terecht en kan niks meer voor Tom doen. Commissaris Bolt gaat ondertussen verder met het onderzoek en het wordt ineens duidelijk dat de chauffeur van Alex, Frederik, meer met deze zaak te maken heeft. Ook de vrouw van Alex, Ann, heeft meer met de zaak te maken.
In de tijd dat Alex in het ziekenhuis ligt is het Tom gelukt om te ontsnappen. Na een paar dagen wordt hij gevonden door de politie en zij brengen hem naar het ziekenhuis voor onderzoek. Daar moet hij nog een paar dagen blijven om bij te komen. Ondertussen is uit het onderzoek van commissaris Bolt gebleken dat Ann en Frederik de ontvoering hebben opgezet. Ann wilde graag geld van Alex omdat hij altijd bezig is met zijn werk. Ze beseft dat ze dit ten koste van haar zoon gedaan heeft, maar ze moet toch de gevangenis in. Ook Frederik moet de gevangenis in.

Samenvatting per hoofdstuk
1.  
Alex wordt op zijn kantoor gebeld met de mededeling dat zijn zoon Tom ontvoerd is. Als hij Tom weer terug wil hebben moet hij veel geld gaan betalen.

2.   
Als Tom alleen vertrekt van school wordt hij van zijn fiets getrokken en meegenomen in een auto.

3.   
Alex krijgt weer een dreigend telefoontje dat Tom vast zit. Dezelfde dag moet Alex ook zijn vrouw van de ontvoering vertellen. Samen besluiten ze om raad te vragen bij commissaris Bolt, en hij helpt hun zo goed
mogelijk.

4.   
Tom wordt door zijn ontvoerders naar een afgelegen huis gebracht.

5.   
Er heeft zich een getuige gemeld die alleen iets weet van een groene auto. Voor de rest is er nog niks bekend over de ontvoering van Tom.

6.   
Alex krijgt een ongeluk op de snelweg. Het is de schuld van motorrijders die waarschijnlijk wat te maken hebben met de ontvoering van Tom.

7.   
Door het ongeluk komt de media achter Tom’s ontvoering terwijl dit niet de bedoeling was.

8.   
Er wordt een onderzoek gestart en de leraar die Tom als laatste les heeft gegeven wordt verhoord.

9.   
Tom krijgt eten en verzint een plan om te kunnen ontsnappen.

10.   
Alex praat met commissaris Bolt over de stand van zaken over de ontvoering van zijn zoon.

11.   
Tom slaat met een colafles het raam van zijn kamer in en probeert zo te ontsnappen.

12.   
Commissaris Bolt gaat naar Ann toe om te praten.

13.   
Door het ingeslagen raam weet Tom te ontsnappen.

14.   
Een vriend van Tom, Wouter, meldt zich bij het politiebureau omdat hij mogelijk meer informatie heeft over de ontvoering.

15.   
Tom denkt dat hij achtervolgt wordt door zijn ontvoerders en besluit om in een vrachtwagen te schuilen.

16.   
Ondanks dat Alex permanente beveiliging heeft in het ziekenhuis, is hij toch weg en niemand weet waar hij naartoe is.

17.   
Commissaris Bolt belt Ann om over de verdwijning te vertellen, maar als blijkt dat Alex niet bij haar is besluit Bolt om zijn mond maar te houden.

18.   
Er heeft iemand gebeld die Tom gezien zou hebben. Ook is Alex gewond langs de snelweg gevonden.

19.   
Tom heeft nog steeds niet om hulp gevraagd en houdt zich schuil in een caravan.

20.   
Wanneer Ann de politie alles wil opbiechten over de ontvoering en de afpersing, neemt ze teveel medicatie waardoor ook zij naar het ziekenhuis moet.

21.   
Frederik schiet zichzelf neer als hij aangehouden wordt. Ann komt in het ziekenhuis terecht en daar wordt haar maag leeggepompt. Als het weer goed met haar gaat wordt ze verhoord en bekent ze dat zij de ontvoering opgezet heeft.

22.   
De vrienden en een leraar van Tom komen op bezoek in het ziekenhuis en geven hem een fiets die hij altijd al heeft willen hebben.

Titelbeschrijving
De titel slaat op de hoofdpersoon Tom die een tatoeage heeft van een tijger en een vlinder. Zijn vrienden geven hem vanwege de tatoeage de bijnaam tijgervlinder. Tijdens de ontvoering denkt Tom vaak aan zijn tatoeage en zijn bijnaam wat hem vervolgens weer kracht geeft om door te gaan.

Personages
Tom: Tom is de 15-jarige hoofdpersoon van dit boek. Hij heeft ravenzwart haar, heeft een groot en gespierd lichaam en uit het boek blijkt dat hij een moedig persoon is. Op zijn arm heeft hij een tatoeage van een tijger en vlinder waar hij zich mee identificeert en waar hij erg trots op is. Hij is niet iemand die zich snel bang laat maken en gaat door totdat hij zijn doel bereikt heeft. Hoe eng en vervelend het soms ook is allemaal.
Ann: Ann is de moeder van Tom en wordt in dit boek gewoon Ann genoemd. Ann heeft pikzwart haar tot aan haar schouders, amandelvormige ogen en is altijd actrice geweest. Aan het begin van het boek lijkt Ann een hele lieve en zorgzame moeder, maar aan het einde van het boek lijkt het iemand die alleen aan zichzelf denkt en die niet aan het leed van haar zoon.
Alex: Alex is de 55-jarige vader van Tom, en wordt in dit boek ook gewoon Alex genoemd. Alex is minister van Vriendschappelijk Betrekkingen met de Buurlanden en is veel met zijn werk bezig.

De relatie tussen de personages:
Al snel in het verhaal blijkt dat Alex en Ann geen gelukkig stel zijn. Ze zijn nog wel getrouwd, maar blijven alleen bij elkaar zodat Tom geen gescheiden ouders heeft. De relatie tussen Alex en Ann verandert in het boek niet aangezien ze niet meer gelukkig bij elkaar komen.
Tom kan met zijn moeder Ann heel erg goed opschieten. Zijn vader Alex ziet hij nauwelijks omdat Alex altijd bezig is met werken, daardoor is de band met zijn vader slecht. Aan het einde van het boek wordt de band tussen Tom en Alex beter omdat Tom merkt dat Alex wel heel erg om hem geeft.

Genre
Hoofdgenre: thriller
Subgenre: realistisch

Plaats en tijd
Het verhaal speelt zich op een aantal plaatsen af. Aan het begin speelt het verhaal zich op school af. Later als Tom ergens opgesloten in een huis zit speelt het in dat huis af. Er wordt in het boek niet duidelijk gemaakt waar dit precies is, alleen dat het in een bosrijke omgeving is.
Ook speelt het verhaal zich op het politiebureau, thuis en in het ziekenhuis af.

De tijd waarin het verhaal zich afspeelt is de tijd van nu. Er zijn mobiele telefoons en er kan makkelijk gecommuniceerd worden. Er wordt over ongeveer een week tijd verteld; de tijd dat Tom ontvoerd is.

Schrijfstijl

Alle hoofdstukken in dit boek worden uitvoerig verteld met veel details. Alle details zijn interessant om te lezen, dus het is niet storend.
Het is een kinderboek, namelijk een boek voor 14 jaar en ouder. Persoonlijk vind ik het taalgebruik voor een 14-jarige toch wel wat lastig. Er staan soms woorden in waarvan je de betekenis niet uit de tekst kan opmaken. Je zal dus sommige woorden op moeten zoeken waardoor het minder makkelijk leesbaar is. Over het algemeen is het merendeel wel te begrijpen.

Vertelperspectief
Dit verhaal heeft een auctoriale verteller (of een alwetende verteller). De verteller staat als het ware ‘boven’ het verhaal: hij ziet neer op alles wat er gebeurt, en weet alles van het verhaal, de personages en hun motieven.

Thema en motieven
Het thema is ontvoering. De motieven zijn vertrouwen en gezin.

Auteur
Norbert de Meyer is een Belgische schrijver die geboren in 1948 in Aalst, inmiddels woont hij in Melle. Hij heeft 25 jaar lang tekst verwerkt voor de krant ‘Het Volk’ in Gent. In Juli 2003 zette hij een punt achter zijn loopbaan bij de krant.
Bron: http://www.abimo-uitgeverij.com/v2/auteurs/index.php?ontdek=auteur&id=13&tekst=ikben

Eigen mening
Ik heb erg genoten van dit boek! Ondanks dat ik altijd boeken voor volwassenen lees heeft dit boek me helemaal meegetrokken en had ik het boek ook erg snel uit. Thrillers vind ik leuk om te lezen en dit is echt een boek waarbij je steeds op het puntje van je stoel zit. Als je begint met lezen wil je eigenlijk niet stoppen. Kortom: ik vind het een heel leuk boek en ik zou het zo anderen aanraden!

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

6263

reacties

Hier heb ik ook 1 opmerking. Frederik de chauffeur van Alex heeft zelfmoord gepleegd, dus kan hierdoor niet de gevangenis in. Tenzij ze graag een lijk in de gevangenis willen hebben, maar ik denk het eerlijk gezegd niet. greetz daffieduck cx
door daffieduck (reageren) op 20 januari 2014 om 20:18

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

Jessica Redactie6.6
laura slings3e klas vwo6.3
Meer verslagen ›