Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Komt een vrouw bij de dokter door Kluun

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1041 woorden
  • 15 september 2011
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
11 keer beoordeeld

Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor…

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter door  Kluun
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Het sprookje dat eindigde als een nachtmerrie


Inleiding :

Kluun – Komt een vrouw bij de dokter. Het boek gaat over een vrouw die plotseling te horen krijgt dat borstkanker heeft. Haar man gaat in die tijd vreemd en zij neemt het voor lief. Ik ga dit artikel schrijven omdat ik vind dat Kluun een goede schrijver is en meer aandacht in de bibliotheek verdiend!


Kern :

1) Voordat Kluun begon met schrijver was hij actief in de marketing. In 2001 verloor hij zijn 36-jarige vrouw aan kanker. Kluun verkocht zijn marketing bedrijf. Toen is zijn grootte schrijfcarrière begonnen. Zijn eerste debuutroman ‘Komt een vrouw bij de dokter’ werd maar slecht beoordeeld. Maar toch is het, het best verkochte boek. ‘Komt een vrouw bij de dokter’ is gebaseerd op het leven van Kluun en zijn overleden vrouw Judith.

In 2004 schreef hij zijn tweede boek. En later volgde er meer. In 2006 verscheen zijn boek ‘De weduwnaar’ een gevolg op het boek ‘Komt een vrouw bij de dokter’.

Kluun zag een mooie schrijfcarrière tegemoet. In 2006 richtte Kluun ‘NightWriters op’. Een organisatie die zich ten doel stelt aan literair entertainment. Naast NightWriters en zijn schrijfcarrière is Kluun ook columnist bij de Pers en in de ochtendshow van Giel Beelen op 3FM.

Op 26 november 2009 ging de verfilming van ‘Komt een vrouw bij de dokter’ in première.

Het gaat steeds beter met Kluun, zo goed zelfs dat Kluun het mikt op een tv-serie Haantjes (een van zijn boeken). Kluun is er erg enthousiast over, en vind het dat het gegeven van Haantjes geschikt is voor een tv-serie. Ook is Kluun in onderhandeling over de rechten voor een theatervoorstelling van Haantjes


2) De vertelsituatie in het boek is de vertellende ik. Één van de hoofdpersonen, namelijk Stijn verteld over hoe hij het verhaal heeft meegemaakt. Het boek is opgedeeld in drie delen. Stijn & Carmen, Stijn & Carmen en Stijn & Roos, en het laatste deel Carmen. Dit heeft te maken met de verhaallijn in het boek. Ook zijn er sommige moeilijke medische termen onderstreept, achter in het boek staat uitgelegd wat dat woord betekend. Ikzelf vind dit heel erg handig. Zo snap je meer van de medische taal die ze soms in het boek gebruiken. Ook vind ik de grijze blokjes in het boek handig. Zo krijg je meer informatie over de personage dan in het boek verteld word. Het verhaal wordt in chronologische volgorde verteld. Soms staan er verschillende ‘flashbacks’.

Voorbeeld : ‘Onze au pair is aangekomen. Met de bus uit Tsjechië. We hebben haar gevonden op internet, een paar maanden geleden.’

Achter in het boek staat de betekenis van een au pair : ‘Een au pair is een oppas die uit het buitenland komt. Vaak woont een au pair bij het gezin waar hij of zij oppast.’


3) Het thema van ‘Komt een vrouw bij de dokter’ is ongeneselijk ziek. Maar ook onvoorwaardelijke liefde. Ook komen de thema’s borstkanker en rouwproces erin voor. Ik vind de uitwerking van het thema in het boek er goed. Het hele boek gaat erover en het ‘sleept’ je erin mee.

Voorbeeld : ‘En als uw borst is weggehaald, heeft u een litteken van 10 centimeter. Het is een afschuwelijke verminking. Ik schrik van zijn woorden. Afschuwelijke verminking.’

Voorbeeld : ‘Carmen heeft vier chemo’s gehad. En dokter Scheltema is wel tevreden. De tumor is kleiner geworden. Maar nog niet klein genoeg voor een operatie.’

Kluun schrijft een vervolg op ‘Komt een vrouw bij de dokter’ met bijna dezelfde thema’s. In het boek ‘De weduwnaar’ komen de thema’s rouwproces, onvoorwaardelijke liefde en borstkanker erin voor. Kluun schrijft verder hele roman’s.


4) Enkele positieven reacties :
Door Debby van Otten : ‘Je krijgt als lezer een diepgaand inzicht in de lichte en donkere zijden van een relatie van man en vrouw die geconfronteerd worden met kanker.’

‘Ik moet zelfs bekennen dat ik in het laatste deel mijn tranen nauwelijks kon bedwingen.’
Door NRC Handelsblad : ‘Het is een ode aan liefde!’
Door Sekhina : ‘Kluun heeft Stijn, Carmen en Luna recht mijn hart in geschreven.’

Enkele negatieven reacties :
Door Maarten Dessing : ‘Jammer alleen dat Kluun niet zo goed kan schrijven als Multatuli. Daarom is Komt een vrouw bij de dokter alleen maar de perfecte slager.’

‘Kluun geeft zijn lezers afkeer en mikt op medelijden.’
Door ‘Trouw’ : ‘Waar Verhoeven in 1973 de hemel boven de Nederlandse cinema openbrak, daar rijgt Oerlemans in snelle reclamestijl cliché aan cliché. Neuken en huilen doen we op popmuziek en opera, in die volgorde.’

Door ‘de Filmkrant’ : ‘Oerlemans maakte de vergissing het drama te willen vertellen met overbekende en op zichzelf betekenisloze beelden. Een film, zelfs een boekverfilming, is meer dan plaatjes zoeken bij een tekst.’



5) Ik vond het een heel erg mooi boek. Het is een heel geloofwaardig boek ook omdat je weet dat Kluun zelf bijna hetzelfde heeft meegemaakt. Sommige gebeurtenissen in het boek vond ik heel schokkend. Zoals het stuk dat Carmen te horen kreeg dat ze borstkanker heeft. ‘Ze begint vreselijk te huilen. ‘Vertel eens’, zeg ik. Het moet toch. ‘Kanker. Een heel gevaarlijke vorm. Diffuus, noemen ze het.’

Ook de afloop van het boek vond ik erg heftig. Vooral het stuk dat Carmen afscheid neemt van haar dochtertje. “Ik vind het wel jammer dat mama doodgaat.’…..Ik zet Luna op de grond. ‘Ik hou van je lieverd,’ zegt Carmen. ‘Ik ook van jou,’ zegt Luna.

Het is wel de harde werkelijkheid die je leest. Ik kon me ook inleven in de personen. Het is ook best erg om te lezen dat als je vrouw bijna doodgaat, je man vrolijk verder gaat met een andere vrouw. En daar veel meer plezier mee beleeft.

Ik ben het eens met de positieve argumenten van de recensenten. Het is zeker een ode aan liefde. Ik heb ook de film gezien, en het laatste gedeelte zat ik net als de recensent met tranen in mijn ogen.

Wel ben ik het eens met de negatieve reactie van Maarten Dessing, op sommige momenten wekt de film en het boek een klein beetje medelijden op .


Slot :

Ik vind dus dat Kluun extra aandacht verdiend in de bibliotheek, omdat hij veel heeft meegemaakt. Een veel mooie boeken heeft geschreven. Door middel van ‘Komt een vrouw bij de dokter’ heeft hij de dood van zijn vrouw op een mooie wijze verwerkt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Komt een vrouw bij de dokter door Kluun"