Briefgeheim door Jan Terlouw

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover Briefgeheim
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1466 woorden
  • 29 augustus 2011
  • 39 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
39 keer beoordeeld

Boekcover Briefgeheim
Shadow
Briefgeheim door Jan Terlouw
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting
Eva is een meisje en thuis is ze niet zo gelukkig. Haar ouders hebben vaak ruzie en ze gaat er kapot aan. Soms wordt er wel een hele week gezwegen. Ze noemt het ‘het grote zwijgen’. Als haar ouders weer ruzie hebben, gaat ze naar haar vrienden Jacky en Thomas toe en vraagt hen om raad. Zij verzinnen een plan: Eva moet een nachtje weglopen, zodat haar ouders eindelijk eens realiseren dat Eva ook nog bestaat. Ze kan logeren in het geheime hol. Dat is de geheime schuilplaats van hen en ze hebben zelfs een geheimschrift. Eva had trouwens ook een brief gevonden in de tuin van Kolonel Brandsema, de buurman van Jacky en Thomas, maar op dat moment moesten ze heel hard weg rennen en stopte Eva hem in haar warme rok. Op de brief staat:’De Heer AG van Pasen, Prinses Margrietlaan 23, Nunspeet’, en groepen van losse letters. Een paar dagen hebben haar ouders weer ruzie en nu besluit ze om het plan wel uit te voeren. Ze informeert Jacky en Thomas en alles is geregeld. Maar als Jacky en Thomas een dag later thuis komen is Eva er niet meer. Eva is spoorloos verdwenen. Iedereen wordt op de hoogte gebracht. Thomas gaat op onderzoek uit, maar het enige wat hij kan vinden is een briefje met een geheimentaal. Hij kan het niet verder ontraadselen, want het is niet hun geheimschrift en juf Tijnman heeft het briefje afgepakt. Juf Tijnman was maar verdacht, want ze probeerde het briefje te ontraadselen.

Als Thomas op een dinsdag toch maar weer naar de zolder gaat vindt hij Eva op de sofa.

Het probleem is alleen dat ze niets kan zeggen, door een injectie waardoor ze alleen maar zegt; Ik weet het niet. Een paar dagen later besluit ze toch tegen Jacky en Thomas haar verhaal te vertellen. Ze had namelijk de brief in haar warme rok, die ze had aangetrokken voor de kou, gevonden en wilde hem terug leggen. Op het moment, dat ze in de tuin van kolonel Brandsema stond, pakte iemand haar bij de armen en sleurde haar naar binnen. Ze werd ontvoerd en een paar dagen vastgehouden. Kolonel Brandsema vertelde haar dat hij een lid was van het spionagenetwerk en haar vader ook, en dat ze zichzelf in gevaar gebracht heeft door de brief te lezen. Later laat hij haar toch vrij, maar geeft haar wel de injectie, waardoor ze niet alles meer herinnert en ze moest zweren tegen niemand iets te vertellen. Toch heeft ze dat gedaan, en Thomas gaat naar Brandsema’s tuin, als Jacky en Eva een middagje weg zijn. Als hij daar is, ziet hij de Kolonel in de tuin werken, maar hij ziet ook een zwarte handschoen met een pistool op de Kolonel gericht. De Kolonel wordt neergeschoten. Thomas vertelt het Eva gelijk en wanneer Eva op een middag in haar vaders jas voelt, vindt ze de handschoen. Ze probeert de andere handschoen te vinden, maar wanneer ze die zoekt, vindt ze ook een pistool. Eva is bang dat haar vader de kolonel heeft neergeschoten. Wanneer Eva, Jacky en Thomas met school op kamp gaan, komen ze een bord ‘Nunspeet’ tegen. Ze besluiten er heen te gaan en ze vinden AG van Pasen zijn huis. Ze zijn er ondertussen al achter dat hij ook de dader kan zijn. Jacky besluit stoer te doen en belt aan. Maar ze wordt niet zomaar vriendelijk uitgenodigd binnen te komen, maar gewoon naar binnen gesleurd. Nu is Jacky in gevaar en AG van Pasen verteld haar heel het verhaal. Hij is juf Tijnman, vandaar dat hij de code kon ontcijferen. Hij heeft Kolonel Brandsema dood geschoten, want Kolonel Brandsema was weer eens onvoorzichtig geweest. Hij is het hoofd van de spionage bende en Eva’s vader heeft er niets mee te maken. Nu weet Jacky alles, maar hij wilt haar dood schieten. Op dat moment gooit thomas precies op zijn hoofd en Jacky is gered. Ze bellen de politie en zo loopt alles goed af.


Keuze

In eerste instantie toen ik het boek zag, had ik zoiets van: ‘Dat is een saai boek.’
Ook wanneer ik begon, was het nog een beetje saai. Maar als je eenmaal in het boek zit en je lekker door leest, is het boek echt gaaf! Ik heb het in één avond uitgelezen. (Moest ook wel, anders kwam ik niet op tijd klaar.) Mijn verwachting was dus dat het een heel saai boek was, maar integendeel! Het was een heel leuk boek.

Er zaten ook hele onverwachte stukjes bij. Ik zou bijvoorbeeld nooit gedacht hebben dat Juf Tijnman, AG van Pasen zou zijn.


Personages

De hoofdpersoon is Eva.
Ze is een tenger en bangig meisje. In het boek raakt ze ook heel erg in zichzelf gekeerd, door alles wat ze meemaakt. Maar juist doordat je haar gedachten leest en weet wat ze denkt leer je haar beter kennen.

Een van de belangrijke bijpersonen is Jacky.
Ze is de beste vriendin van Eva, maar toch zijn ze heel verschillend. Jacky is lang, integendeel van Eva. Ze is vaak brutaal en goed in sport. Je leert haar kennen door wat Eva over haar denkt.

Een van de belangrijkste bijpersonen is Thomas.

Thomas is het broertje van Jacky. Hij is een jaar jonger. Hij is elf jaar en kan goed met stenen gooien, wat je vooral kon merken toen hij AG van Pasen midden op het hoofd raakte. Hem leer je kennen door de dingen die Eva over hem denkt.

Een van de belangrijkste bijpersonen is Brandsema.
Hij is de buurman van Jacky en Thomas. Hij is een beetje streng en al oud. In het boek komen ze erachter dat hij in een spionagecomplot zit. Hem leer je alleen kennen door wat andere over hem denken.

Andere bijpersonen zijn: Vader en Moeder van Eva, Juf Tijnman of ook wel AG van Pasen en mevrouw Brandsema.

Identificatie komt in dit verhaal zeker voor en vooral bij Eva, want ik kon me heel erg in haar inleven. Ik denk dat dit komt, omdat je haar gedachten leest en weet wat ze denkt.


Tijd

Het boek speelt zich gewoon in onze tijd af. Dat kan je merken aan de gewone moderne dingen en het taalgebruik. Het wordt niet altijd in chronologische volgorde verteld. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van een flashback. Dat is bijvoorbeeld wanneer Eva verteld over wat er gebeurd is, in de dagen dat ze spoorloos was.
Er wordt ook gebruik gemaakt van een tijdssprong. Dat zijn er een paar dagen overslagen. Een voorbeeld in het boek is: Een paar dagen later …

De vertelde tijd:
Het boek speelt zich af van April tot de zomer, dus ongeveer 2 maanden.

De verteltijd:
De schrijver heeft 137 bladzijde en 11 hoofdstukken.



Plaats

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in het huis van Eva, op de zolder van Jackie en Thomas, op school, in het huis van kolonel Brandsema en in het huis van meneer AG van Pasen. Het verhaal speelt zich af in de lente en de zomer. Dat komt omdat er bijvoorbeeld beschreven wordt, dat het lekker weer is vandaag en natuurlijk wordt er ook verteld dat het schooljaar bijna over is.


Perspectief

Het verhaal wordt in ik-perspectief verteld. De ik-figuur, Eva, is tevens ook de ik-verteller. Er wordt beschreven hoe zij denkt en hoe ze zich voelt.



Thema en motieven

Motieven: Er kwamen abstracte motieven voor in het boek.
Thema: Het boek was avontuurlijk. Er kwamen verschillende thema’s in voor: Ruzie, Eenzaamheid, Ontvoering en Moord.


Titelverklaring

Titelverklaring: De titel is Briefgeheim. Ik vind dat je er al kan horen dat er iets geheimzinnigs en avontuurlijks is. Ik denk dat het Briefgeheim heet, omdat Eva een brief vindt met geheimschrift.



Taalgebruik

Het taalgebruik is niet zo moeilijk. Er zaten wel moeilijke dingen in waar je even over na moest denken. De zinnen waren niet zo lang en de woorden niet moeilijk. Er werd wel veelgebruik gemaakt van bijvoeglijke en zelfstandig naamwoorden, maar ik vond dat er niet zo veel stijlfiguren in voor kwamen. Samengevat, het was niet zo’n moeilijk boek.


Eigen mening
Het verhaal was erg spannend, want Eva maakte veel mee. Ze was altijd al een bangig meisje en nu werd ze ook nog eens ontvoerd en raakte ze gevangen in een spionagecomplot. Er is ook sprake van pistolen en moord. Het boek was wel makkelijk. Ik had het in een avond uit en ik denk dat dat komt omdat het spannend was en omdat er niet al te moeilijke woorden in stonden. De dingen die in het boek gebeurden, waren ook best wel onverwachts. Wie had er nou verwacht dat Juf Tijnman, AG van Pasen zou zijn?

Het verslag maken ging snel en vlot. Het maken van het verslag heeft mijn mening niet echt veranderd. Ik vond het al een leuk boek en nu nog leuker. Zeker om aan te raden.

REACTIES

S.

S.

Dit vind ik een heel goed en recent verslag!!!!

Met dit verslag kan ik mezelf controleren en eventueel dingen aan toevoegen.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Briefgeheim door Jan Terlouw"