Bekentenissen van een flapuit door Renske Derkx

Beoordeling 7.6
Foto van Anouk
Boekcover Bekentenissen van een flapuit
Shadow
  • Boekverslag door Anouk
  • Redactie | 1166 woorden
  • 25 augustus 2011
  • 55 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
55 keer beoordeeld

Boekcover Bekentenissen van een flapuit
Shadow
Bekentenissen van een flapuit door Renske Derkx
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Bekentenissen van een flapuit
Auteur: Renske Derkx
Vertaling door: -
Gebruikte druk: 2011
Verschijningsdatum: 2011
Aantal bladzijden: 142
Illustraties: -
Uitgegeven bij: De Fontein

Samenvatting
Noa is al een tijdje verliefd op een jongen, Roger. Ze hebben eindelijk een afspraakje en hoezeer ze ook op hem afknapt in de bioscoop, ze kan hem niet uit haar hoofd krijgen. Er volgt nog een afspraakje, maar daarna komt ze zijn broer Camiel tegen die ook een oogje op haar lijkt te hebben. Ze spreekt met Camiel mee af, hoewel ze zijn broertje toch niet uit haar hoofd kan krijgen. Dat is niet het enige probleem, haar twee beste vriendinnen, Lola en Maud, doen vreemd. Alsof ze iets te verbergen hebben. Kort daarop wordt het ook duidelijk dat ze niet zo’n goed rapport heeft. In wiskunde is ze heel goed, maar voor de rest van de vakken heeft ze faalangst. Tegen haar zin in gaat ze toch naar de trainingen. En daar komt nog bovenop dat het wel duidelijk is dat ze haar familie niet schijnt te mogen, Noa vindt hen maar irritant. Dan begint Lola zich raar te gedragen, ze blijkt verliefd te zijn. Noa en Maud willen haar natuurlijk helpen, maar dat loopt eerst helemaal in de soep: George lijkt een ander te hebben. Als Lola overstuur weggaat met Maud uit een club, blijft Noa alleen achter. Ze wordt half aangerand door een dronken jongen en Roger redt haar hiervan. Ze is natuurlijk helemaal over de rooie. Gelukkig voor Lola blijkt uiteindelijk dat George gewoon een ex heeft die hem stalkt. Als Camiel nog eens wil afspreken, stemt Noa in, ondanks dat ze nog steeds niets voor hem voelt. Camiel blijkt ook niets voor haar te voelen. Maar dan hoort ze dat Maud en Camiel juist iets voor elkaar voelen, terwijl ze eerst dacht dat Maud dit nooit zou doen. Ze voelt zich eerst verraden, maar beseft al vrij snel – mede door Roger – dat ze het eigenlijk niet erg vindt. Als ze weer beste vriendinnen is met Lola en Maud, gaat het hele clubje uit: Lola en George, Maud en Camiel, Roger en zijn nieuwe vriendin Madeleine (die heeft haar ‘broer’ meegenomen voor Noa) en Noa zelf. Ze is de enige vrijgezel en ze probeert nog steeds Roger uit haar hoofd te zetten. Als ze met haar zusje naar de stad gaat, ziet ze Madeleine zoenen met haar ‘broer’. Ze is boos en wil het Roger graag vertellen, maar overlegt eerst met haar vriendinnen. Ze besluiten het anders aan te pakken, maar als ze dan Roger tegenkomt, flapt Noa het er toch per ongeluk uit. Ze krijgen ruzie en ondertussen heeft Noa constant flashbacks naar de avond van de aanranding. Ze heeft een gesprek bij haar faalangst training en ze belooft beter haar best te doen. Maud blijkt dan met Roger te hebben gepraat, hij heeft het uitgemaakt met Madeleine en wil weer vrienden zijn met Noa. Later blijkt dat hij eigenlijk wel meer wil dan dat. Noa is gelukkig en door haar cursus heeft ze ook betere cijfers. Op haar verjaardag komt iedereen bij elkaar om het EK te kijken. Een dubbele feestdag dus. Ze krijgt leuke cadeaus en bekent dan dat ze beste en gekste familie (en vrienden) heeft.

Titelbeschrijving
Noa, het hoofdpersonage, flapt er regelmatig iets uit wat eigenlijk niet de bedoeling is. Ze schaamt zich hiervoor, hoewel sommige mensen het juist best een grappige eigenschap van haar vinden. Toch doet het haar niet altijd goed, omdat ze gewoon zegt wat ze denkt. Bekentenissen dus.


Hoofdpersonages
Noa: ze is vijftien jaar oud, houdt van schrijven en heeft een wiskundeknobbel. Daarnaast heeft ze een gekke en ‘irritante’ familie en heeft ze last van faalangst. Haar beste vriendinnen zijn Lola en Maud en ze is verliefd op Roger. Ze is een enorme flapuit.
Lola: de beste vriendin van Noa en Maud. Ze is een jongensmagneet, maar stiekem is ze verliefd op George.
Maud: de beste vriendin van Lola en Noa. Ze is verliefd op Camiel en dat brengt moeilijkheden met zich mee omdat Noa al met hem afspreekt. Ook zij is goed met jongens in tegenstelling tot Noa.
Roger: de jongen die Noa leuk vindt. Hij vindt haar ook leuk, maar laat dit eerst niet echt merken. Hij helpt haar wel als het erop aankomt, bijvoorbeeld bij de aanranding.
Camiel: de broer van Roger die Noa eerst ook wel leuk vindt. Uiteindelijk wordt hij verliefd op haar beste vriendin: Maud.

Bijpersonen: Noa’s ouders, Carijne (zusje van Noa), Robbie (broertje van Noa) Madeleine, Ferdie,

Genre
Hoofdgenre: tienerroman
Subgenre: drama, liefde, vriendschap, familie

Plaats

School: Noa, Lola en Maud zitten nog op school. Ze volgen hier lessen en Noa krijgt hier trainingen om met haar faalangst om te leren gaan.
Thuis: Noa woont bij haar ouders, zusje en broertje thuis. Ze brengt veel tijd door op haar kamer om huiswerk te maken en te schrijven. Haar vriendinnen en haar afspraakjes komen ook vaak langs.
Stad: Noa, Lola, Maud, Roger en Camiel zijn vaak in de stad. George werkt in een bar. En Noa heeft hier natuurlijk verschillende afspraakjes met Roger en Camiel.


Tijd
Het speelt zich af in het heden (2011). De tijdsduur van het verhaal zal een paar weken zijn. Zeker niet meer. Alles wordt namelijk vrij snel weer opgelost.

Schrijfstijl
Het boek is in gemakkelijk Nederlands geschreven. Je hoeft niet veel na te denken, je kunt gewoon lekker op je gemak doorlezen (ik had het uit in twee uur, want zo’n lang verhaal is het niet). Het is gemakkelijk te lezen voor de doelgroep, dat is zeker. Het onderwerp spreekt hen waarschijnlijk ook erg aan.

Vertelwijze
Het boek is geschreven vanuit Noa. Ze schrijft alles in de ik-persoon. Je leest met haar gedachten, doen en gevoelens mee. Het is haar leven en in haar gedachten doet ze verschillende bekentenissen.

Thema
Liefde, vriendschap

Motieven
Flapuit, aanranding, faalangst, schrijven, wiskundeknobbel

Auteur
Renske Derkx (18 jaar) is al haar hele leven gek op boeken én schrijven. Zo schrijft ze voor verschillende websites (onder andere deze website, ze zit in de redactie van Scholieren). Als Renske bij haar vriendinnen is, flapt ze er regelmatig gekke dingen uit. Bekentenissen van een flapuit is haar debuut. Ze heeft het VWO afgerond en ze gaat volgend jaar Journalistiek studeren.

Eigen mening
Ik wilde het boek sowieso lezen, want ik ken Renske en ik had haar gezegd dat ik dat zou doen. Heel toevallig mailde Scholieren.com me toen dat het boek een boekverslag nodig had en deze taak nam ik met plezier op me. Ik heb dit soort boeken in het verleden heel vaak gelezen, het is eigenlijk een soort cliché. Maar toch moet ik zeggen dat het een cliché is op een heel aparte manier. Natuurlijk: er zijn problemen en ze worden aan het einde opgelost, maar Renske heeft er iets anders aan toegevoegd waardoor het niet meer op de écht clichéromans lijkt. Natuurlijk is het boek niet mijn doelgroep, maar ik vond het wel leuk om te lezen. Ik kwam er gemakkelijk doorheen, maar ik was wel benieuwd wat er verder zou gebeuren. En dat heeft een boek echt nodig, vind ik.

REACTIES

L.

L.

Ik vind dat je heel leuk schrijft want ik heb het boek nog niet gelezen en ik wil nu wel het boek lezen! dikke duim OMHOOG !! XD

12 jaar geleden

M.

M.

Ik vind dit een heel mooi duidelijk boekverslag en het is erg handig om te gebruiken.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Anouk