Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Vrij door Martine Kamphuis

Beoordeling 8.4
Foto van een scholier
Boekcover Vrij
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 808 woorden
  • 1 juli 2011
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 8.4
5 keer beoordeeld

Boekcover Vrij
Shadow
Vrij door Martine Kamphuis
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Vrij – Martine Kamphuis

Schrijver, titel, genre
Eerste druk: mei 2006
Gebruikte druk: 1e
Aantal bladzijden: 196
- Doordat het gaat om een vrouw die mensen vermoord zou ik zeggen dat het een thriller is. Ook omdat je achter bepaalde redens moet komen. Het gaat er niet echt om wie de mensen vermoord, want dat weet je al, maar wel waarom ze het doet.

Verhaaltechniek

Ruimte
De ruimte waarin het verhaal zich af speelt is en een normale buurt in Rotterdam. Het huis waar Linde en Henry wonen is de meest gebruikte plaats. Ook speelt een deel van het verhaal zich af in het huis van de buren – Linde probeert namelijk via contact met de buurvrouw de buurman voor zich te winnen. En een klein deel van het verhaal speelt zich ook nog af in het vakantiehuisje dat Linde en Henry – die al dood is – gehuurd hebben.

Het speelt in de 21e eeuw, te zien aan verzekeringen, telefoons enz.

Verhaalfiguren
Linde  De hoofdpersoon vanuit wie je het boek leest. Ze heeft geen gelukkige jeugd achter de rug, haar vader sloeg haar en haar moeder en was heel dominant. Daar komt de afkeer voor dominante mannen van Linde vandaan, hoewel ze het stiekem ook wel een beetje spannend vind . Door haar jeugd heeft ze ernstige psygologische opgelopen, en denkt dat het normaal is om door mensen te vermoorden haar eigen geluk te kunnen bereiken.

Henry  De man van Linde, hij is erg dominant en een beetje zeurderig. Houdt heel veel van haar, maar kan ook ongelofelijk tegen haar uitvallen.

Carolina  De onschuldige buurvrouw die een beetje onzeker is nadat haar man al een paar keer vreemd is gegaan- hoewel hij heeft beloofd om het niet meer te doen. Ook gaat ze erg gebukt onder het feit dat ze geen kinderen kan krijgen, wat later wel weer goed komt. Ze is een beetje naïef, maar aan de andere kant heeft ze wel vermoedens dat Linde achter haar man aan zit.

Ben  De overspelige buurman, die zijn makkelijke vrouw als terugvalbasis gebruikt, en er totaal geen problemen mee heeft om vreemd te gaan terwijl zij zwanger is. Erg dominant en drijft zijn zin door, terwijl hij ook wel weer sympathiek overkomt.


Vertelwijze
Het boek is geschreven in een dagboekvorm vanuit het perspectief van Linde. Ze weet wat er gebeurd is –tenminste, de dag waarover ze schrijft, ze is ook weer niet alwetend – , maar zegt niet altijd meteen wat er aan de hand is d.m.v. ‘toen wist ik nog niet’, waardoor het boek spannend blijft, en je erg met haar gedachten meeleeft.

Motieven
Moord  waarom worden mensen vermoord, en hoe loopt het af?
Jaloezie  Linde is jaloers op Caroline, die Ben heeft.
Slechte jeugd  De invloed van de mishandelingen van haar dominante vader
Vreemdgaan  De manier waarop Ben omgaat met andere vrouwen en zijn schuldgevoelens tijdens zijn relatie met Caroline.


Thema
Waarom pleegt Linde al die moorden?
Je probeert er achter te komen waarom iemand in godsnaam zo ver zou gaan om haar man en iedereen die verder nog in de weg loopt bij het bereiken van haar doel zomaar te vermoorden. Wat zijn de redenen de achter, en komt ze er zomaar mee weg?

Titelverklaring
Vrij. Dat is wat Linde wil zijn.
Na de overheersing van haar vader, en later nadat ze zich niet goed voelt onder de druk van haar man. Dus bedenkt ze een plan om van hem af te komen. Als dat gelukt is moet ze er nog voor zorgen dat ze met Ben een nieuw leven kan beginnen, en dan zal ze helemaal vrij zijn.


Schrijfstijl
Het boek is heel losjes geschreven. Dat komt onder andere door de dagboek-vorm en ook doordat er overbodige dingen weg worden gelaten. Gedachtes en gevoelens worden kort en bondig in het dagboek opgeschreven.



Beoordeling
Ik vond het een leuk boek. Dat heeft temaken met mijn persoonlijke voorkeur voor literaire thrillers. Dit was een beetje een geval apart, want hier hoef je niet op te lossen wie wat doet, want dat weet je namelijk al, je probeerde meer achter een verklaring te komen waarom het gebeurde, en dat vond ik weer eens wat anders.

Ook vond ik de dagboekvorm erg fijn, het leest heel makkelijk en vlot door, terwijl je niet het gevoel hebt dat je iets mist qua details. Je komt letterlijk heel goed achter de gevoelens omdat Linde ze als het ware voor je opschrijft en jij dat naleest.

De karakter zelf waren ook heel goed. Bij Linde kun je je echt een beetje een gestoorde vrouw voorstellen, die zelf niet doorheeft dat ze iets verkeerd doet. Ook het typische lieve buurvrouwtje dat inzit over het vreemdgaan van haar man was makkelijk om in te komen en aan de andere kant ook erg interessant.

Al met al wat het dus een leuk boek, dat je snel uit kunt en wilt lezen, met een boeiend raadsel.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Vrij door Martine Kamphuis"