De eetclub door Saskia Noort

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
Boekcover De eetclub
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo/havo | 2842 woorden
  • 24 juni 2011
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 7.9
8 keer beoordeeld

Boekcover De eetclub
Shadow

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette en zijn kinderen weten ternauwernood te ontsnappen. Hun vriendenclub, ‘de eetclub’, is geschokt en verbijsterd. Babette wordt opgevangen door haar vriendin Karen. Karen komt tot…

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette…

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette en zijn kinderen weten ternauwernood te ontsnappen. Hun vriendenclub, ‘de eetclub’, is geschokt en verbijsterd. Babette wordt opgevangen door haar vriendin Karen. Karen komt tot de ontdekking dat de vriendschappen binnen de eetclub niet zo onvoorwaardelijk zijn als zij leken. Langzaam maar zeker wordt het voor Karen duidelijk dat bepaalde mensen belang hebben bij de dood van Evert.

De eetclub door Saskia Noort
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: De eetclub
Schrijfster: Saskia Noort

Schrijversinformatie:
Saskia Noort (1967) is schrijfster en columniste. Ze heeft twee kinderen. Na haar havo studeerde Saskia journalistiek en theaterwetenschap in Utrecht. Sinds begin jaren negentig schreef Saskia Noort voor een groot aantal bladen, waaronder Viva, Marie Claire, TopSanté, VT Wonen en Ouders van Nu. Momenteel schrijft ze columns voor Playboy en het glossy magazine LINDA.

In 2003 debuteerde ze als auteur met de literaire thriller Terug naar de kust, gevolgd door De eetclub (2004), Nieuwe buren (2006) en De verbouwing (2009). Zowel Terug naar de kust als De eetclub werd genomineerd voor de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. Daarnaast verschenen drie columnbundels: Aan de goede kant van 30, 40: over lijf en leven van een veertiger en Babykoorts. In totaal werden er bijna anderhalf miljoen exemplaren van haar boeken verkocht en werk verschijnt in meer dan 15 landen, waaronder Duitsland, Engeland, Rusland, Zweden en Frankrijk. In februari 2010 won Saskia Noort de Prix SNCF du Polar, een belangrijke Franse lezersprijs voor Petits meurtres entre voisins, de Franse vertaling van De eetclub.



Samenvatting:
De ik-vertelster Karen van der Made wordt wreed in haar slaap gestoord als ze door een vriendin Patricia wordt opgebeld met de mededeling dat er brand woedt in het huis van één van de andere vriendinnen van de eetclub, Babette. Babette zelf en haar twee kinderen zijn gered, maar haar man Evert is spoorloos. Later lijkt hij zelfmoord te hebben gepleegd door het huis in de brand te hebben gestoken. Alle vriendinnen van de eetclub zijn ontzet. Er wordt ook een brief van Evert gevonden waaruit blijkt dat hij een einde aan zijn leven wilde maken.

Intussen wordt de lezer bekend gemaakt met de wijze waarop Karen deel mag uitmaken van de eetclub: eigenlijk een stelletje verwende vrouwen die het luxueuze leven te danken hebben aan de baan van hun echtgenoten. Ze brengen hun tijd door met drinken (meestal te veel), wat tennissen en roddelen over elkaar. Hanneke Lemstra is de binnenhuisarchitecte die haar introduceert in het clubje rijke en verwende vrouwen.

Op de dag van de begrafenis van Evert Struyck gaat Hanneke (eigenlijk de beste vriendin van Karen) op de after party uit haar dak : ze loopt dronken weg en een dag later belt ze haar man dat ze in Amsterdam zit. Weer later, wanneer haar man Ivo, Hanneke wil gaan ophalen, blijkt dat ze zelfmoord heeft willen plegen door van het balkon van een hotelkamer te springen. Ze is in coma geraakt.

Karen gelooft niet dat Hanneke zelfmoord heeft willen plegen en spreekt haar vermoedens uit tegenover Dorien Jager, een cliché-type politieagente. Karen weet namelijk uit het roddelcircuit van de eetclub dat Hanneke en Evert een verhouding met elkaar hebben gehad en dat Evert die een week voor de brand heeft verbroken. Intussen merkt de lezer dat vertelster Karen zich ontzettend voelt aangetrokken door Simon, de voor Don Juan en macho studerende echtgenoot van Patricia, terwijl in haar eigen relatie met Michel de spanning weg is geglipt. Dat kan natuurlijk niet goed blijven gaan. Wanneer Michel die avond te veel gedronken heeft en Simon niet naar huis kan rijden vanwege zijn alcoholgebruik, hebben Karen en Simon in het schuurtje een snelle maar hevige vrijpartij. Ze heeft eigenlijk geen schuldgevoel en wil de volgende dag het liefst Simon opnieuw zien en met hem vrijen. Met een sms-je neemt hij contact met haar op. Ze gaat opnieuw op zijn avances in, al komt het niet tot seks.

Intussen hebben de vriendinnen van de eetclub door dat Karen informatie heeft gelekt naar de politie. Angela en Patricia willen daarop niets meer met haar te maken hebben, maar Babette, die sinds de brand met haar zoons bij Karen en Michel woont, trekt partij voor Karen. Inmiddels wordt besloten de comateuze toestand waarin Hanneke nog steeds verkeert te beëindigen. Karen is persona non grata op de begrafenis, maar ze ontmoet hier weer de politieagente Dorien Jager die door toedoen van de slimme Simon van de “zaak is gehaald.” Simon blijkt met alle mannen van de vriendinnen een zakelijke relatie te hebben, waarvan hij zelf ook flink beter is geworden.

Karen heeft weer een ontmoeting met Simon om hem te vertellen dat ze het eigenlijk niet meer wil, maar Simon heeft teveel macht over haar. Als hij tijdens een autorit wordt opgebeld op twee telefoons tegelijk, merkt Karen dat hij een e-mail van Evert Struyk aan Hanneke in zijn koffer heeft. Ze weet de mail mee te smokkelen. Het is e-mail waaruit blijkt dat Evert onmogelijk een week later zelfmoord zou willen plegen. Intussen hoort Karen van Dorien Jager dat Simon een sluwe zakenman is met gemene trucjes, zo heeft hij o.a. haar vader enige duizenden guldens lichter gemaakt. Wanneer ze vertelt van de e-mail, vraagt Dorien het contact met Simon toch nog even in stand te houden om zo de zaak te kunnen oplossen. Karen breekt in op de computer van Hanneke en leest een chatbox waarin ene Mo wordt genoemd. Ook staat diens 06-nummer in het bericht. Ze neemt contact op met Mo en die vertelt haar van een site waarop Moo en Hanneke contact hebben gehad om te praten over hun relatieproblemen. Hanneke vertelt daarin openhartig over de relatie met Evert en over de slechte kwaliteiten van diens vrouw Babette, die hem zou terroriseren.

Als Karen opnieuw contact zoekt met Angela, hoort ze dat Babette eigenlijk de kwaaie genius is en het met alle mannen doet. Ook bijvoorbeeld met de man van Angela, Kees. Dat was de reden dat ze Babette na de brand niet in haar huis wilde opnemen. Radeloos denkt Karen nu dat Babette het ook op haar man Michel heeft voorzien. Midden in de nacht kan ze niet slapen, ze maakt wat warme melk en ze merkt dat er iemand om het huis sluipt. Wanneer ze een mes heeft gepakt en wil toeslaan, merkt ze dat het Babette is, die ook vertelt dat ze niet kon slapen.

Karen heeft een afspraak met Simon in een Van der Valk-motel. Hij wil nog een keer seks met haar. Hij vertelt van zijn zakelijke, half criminele problemen met Evert. Hanneke dreigde die bekend te maken aan de politie. Plotseling wordt er geklopt en Karen krijgt een enorme stroomstoot. Het is Babette, die blind van woede is omdat Simon, met wie ze zelf een seksuele relatie heeft gehad, nu met Karen aanpapt. Zelfs Simon is bang van haar. Babette draagt Simon op Karen van kant te maken, maar die hervindt zich en slaat Babette met een koffertje van Simon buiten westen. Dan staat ineens Dorien Jager op de “stoep” bij Van der Valk en is de dubbele moordzaak opgelost. Een even snel als voorspelbaar einde van een niet zo heel erg spannende thriller. Wel een lekker leesboek voor in de vakantie, op het strand, geen literatuur met hoofdletter L.


In het slothoofdstuk moet Karen haar overspel met Simon nog opbiechten aan Michel. Er volgen moeilijke maanden, maar ze besluiten te verhuizen. Nog één keer, daags voor haar vertrek, ziet Karen Angela en Patricia, de residuen van de eetclub. Ze staren haar verwonderd na. In haar hoofd heeft ze nog wel Hanneke zitten, eigenlijk de enige echte vriendin van de eetclub. De andere vriendinnen vallen onder Bredero’s motto “Al sietmen de luy, men kenstse niet.”


Hoofdpersonen:
Karen van de Made:
Haar bijnaam is Ka. Zij is de hoofdfiguur in dit boek. Veel stukken worden ook vanuit haar perspectief verteld. Ze is getrouwd met Michel Brouwers. Over haar uiterlijk wordt verder niet echt veel geschreven, alleen dat ze wel altijd goed gekleed is. Zij voelt zich eerst helemaal niet thuis in het dorp. Later als ze de eetclub hebben, valt ze er altijd al wel een beetje buiten, omdat ze een toch iets ander leven leid, omdat ze ook nog werkt en de meeste vrouwen van de eetclub dat niet doen. Ze is wel altijd erg sociaal en heeft altijd het beste met andere voor. In het begin is ze wel vrij naïef en oppervlakkig, maar op het laatst na al die gebeurtenissen wil zij als enige nog maar eerlijk zijn. Ze weet dan ook dat ze niet meer bij de eetclub past. Zij was wel altijd de meest sympathieke van het stel.

Michel Brouwers:
Hij is de man van Karen. Hij is een erg lieve man en zoals ze hem in de eetclub noemen, een trouwe hond. Hij heeft ook een goede baan, maar raakt op een gegeven moment een beetje geobsedeerd door de manier van geld verdienen van Simon en dat wil hij ook graag. Over zijn uiterlijk wordt verder niet veel vermeld.

Hanneke Lemstra:
Zij is de eerste vriendin die Karen krijgt in het dorp. Zij is een erg hip geklede vrouw met een heel wild karakter. Over haar uiterlijk wordt verder niet veel vermeld. Zij is getrouwd met Ivo Smit. Zij was de beste vriendin van Karen, tot dat Hanneke dood gaat. Ze scheen van een balkon gesprongen te zijn. Karen geloofd het niet dus gaat ze het uitzoeken. Hanneke bleek een affaire gehad te hebben met Evert, dat zij als enige Evert altijd begreep en dat ze eigenlijk een dubbel leven leidde, waar Karen helemaal niks van af wist.

Ivo Smit:
Hij is de man van Hanneke. Over zijn uiterlijk wordt verder niet veel verteld. Ook heeft hij niet zo’n grote rol in het boek. Als Hanneke dood gaat, houdt hij het erop dat het een ongeluk was. Hij kan zich niet teveel permitteren bij de politie, omdat hij erg veel heeft gesjoemeld met de boekhouden van Simon en Evert en daardoor erg rijk is geworden. Zelf weet hij wel heel goed dat het geen ongeluk kon zijn. Hij kiest dan voor de makkelijkste weg en geeft Karen de schuld dat zij teveel heeft gepraat tegen de politie.


Simon Vogel:
Hij is de man van Patricia. Hij is echt stinkend rijk. Hij heeft opvallende felle blauwe ogen en is buitengewoon aantrekkelijk volgens Karen. Hij is niet heel groot en zwart haar en zoals Karen zegt in het boek straalt hij een”onverholen geilheid” uit. Zijn uiterlijk speelt een belangrijke rol in het verhaal, want de meeste vrouwen kunnen hem niet weerstaan. Hij is erg rijk, maar later blijkt dat hij niet op een hele eerlijke manier aan dat geld is gekomen. Doordat hij mooie praatjes houdt, sleept hij de rest van de mannen van de eetclub in zijn wereldje, tot dat er problemen komen. Dan blijkt Simon de harde zakenman te zijn. Aan het einde van het boek blijkt dat hij eigenlijk maar een heel zielig klein mannetje is, dat bang is voor de waarheid. Karen durft hem toch hard aan te pakken dan en die biecht alles op aan de politie.

Patricia Vogel:
Haar bijnaam is Patries. Klein en heel mager vrouwtje met aubergine kleurige krullen. Zij is getrouwd met Simon. Ze weet niet echt veel van alle affaires die Simon heeft, want die is daar vel te naief voor. Haar gaat het meer om het geld. Zo had ze en keer een jasje van Dolce & Gabbana gekocht omdat ze die zo mooi vond. Hij had haar 5000 euro gekost, maar het was toch Simons geld. Aan het einde van het boek is ze nog steeds niet zoveel veranderd Ze blijft erg naief en kiest altijd de makkelijkste weg.

Angela Bijlsma:
Donkerharig en mollige vrouw. Zij is getrouwd met Kees Bijlsma. Zij speelt niet zo’n grote rol in het verhaal. Zij loopt erg voor haar problemen weg. Babette scheen een paar keer met Kees naar bed zijn gegaan, maar daar heeft ze verder nooit over gepraat, omdat dat te veel verhalen veroorzaakt. Zij is een beetje een meeloper, want toen Patricia dat jasje van Dolce &Gabbana had gekocht, liep zij er 3 weken later mee. Aan het einde van het boek is zij ook niet veel veranderd. Zij heeft alleen Karen achteraf verteld waarom ze Babette niet in huis wou hebben en haar gewaarschuwd voor haar.

Kees Bijlsma:
Hij is de man van Angela. Over hem wordt bijna niet in het boek gepraat. Hij heeft verder ook niet echt een rol in het boek. Zijn karakter wordt verder ook niet echt beschreven, behalve dat hij een echte vrouwenman is en graag met vrouwen flirt.

Babette Struyk:
Haar bijnaam is Babs. Zij is een lange slanke vrouw. Altijd heel bruin, zelfs in de winter. Zij is de vrouw van Evert. In het begin heeft iedereen medelijden met haar, omdat haar huis is afgebrand met Evert erin. Zij lijkt een hele lieve kwetsbare vrouw. Ze komt bij Karen in huis wonen in die is in het begin erg op haar gesteld. Hanneke verteld Karen van de affaire tussen Hanneke en Evert en doet net of het Hanneke’s schuld is. Aan het einde van het boek blijkt dat ze een erg sluwe vrouw is die eigenlijk Simon wil. Als zij Karen betrapt met Simon, wil ze Karen doden. Zij heeft zelf de brand aangestoken, zodat ze van Evert af was. Hanneke was de enige die haar door had, daardoor heeft ze haar van het balkon gegooid. Aan het einde komt gelukkig net Dorien Jager eraan en die neemt haar mee.

Evert Struyk:
Hij is de man van Babette. In het begin van het boek komt hij om bij de brand in hun huis. Hij werd op een gegeven moment nog heel depressief in zijn leven, maar dat kwam omdat hij werd mishandeld door Babette. Verder had hij nog een affaire met Hanneke. Zij hield hem een beetje op de been, tot dat ze werden betrapt. Toen ging het erg slecht met hem. Verder is er niet zoveel over hem bekend.


Dorien Jager:
Zij is een agente die zich bezig houdt met de dood van Hanneke. Ze is een mollige vrouw met kort borstelig haar. In het begin denkt Karen dat ze iets tegen hun heeft en dat ze Simon wil pakken. Later gaat Karen met haar praten en dan als Karen bijna wordt vermoord door Babette komt Dorien haar redden. Dorien bleek het wel de hele tijd bij het rechte end te hebben. Later blijkt ze gewoon een hele lieve vrouw te zijn.


Tijd:
Het verhaal zelf neemt maar een paar maanden in beslag, maar sommige terugblikken zijn tot ongeveer 4 jaar geleden. Het verhaal is niet helemaal chronologisch verteld. De hoofdlijn gaat wel chronologisch, maar de hoofdstukken 4,5,8,10,15,16,20 en 24 zijn terugblikken. Die terugblik is dan wel het hele hoofdstuk lang, Dus zo’n heel hoofdstuk speelt in een andere tijd Er zijn dus in totaal 8 terugblikken. De andere hoofdstukken die zich in het heden afspelen sluiten gewoon op elkaar aan. Het verhaal is niet continu verteld, want er wordt vaak van perspectief veranderd.


Plaats:

Het speelt zich af in een dorp dat vlakbij Amsterdam ligt. De naam van het dorp wordt niet vermeld. Dat plaatsje heeft wel een rol in het verhaal, omdat die vriendengroep allemaal uit de stad komen, voelen ze zich als het ware wat beter dan de rest, omdat zij zogenaamd weten hoe het allemaal hoort. Het speelt zich vooral af in hun huizen zelf. Bepaalde delen ook in het ziekenhuis waar Hanneke dan ligt. Het weer lijkt wel een beetje afgesteld op de stemming, als het goed weer is, voelt de hoofdpersoon(Karen) zich meestal wat rustiger.


Thema
:
het thema van het boek is vriendschap want je moet met zijn alle een heel goede vriendschap hebben om samen allemaal te overleven. Het thema voldoet voor mijn wel aan het boek. Ik heb nog meer boeken van dit thema maar ik vind dit boek niet d leukste die ik heb gelezen.


Volwassen of Adolescent:

Het is een vlowassen boek omdat het een zwaar boek is om te lezen en het gaat over onderwerpen waar wij als jongeren nog niet te maken mee hebben. Zo als scheidingen eigen huis en psychische problemen.

Citaat: blz. 13: “Manshoge vlammen sloegen uit de rieten kap, de eens wit gestuukte buitenmuren waren nu pikzwart geblakerd. Dikke, donkergrijze rookwolken bolden op uit de ramen en het dak. Buren renden rond, zeulend met hun huilende kinderen, schreeuwden naar elkaar, terwijl anderen met ingehouden adem en rode ogen naar het vuur keken dat het landhuis gretig opslokte”.


Deze hierboven geciteerde gebeurtenis geeft me een gevoel van onmacht. Het kan iedereen gebeuren dat zijn/haar huis afbrandt. In een klap verlies je alles wat je bezit.

Waarom ik dit stukje heb gekozen omdat het in het echte leven ook heel vaak gebeurd en hier gebint het boek ook mee.


Einde:
het boek heeft een open einde want je weet niet hoe het nu gaat met de vriendinnen en wat ze nu allemaal doen.



Waardering:

Ik vond het een mooi boek om te lezen omdat het een boek was waar je zo doorheen ging en wou weten wat er nu ging gebeuren dus hij was zo uit.


Titelverklaring:

De titel de eetclub slaat op een groep van 5 gezinnen die met elkaar bevriend zijn. Ze eten vaak bij elkaar en geven samen feestjes. Er zijn niet echt meer verklaringen voor de titel, alleen dat sinds de eetclub is ontstaan de problemen kwamen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De eetclub door Saskia Noort"