Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Oscar et la dame Rose door Éric-Emmanuel Schmitt

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover Oscar et la dame Rose
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas wo | 684 woorden
  • 20 juni 2011
  • 73 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
73 keer beoordeeld

Boekcover Oscar et la dame Rose
Shadow

Dat was het dan, God. Ik weet niet wat ik je vanavond moet vragen want het is zo'n mooie dag geweest. Of ja, toch. Zorg ervoor dat morgen alles goed gaat met de operatie van Peggy Blue. Niet zoals met de mijne, als je begrijpt wat ik bedoel. 

Tot morgen, kus,

Oscar

De twaalfjarige* Oscar schrijft vanuit zijn ziekbed brieven aan God. In die brieven, die spranke…

Dat was het dan, God. Ik weet niet wat ik je vanavond moet vragen want het is zo'n mooie dag geweest. Of ja, toch. Zorg ervoor dat morgen alles goed gaat met de operatie van Peggy …

Dat was het dan, God. Ik weet niet wat ik je vanavond moet vragen want het is zo'n mooie dag geweest. Of ja, toch. Zorg ervoor dat morgen alles goed gaat met de operatie van Peggy Blue. Niet zoals met de mijne, als je begrijpt wat ik bedoel. 

Tot morgen, kus,

Oscar

De twaalfjarige* Oscar schrijft vanuit zijn ziekbed brieven aan God. In die brieven, die sprankelen van levenslust, vertelt hij over oma Rozerood, een dame die hem regelmatig bezoekt en met hem praat over allerlei kleine en grote levensvragen. Oscars brieven geven een prachtige en ontroerende beschrijving van wat wellicht de laatste twaalf dagen van zijn leven zijn.

*Let op: In het boek is Oscar tien jaar

Oscar et la dame Rose door Éric-Emmanuel Schmitt
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

B. Samenvatting
Het boek bestaat uit 12 brieven, geadresseerd aan God en geschreven door de 10-jarige Oscar, die erg ziek is (leukemie) en weet dat hij binnenkort gaat sterven. Madame Rose is een dame die kinderen in het ziekenhuis bezoekt en Oscar vindt meer troost bij haar dan bij zijn eigen ouders die zich met de situatie geen raad weten en tegelijkertijd druk zijn met hun werk. Madame Rose raadt hem aan zijn problemen en vragen aan God voor te leggen. Oscar beleeft een aantal dingen in het ziekenhuis: hij verklaart de liefde aan Peggy Blue, heeft een aantal vrienden genaamd Pop Corn, Einstein, Bacon (Yves) en Sandrine die ook leukemie heeft en zijn ouders komen (voor hem) onverwacht op bezoek. De dokter heeft heel slecht nieuws: Oscar heeft nog maar een paar dagen te leven. Oscar bereidt zich voor op zijn dood, door weer een brief te schrijven aan God. Oscar heeft er vrede mee en “Seul Dieu a le droit de me réveiller.”

Bron: http://www.scholieren.com/boekverslagen/26798

Ik heb deze samenvatting gekozen, omdat hier kort en duidelijk staat beschreven waar het verhaal over gaat. Er waren er niet zo veel te vinden, maar deze was goed.


C. Analyse

1. Tijd
Wanneer speelt het zich af?
Het speelt zich af in de laatste 50 jaar, dus het is een verhaal dat modern is. Het is mijns inziens ongeveer geschreven rond 2000 en het boek is ook rond deze tijd uitgekomen.

2. Ruimte
Waar speelt het zich af?
Het verhaal speelt zich af in verschillende ruimten, maar ongeveer 90% van het verhaal speelt zich af in het ziekenhuis. Andere plekken waar het verhaal zich afspeelt zijn:

Kapel
Oscar gaat naar de Kapel om voor God te bidden. Dit is niet zo heel bijzonder en komt ook maar één of twee keer voor in het boek.

Huis van Madame-Rose
Oscar gaat ook een keer naar het huis van Madame Rose. Dit doet hij als hij niet meer zo lang te leven heeft. Ook dit komt dus meer één keer voor in het boek.

3. Personen
Vertel iets over drie mensen, Beschrijf karakter. Beschrijf ze.

Oscar
Oscar is een brutaal maar braaf jongetje. Als hij hoort dat hij leukemie heeft, verandert zijn karakter een beetje. Hij beseft dat het zijn laatste dagen zijn, en gaat dan dingen doen die hij altijd al heeft willen doen. Hij wordt dus een beetje brutaler. Hij gedraagt zich eigenlijk als een normale 10-jarige.

Madame Rose
Madame Rose is een aardige, maar ook brute vrouw. Ze kan heel aardig zijn, maar kan soms ook uit de toon vallen. Dit komt omdat Madame Rose vroeger een bokser is geweest. Ze vertelt Oscar vaak verhalen over vroeger, toen ze nog bokser was. Op het begin is de relatie tussen Oscar en Madame Rose niet zo goed als op het einde, maar op het einde zijn ze wel beste vrienden.


Zij is ook degene die Oscar aanraadt brieven te schrijven aan God.

Peggy Blue
Peggy Blue is een bijpersoon in dit verhaal. Oscar is verliefd op haar. Peggy ziet hem ook wel zitten, want op een gegeven moment vraagt ze of hij bij haar in bed komt liggen. Maar ze zegt niet officieel of ze van Oscar houdt. Peggy heeft een ziekte, waardoor haar huid een beetje blauw is. Daarom noemt iedereen haar Peggy BLUE.

4. Perspectief
Het boek wordt verteld in een ik-persoon. Oscar is deze ik-persoon; vooral in de brieven naar god is dit goed zichtbaar. De gesprekken tussen Madame Rose en Oscar zijn daarentegen niet in een ik-vorm verteld.

5. Thema
Christendom, Liefde, Dood, en Vriendschap.

Christendom: omdat Oscar natuurlijk brieven schrijft aan God.

Liefde: vanwege de liefde tussen Oscar en Peggy.

Dood: staat ongeveer centraal in het boek, omdat Oscar niet lang meer te leven heeft.

Vriendschap: de vriendschap tussen de mensen in de ziekenhuizen.

6. Motieven
Als je sterk bent, kun je veel bereiken. Dit is een beetje het motto van Oscar. Hij weet dat hij dood gaat, maar hij blijft vechten doordat hij hoop weet te koesteren in zijn leven, al is het maar gering. Ook gaat hij nog dingen doen, die hij altijd al had willen doen.

7. Genre
Briefroman. Het is een roman waarin brieven worden geschreven.

REACTIES

L.

L.

zou je vlug eens kunnen uitleggen hoe het einde loopt ?

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oscar et la dame Rose door Éric-Emmanuel Schmitt"