Vertraging door Tim Krabbé

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover Vertraging
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 4341 woorden
  • 20 juni 2011
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
6 keer beoordeeld

Boekcover Vertraging
Shadow

Dertig en een half jaar nadat hij op zijn bromfiets uit Amsterdam was vertrokken voor een kampeervakantie in België en Frankrijk, voelde Jacques Bekker dat de Boeing-737, die hem van Auckland naar Sydney bracht, de daling inzette.

Dertig en een half jaar nadat hij op zijn bromfiets uit Amsterdam was vertrokken voor een kampeervakantie in België en Frankrijk, voelde Jacques Bekker dat de Boeing-737, die …

Dertig en een half jaar nadat hij op zijn bromfiets uit Amsterdam was vertrokken voor een kampeervakantie in België en Frankrijk, voelde Jacques Bekker dat de Boeing-737, die hem van Auckland naar Sydney bracht, de daling inzette.

Vertraging door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Primaire gegevens:
Auteur: Tim Krabbé
Titel: Vertraging
Ondertitel: -
Verschenen in: 1994
Aantal blz.: 144
Leestijd: 5 uur
Uitgelezen op: 3 mei 2011


Verwachtingen vooraf:

Ik heb dit boek gekozen, omdat de titel en de omschrijving van het boek me heel erg aansprak. Ik heb dit boek gevonden op de literatuurlijst en ben toen in de bibliotheek opzoek gegaan naar dit boek. Ik heb ook gehoord van anderen die dit boek gelezen hadden dat ze het een mooi boek vonden, dus ik was benieuwd. Ik denk dat dit boek veel verrassingen zal hebben, omdat Jacques en Moniek samen gaan vluchten en je niet zal weten waar ze terecht komen of wat er zal gebeuren.


Eerste reactie achteraf:

Ik vind dit werk:

Niet                  Een beetje                  Erg
spannend                                                              x
meeslepend                                                         x
ontroerend                          x
grappig                                x
realistisch                           x
fantasierijk                          x
interessant                                                                                          x
origineel                                                                x
goed te begrijpen                                                                              x

Dit werk heeft mij aan het denken gezet : nee, want ik vond het wel een spannend, leuk en interessant boek, maar niet echt iets waar je over na gaat denken, het is meer een boek dat je gewoon even tussendoor leest.


Ik heb iets aan dit werk gehad: ja, want het leert je dat je eerlijk moet zijn tegen elkaar, vooral je geliefde, en dat je elkaar moet kunnen vertrouwen om samen iets te doen.


Samenvatting :
Op de terugweg van de reis van Nieuw- Zeeland naar Amsterdam loopt het vliegtuig van Jacques Bekker vertraging op bij een tussenstop in Sydney. Jacques is van plan om in de tussentijd Moniek Ilegems, een oude vakantieliefde, op te zoeken. Hij vindt haar, terwijl ze net bezig is koffers in haar auto te laden. Ze herkent hem en ze vraagt of hij haar wil helpen. Waarom wil ze eerst niet zeggen, ook niet waar ze naartoe gaat. Jacques helpt haar, alleen als hij op tijd terug is voor zijn vlucht. Ze vertelt hem dan waarom ze moet 'verdwijnen'. Ze wordt gezocht door de politie, omdat ze belastingfraude heeft gepleegd. Ze rijden naar een autohandelaar, daar moet Jacques een nieuwe auto kopen voor Moniek. De tijd begint te dringen en dan besluit hij in een dwaas moment en op aandringen van Moniek om met haar mee te gaan. Ze trekken door Australië, weg van de drukke steden, het lege Australische landschap in.

Om niet herkend te worden nemen ze andere namen aan en ze vermommen zich. Moniek knipt haar haar en blondeert het. Jacques scheert zijn hoofd kaal en laat zijn baard staan. Ze hebben valse paspoorten geregeld, zo proberen ze zich zo goed mogelijk verborgen te houden. De verdwijning van de rijke en beroemde 'Madame Twenty', deze bijnaam is verzonnen door Jacques toen hij de vriend was van Moniek, is inmiddels voorpaginanieuws. Maar dan lezen ze in de krant dat de man met wie Moniek de boel heeft opgelicht is gearresteerd en in zijn cel zelfmoord heeft gepleegd. Hun valse paspoorten zijn onbruikbaar geworden, want de man had zijn paspoort langs dezelfde wegen verkregen. Ook blijkt dat de 'zakenpartner' van Moniek al het geld van de gezamenlijke bankrekening heeft gehaald. Dat betekent dat ze geen geld meer hebben, behalve de paar honderdduizend dollar die Moniek bij zich heeft.

Op een dag houden ze even pauze in een café. Als ze daar zitten komt er net een reportage over hun op televisie. Beiden worden gezocht. Ze krijgen het doodsbenauwd en ze zijn bang om herkend te worden. Snel vertrekken ze en rijden verder de woestijn in. Onderweg stoppen ze bij een groot meer, waar ze de hele dag doorbrengen. Maar dan worden ze door twee mannen beroofd van al hun geld. Deze mannen hadden hun in het café herkend. Hun auto wordt vernield, zodat ze midden in de woestijn vast zitten. Ze kunnen niets anders doen, dan in de woestijn lopend naar een weg te zoeken en dan hopen dat er auto langs komt rijden die hun oppikt. Gelukkig stopt er een auto en de bestuurder, Rick, neemt ze mee, hij herkend ze. Hij neemt ze mee naar het huis van zijn vriendin, Eileen, terug naar de bewoonde wereld. Ze mogen er blijven slapen. De volgende dag doet Moniek een interview voor veertigduizend Australische dollars, zo hebben ze weer wat geld. Ze mogen nog een nacht in het huis van Eileen blijven slapen voor achtduizend dollar. Die avond loopt alles uit de hand, er ontstaat een ruzie tussen Moniek en Eileen, die eindigt als Eileen wordt doodgeschoten door Moniek. Ze moeten weer vluchten en nemen hiervoor de jeep van Rick mee.

Ze huren een huisje ergens midden in een dal. Hier blijven ze maandenlang wonen. Maar op een dag krijgen ze een brief waarin staat dat er op die plek een stuwmeer komt en dat het gehele dal vol zal lopen met water. Moniek zegt dat ze wil blijven en Jacques stemt voor de zoveelste keer in. Terwijl het de bedoeling was dat hij alleen maar de paar uurtjes die hij had door de vertraging zou doorbrengen bij Moniek, áls hij haar zou kunnen vinden. Maar zijn mening verandert meteen als hij Sonja op de televisie ziet, die hem zoekt.

Hij besluit weg te gaan en moet hiervoor echt wegvluchten van Moniek. Hij komt een behoorlijk eind, maar Moniek vindt hem terug en ze bedreigt hem met een pistool. Ze vertelt hem nu voor het eerst waarom ze vroeger met hem omging. Ze deed het alleen maar om een vriendin te pesten door haar vriendje te versieren en dat ze hem na een week niet meer kon gebruiken, maar ze werd toch echt verliefd op hem, maar gaf er niet aan toe, omdat hij drie jaar jonger was. Als Jacques weigert met haar mee terug te gaan, schiet ze niet hem, maar zichzelf door het hoofd. Hiermee zadelt ze Jacques op met de problemen, natuurlijk ook met het feit, dat hij hoofdverdachte is voor de moord op Eileen en Moniek. Jacques verstopt het lijk van Moniek en vlucht. Later keert hij toch terug naar de plek waar hij Moniek heeft neergelegd, maar daar blijkt politie te zijn die hem onmiddellijk arresteert.


Titel, ondertitel, motto:
- Titel: De titel heeft in de eerste plaats een heel logische en voor de hand liggende verklaring. Het vliegtuig van Jacques heeft vertraging, waardoor Jacques de tijd krijgt om Moniek op te zoeken. Maar de titel kan ook op een andere manier verklaard worden. Moniek en Jacques vertragen het feit dat ze ooit toch wel gevonden zullen worden, door zich te vermommen en door heel Australië te reizen en uiteindelijk in een huisje, ergens achteraf, te gaan wonen.
- Ondertitel: Dit boek heeft geen ondertitel.

- Motto: Dit boek bevat ook geen motto’s.


Tijd:
In dit boek wordt niet echt duidelijk gemaakt wanneer het zich afspeelt, men weet wel dat het verhaal zich afspeelt in 2 tijden, een gedeelte speelt zich af in Oostende van 30 jaar geleden en het andere gedeelte speelt zich af in het heden in Australië.
In het boek wordt ook niet duidelijk aan gegeven hoeveel tijd er verstrijkt, er wordt wel eens gesproken van een dag of dat er maanden voorbij gaan, maar het is nooit echt duidelijk hoe lang het hele avontuur duurt.
Dit boek is niet-chronologisch geschreven. In dit boek wordt veel met de tijd en tijdsverloop gespeeld. De hoofdstukken 2, 4, 6, 8, 11, 13 en 15 spelen zich af in Oostende, 30 jaar gelden. En de hoofdstukken 1, 3, 5, 7, 9, 10, 12 en 14 spelen zich af in Australië, in het heden. Er wordt dus ook gebruik gemaakt van flashbacks.
Het boek begint met de volgende tekst: “Dertig en een half jaar nadat hij op zijn bromfiets was vertrokken voor een vakantie in Belgie en Frankrijk, voelde Jacques Bekker dat de Boeing-737, die hem van Aucklamd naar Sydney bracht, de daling inzette.” Dit is een van de vele manieren waarmee de schrijver met de tijd speelt in zijn boek, dit maakt het een bijzonder boek.
Dit boek heeft een open einde, Jacques Bekker wordt opgepakt, nadat Moniek dood is gevonden. Dan loopt het verhaal af, je weet dus niet wat er verder met Jacques gebeurt.


Ruimte:
Dit boek speelt zich af op 2 locaties, in Australië van het heden en in het België van 30 jaar geleden. Het begin van het verhaal speelt zich af in Sydney, waar Jacques op zoek gaat naar Moniek, dan vluchten ze, de lege, eenzame woestijn in. Ik ben zelf nog nooit in Australië geweest, dus ik weet niet hoe het eruit ziet en het is ook niet echt herkenbaar voor mij.
Het andere gedeelte van het verhaal speelt zich 30 jaar geleden op het strand in Oostende af en in Brussel. België is wel herkenbaar voor mij, maar het gedeelte waar het verhaal zich afspeelt, is dan weer niet herkenbaar voor mij.


Perspectief:
Tim Krabbé bij heeft dit verhaal voor een persoonlijke vertelsituatie gekozen, dus de ik-verteller. Men maakt de meeste gebeurtenissen mee door de ogen van Jacques Bekker, behalve het laatste hoofdstuk, dit hoofdstuk beleef je door de ogen van Moniek. Je leeft dus volledig mee met Jacques, je beleeft al zijn twijfels, angsten en gedachten. Het verhaal wordt daarentegen niet in de ik-vorm, maar in de hij-vorm vertelt, waardoor het meer op een alwetende verteller lijkt.



Spanning:
Dit boek bevat zeer veel spanning, natuurlijk is niet het gehele boek spanend, maar je hebt verschillende soort spanning en verschillende mate van spanning. Zo heb je de spanning over het hele boek, deze gaat over de verdwijning van Moniek. Ook heb je de spanning bij kleine gebeurtenissen, zoals bij de overval en bij de moord op Eileen. Ook zijn sommige personen wel spannend, bijvoorbeeld Moniek, je weet nooit wat zij zal gaan doen.


Thema/ Motieven:
Voor het bepalen van het thema moet men vooral bij Moniek zoeken. Moniek neemt het heft in eigen handen, te beginnen bij het uitmaken van de relatie met de jonge Jacques, terwijl ze toch van hem hield. Het thema is: maak je eigen keuzes, en aanvaard de consequenties. Het maakt niet uit of deze consequenties positief of negatief zijn.

Een van de motieven is liefde, de jeugdliefde, die Jacques altijd achterna heeft gezeten, Moniek. Ook de liefde tussen beide die weer terugkeert is duidelijk in het boek te zien.
Een ander motief is het toeval, de meeste gebeurtenissen in het boek gebeure per toeval. Bijvoorbeeld de vertraging van het vliegtuig, dat Jacques Moniek vindt, dat hij net op tijd bij haar huis is en dat het vliegtuig net weg is als hij op het vliegveld aankomt.


Personages:
Het boek gaat vooral om 2 hoofdpersonages, Jacques Bekker en Moniek Illegems. Je hebt ook andere personages die het verhaal vorm geven, bijvoorbeeld Sonja, Rick en Eileen.

Hoofdpersonages:
• Jacques Bekker is een Nederlands schrijver en quizmaster. Hij is ± 50 jaar oud, maar hij wordt uiterlijk niet echt beschreven.
Jacques gaat Moniek opzoeken tijdens zijn vertraging en vlucht met haar. Op het begin van de tocht is hij blij, hij probeert zich te ontspannen en te genieten van de tijd die hij samen met Moniek doorbrengt. Later wil hij niet meer met haar mee, hij wil van haar weg vluchten, maar hij doet niets. Hoe verder men in het verhaal komt, hoe minder Jacques zelf onderneemt.

• Moniek Illegems is de absolute tegenpool van Jacques in dit boek. Zij onderneemt juist wel dingen, maar dit wordt uiteindelijk haar ondergang.

Moniek is bij hun eerste ontmoeting in Australië mooi, vrij klein met iets krachtigs en verends. Als ze zich heeft verkleedt en haar haar heeft geverfd, dan is ze fris, nieuw en rafelachtig.
Moniek heeft een sterk karakter, ze laat zich door niemand de wet voorschrijven en ze heeft een sterk sturende invloed op haar omgeving. Haar sterke wil gebruikte ze om Jacques in Oostende zo onaardig te dumpen, om een mode-imperium op te bouwen , als “Madame-Twenty”een bijnaam die Jacques haar in Oostende had gegeven,maar ook om een grootschalig schandaal te veroorzaken waardoor ze moet ontsnappen. Verder houdt ze Jacques haast stilzwijgend in haar ban. Uiteindelijk blijkt haar geloof in haar invloed op haar omgeving haar fataal, als Jacques in opstand komt en ze zelfmoord pleegt.

Belangrijkste bijpersonages:
• Sonja is de vriendin van Jacques, Jacques twijfelt of hij terug zal gaan voor haar of met Moniek zal vluchten, uiteindelijk besluit hij met Moniek mee te gaan.
• Rick is een voorbijrijder, wanneer Jacques en Moniek door de woestijn lopen en de verdwaalt raken. Rick neemt Jacques en Moniek mee en beloofd ze een slaapplaats.
• Eileen is de vriendin van Rick. Jacques en Moniek verblijven in haar huis, nadat ze gevonden zijn door Rick. Moniek schiet Eileen dood na een meningsverschil, hierdoor raken Moniek en Jacques nog verder in de problemen.
• Krista is een meisje waarmee Jacques een relatie had voordat hij Moniek ontmoette. Krista was tegelijkertijd een vriendin van Moniek.


Eigen oordeel:
Het onderwerp van het boek is: jeugdliefdes die elkaar na een lange tijd weer terugvinden. Het onderwerp vond ik leuk, maar ik kan mezelf er niet in herkennen.
Ik heb eigenlijk nog nooit echt nagedacht over dit onderwerp, maar het boek heeft me ook niet echt aan het denken gezet. Dit komt waarschijnlijk omdat ik nog niet zo oud ben en niet echt kan terugkijken op jeugdliefdes.
Doordat ik nog nooit echt nagedacht heb over dit onderwerp kan ik ook niet aangeven of het overeenkomt met mijn mening, ik kan wel zeggen dat het invloed heeft gehad op de mening die ik nu heb gevormd.
Bij dit boek zou ik niet weglaten, omdat ik het boek heel goed geschreven vind. Er wordt heel goed opgegaan in de besproken gebeurtenissen, er worden veel gevoelens beschreven en ook veel gebruik gemaakt van flashbacks. Ik zou misschien wel aan hebben gegeven hoe lang het avontuur ongeveer duurde en wat er uiteindelijk met Jacques gebeurt.

Ik ken verder geen boeken of films die over hetzelfde onderwerp gaan.

De gevoelens en gedachten van de personen zijn het belangrijkste in dit boek. Deze gevoelens en gedachten veroorzaken namelijk de gebeurtenissen en de gevolgen van deze gebeurtenissen.
Ik vind dat er voldoende gebeurtenissen in het boek voorkomen. De gebeurtenissen zijn spannend beschreven, dit komt mede door de zeer grote snelheid waarmee de gebeurtenissen elkaar opvolgen in het boek.
Het boek is vooral geschreven op toevalsgebeurtenissen, doordat alles is gebaseerd op toeval zijn sommige gebeurtenissen ongeloofwaardig. Dit doet geen goed voor het boek, als er minder werd gerekend op het toeval, zou dit boek veel geloofwaardiger zijn.
Ik vond de afloop verrassend, dit komt door het heel open einde, terwijl de rest van boek juist heel gedetailleerd is.

De personen in het boek kwamen voor mij levensecht over, het zijn een rijke zakenvrouw (die fraude heeft gepleegd) en een schrijver.
Ik kon me niet echt inleven in de personages, omdat ze veelal heel anders reageerden op de gebeurtenissen en anders dachten. Ik herkende ook niet echt personen in de personages uit mijn eigen leefwereld.
Ik herkende wel bepaalde eigenschappen van de hoofdpersonen in mijzelf. Bijvoorbeeld de onzekerheid die Jacques heeft.
Ik ben niet beïnvloed door het handelen en denken van de personages.
Ik vond een positieve eigenschap van Moniek dat ze het heft in eigen handen durft risico’s te nemen en een positieve eigenschap van Jacques vind ik het vertrouwen dat hij heeft, in iedereen eigenlijk, dit kan natuurlijk ook slecht aflopen.
Ik zou niet graag een van de hoofdpersonen willen zijn. Ik zou niet graag in zo’n situatie willen belanden. En als ik in zo’n situatie zou belanden, zou ik het volledig anders aanpakken. Als ik daarentegen het boek zou hebben geschreven, zou ik de personages hetzelfde hebben laten handelen, juist de handelingen bepalen het verrassende karakter van het boek.


Het verhaal was vlot te lezen, je moet alleen even begrijpen hoe de hoofdstukken met de flashbacks en de gewone hoofdstukken in elkaar overlopen. Dit heb je vrij snel door. Het is namelijk om het hoofdstuk een flashback hoofdstuk en dan weer een gewoon hoofdstuk. Door de tijdswisselingen wordt het boek juist heel interessant.
Ik vind dat er niet echt saaie of onbegrijpelijke stukken in het boek te vinden waren. Eigenlijk vond ik het gehele boek spannend, omdat het verhaal zo opgebouwd is dat je nooit echt kan voorspellen wat er gaat gebeuren.

Het taalgebruik van het boek was minder moeilijk dan ik had verwacht. Soms zaten er wel wat lange zinnen in die iets moeilijker te begrijpen waren, maar als je gewoon doorleest dan kom je er wel uit.
De gebeurtenissen in het boek waren heel duidelijk en gedetailleerd beschreven, waardoor je alles goed kon begrijpen en je ook goed in kon leven. Ook doordat er veel spanning in het boek zit, lees je gemakkelijk verder.
Er kwamen redelijk wat dialogen in voor, het waren er niet te veel, maar ook niet te weinig. Maar de dialogen die er waren, waren vooral ruzies of meningsverschillen tussen Jacques en Moniek. De dialogen waren ook heel goed te begrijpen.

Al met al vond ik Vertraging een goed boek, dat ik met veel plezier heb gelezen. Ik kan het boek aan zeer veel mensen aanbevelen. Het boek is ook niet bepaald dik, dus dat kan ook niet erg afschrikken.


Verwerkingsopdrachten:

1. Recensies;

-Recensie 1;
Schrijver
Krabbé, Tim

Titel
Vertraging: roman

Jaar van uitgave
1994

Bron
Nederlands Dagblad

Publicatiedatum
10-09-1994

Recensent
Hans Werkman

Tim Krabbé's roman Het gouden ei (1984) is en besteller geworden, vooral door de beide verfilmingen en door schoolgebruik. Het boek was vorig jaar de meest gelezen roman op literatuurlijsten van scholieren. Na tien jaar verscheen zijn roman Vertraging. Waar gaat h verhaal over? Over een vertraging dus. In Sydney heeft het vliegtuig waarmee Jacques Bekker in een reisgezelschap naar Amsterdam vliegt, vertraging. Hij gebruikt de uren om een vriendin op te zoeken die hij dertig jaar geleden voor het laatst zag. Ze liet hem stikken, hij kon haar niet vergeten en ontmoet haar dan opnieuw als bijna-vijftiger tegenover vijftiger.

Spannend De geschiedenis wentelt terug naar Oostende. Vertraging. Hals over kop besluiten ze hun beider leven in [vertraging] te houden en samen te verdwijnen. Voor haar is het bittere noodzaak; de justitie jaagt op haar. Noodzakelijk is het ook dat ze zich beiden onherkenbaar maken: hij is een bekend auteur, zij is de bekendste zakenvrouw van Australië. Het nemen van onverantwoordelijkheid is spannend voor hen. Deze spanning weet Krabbé helder over te brengen in een goed gedoseerd verhaal. Op gezette tijden voert de roman ons terug naar de tegenwoordige tijd van het verleden, dertig en een half jaar terug, naar de bron van hun avontuur. Met volle teugen genieten ze in hun nieuwe leven van hun onbekendheid. Ze belijden een vitalisme zonder ethiek, omdat ze de basis van de ethiek niet in zich toegelaten: verantwoordelijkheid.


Lege mensen, Daardoor onderga ik dit boek, bij alle spanning, als een verhaal over lege mensen, dat wil zeggen: mensen die alleen vol zijn van zichzelf. Er zitten te grote gaten in hun psychologie. De onverantwoordelijkheid is net niet geloofwaardig, de volgzaamheid van Jacques net iets te groot, de toevalstreffers waarop het verhaal scharniert, zijn niet iets te opvallend. Taal en spanning kunnen deze gaten niet vullen. De roman wordt er soms hol en retorisch van.

Moralisme, De zakenvrouw weet als mens mij slechts op één moment werkelijk te boeien, namelijk wanneer ze haar hart laat spreken, een pistool tegen de zijkant van haar hoofd houdt en schiet, omdat ze niet kan verdragen dat Jacques haar verlaten zal. Daarin is haar vitalisme omgeslagen tot moralisme, maar dat is in de geschiedenis van de literatuur meer vertoond. Met deze daad is zij gebleven die ze dertig en een half jaar gelden was. Ik citeer van de laatste bladzijde: "Ze had het volbracht - iets onvergeeflijks, maar dat was ook steeds de bedoeling geweest. Een keus maken, daar ging het om. Niet of het de goede keus was - juist de verkeerde was goed, daar was meer kracht voor nodig. Ze kon trots op zichzelf zijn."


- Recensie 2;
Schrijver
Krabbé, Tim

Titel
Vertraging: roman

Jaar van uitgave
1994

Bron
De Telegraaf

Publicatiedatum
02-08-1994

Recensent
Ingrid Hoogervorst

Recensietitel
Tim Krabbé pas halverwege op gang

Met schrijven is het net als met de liefde. Sommige auteurs blijven eeuwig gekoppeld aan het ene boek dat voor de grote doorbraak zorgde. Ze worden als het ware 'de man van'. Tim Krabbé dreigde dit te overkomen met 'Het Gouden Ei' (1984), de roman waarmee hij in een klap als schrijver de erkenning kreeg die tot dan toe was uitgebleven. Het duurde tien jaar voordat de schrijver met zijn nieuwste roman 'Vertraging' voor een gelijkwaardige opvolger zorgde. Dit boek heeft een zelfde suspensegehalte en ligt wat thematiek en sfeer betreft dicht tegen zijn succesvolle voorganger aan. 'Vertraging' is het verhaal van schrijver en quizmaster Jacques Bekker die tijdens een tussenstop in Sydney zijn gezelschap even in de steek laat om een oude geliefde op te zoeken. Het is de Belgische Moniek; een ambitieuze dame die de 17-jarige Jacques indertijd nogal hevig, zowel met de erotische kant van de liefde als met de bekende harde achterkant van de medaille liet kennis maken. In de tussenliggende dertig jaar is Moniek in Australië een rijke confectie-dame geworden, beroemd onder de naam 'Madame Twenty’. Het blijkt de koosnaam die Jacques haar indertijd in Oostende gaf en het is een aanwijzing voor het belang van hun kortstondige liefde voor het verdere verloop van Monieks leven. Ook voor Jacques blijkt deze jeugdliefde veel belangrijker geweest dan hij in eerste instantie dacht. Hij treft Moniek aan als ze op het punt staat te vluchten in verband met fraudepraktijken en wordt onmiddellijk meegezogen in elkaar snel opvolgende gebeurtenissen. Jacques mist natuurlijk zijn vliegtuig en blijkt zich niet aan de invloed van het verleden te kunnen onttrekken.

De oude liefdesgeschiedenis wordt alsnog met een vertraging van dertig jaar afgemaakt. Krabbé is geen slechte schrijver maar hij komt moeilijk op gang. De eerste 60 bladzijden verlopen moeizaam. De gebeurtenissen zijn te bedacht en om het verhaal gewicht te geven, bedient hij zich nogal eens van lelijke beeldspraak. ("Het leek of hij door een rad van fortuin was opgeslokt en hier weer uitgespuugd"). Moniek kwettert: "Goed dat ik zo mooi ben" en "als ik niet herkend wil worden hoef ik me alleen maar lelijk te maken. " Jacques "raakt het spoor bijster van alles wat normaal was" en ontdekt opeens in de spiegel een witte smoking aan te hebben. Enzovoort. De ongeloofwaardigheid dreigt je de lust tot lezen te ontnemen, maar halverwege komt de schrijver op gang. De pen wordt beter, het verhaal krijgt een logica en dan grijpt hij de lezer in zijn lurven. De dreiging wordt voelbaar gemaakt in de beschrijvingen van de leegte en het landschap. Tegen het eind van het verhaal als ze als opgejaagd wild in een totaal geïsoleerd dal terechtkomen, werkt hij hetzelfde thema als in 'Het Gouden Ei', dat van de samensmelting van twee gelieven in de dood, prachtig uit. Alleen het laatste hoofdstuk is een zogenaamd 'Fremdkörper' omdat het vertelperspectief opeens ligt bij de Moniek van dertig jaar geleden zonder dat dit iets opheldert.



- Verslag (Recensie 2); (302 woorden)
Ik ben het gedeeltelijk met Ingrid Hoogervorst eens. Ik vind namelijk ook wel dat het boek een beetje traag opgang komt, omdat de eerst 60 pagina’s inderdaad heel moeizaam verlopen, maar zodra men door die bladzijden door is, leest het boek zeer gemakkelijk en fijn verder. Maar ik vind ook wel dat die eerste bladzijdes nodig zijn om een begin te maken aan het verhaal, anders snap je echt helemaal niets meer van het verhaal en ook niet het hele boek hoeft spannend te zijn. Ook vind ik dat de gebeurtenissen te veel zijn bedacht en er te veel wordt gewerkt met het toeval in deze roman. Doordat Tim Krabbé zo veel op toeval berust (eigenlijk in al zijn boeken) komt het verhaal wat ongeloofwaardig over, dit kan een minpunt zijn voor sommige lezers.
Ook ben ik ben ik het met Ingrid Hoogervorst eens over het feit dat het boek ‘Vertraging’ erg op Tim Krabbé’s grootste succes ‘Het gouden ei’ lijkt.
In tegenstelling tot Ingrid Hoogervorst vind ik de beeldspraak van Tim Krabbé niet “lelijk”, ik vind de meeste uitspraken wel grappig en origineel, de uitspraken geven het boek een beetje humor en maakt het verhaal ook wat interessanter.
Ook vindt ik dat Tim Krabbé inderdaad een hele mooie beschrijving geeft van het lege Australische landschap, waardoor je de dreiging en eenzaamheid mee gaat voelen, soms kan dit ook wel saai worden omdat niet iedereen graag wil weten hoe het gebied eruit ziet.
Ik ben het niet eens met Ingrid Hoogervorst over het laatste hoofdstuk van het boek, ik vind namelijk dat het juist een geweldige toevoeging is en dat hiermee de achterliggende gedachte van het boek duidelijk wordt gemaakt. De achterliggende gedachte is keuzes maken in het leven en dit wordt in dit laatste hoofdstuk door het personage Moniek duidelijk gemaakt.


2.Tijdsverloop;
- periode;
In dit boek wordt niet echt duidelijk gemaakt wanneer het zich afspeelt, men weet wel dat het verhaal zich afspeelt in 2 tijden, een gedeelte speelt zich af in Oostende van 30 jaar geleden en het andere gedeelte speelt zich af in het heden in Australië.
Ik denk dus dat het beschouwd kan worden als het heden, al is het boek 10 jaar gelden geschreven.

- tijd;
In het boek wordt ook niet duidelijk aan gegeven hoeveel tijd er verstrijkt, er wordt wel eens gesproken van een dag of dat er maanden voorbij gaan, maar het is nooit echt duidelijk hoe lang het hele avontuur duurt.
De flashbacks zijn 30 tot 30,5 jaar geleden, dus denk ik dat het onder het heden valt met terugblik naar gebeurtenissen 30 jaar geleden.


-beschrijving;
Het begin van het boek bevat totaal geen spanning, als Jacques Moniek op gaat zoeken loopt de spanning op, maar als ze net gevlucht zijn neemt de spanning weer af. Als ze dan in een pub herkend worden loopt de spanning weer op, maar als ze bij het meer zijn neemt de spanning weer wat af. Dan worden ze overvallen en neemt de spanning weer toe, als ze gevonden worden door Rick daalt de spanning weer snel, maar als Moniek Eileen vermoord neemt de spanning weer heel erg toe. Zodra Jacques en Moniek in fort Madness belanden neemt de spanning weer af, maar als Jacques dan vlucht, Moniek hem vind en zichzelf dood schiet en Jacques wordt gevonden is de spanning op zijn hoogtepunt en eindigt het boek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Vertraging door Tim Krabbé"