Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Boy 7

Mirjam Mous

2009

284

5.4 / 10
3e klas vmbo
  • anoniem
  • Nederlands
  • 1250 woorden
  • 22463 keer
    141 deze maand
  • 31 mei 2011

Titelbeschrijving

Titel: BOY 7

Schrijver: Mirjam Mous

Uitgever: Van Holkema en Warendorf

Plaats en datum: 2009 in Houten


Verwachting

• dit boek werd me aanbevolen door klasgenoten

• ik verwacht dat dit een goed boek is want ik hou wel van trillers


Recensie

• Een boek in vier delen die beginnen met een spreuk. Deel een bijvoorbeeld heeft als spreuk/motto:

'Door vol te houden bereikte zelfs de slak de ark van Noach''

(Japanse wijsheid)

Heel leuk gevonden, maar in een jeugdboek? Nou ja, wie weet.

Het verhaal gaat over een jongen, Sam, die zich terugvindt op een 'uitgestrekte gele vlakte', hij weet niet wie hij is, hij weet niet waar hij is, of hoe hij er gekomen is, hij heeft alleen een rugzak. Daarin zit een folder van de pizzahut, een rol bankbiljetten, een flesje water, een pyjama en een tandenborstel, een foto van een of ander groot grijs gebouw, en... een mobieltje. Hij denkt dat hij gered is, met een mobieltje kan je hulp inroepen immers? Maar eerst even horen wat er ingesproken is: 'wat er ook gebeurt, bel in geen geval de politie' Nou ja! Hij herkent zijn eigen stem! Dus... wat nu? Het voicemailtje beantwoorden levert ook niets op, de man aan de telefoon denkt dat hij een grappenmaker is als hij vraagt wie hij aan de lijn heeft.

Maar dan is er redding: hij hoort een auto. Inderdaad wordt hij meegenomen door Lara, en vindt hij onderdak in het huis van haar tante. Toch blijkt het allemaal niet zo simpel, en daar komt hij pas achter als hij, met hulp van Lara en de spullen uit zijn rugzak, op zoek gaat naar zijn verleden.

Daarbij raakt hij verstrikt in een science-fictionachtige wereld, waarin geld wederom de nietsontziende factor is.

Over een paar jaar schijnen we geen paspoorten of pasjes met pincodes nodig te hebben. Dan loop je gewoon even langs de scanner van de supermarkt en het geld wordt automatisch van je rekening afgeschreven. Handig, zeggen de makers. Ik vind het alleen maar eng. Alsof je zit opgesloten in een elektronische kooi.

Dit is vast de reden waarom Mirjam Mous dit verhaal geschreven heeft. Het schrikbeeld van de toekomst.

Het is een spannend verhaal, waarbij je af en toe denkt ' kan dit wel?' maar dan snel weer doorleest, want je wil weten hoe het verder gaat met Boy 7 en zijn vrienden. Als de jongen zijn geheugen kwijt is, blijkt dat verleden alleen maar in een soort prullenbakje in zijn hoofd te zitten. Het kan teruggehaald worden. Grappig, maar of dat mogelijk is? En dat mobieltje is ook wat twijfelachtig.

Maar, ik zei het al: het is spannend, het zit goed in elkaar, met verrassende wendingen, je legt het boek niet zomaar weg!


Schrijver

• Mirjam Mous (Made, 1963)

• Slecht goed! (2011)- Van Holkema & Warendorf

Goed fout! (2001) - Van Holkema & Warendorf

Moordmeiden (2002) - Van Holkema & Warendorf

Fluisterwater (2003) - Van Holkema & Warendorf

Doorgeschoten (2004) - Van Holkema & Warendorf (gebaseerd op de moorden op Columbine High School)

De zomer van Fay en Marscha (2008) - Van Holkema & Warendorf

Boy 7 (2009) - Van Holkema & Warendorf

Vals spel (2010) - Van Holkema & Warendorf

• ze schrijft meerdere genres


Genre

• de genre is spanning het boek heeft een spannende sfeer er word steeds een klein stukje verteld zodat het ook spannend blijft en dan wil je steeds blijven lezen


Thema

• spanning


Proces

• lezen 4 uur

boekverslag 3 uur


Samenvatting

Op een dag word een jongen wakker in een open vlakte. Hij weet niet waar hij is of hoe hij heet, naast hem ligt een tas. Die pakt hij en ziet een mobiel, hij kreeg een voicemail bericht dat hij niet de politie moest bellen.

Hij hoorde een auto en vroeg of hij mee mocht liften om zijn ouders te vinden. De vrouw in de auto vraagt hoe hij heet en hij zegt boy seven, want dat stond in zijn label van zijn tas.

Hij gaat met lara mee, ze moest iets wegbrengen. Ze zegt dat ze hun al vaker hier met zen twee๋n gezien had, maar ze wisten allebei van niks

Hij vind in een zijvakje van zijn tas een sleutel. Dit blijkt na onderzoek een sleutel te zijn van een kluisje op de bowlingbaan. Een dag later gaat hij daar kijken en het klopt, het is het kluisje. In het kluisje zat een notebook en een usb stick.

Als hij thuis is opent hij de notebook en hier stond alles in wat hij nodig had, hier stond in hoe hij op de kale vlakte was gekomen.

Hij blijkt een hacker te zijn die cijfers heeft gehackt van de school en in een internaat zit. Boy 7 is zijn naam daar, want de jongens worden daar boy genoemd. Daar krijgen ze witte pakken waar een witte knoop op zit en als ze op die knoop duwde waren ze hun geheugen kwijt. Tijdens een uitstapje heeft Sam de notebook in het kluisje kunnen krijgen.

Opeens komt Lara met een man naar binnen, hij weet ze te overmeesteren en stopt zijn notebook en USB-stick weg. Lara bleek dus ook in het complot te zitten, maar als hij met lara aan het praten is, pakt de man zijn telefoon en zorgt ervoor dat het centrum met alle boys binnen 90 min word opgeblazen. Toen vluchtte Sam en sneed de chip van zijn oor af, als het gebouw ontploft schreeuwt hij en valt flauw. Als hij bij komt is hij dol blij, alle boys leven nog! Er was sprake van een bom melding een uur geleden, dus het gebouw was ontruimt. De medewerkers van het internaat worden op gepakt en alles loopt goed af.

Tijd

• het verhaal duurde ongeveer 1 maand
• het verhaal werd op chronologische volgorde verteld
• dat is spannender want dan weet je of alles goed afloopt en alles is dan nog onduidelijk dus dat maakt het spannender


Ruimte

• er werd niet gezegd waar het zich afspeelde
• er werd niet verteld hoe het huis er uit zag


Personages

• De hoofdpersoon in het boek is Sam zijn naar in het internaat Hij is een slimme jongen, die goed met computers kan omgaan. In het boek probeert hij zij geheugen terug te krijgen die is gewist en hij probeert zijn ouders te vinden.
• niemand doet mij aan een van hun denken


Vertel situatie

• sam vertelt het boek
• het is een ik verteller


Titel

• de titel boy 7 staat voor een jongen die door het hacken van zijn schoolcijfers naar een internaat moest en de jongens krijgen daar de naam boy met een nummer erachter en hij was nummer 7.


Waardering

• ik heb nog geen boek van deze schrijver gelezen

• ik ben het met de recensie eens

• je wist ook niet waar het zich afspeelde

• dit soort dingen heb je in het echt niet

• ik vind het wel een goed einde

• leeftijd 12+ want het is wel een heel spannend boek

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

7078

reacties

er klopt niks van deze samenvatting. je mist hele belangrijke stukken in de samenvatting, er wordt wel verteld waar het zich afspeelt namelijk in de buurt van branding in amerika en een ik verteller bestaat niet.
door anoniem (reageren) op 9 juni 2011 om 22:03
welke man had ie aan de telefoon dan? volgende keer iets duidelijker graag!
door anoniempje (reageren) op 13 februari 2012 om 19:43
wauw. hier klopt echt hélemaal niks van. Het begin is heel uitgebreid, en waar het dan allemaal om gaat heb je afgekort tot één zin. En je geeft je mening over de chip, dat we geen paspoorten meer nodig zullen hebben, maar dat is de mening van Sam (Boy7) in het boek. Dat staat gewoon letterlijk in het boek! En daar krijgen ze witte pakken aan? De witpakken zijn mensen in het boek.. Dit boek heb je volgensmij helemaal niet gelezen.. Dus, zeer slecht boekverslag
door Isa (reageren) op 18 februari 2012 om 11:36
@Isa: Ik ben het met je eens ik moest voor mijn fictie-dossier hier een verslag van maken en het was alsof jij het boek niet eens gelezen had, en inderdaad het gaat de hele tijd over Flatstaff.
door Mrs. Anoniem (reageren) op 13 april 2014 om 14:47
deze is idd slecht! het speelt zich trouwens af in Amerika bij Branding en Flatstaff....daar ging het de heletijd over....je hebt geloof ik het boek niet eens gelezen.....
door -.- (reageren) op 6 maart 2012 om 15:40
1 woord: SLECHT
door Anoooooniem (reageren) op 3 juni 2012 om 15:45
@Anoooooniem: ja nog nooit zoiets slechts gezien
door je moeder (reageren) op 20 juni 2013 om 17:23
nee, dit is niet het verslag dat ik zocht, je mist idd belangrijke punten en het is veeeeeeeeellll te kort. En het einde? staat nixx over in...
door ?? (reageren) op 10 juni 2012 om 18:59
wel leuk trouwens dat je dat van die japanse wijsheid ff hebt gemeld, maarja, heb je het boek idd wel echt gelezen? volgens mij niet... mijn eerdere reactie staat hieronder,, was iets vergeten
door ?? (reageren) op 10 juni 2012 om 19:01
Ik heb het boek gelezen en het is heel anders dan er daar geschreven staat. Je kan dit boekverslag dus beter niet nemen !
door ? (reageren) op 12 januari 2013 om 10:39
Heb je wel het boek gelezen?
door ******* (reageren) op 22 januari 2013 om 11:17
Dit is echt slecht, in chronologische volgorde?!? Hij had toch een notebook waar in werd verteld als hij het las. Het is eerder geschreven dus de schrijver speelt dus met de tijd. Geen chronologische volgorde!
door hoi (reageren) op 12 mei 2013 om 14:45
op de witte pakken zaten geen knoop? er zat een zendertje achter je oor .. heb je het wel gelezen?
door .. (reageren) op 23 juni 2013 om 10:21
Er staat van alles in wat niet klopt en er mist heel veel, heb je het boek wel gelezen?
door sara de Visser (reageren) op 11 januari 2015 om 14:10
Oke, dit vind ik gewoon grappig, hoe slecht dit is. 1. Moesten ze witte pakken aan? 2. Ik heb niks van een knoop gelezen? 3. 'Er werd niet vermeld waar het zich afspeelde en hoe het huis eruit zag'? Werd allemaal in goed detail vermeld, hoor. 4. Je hebt niks vermeld over het internaat en wat het eigenlijk was.. 5. Bij waardering: 'ik heb nog geen boek gelezen'. is het enige wat écht juist is: je hebt dit boek niet gelezen.
door PinguinPower (reageren) op 26 januari 2015 om 18:51
kap met haten, zij of hij had waarschijnlijk zn best gedaan. kunnen we dat even apriceren. dank
door niesohatenaub (reageren) op 14 juni 2017 om 16:51

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Hoge waardering

Vivian zeker weten goedZeker Weten Goed
Stijn Mostert 3e klas vwo7.1
Immanuel Bendahan2e klas havo/vwo7.7
Sarah 7.4
Ruben 2e klas vwo6.5
Jorik Velthuis2e klas tto havo/vwo6.5
Meer verslagen ›