Turks fruit door Jan Wolkers

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover Turks fruit
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 641 woorden
  • 15 mei 2011
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 6
4 keer beoordeeld

Boekcover Turks fruit
Shadow
Turks fruit door Jan Wolkers
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Samenvatting Turks Fruit
Het boek gaat over de ik-persoon. Hij is rond de dertig jaar oud en woont in Amsterdam. Het verhaal begint in zijn rouwperiode, waarbij hij zijn vrouw Olga probeert te vergeten. Dit doet hij door met allemaal vrouwen naar bed te gaan, zo hoeft hij niet aan haar te denken. Het verhaal gaat verder in flashbacks, hierin vertelt hij hoe hij Olga heeft ontmoet en hoe hun relatie verging. Daarna gaat het verhaal over in het heden en weer daarna de toekomst.

Het begint dat de ik-persoon een lift naar huis zoekt en Olga biedt dit aan. Hij stapt in de auto en hij kan zijn ogen niet van haar af houden. De lift loopt uit op een heftige vrijpartij, waarbij de lul van de ik-figuur tussen zijn rits komt te zitten. Hierdoor moeten ze stoppen bij een boerderij waar ze om een tang vragen. Deze krijgen ze en zaakje is weer vrij. Toch stoppen ze niet met waar ze me begonnen waren. Hierdoor krijgen ze een ongeluk. Olga is zwaargewond, maar met de ik-persoon is niets aan de hand. Na twee maanden zien ze elkaar weer en worden ze verliefd. Olga komt bij de ik-persoon in huis wonen en ook hier bedrijven ze vaak hun liefde. Hij ontmoet de ouders van Olga. De vader is aardig, maar wordt vetgemest door haar sluwe moeder, die zich met alles bemoeit. Hierdoor overlijdt de vader van Olga. De ik-persoon kan het niet met de moeder van Olga vinden, dit komt doordat ze haar dochter bang heeft gemaakt om zwanger te zijn. Haar borst is geamputeerd omdat ze kanker had, maar ze heeft Olga wijsgemaakt dat ze die, toen ze klein was, eraf gezogen heeft. De haat is wederzijds, want ook de moeder van Olga doet er alles aan om hun relatie kapot te maken.

Olga is dol op dieren en ze hebben heel wat dieren in huis tijdens hun relatie. Van tijdelijke duiven tot een bergeendje en van vissen tot een kat die zelf nog na de relatie bij de ik-persoon woont.

Na een paar ruzies zorgt de moeder er voor dat Olga de ik-persoon verlaat. Ook krijgt ze een nieuwe vriend: een rijke zakenman. Hiermee gaat ze veel op reis. Elke keer als ze op een andere plek op de wereld is belandt stuurt ze de ik-persoon een ansichtkaart. In het begin vindt ze het reizen erg leuk, maar na ongeveer een jaar begint ze zich steeds meer aan haar nieuwe man te ergeren. Ze is erg eenzaam en is vaak ziek, waardoor ze niet meer met de zakenman naar bed kan. Daardoor gaat haar man aan de alcohol en krijgt hij een verslaving. Tijdens een dronken bui slaat hij haar en vlucht ze terug naar Nederland.

Dan komt ze op bezoek bij hem, om te vragen hoe het met de kat is. Hij vindt haar heel warrig en veranderd. Ze vertelt alles tegen de ik-persoon over haar relatie en hoe die ten einde is gekomen. De ik-persoon vind dat ze ook erg in haar gedrag is veranderd.

Het blijkt dat Olga een hersentumor heeft. Het heeft geen zin meer om haar te operen. Olga’s moeder vraagt op een gegeven moment of de ik-persoon Olga wil opzoeken. Ze spreken een tijdschema af zodat ze elkaar niet tegenkomen in het ziekenhuis. Haar toestand gaat snel achteruit: ze wordt langzaam blind en haar haar valt uit. Dit is de reden dat hij haar voorleest en een rode pruik voor haar koopt. Ook koopt hij Turks Fruit voor haar, omdat ze niets meer proeft, behalve dit zoete snoepje. De dag nadat Olga is overleden, komt de ik-persoon in het ziekenhuis. Een dokter vertelt hem dat Olga is overleden en dat ze het heel fijn had gevonden dat hij haar elke dag had opgezocht. Hij besluit dat Olga haar pruik ophoudt terwijl begraven.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Turks fruit door Jan Wolkers"