Komt een vrouw bij de dokter door Kluun

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 647 woorden
  • 15 mei 2011
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
16 keer beoordeeld

Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor…

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter door  Kluun
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

- De auteur
Komt een vrouw bij de dokter is geschreven door Raijmondus Godefriedus Norbert (Raymond) van de Klundert, geboren in Tilburg, op 17 april 1964. Hij publiceert onder het pseudoniem Kluun, in de stroming modernisme.

Zijn vrouw overleed op zesendertigjarige leeftijd aan kanker. Zijn ervaringen verwerkte hij in zijn debuutroman Komt een vrouw bij de dokter.

Andere boeken van Kluun:
- Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt!, 2004
- De weduwnaar, 2006 (vervolg op Komt een vrouw bij de dokter)
- God is gek, 2009



- Het boek

Recensenten waren negatief over Komt een vrouw bij de dokter. Ze noemden het onder andere een ‘platvloerse soap’. Toch gingen meer dan een miljoen exemplaren over de toonbank en verscheen het in nog zevenentwintig andere landen.

In 2006 won het de Publieksprijs voor het Nederlandse boek en eind 2009 verfilmde Eyeworks het boek.



- Het verhaal
Stijn en Carmen zijn een jong stelletje, met een lief dochtertje, Luna, dat 1 jaar oud is. Ze zijn gelukkig, maar dan krijgt Carmen borstkanker. Ze krijgt een chemokuur en haar borst wordt verwijderd.

Stijn heeft het er heel moeilijk mee en krijgt een relatie met Roos. Als hij bij haar is, hoeft hij even nergens aan te denken.

Maar als blijkt dat er uitzaaiingen zijn gevonden, zet hij zijn relatie met Roos op een laag pitje. Hij zorgt ervoor dat Carmens laatste dagen perfect zijn.

Samen maken ze een grote doos met herinneringen voor Luna, zodat zij zich later haar moeder nog kan herinneren.

“ …ik heb Luna zo-even verteld dat mama doodgaat.

,,Net als vogeltje en net als Elvis en Beavis?”

,,Ja,” lachte ik, ,,maar mama gaat niet in de wc. Niet naar de vissenhemel.”

,,Nee, mama gaat naar de mensenhemel en daar wordt ze het liefste engeltje dat er is, hè pap?” ”


Carmen houdt op haar laatste dagen niets meer binnen, waardoor ze sterk vermagert. Omdat ze zoveel pijn heeft, besluit ze euthanasie te plegen.

En dan, op een rustige dag, komt de dokter en verlost Carmen uit haar lijden.

“ “We hadden alles al tegen elkaar gezegd. Ze zei alleen nog: ,,Tot ziens vrijdag bij mijn begrafenis.” ”



- Mijn mening

perspectief
Het verhaal wordt vanuit de ik-persoon beschreven: Stijn. Dit vind ik zelf een prettige manier om te lezen. Omdat je alles door zijn ogen bekijkt, leer je hem goed kennen. Dit wekt een bepaalde vorm van sympathie op. Hoewel hij vreemdgaat, wat natuurlijk niet goed is, krijg je medelijden met hem.

humor
De titel “Komt een vrouw bij de dokter” geeft meteen al de luchtige wijze waarop het boek is geschreven aan. Omdat het eigenlijk een heel zwaar onderwerp is, vind ik het fijn dat het af en toe wat komisch is geschreven.

tijd
Het verhaal speelt zich af rond 2000. Ik vind het fijn om een boek te lezen dat ongeveer in onze eigen tijd geschreven is, omdat ik me er dan beter in kan verplaatsen.

Af en toe kijkt Stijn wel terug naar het verleden, maar dat is vooral om de lezer wat achtergrondinformatie te geven: de terugblikken zijn te kort om ze flashbacks te kunnen noemen. Het is overzichtelijk dat het verhaal in chronologische volgorde wordt verteld.



- Advies aan de lezer
Kluun heeft een zwaar onderwerp redelijk luchtig kunnen beschrijven. Het is een boek dat je in één keer wil uitlezen, hoewel je eigenlijk de afloop al weet.

Het is ook erg ontroerend om te lezen. Je leeft erg mee met de personages, en dan vooral de ik-persoon, en het is een erg herkenbare en realistische situatie. Ook het feit dat het jonge dochtertje straks geen moeder meer heeft, raakt je.

Dit boek is een echte aanrader voor mensen die houden van een luchtige schrijfstijl, maar ook niet bang zijn om een traantje weg te pinken!



Aantal woorden: 598


- Bronvermelding
http://nl.wikipedia.org/wiki/Raymond_van_de_Klundert
http://nl.wikipedia.org/wiki/Komt_een_vrouw_bij_de_dokter_(boek)
http://nl.wikipedia.org/wiki/Komt_een_vrouw_bij_de_dokter_(film)

REACTIES

A.

A.

thaanksss!!!!! deze is geweldig!! :D :D

12 jaar geleden

L.

L.

ohmy dankje!!

12 jaar geleden

M.

M.

het komt 100% overeen met de opdracht van mijn boekverslag! chill..! dankuveel. <3<3

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Komt een vrouw bij de dokter door Kluun"