De eetclub door Saskia Noort

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover De eetclub
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1499 woorden
  • 13 mei 2011
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 7
23 keer beoordeeld

Boekcover De eetclub
Shadow

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette en zijn kinderen weten ternauwernood te ontsnappen. Hun vriendenclub, ‘de eetclub’, is geschokt en verbijsterd. Babette wordt opgevangen door haar vriendin Karen. Karen komt tot…

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette…

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette en zijn kinderen weten ternauwernood te ontsnappen. Hun vriendenclub, ‘de eetclub’, is geschokt en verbijsterd. Babette wordt opgevangen door haar vriendin Karen. Karen komt tot de ontdekking dat de vriendschappen binnen de eetclub niet zo onvoorwaardelijk zijn als zij leken. Langzaam maar zeker wordt het voor Karen duidelijk dat bepaalde mensen belang hebben bij de dood van Evert.

De eetclub door Saskia Noort
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De Eetclub - Saskia Noort

Waar het verhaal over gaat:

Het gaat over een aantal gezinnetjes, waarvan de ouders zo nu en dan bijeenkomen om samen te eten. Op een goed moment brandt een huis af waarbij één van die ouders omkomt, vanaf hier gaat het berg afwaarts. De hoofdpersoon krijgt ruzie met zo'n beetje iedereen en haar beste vriendin pleegt later zelfmoord (hoewel dit niet zeker is). Geheime relaties, overspel, alcohol... dit zijn de onderwerpen die belangrijk zijn in het verhaal. Het verhaal eindigt echter als een soort van eind goed al goed sprookje.


Personages:
Karen

De hoofdpersoon in dit boek. Ze is getrouwd met Michel Brouwers. Ze gaat in een klein dorpje wonen maar kan daar haar draai niet goed vinden, totdat ze vrienden wordt met Hanneke, waarmee ze later de eetclub opricht. Toch voelt ze zich ook niet helemaal thuis in de eetclub, omdat zij de enige is die nog werkt van alle vrouwen daar. Karen is overwegend feministisch, vergeleken met de anderen van de eetclub. Ze is zéér hipocriet, probeert aardig te zijn en is niet arrogant (in tegenstelling tot de andere vrouwen van de eetclub). Ze pleegt overigens wel een keer of twee overspel met Simon.



Michel

Een lieve, betrouwbare man en dus getrouwd met Karen. Hij komt overigens niet heel veel voor in het verhaal.

Hanneke
Een drukke vrouw en de eerste vriendin in het dorp van Karen. Ze is iets wat impulsief (als ze iets moois ziet liggen in de winkel, dan koopt ze het, ongeacht de prijs) en altijd goed gekleed. Hanneke gaat op een gegeven moment dood en het is de vraag of het zelfmoord of moord was. Ze is getrouwd met Ivo, maar had ondertussen een geheime relatie met Evert. Eigenlijk was Hanneke ook de enige echte vriendin van Karen, maar ze krijgen vlak voor de dood van Hanneke wel ruzie.


Ivo

De man van Hanneke en de boekhouder van Simon. Hij doet zich goed voor bij de politie omdat hij bang is dat de politie zijn boekhouding anders zou doornemen na de dood van zijn vrouw (en hij heeft eer nog al eens mee gesjoemeld). Hij geeft Karen de schuld van de dood, omdat Karen te veel aan de politie zou hebben verteld.

Simon
De man van Patricia. Hij lijkt een erg sterke man (mentaal/fysiek, maar ook in zijn “doen”) maar aan het eind van het boek wordt het tegengestelde duidelijk. Karen vindt hem heel aantrekkelijk en gaat meerdere keren met hem naar bed. Hij is zeer rijk, maar eigenlijk is het heel erg fout geld. Hij haalt alle mannen van het verhaal over om met hem mee te werken, ze zouden veel geld kunnen verdienen. Maar als het er dan echt op aan komt is hij een zakenman en laat hij de mannen, zijn vrienden, zitten.


Patricia

De vrouw van Simon. Ze is zeer naïef en heeft geen idee van wat Simon allemaal uitspookt. Maar ze is wel erg blij met al het geld dat Simon in het laatje brengt. Zo vertelde ze over haar jasje van 5000 euro, dat ze zoiets gewoon koopt als het mooi is.



Babette

Een mooie vrouw volgens velen in het boek. Ze is de vrouw van Evert. Het was haar huis die is afgebrand en iedereen vindt haar zielig. Ze komt een tijdje bij Karen wonen. Maar stiekem mishandelde ze haar man, en het enige wat ze wilde was Simon als man. Toen ze Simon en Karen samen betrapte wilde ze Karen vermoorden. Om deze reden heeft ze ook Evert vermoord, om bij hem weg te kunnen; later ook Hanneke omdat zij de enige was die alles door had.

Evert
De man van Babette dus. Hij zou zelfmoord hebben gepleegd door het huis in de fik te steken en daarmee ook zijn gezin mee te nemen. Iedereen dacht dat hij depressief was, maar het bleek allemaal door Babette te komen die hem mishandelde. Hanneke heeft hem veel gesteund in die periode, waaruit dus ook een relatie is ontstaan.

Dorien
De enige die een rol speelt in dit verhaal, zonder “lid” te zijn van de eetclub. Het is een sterke vrouw, een agente, de enige die Karen gelooft. Iedereen haat haar, maar ze blijkt het bij het rechte eind te hebben. Karen vertelt haar alles en Dorien is degene die Karen uiteindelijk helpt.

Dan zijn er nog Kees en Angela, die een zeer kleine rol hebben in het verhaal, maar ook lid zijn van de eetclub.


Tijd

Er valt niet veel over de tijd te vertellen, naast het feit dat het zich zo ver bekend gewoon in het heden afspeelt. In principe is de vertelde tijd langer dan de vertel tijd, ik schat dat het hele verhaal over zo'n 3 maanden gaat. Echte verschillen daarin komen niet naar voren, het is niet dat belangrijke gebeurtenissen nou extra uitvoerig worden beschreven.


Plaats
Het speelt zich allemaal af in een klein dorpje. Er wonen volgens mij relatief veel rijke mensen, aangezien die eetclub in ieder geval al uit rijke mensen bestaat. Wellicht dat het dorpje zich in 't Gooi bevindt, maar dat is slechts speculatie.


Perspectief

Het hele verhaal is in de vertellend ik-figuur geschreven. Alles is overigens in de verleden tijd.



Structuur
Niet heel interessant... Het begint met de brand, vervolgens komen alle problemen naar boven... Maar alles komt goed aan het eind. Een echte opbouw is er niet, het is gewoon een grote hoop van gebeurtenissen die aan het licht komen na elkaar. Dit komt doordat Karen op onderzoek uit gaat, naar aanleiding van een brief van Evert, waarin hij totaal niet de indruk wekt dat hij zelfmoord zou willen plegen.


Thema

Nou waar echt geen woorden voor zijn hoe vaak het voorkomt in het boek qua thema: alcohol. Er gaat geen bladzijde voorbij of iemand slaat een glaasje achterover. Ik vond het echt niet te geloven. Ik vond het persoonlijk ook wel frappant dat er zelfs op de voorkant een vrouw zit met een glas wijn in d'r hand. Daarnaast spelen overspel, liefde en haat een grote rol. Maar ook bijvoorbeeld leugens, eigenlijk is de hele eetclub één groot leugen voor Karen, die zich er totaal niet in thuis voelt.


Verklaring titel

Vrij simpel, de club van ouders die af en toe gaan eten heet de eetclub.


Mening
Ik heb wel eens leukere boeken gelezen. Het boek is wel oké, hij is lekker spannend, een echte page-turner en er zitten onverwachte wendingen aan. Maar die onverwachte wendingen zijn wel zodanig onverwacht dat ze eigenlijk een beetje weinig met het verhaal te maken hebben. Zo is er het einde, daar blijkt dat Babette zo graag bij Simon wil zijn dat zij Evert heeft vermoord door hem te vermoorden (verbranden eigenlijk) en daarna ook nog Hanneke, omdat zij een idee van wat er speelde had. Aan het eind van het boek wil ze ook Karen vermoorden, maar Karen heeft net weer genoeg energie (ze had net een schok gekregen van zo'n taser gun) om weer op te kunnen staan. Naar mijn mening iets wat vergezocht, beetje raar dat zo iemand beetje mensen loopt te vermoorden en dat allen behalve Karen zo naïef zijn om het ook nog te geloven dat het allemaal zelfmoorden waren (en Karen ook nog tegenwerken in haar onderzoek). Het was een grote hoop van allemaal ruzies en aan het einde vertelt Karen alles, alles is weer helemaal goed en ze heeft weer een goede relatie met haar man. Volgens mij ging het Noort er vooral om een spannende thriller te schrijven en niet zozeer een literair werk. Ik vond het ook lastiger om er een goed boekverslag over te schrijven, want ik kan er minder uithalen. Eigenlijk heeft iedereen in het boek één karaktertrek, zoals bij Karen haar hypocrisie. Zij zegt dat ze wil vechten voor vrouwen, dat ze ook wil werken net als mannen. Maar later als ze vreemd gaat met Simon en hij aan haar zegt dat ze voor seks is gemaakt, dan vindt ze dat weer prima. Hanneke en Dorien zijn de zeg maar “de stoere vrouwen”. De rest zijn gewoon kakkers eigenlijk. Zoals Babette zei: “Nam altijd Albert Heijn-tassen mee, om de boodschappen in te doen. Stond ik ineens in de rij tussen de bijstandsmoeders. Die geur van armoede...” dat zei ze over de Aldi... Karen is nog een beetje nuchter, ze zegt dat daar niets me mis is. Oké, ik zal moeten toegeven dat Karen wel veranderd in het boek, eerst leeft ze een leugen en daarna biecht ze alles op en dat is dan natuurlijk weer het tegenovergestelde (beetje een round character dus). En Simon bleek ook een zwak mannetje te zijn, maar ja dat zag ik al een beetje aankomen... Iemand die zich groot voordoet en zichzelf probeert geliefd te maken door alle kinderen bijvoorbeeld een spelcomputer te geven kan van binnen niet groot zijn, hij moest zichzelf bewijzen. Kortom, een boek met uitermate veel alcohol gebruik, overspel, macho-cultuur, snobisme, leugens enz. Niet een heel fijn zootje bij elkaar, maar het lijkt me nog wel leuk om de film te zien, misschien dat die wat beter is?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De eetclub door Saskia Noort"