Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

My Sister's Keeper

Jodi Picoult

2004

432

7.0 / 10
Redactie
  • Anouk
  • Nederlands
  • 1391 woorden
  • 21823 keer
    74 deze maand
  • 27 april 2011
Originele Titel: My Sister’s Keeper
Titel: My Sister’s Keeper
Auteur: Jodi Picoult
Vertaling door: -
Gebruikte druk: 2008
Verschijningsdatum: 2004
Aantal bladzijden: 407
Uitgegeven bij: Hodder & Stoughton

Samenvatting
Anna is geboren om haar zus in leven te houden, ze is al haar leven lang donor voor haar zieke zus Kate. Kate heeft al sinds haar tweede leukemie en Anna ondergaat al jarenlang operaties om haar zus in leven te kunnen houden. Haar genen zijn perfect ten aanzien van die van Kate. Nu Kate ouder is en haar nieren het hebben begeven, geeft ze Anna de opdracht om een rechtszaak aan te gaan. Kate wil niet meer verder leven en Anna wil het recht over haar eigen lichaam te kunnen beslissen. Bovendien is de operatie om Kate nog te kunnen redden erg gevaarlijk, ook voor Anna. Anna spant daarom een rechtszaak aan tegen haar ouders, zodat ze de rechten over haar eigen lichaam verkrijgt. Campbell Alexander is haar advocaat. Omdat Sara, Anna en Kate’s moeder, vroeger advocaat was, verdedigt ze zichzelf en haar man. Ze probeert Anna over te halen om te stoppen met het aanvechten, maar dat wil ze niet. Wanneer de spanning thuis te hoog oploopt, gaat Anna in de brandweerkazerne slapen samen met haar vader Brian. Sara gaat in gedachten steeds terug naar het verleden, bijvoorbeeld naar het moment dat ze erachter kwamen dat Kate kanker had of Kate een vriendje kreeg die ook leukemie had en daaraan overleed. Ondertussen probeert Julia, de guardian ad-litem (vertegenwoordigster van de rechtbank), uit te zoeken hoe de thuissituatie is. Campbell en Julia kennen elkaar nog van vroeger: ze waren toen een stelletje. Ze vinden het moeilijk om de zaak samen te doen, maar ieder weigert ermee te stoppen waardoor ze gaandeweg steeds meer naar elkaar worden toegetrokken. Ondertussen sticht Jesse, de broer van Kate en Sara, overal brandjes, omdat hij de aandacht wil trekken. Immers, zijn zieke zus en zijn donor zus zijn altijd onder de aandacht geweest sinds hij jong was. Ook doet hij aan drugs. Ergens in het midden van het boek komt Brian erachter, maar hij vergeeft hem. De rechtszaak gaat intussen ook door en eindigt met het feit dat Anna medisch onafhankelijk verklaard wordt van haar ouders. Maar op de weg naar huis, wordt de auto van Campbell (waar Anna ook inzit) betrokken in een ongeluk. Anna is hersendood. Ze halen haar organen eruit voor Kate en andere personen. Uiteindelijk wordt ook duidelijk dat Campbell vroeger een ongeluk heeft gehad waardoor hij epileptisch is geworden. Dat was destijds de reden dat hij besloot zijn vriendin Julia te verlaten. Dit is tevens ook de reden waarom hij Anna wilde helpen tijdens de rechtszaak, omdat hij snapt hoe het voelt om geen controle over je eigen lichaam te hebben. Hij trouwt met Julia. Kate krijgt Anna’s nieren en zo zal Anna altijd bij haar zijn. Ze overleeft het en ze denkt dat Anna haar plaats in heeft genomen door dood te gaan.

Titelbeschrijving
In het Nederlands is het ‘mijn zusters bewaarder’. Een Nederlandse vertaling van het boek is er niet, maar dat betekent het wel, denk ik. Het gaat erom dat Anna heel haar leven donor is voor haar zus: ze houdt haar dus in leven. ‘Bewaarder’ staat ook voor het feit dat Kate altijd een stukje van haar zusje bij zich zal dragen, omdat Anna aan het einde komt te overlijden en Kate een nier van haar krijgt.

Hoofdpersonages
Anna: het jongste meisje in het gezin, geboren om Kate in leven te houden. Ze spant een rechtszaak aan, omdat Kate niet meer verder wil. Zij sterft uiteindelijk in plaats van Kate.
Kate: de oudste, kreeg leukemie op haar tweede, kon in leven blijven dankzij de donaties van haar zusje. Ze wil nu haar leven opgeven en daarom geeft ze Anna de opdracht om een rechtszaak aan te spannen. Als Anna uiteindelijk overlijdt, ontvangt Kate haar organen en zo draagt ze haar zus Anna altijd met zich mee.
Jesse: de oudere broer van Anna en Kate. Hij is ietwat rebelachtig. Hij weet wat Anna van plan is.
Sara: de moeder van Anna, Kate en Jesse. Was vroeger advocate, heeft alles opgegeven voor haar dochter. Ze kan Kate niet loslaten.
Brian: vader van Anna, Kate en Jesse. Is een brandweerman, vlucht vaak weg van huis. Anna slaapt vaak op zijn werk en kan het goed met zijn collega’s vinden.
Campbell: de advocaat van Anna, heeft een hond om hem te waarschuwen voor een epilepsie aanval. Is nog steeds gek op Julia.
Julia: is guardium at-litem (vertegenwoordiger van Anna voor de rechtbank), zoekt uit wat er gaande is in het gezin. Ze heeft een zus en wordt geconfronteerd met haar vroegere liefde Campbell.

Genre
Hoofdgenre: roman
Subgenre: realistisch, drama

Plaats
Ziekenhuis: Kate ligt in het ziekenhuis vanwege leukemie en haar nieren die het niet meer doen. Haar familie komt hier veel op visite. Ook komt Anna er te liggen als ze een auto-ongeluk heeft gehad. Anna komt er uiteindelijk te overlijden.
Thuis: Hoewel Kate de meeste tijd in het ziekenhuis is, is de rest van de familie wel eens thuis. Lang niet altijd, omdat ze meer tijd in de rechtszaal en het ziekenhuis doorbrengen, maar er zijn wel herinneringen die hier plaatsvinden.
Brandweerkazerne: Brian werkt hier, ook al is Kate ziek. Anna brengt hier ook een hele tijd door, omdat ze tegenover haar moeder in de rechtszaal staat.
Rechtszaal: Hier wordt uitgevochten of Anna de rechten over haar eigen lichaam krijgt.

Tijd
Het vindt in het heden plaats, maar er zijn ook herinneringen die terug gaan in het verleden – met name door Sara Fitzegerald, de moeder.
Als je de herinneringen meetelt, duurt het verhaal ongeveer twaalf jaar. Als je de herinneringen niet mee telt, duurt het totale verhaal ongeveer een jaar.

Schrijfstijl

Het is in het Engels geschreven. Er zitten wel moeilijke woorden tussen, maar over het algemeen is het vrij goed te lezen als je een redelijk woordje Engels kunt.

Vertelwijze
Ik-verteller, maar boven ieder hoofdstuk staat een naam van wie dat stukje verhaal uitgaat. Er zijn dus meerdere ‘ik-vertellers’: Anna, Jesse, Sara, Brian, Campbell, Julia en in de epiloog Kate.

Thema
Ziekte

Motieven
Leukemie, nieren, donor, dood, familie en rechten

Auteur
Jodi Picoult is 44 jaar oud, getrouwd met Tim en ze heeft drie kinderen. Ze wonen in Hanover, New Hampshire met heel wat dieren, zoals een eend, acht kippen en twee ezels.

Eigen mening

Ik vind het een mooi verhaal. Ik had eerst de film meerdere keren gezien en toen besloot ik het boek ook te lezen. Het boek was anders, wat hieronder te lezen is, maar even mooi. Doordat het zo anders was, was ik toch nog een beetje onwetend. Het is wel een zielig boek, maar ik kan me er wel in vinden. Ik heb zelf namelijk familieleden die overleden zijn aan kanker. Ik ken slechts één iemand die kanker overleefd heeft. Kate in het boek ‘gelukkig’ ook. Er staat op de voorkant: ‘The only way to save your daughter, is to sacrifice her sister. What would you do?’ Een ‘mooie’ vraag voor een ouder, maar zeker ook voor anderen een mooi boek om te lezen.

Verschillen met de film

In de film is Anna slechts elf, terwijl ze in het boek dertien is. Kate heeft geen visie (behalve in de epiloog) op het verhaal in het boek, terwijl ze dat in de film juist wel heeft. In de film is Campbell de guardian ad-litem, Julia bestaat daar niet eens. Het liefdesverleden tussen die twee wordt in de film ook niet getoond, net als waarom Campbell een hond heeft en epileptisch is. In het boek is de rechter een man, in de film is het een vrouw. Sara heeft donker haar in het boek, maar blond haar in de film. Sommige quotes worden wel overgenomen in de film, maar worden door anderen gesproken. Daarbij heeft het boek een ander einde: Kate komt ter overlijden in de film, terwijl Anna overlijdt in het boek. Kate overleefd het doordat Anna’s organen naar haar zus gaan.

Hier vind je een link naar het Engelstalige verslag van dit boek.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

2624

reacties

hii, ik vond het een goed verslag . Alleen sommige 'hoofd' personen, kwamen niet veel voor. Die kun je ook bij personen noemen voortaan .
door Hoi. (reageren) op 15 september 2011 om 13:48
Hallo In dit verslag stond dat er geen nederlandse vertaling van het boek bestaat, maar die bestaat echter wel. Nl. De tweede dochter van Jodi Picoult.
door Anoniem (reageren) op 2 mei 2014 om 12:35
hier kloptr vrij weinig van want anna is niet overleden maar kate, als anna de rechtzaak heeft gewonnen komen ze met zn allen bij elkaar om afscheid te nemen. kate geeft een fotoboek aan haar moeder en die nacht overlijd ze.
door ~ (reageren) op 31 mei 2014 om 12:16
@~: Je hebt het nu over de film, dit verslag gaat over het boek. In de film is het inderdaad zo dat Kate overlijdt, maar in het boek is het anders, dan komt Anna te overlijden.
door Ashley (reageren) op 29 januari 2015 om 13:22
@~: juist dat zag k ook al?
door kelly (reageren) op 8 mei 2016 om 16:31
@Ashley: het boek is meestal t zelfde als de film..? er zijn meestal wel een paar kleine dingen anders maar goed?
door kelly (reageren) op 8 mei 2016 om 16:33

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

Anouk Redactie7.0
Anouk Redactie7.1
anoniem5e klas vwo6.3
Geke Beckerman6e klas vwo2.8
Charlotte 5e klas vwo3.2
Meer verslagen ›