Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

A Christmas carol door Charles Dickens

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover A Christmas carol
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 721 woorden
  • 22 april 2011
  • 56 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
56 keer beoordeeld

Boekcover A Christmas carol
Shadow
Ebenezer Scrooge is a mean, miserable, bitter old man with no friends. One cold Christmas Eve, three ghosts take him on a scary journey to show him the error of his nasty ways. By visiting his past, present and future, Scrooge learns to love Christmas and the people all around him.
Ebenezer Scrooge is a mean, miserable, bitter old man with no friends. One cold Christmas Eve, three ghosts take him on a scary journey to show him the error of his nasty ways. By …
Ebenezer Scrooge is a mean, miserable, bitter old man with no friends. One cold Christmas Eve, three ghosts take him on a scary journey to show him the error of his nasty ways. By visiting his past, present and future, Scrooge learns to love Christmas and the people all around him.
A Christmas carol door Charles Dickens
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Dickens, Charles - A christmas carol

Zakelijke gegevens.

Auteur: Charles Dickens

Titel: A Christmas Carol, Longman group limited, Londen, 1977-14, 45 blz. (eerste druk 1961, Groot Brittannie) (het boek werd geschreven in 1843).

Genre: een kort kerstverhaal

Samenvatting.

Ebenezer Scrooge is harde, rijke man. Hij is erg egoïstisch, niet erg vriendelijk en erg alleen. Scrooge is directeur van een kantoor dat hij geërfd heeft van de al zeven jaar dode Jacob Marley. Hij heeft een klerk, Bob Cratchit, die erg arm is en het geld dat hij verdiend dus hard nodig heeft om voor zijn vrouw en kinderen te zorgen. Als hij op de avond voor Kerst (hij vindt Kerstmis onzin) thuiskomst, krijgt hij bezoek van de geest van Jacob Marley. Hij vertelt hem dat hij bezoek zal krijgen van drie geesten die hem het verleden, het heden en de toekomst laten zien. Marley wil hem zijn leven laten zien hoe het er nu uitziet en hoe het gaat worden als hij niet gauw verandert.

Om 1 uur ‘s nachts komt de eerste geest, die van het verleden. Deze geest laat hem het verleden zien en bij Scrooge komen heel wat emoties los.

De volgende geest is de geest van het heden en hij neemt Scrooge mee naar het huis van zijn klerk Bob Cratchit. Scrooge schrikt als hij het ziet en zeker als hij het ziekelijk zoontje van Bob ziet, Tim, die door de familie Tiny Tim genoemd wordt omdat hij zo dun is. Hij is erg ontroerd en vraagt aan de geest of Tim blijft leven en de geest zegt dat niet zo is. Dan neemt de geest hem mee naar het gezin van zijn zus en ziet daar dat ze lekker zitten te eten en te lachen een beetje om hem, maar toosten laten ook op hem en hij ziet dat hij zijn leven aan het vergooien is.. Hij besluit om wat aan zijn leven te doen.

Dan komt de laatste geest de geest van de toekomst. Deze geest is donker gekleed en zegt geen woord tegen Scrooge. Eest hoort Scrooge als ze op straat komen de mensen praten over een dode man, die later blijkt hemzelf is en hoe iedereen zijn spullen weghaalt en koopt. Hij komt ook bij zijn eigen graf. Weer gaan ze naar het huis van Bob Cratchit en daar zijn ze allemaal erg stil en treuren om de dood van Tiny Tim.

Later wordt hij wakker in zijn eigen bed en is het allemaal afgelopen. Hij loopt de straat op en bestelt een grote kalkoen, die twee keer zo groot als Tiny Tim is en zegt tegen de slager deze te zenden naar Bob Cratchit’s huis.

Het hoofdthema van dit verhaal is dat Scrooge een koele en gemene man is en moet worden veranderd, wat ook goed lukt.

Over de schrijver.

Charles John Huffham Dickens werd geboren op 7 februari 1812 in Portsmouth. Omdat zijn vader de gevangenis in moest omdat hij zijn schulden niet kon afbetalen, moest Charles al op 12 jarige leeftijd van school en werken in een schoensmeerfabriek.

Telkens zie je in zijn boeken het uitbuiten van kinderen terug. Zijn bekendste werken zijn David Copperfield en Oliver Twist.

Eigen mening.

Het boek A Christmas Carol is gemakkelijk om te lezen. Het is een kort verhaal en er worden bijna geen moeilijke woorden in gebruikt. Het verhaal is natuurlijk heel bekend en er zijn verschillende films over gemaakt.

Het verhaal zelf vind ik een goed verhaal. Een gemene man die op zijn fouten wordt gewezen door verschillende geesten en daarna veranderd in een aardige en goedgeefse man vind ik wel wat hebben.

Er komen een paar leuke personen in voor zoals: zijn neefje, Bob Cratchit en Tiny Tim. Zijn neefje omdat hij grappig en altijd vrolijk is en maar niet kan begrijpen dat zijn oom Kerstmis niks vindt. Bob Cratchit omdat hij een goede en hardwerkende man is die, ook al is zijn baas een gemerik, altijd trouw blijft aan hem. Tiny Tim vind ik ook leuk, hij is zo mager en ziekelijk en toch is en blijft hij altijd vrolijk.

Het stuk waarin de geest van heden voorkwam vond ik het leukste. Je zag Tiny Tim en zijn familie en de zus van Scrooge en haar familie gezellig zitten te eten. Gelukkig komt Scrooge tot de ontdekking dat geld niet alles is en gauw moet gaan veranderen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "A Christmas carol door Charles Dickens"