Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 452 woorden
  • 22 april 2011
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
2 keer beoordeeld

Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's …

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat…

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's fantasie lijkt werkelijkheid te worden: een van hen, Manou, spreekt haar aan. Wat ze niet weet, is dat Manou een loverboy is. 

Zes jaar later schrijft Maria dit bloedstollende verslag van haar jaren met Manou. De jongens die haar haar normale jeugd hebben ontnomen en die de meeste mensen kennen als 'loverboys', waren voor haar pooiers, drugs-, wapen- en mensenhandelaars. Geweld, (groeps)verkrachtingen, handel in meisjes, drugssmokkel: Maria heeft veel meegemaakt en gezien en er een authentiek en onthullend verhaal over geschreven. Openhartig vertelt ze over haar tegenstrijdige gevoelens voor Manou en haar strijd om aan hem te ontkomen: fysiek, maar vooral mentaal. Wat Maria heeft meegemaakt is schokkend; hoe ze erop terugkijkt is buitengewoon ontroerend.

Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Leesverslag 2;

1; echte mannen eten geen kaas.

2; Maria gaat voor het eerst naar de middelbare school, is heel erg onzeker en komt daar een jongen tegen Manou. Ze weet niet dat het een loverboy is, na een tijdje moet ze allemaal klusjes voor hem oplassen en word ze zijn ‘hoer’ . Zo gaat het een paar jaar door, dan komt haar moeder er achter, en word ze naar een internaat gestuurd. Daar krijgt ze ook weer problemen en word ze naar India gestuurd met allemaal meisje die in handen van een loverboy zijn geweest.

3; Het verhaal speelt zich af in Nederland, in het noorden rondom Zwolle. Het speelt zich in verschillende flats af, meestal vieze, oude flats, maar wel met mooie meubels. De flats stinken meestal naar drugs. Het speelt zich ook af bij Maria thuis, op school, in Rotterdam, in het gesticht, in het huis van Devid, het internaat en in het vliegtuig. Ze is op heel veel verschillende plaatsen geweest. Het zijn nooit de mooiste buurten. Het zijn donkere buurten.

4; Als je leest dat ze in een oude , stinkende flat komt, dan denk je al snel dat het niet zo’n net persoon is die daar woont. Ook als je leest over zo’n flat is het nooit zo’n gezellige zweer.

5; Als je leest over een donker steegje, bouwt de spanning al best snel op. Het is meestal ook ‘s avonds als er wat spannends gebeurt.

6; Het boek eindigt dat Maria in het vliegtuig naar India gaat , om daar weer beter te worden , en Manou te vergeten. Dat ze nooit meer naar hem toe gaat, en dat ze dan een opleiding kan gaan volgen. Ze dacht in het vliegtuig heel erg aan Manou, hoe ze hem achterliet en had verraden. Ze dacht aan zijn ogen, hoe lief die kon kijken, hoe mooi die konden zijn als die lachte, hoe gemeen en vals ze konden zijn als hij boos was, hoe leeg en gevoelloos ze waren, ze was nooit verliefd op hem geweest, ze was van hem gaan houden, dat moest ze wel, anders had ze het nooit zo lang volgehouden.

7; Het is al een open einde, want je weet niet hoe het daar verder afloopt, en of ze als ze weer in Nederland terug komt, weer naar Manou gaat.

8; Ik vind het wel een interessant boek, want je komt te weten wat er gebeurt als je in handen van een loverboy bent en wat de gevolgen kunnen zijn. Ook weet je dat het echt gebeurd is omdat ze haar eigen ervaringen verteld, en ze verteld het erg specifiek. Je leest alle details, die je nooit zou kunnen lezen als het boek door iemand was geschreven die het zelf niet had meegemaakt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd"