Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Oorlogswinter door Jan Terlouw

Beoordeling 4
Foto van een scholier
Boekcover Oorlogswinter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo/havo | 1526 woorden
  • 15 april 2011
  • 71 keer beoordeeld
Cijfer 4
71 keer beoordeeld

Boekcover Oorlogswinter
Shadow

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen…

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Oorlogswinter door Jan Terlouw
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Oorlogswinter
Schrijver: Jan Terlouw


Over de schrijver:

Jan Terlouw in geboren op 15 november 1931 in Kamperveen.

Hij is voormalig politicus van D66. Hij is getrouwd en heeft 4 kinderen.

Zijn eerste boek verscheen in 1970 de titel was Pjotr; Vrijwillig verbannen naar Siberië. En het laatste boek dat hij geschreven heeft was samen met zijn dochter Sanne Terlouw dat boek heette de blauwe tweeling dit boek verscheen in 2009. Hij heeft samen met zijn dochter nog meet boeken geschreven een paar titel hiervan zijn de Apotheker die verscheen in 2008 en Venijn die verscheen in 2007. Hij heeft een paar prijzen voor zijn boeken gekregen 2 keer de goude griffel van de boeken koning van katoren en Oorlogswinter. Dit was in het jaar 1972 en 73. Hij heeft ook in 1990 de prijs van de kinderjury gekregen voor het boek de kunstrijder.

Twee van zijn boeken zijn verfilmd de koning van katoren en Oorlogswinter. Oorlogswinter trok bijna 1 miljoen bezoekers en is dus de best bezochte Nederlandse film van de eeuw.


Hij heeft ook een onderscheiding gekregen die van Commandeur in de Orde van Oranje Nassau die heeft hij ontvangen in 1982.



Samenvatting:

Michiel is een jongen uit het dorp de Vlank. Hij heeft een jongere broer, Jochem, en een oudere zus, Erica. Michiels vader is de burgemeester van het dorp en de Vlank ligt op de Veluwe vlakbij Zwolle en tussen deze plaatsen de IJssel. Michiel is 11 jaar als de Duitsers Nederland en Belgie binnenvallen en hij vond het wel leuk dat er oorlog was maar hij kwam erachter dat de oorlog helemaal niet leuk was. Ongeveer 5 jaar later als Michiel 16 is de oorlog nog steeds aan de gang. Op een morgen komt Michiel Dirk Knopper, zijn buurjongen tegen en hij zegt dat hij dat ze het distributiekantoor in Lagezande met 3 anderen gingen overvallen en hij gaf een brief aan Michiel voor als er iets mis ging hij die brief aan Bertus Hardhorend moest geven en hij bergde de brief goed op, die avond hoort hij een auto aankomen en hij ziet dat er een huiszoeking is bij het huis van de familie Knopper en zijn vader komt naar buiten om aan Michiel te vragen wat hij daar deed. De volgende dag hoort Michiel dat de overval is mislukt en een van hen is doodgeschoten. De volgende dag fietst Michiel naar Bertus maar word opgehouden door Schafter, een man die goed bevriend is met de Duitsers en Michiel verzint een smoes om weg te komen maar komt niet op tijd voor Bertus. De volgende dag fietst Michiel wel naar het huis van Bertus zonder opgehouden te worden maar zijn vrouw zegt dat ij is meegenomen door de Duitsers en hij denkt dat Schafter erachter zit. Michiel gaat weer terug naar huis en besluit de brief te lezen en hij leest dat Dirk een Engelse piloot had gevonden en hem heeft verstopt in het Dagdaler bos en Michiel moest voor hem zorgen en uitkijken voor Duitsers. Hij fietst naar mevrouw van de Werf om voedsel te halen voor de piloot en rijd naar het bos, daar vindt hij Jack (de piloot) het eten en Michiel brengt elke dag weer eten en zijn zus Erica zorgde voor verband voor Jack’s schouder.

Op een nacht vinden de Duitsers het lijk van een Duitser en later gijzelen ze 10 mensen waaronder Michiels vader en als de dader zich niet binnen 24 uur zou melden dan werden ze doodgeschoten. De volgende dag waren er al een paar mensen doodgeschoten waaronder Michiels vader niet, maar de dag daarop waren alle 10 de mensen doodgeschoten. Een paar weken later haalt Erica het gips van Jack’s been en worden Jack en Erica verliefd op elkaar.

Op een dag gaat Michiel naar de schuilplaats en ziet daar Dirk liggen en hij zei dat hij was gemarteld en van de trein af was gesprongen die hem vervoerde en naar de schuilplaats was gelopen en hij had niemand verraden en nu wist Michiel zeker dat Schafter een verrader was.

Na een paar weken wou Jack uit zijn schuilplaats en oom Ben zou hen helpen vluchten. Die avond lag Michiel in bed want hij herinnerde zich het gesprek met Dirk en dat oom Ben in de buurt stond en zo het gesprek kon afluisteren en hij wist nu dat oom Ben de verrader was en hij ging snel naar de schuilplaats van Jack en vroeg zijn geweer en richtte dat op oom Ben en fouilleerde hem en ze gingen hem aan de ondergrondse (het verzet) afleveren. Op de hoofdweg kwam Michiel meneer Postma tegen en samen liepen ze verder met oom Ben en zagen 5 munitiewagens staan en ze hoorden een Spitfire (schietvliegtuig) op zich afkomen en ze doken allemaal in een gat waardoor oom Ben wegrende richting de munitiewagens maar het de Spitfire bombardeerde net de wagens en oom Ben ging dood en later kwamen er 5 Engelse tanks het dorp inrijden en iedereen was blij, Michiel ging Schafter zijn verontschuldiging aanbieden en Schafter zij dat hij ook een paar Joden in huis had.


Hoofdpersonen:

Michiel van Beusekom: Michiel is 15 jaar, maar hij verzet zich in de oorlog als een volwassenen. Hij is de zoon van de burgemeester en als hij vermoord wordt door de Duitsers, gaat hij zich helemaal verzetten tegen de oorlog. Hij verzorgt een gewonde Engelse piloot in het bos. Verder hielp hij altijd voorbijtrekkende mensen, die een kapotte kar, fiets, trekker hadden.

Dirk Knopper: Dirk is de buurjongen van Michiel, die een Engelse piloot in het bos verzorgt. Toen hij opgepakt werd, had Michiel het voor hem over genomen. Dirk is 21 jaar.

Jack: Hij is een Engelse piloot in de oorlog. Hij was neergestort in het bos en daar was hij gewond mee geraakt. Gelukkig had Dirk hem gevonden en hem verzorgd in een schuilplaats in het bos. Omdat zijn wonden niet snel helen, komt Erica af en toe naar de schuilplaats om het te helpen. Jack en Erica krijgen ook een relatie met elkaar.


Erica van Beusekom: zij is de zus van Michiel. Zij heeft een opleiding verpleging gedaan en dat komt in de oorlog goed van pas. Zij helpt allerlei mensen, onder andere Jack. Erica krijgt daardoor een relatie met Jack.

Oom Ben: Ben doet zich eerst voor als een man die in het verzet zit. Daardoor vertrouwt Michiel hem wel en vertelt hem allerlei dingen. Later in het verhaal merkt hij dat Ben een verader is. En kan hij Jack op tijd redden.

Meneer Postma: toen er nog geen oorlog was, was het de meester van Michiel. Nu is hij hoofd van het verzet.

Schafter: iedereen dacht dat hij de verrader was, maar dat deed hij om schijn te wekken bij de Duitsers, want zelf had hij drie joden in huis.


Tijd:
het verhaal speelt zich af in 1944 en 45. Jet verhaal speelt zich een winter lang af. Het verhaal is bijna helemaal chronologisch op 2 lange flashbacks na. Het boek heeft ook een aantal sprongen in de tijd. Voorbeelden hiervan zijn.

Je begint in 1944 je krijgt op één van de eerste pagina’s al een terugverwijzing naar de dag waarop de oorlog in Nederland begon, 10 mei 1940. Daarna chronologisch af en toe als Michiel nadenkt over alles bijvoorbeeld de overval dan bevat het verhaal een flashback. Maar geen echte terugblik van meer dan één pagina.


Plaats:

Het verhaal speelt zich af in Vlaak, dat ligt bij de Veluwe. Daar is de vader van Michiel burgemeester van. Het verhaal speelt zich ook vaak in de schuilplek van Jack af.


Thema:
het thema is oorlog. Ik heb van dit onderwerp nog een ander boek gelezen. Maar ik vond dit boek toch leuker om te lezen omdat dit een echt verhaal is en niet van je leest over 2 mensen en elke keer gaat het verhaal naar de ander toe.


Volwassen of adolescent:

het boek is adolescent. Het boek heeft geen hele moeilijke woorden dus daar aan kan je zien dat het boek niet voor volwassen is. In een volwassen boek staan vaak hele moeilijke woorden en dat leest niet prettig maar dit boek had dit niet. Je kan het boek binnen 2 dagen uit hebben.



Citaat:
In het Verenigingslokaal waar vluchtelingen, moe, verdrietig, uitgeput bij elkaar zitten, ervaart

Michiel tot zijn verbazing dat de mensen ondanks alles toch tevreden lijken. ‘Waar zat ‘m dat

toch in? Was het omdat ze doodmoe waren van het trekken en nu hun uitgeputte leden

konden strekken op het stro? Was het omdat ze het allemaal moeilijk hadden?

Wonderlijk. Zijn vader had gelijk gehad toen hij zei dat oorlog betekende: honger, tranen,

ontberingen, angst, pijn en toch… In het Verenigingslokaaltje voelde Michiel dat je ook iets

kon leren van de oorlog, dat er iets was aan die oorlog, waar hij zijn hele leven wat aan zou

hebben.’ (pag. 161) omdat dit goed het beeld geeft hoe ze het in de Hongerwinter hadden tijdens de oorlog


Einde:
het boek heeft een gesloten einde omdat als het boek is afgelopen is de oorlog ook over en is Nederland weer een onbezet land en zijn alle Duitser uit Nederland verdwenen


Waardering:

het is een mooi boek om te lezen omdat het een echt gebeurd verhaal is.


Titelverklaring:

de titel is eigenlijk heel simpel. Het is oorlog en het boek speelt zich af in de winter dus Oorlogswinter

REACTIES

J.

J.

wat zijn de hoofdstukken ?

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogswinter door Jan Terlouw"