Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Als de olifanten vechten door Dirk Bracke

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover Als de olifanten vechten
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo/havo | 1924 woorden
  • 15 april 2011
  • 141 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
141 keer beoordeeld

Boekcover Als de olifanten vechten
Shadow
Als de olifanten vechten door Dirk Bracke
Shadow
Titel: Als de olifanten vechten.
Schrijver: Dirk Bracke


Over de Schrijver:

Dirk schrijft bijna alleen maar kinderboeken. Hij is een Vlaamse schrijver. Een paar van zijn boeken zijn. 1993 Steen (Davidsfonds/Infodok) (prehistorie, verliefdheid, overleven) ,1994 Blauw Is Bitter (Davidsfonds/Infodok),1995 Een Vlieg Op De Muur (Davidsfonds/Infodok),1996 Het uur nul (Davidsfonds/Infodok),1997 Een lege Brug (Davidsfonds/Infodok),1997 * 2001 Overleven In De Tros (Abimo) ,1999 Stille lippen ,2001 Jeruzalem!, 2002 Als de olifanten vechten (Davidsfonds/Infodok), 2003 Het engelenhuis (Davidsfonds/Infodok) ,2004 Zij en Haar (Davidsfonds/Infodok) ,2005 Henna Op Je Huid (Davidsfonds / Infodok) ,2006 Black (Davidsfonds/Abimo) ,2007 Over Tijd (Davidsfonds / Infodok), 2008 Ester rules(Davidsfonds), 2009 Mijn Lieve Vijand (Abimo). Hij heeft een ook een paar prijzen gewonnen. In 1998 Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen voor Het uur nul, in 2001 Kinder- en Jeugdjury Limburg voor Stille Lippen , in 2003 Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen voor Straks doet het geen pijn meer en nog veel meer. In 2010 is in België een verfilming gekomen in de bioscoop van het engelenhuis. De naam van deze film was Bo.


Samenvatting:

Toen Isaac en zijn broer en zus aan het spelen waren, zagen ze opeens dat er een hele boel kinderen hun in het oog hadden. Isaac dacht onmiddellijk aan Kony’s rebellen. En ja zo was het ook, iedereen werd uit het dorp gebracht naar een plein en de sterkste werden eruit genomen. Isaac was er bij. Onderweg zeurden er een paar dat ze wilden rusten, toen Scar dat hoorde zei hij meteen dat ze vermoord moesten worden. Iedereen moest meehelpen en wie zwakheid toonde werd ook afgemaakt.


Richard was ondertussen ook een rekruut geworden maar het enige verschil tussen hem en Isaac is dat Richard er zelf voor had gekozen.

In het kamp werden ze opgeleid tot echte rebellen. Toen Scar de regels uitlegde aan iedereen merkte Isaac op dat er voor hem een meisje en een jongen zaten die elkaar verliefd aankeken. Ze pakte elkaars hand vast maar Scar zag het onmiddellijk en hij dwong het meisje de jongen te vermoorden met stokslagen.

Ze moesten een meisjes kostschool binnenvallen en iedereen ontvoeren. Er was 1 meisje dat Isaac direct opviel. Ze heette Monica en Isaac pakte haar niet te hard aan. De zuster van het internaat was er kapot van en vroeg Scar of de meisjes daar mochten blijven maar Scar zei dat er 30 meisjes moesten meegaan. Onopvallend zocht Isaac altijd Monica op. In het kamp kregen ze allemaal een hut en De leiders mochten naargelang hun functie een seksslavin kiezen uit de meisjes. Scar koos Monica eruit. Hij zei onmiddellijk: “ Monica ga al maar naar de hut, kleed je uit want ik ben dadelijk daar. Monica ging naar de hut en bleef op het bed liggen. Scar kwam binnen en hij zag dat Monica nog niet uitgekleed was, dus deed hij dat zelf maar. Hij kleedde haar uit en trok haar slipje naar onder.

De band tussen Isaac en Monica werd sterker en sterker. Maar na al die maanden was Monica haar buik al dik geworden. Ze was zwanger van Scar.

Scar merkte dat Isaac de intentie had om te vluchten en daar ging hij een stokje voor steken. Hij ging terug naar het dorp waar Isaac was ontvoerd. Hij beweerde dat Isaac’s broer en zus Boze tovenaars waren en hij gaf Isaac de opdracht ze af te maken. Met een revolver tegen zijn hoofd heeft Isaac zijn broer en zus afgemaakt. Nu durft hij niet meer naar huis uit vrees voor zijn ouders. Omdat Scar had opgemerkt dat er iets was tussen Isaac en Monica liet hij Arabs komen. Die waren al rap daar en ze begonnen aan hun werk. Ze trokken de jurk van Monica omhoog, namen een mes en sneden de schaamlippen en de clitoris weg. Ze naaiden het dicht en gingen terug weg. Scar zei dat hij dat had gedaan zodat Monica nooit meer pijnloos zou kunnen vrijen. Monica kon amper gaan, en Isaac dacht dat het was door de dikke buik, want hij wist nog niets van alles wat er gebeurd was. Maar Monica wist ook niet alles van Isaac want hij had een paar dagen terug een meisje verkracht.

De soldaten van het Oegandese leger waren al in zicht. Scar beval dat de kinderen naar voor moesten lopen al klappend en al zingend, zo waren ze onkwetsbaar. Maar algauw werden er een paar kinderen gedood. Isaac was blij dat Monica niet mee moest komen. Het leger vluchtte opeens weg.

De volgende dag zouden ze weer aanvallen maar eerst moesten Isaac en Richard de uitzichtpost overvallen. Ze deden dat ’s nacht. Als bewijs dat de klus geklaard was. Moesten ze de geslachtsdelen van de soldaten afsnijden. Ze hadden er vijf gedood.

Zoals gezegd vielen ze de volgende dag aan. Tijdens de aanval had Isaac een grot opgemerkt. Hij zocht onmiddellijk Monica en ze gingen daar in schuilen. Toen alles stil leek te zijn keek Isaac naar buiten en alles leek rustig. Maar een paar minuten later kwam een groepje rebellen aangelopen om Isaac en Monica te zoeken. En dat was niet moeilijk, want het kindje van Monica was aan het huilen. Richard stond aan de opening. En hij zei dat Isaac en Monica mochten gaan, terwijl hij wees naar het legerkamp. Isaac liet zijn geweer achter en vertrok samen met Monica naar het kamp. Met hun armen omhoog zodat de soldaten zouden zien dat het geen vijanden waren.

Ze werden opgevangen in een kamp van het rode kruis. Monica lag in een bed met haar kindje op haar schoot. Ze zag buiten kinderen spelen. En opeens merkte ze iemand op. Monica riep op hem en hij kwam naar haar toe. Ze zag meteen dat het een rebel was van Scar. Monica vroeg wat er met Richard gebeurd was. En het jongetje kreeg tranen in zijn ogen. Hij vertelde dat ze onder Scar zijn bevel Richard hadden vermoord.


Ze moesten Richard zijn lippen eraf snijden want daarmee had hij gelogen. Ze moesten hem verder slaan, en zijn benen eraf snijden en zo bloedde hij dood. Het jongetje liep meteen weg.

Monica stond op en ging naar Isaac. Ze vertelde hem wat er met Richard gebeurd was en pakte Isaac goed vast want nu mocht het en nu kon ze het.


Hoofdpersonen:
Isaac Oboma: Isaac is een donkere jongen die, voordat de rebellen hem kwamen ontvoeren, vredig samenleefde met zijn ouders en zijn broertje en zusje. Sinds hij ontvoerd werd door Kony’s rebellen is hij totaal veranderd van karakter zo wordt hij van een stille jongen, een moordmachine! Maar hij blijft zijn gevoel wel houden, zo wordt hij verliefd op een meisje…

Monica: Monica is een donker meisje die, voordat ze ontvoerd werd uit een kostschool, samenleefde met een aantal vriendinnen. Midden in de nacht wordt ze ontvoerd en naar een kamp gebracht. Tijdens de reis naar het kamp komt ze in aanraking met Isaac, hij geeft haar meteen wat drinken en het klikt meteen alleen mogen ze niet bij elkaar gezien worden. Monica wordt de derde vrouw van Scar en wordt meteen verkracht door hem en raakt in verwachting. Zij verandert in het rebellenkamp van schoolmeisje naar moeder…

Richard: Richard is een donkere jongen en tevens de beste vriend van Isaac. Hij is gevlucht uit een vluchtelingenkamp, omdat het leven daar zwaar was. Hij leefde daar samen met zijn moeder en zijn zusje. Hij dacht dat hij wat meer kon bereiken in het rebellenleger. Ook hij veranderde van rustige jongen tot moordmachine.

Scar: Scar is de donkere commandant van het rebellenleger en ontvoert ook alle kinderen. Hij heeft een litteken op zijn donkere wang, dat rood wordt als hij boos wordt. Dat maakt hem angstaanjagend. Ook is hij harteloos en schiet mensen neer die volgens hem niet voldoen aan zijn eisen.

Colin: Colin is een donkere luitenant van het rebellenleger die later tot kapitein wordt benoemd. Daardoor mag hij meer meisjes, want daar zeurt hij vaak over. Ook hij is harteloos, want hij slaat graag mensen die hem tegenspreken. Hij draagt altijd zijn helm.


Tijd:
Het boek speelt zich rond 2001 af omdat toen het boek geschreven is. De schrijver van het boek heeft zich toen verdiept in wat ver toen in de wereld speelde. Hij heeft gezien dat er nog steeds kindsoldaten zijn. En hoe de leiders met de kinderen omgaan.

Het verhaal speelt zich af in een jaar ongeveer. Er zijn veel flaschbacks in het verhaal zoals hoe Isaac terug denkt aan hoe hij het had n het dorp en toen zijn broertje en zusje nog leefde.


Het verhaal is wel chronologisch omdat je precies weet waar je bent als je even stop met lezen en later dan weer verder gaat. Zoals toen ze een dorpje binnen gingen vallen dan weet je al gelijk dat er doden gaan vallen of dat er kinderen ontvoerd gaan worden om voor Scar te gaan vechten.


Plaats:

Het verhaal speelt zich in Afrika af in Oeganda en Soedan af. Omdat aan het begin van een nieuw hoofdstuk staat er in de boven hoek bijvoorbeeld Oeganda, district Gulu dat is een plaats in Oeganda.


Thema:

Het thema van het boek is Oorlog. Het verhaal voldoet een beetje aan het verhaal omdat het niet echt oorlog is maar alleen gevechten tussen de Dinka’s of het leger van Oeganda en de Kony’s rebellen. Ik heb van dit thema nog meer boeken gelezen maar ik vond dit boek toch het mooist om te lezen omdat het echt de werkelijkheid is.


Volwassen of Adolescent:

het is een Adolescent boek omdat het verhaal heel makkelijk geschreven en de doden die gemaakt worden helemaal uit geschreven hoe ze het gedaan hebben zoals Paul dat is een jongen die ontsnapt is uit het kamp van de Kony rebbelen maar die wordt vermoord samen met zijn moeder zijn oren worden er afgesneden en met stokken geslagen net zolang dat ze dood zijn.. Er staan in dit boek wel veel moeilijke woorden maar die zijn onder aan de bladzijde uit gelegd wat ze betekenen zoals Gunship dat is dan een helikopter.


Citaat:

‘Niemand herinnert zich nog hoe het lege colablikje ooit in het dorpje terechtgekomen was. Het lag in het stof tussen de zeven hutten die het dorp rijk was. Zeven ronde hutten waar de armoede op de lemen muren geschreven stond.

Het rood-witte blikje leek er al eeuwen te liggen. Soms schopte een blote voet het een eindje weg. Daarna werd het weer door een kind opgeraapt om wat water van de bron naar een hut te dragen en vervolgens weer met een wijde boog naar buiten te vliegen.

Het blikje had allang zijn glans verloren. Op het afgesleten rood-witte metaal was nog amper iets van de wereldwijd bekende Coca-cola letters te herkennen.’


Dit stukje staat op bladzijde 9. Ik heb dit stukje gekozen omdat het stukje helemaal afwijkt van het verhaal.


Einde:
Het boek heeft een gesloten einde omdat alles goed is komen Isaac en Monica zijn bij elkaar en durven elkaar aan te raken wat eerst niet mocht in het kamp.


Waardering:
het was een mooi boek om te lezen omdat in het boek alles goed omschreven wordt hoe de kinderen het hadden in het kamp en hoe ze moesten vechten om in leven te blijven.


Titelverklaring:

Het boek heet Als de olifanten vechten omdat in het boek een uitspraak wordt gedaan van ‘Als de olifanten vechten, wordt het gras platgestampt.’ Dat betekend dat als volwassen mensen ruzie hebben lijden de kinderen er onder dus de kinderen moeten het gras voorstellen en de volwassen mensen in dit boek zijn Scar ,Colin en Kony. De titel van het boek is dus goed en het is symbolisch.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Als de olifanten vechten door Dirk Bracke"