De stalker door Helen Vreeswijk

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover De stalker
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 2425 woorden
  • 1 april 2011
  • 153 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
153 keer beoordeeld

Boekcover De stalker
Shadow

Leonie ziet er leuk uit, heeft een vaste relatie en veel vrienden. Haar leven loopt op rolletjes tot ze op een dag een vreemd telefoontje krijgt. Eerst denkt ze dat het een flauwe grap is van twee van haar vrienden. Maar dat blijkt niet zo te zijn. De onbekende belt steeds vaker en het gaat steeds verder. Hij maakt haar leven tot een hel. 

Helen Vreeswijk was ze…

Leonie ziet er leuk uit, heeft een vaste relatie en veel vrienden. Haar leven loopt op rolletjes tot ze op een dag een vreemd telefoontje krijgt. Eerst denkt ze dat het een flauwe …

Leonie ziet er leuk uit, heeft een vaste relatie en veel vrienden. Haar leven loopt op rolletjes tot ze op een dag een vreemd telefoontje krijgt. Eerst denkt ze dat het een flauwe grap is van twee van haar vrienden. Maar dat blijkt niet zo te zijn. De onbekende belt steeds vaker en het gaat steeds verder. Hij maakt haar leven tot een hel. 

Helen Vreeswijk was zelf dyslectisch en werkte jarenlang bij de recherche. Haar ervaringen gaven haar inspiratie voor spannende en meeslepende verhalen. Inmiddels zijn al ruim 300.000 exemplaren van haar boeken verkocht en zijn meerdere titels vertaald. 

De stalker door Helen Vreeswijk
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

1. SAMENVATTING
De samenvatting van het boek ‘De stalker’ van Helen Vreeswijk:

De vijftienjarige Leonie Vanstraten is een populair meisje en heeft een vriendje genaamd Jeroen. Elke vrijdag heeft de 15-jarige Leonie Vanstraten de vaste filmavond met haar beste vriendin Nancy. Vandaag ook weer. Net toen het spannende stukje van de film kwam, ging de gsm van Leonie af. Ze nam op, maar ze hoorde alleen maar gehijg. Leonie dacht dat het een flauwe grap van een paar jongens uit haar klas waren. Even later ging de huistelefoon over. De onbekende zei: ‘ Ik krijg je wel, klerewijf. Denk je dat je mij aan de kant kunt zetten? Ik pak je wel zodra je alleen bent. Ik maak je kapot.’ Niemand uit haar klas had haar huisnummer, behalve Nancy. Ze voelde zich opeens zeer onbehaaglijk.

Leonie had met haar vriendje, genaamd Jeroen, afgesproken in de Soos. Dat was een ontmoetingsplaats waar jongeren bij elkaar konden komen, om wat te drinken. Toen Jeroen even naar de WC ging, ging haar mobieltje af. Weer hoorde ze die krakende mannenstem. Hij vroeg wat ze aan het doen was,en hij begon haar uit te schelden. Hij zei ook wat ze aan had, waar ze was en wat ze doet. Leonie keek om zich heen, toen moest de jongen lachen, hij schreeuwde dat hij haar constant in de gaten houdt en zodra hij de kans kreeg, hij haar zou pakken. Leonie was geschrokken.

Toen ze eenmaal thuis was, en in bed lag, ging haar mobieltje weer af. Ze nam op, en het was de mannenstem weer. Weer begon hij haar uit te schelden. De hele nacht heeft Leonie nagedacht over wat ze moest doen. Ze besloot het maar gewoon te negeren. Dan zou het wel ophouden.

Op maandag had ze weer school. Langzaam verdween het opgejaagde gevoel en de constant zeurende hoofdpijn. Leonie voelde zich weer goed. Maar op het einde van de dag zat er een briefje in haar jaszak. Er stond een meisje op in lingerie en ernaast was geschreven: “Ik heet Leonie en ik doe het met iedereen want ik ben een HOER.”

Leonie was weer bang, en de hoofdpijn kwam terug. Haar vriendin Nancy adviseerde haar het tegen haar ouders en de politie te zeggen, maar leonie wou dat niet, en ze liet Nancy beloven dat ze het aan niemand zou vertellen.

Nancy had het toch tegen haar moeder vertelt, en Nancy's moeder was meteen naar de ouders van Leonie gegaan. De ouders van Leonie gaven Leonie huisarrest, omdat haar ouders het maar eng vonden dat ze alleen weg ging. Ook werd haar mobiel afgepakt.

Leonie was pissig op Nancy en fietste daarom de volgende dag niet met Nancy naar school. Na school ging ze naar Jeroen, maar alleen Lex, Jeroens broertje, thuis die haar binnen liet. Aan het eind van de middag had ze haar verhaal verteld aan Lex en Jeroen, die inmiddels thuis was gekomen. Jeroen vond het niets om over druk te maken en zei dat hij hem gewoon moest negeren. Leonie werd door Lex thuisgebracht.

Op vrijdagavond kwam Jeroen om een DVD te gaan kijken. Leonie’s ouders en Karma waren weg. Jeroen dacht dat Leonie seks met hem wilde, maar dat was niet zo. Jeroen had iets anders is zijn hoofd. Hij wilde seks met Leonie, maar Leonie zei dat ze er nog niet klaar voor was, en met een teleurgestelde blik ging Jeroen naar huis.

Die avond nog belde de mannenstem weer en vertelde dat hij een brief in haar brievenbus had gestopt. Hij dreigde haar om hem te gaan halen.

Leonie besloot om hem te gaan halen. Met een mes in haar hand ging ze hem halen en vond een brief met de tekst: “EERDAAGS WACHT IK OP JE. IK WEET JE TE VINDEN. JE BENT VAN MIJ. HOER!”

Nancy ging vrijdagavond zoals gewoonlijk naar de Soos, maar voelde zicht dit keer eenzaam en incompleet. Ze moest haar verhaal kwijt dus vertelde ze het maar aan een paar meisjes uit de groep waar ze mee omgaat. (René, Ilse & Kris). Rene is op Leonie verliefd geweest. Toen Ilse, Kris en Nancy daar weer over begonnen, ging Rene boos weg uit de Soos. Toen begon Nancy na te denken, ze vond dat Rene best de stalker kon zijn, omdat hij jaloers en boos op Leonie kon zijn. Leonie had hem namelijk afgewezen.

De volgende dag ging Nancy naar Leonie. Ze hadden het goedgepraat en Nancy vertelde ook over Rene. De volgende dag gingen Nancy en Leonie naar de Soos om naar Rene te gaan. Ze gaven hem de schuld en het liep helemaal uit de hand. Rene en Jeroen hadden gevochten en René was boos weggegaan uit de Soos.

De maandag daarop was René niet op school. Toen hij een paar dagen er niet was ging er een gerucht door school dat hij naar een andere school is gegaan. Sinds René weg was werd Leonie niet meer gestalkt en dat vond iedereen verdacht.

De volgende vrijdag wilden ze met zijn allen naar Leonie’s huis gaan, maar van de ouders mocht ze er maar 3 uitnodigen. Ze had Leonie, Kris en Nancy uitgenodigd. Maar Vrijdagmiddag belde Ilse woedend op omdat ze niet was uitgenodigd.

Na een aantal dagen dat het weer goed ging, ging het toch weer mis. Op de bagagedrager van Leonie’s fiets vonden ze een schoenendoos met een dode kat erin. Woedend was de vader van Leonie naar het huis van Rene gegaan, waar hij samen met zijn oma woonde. Rene ontkende en Leonie’s vader liep boos weg.

De dagen erna was Nancy ziek, dus moest Leonie wel alleen fietsen. Ze werd zo bang dat ze keihard fietste. Toen ze een brommer achter haar hoorde rijden ging ze nog harder fietsen. Het bleek Lex te zijn, die haar naar huis wilde brengen.

Leonie’s vader had een nieuwe simkaart gekocht voor Leonie, maar ze werd nog steeds gebeld door de stalker. Dat vond ze erg vreemd, want ze had haar nieuwe nummer alleen aan haar vrienden gegeven. Niet aan René.

Leonie ging met haar vader en Nancy aangifte doen bij de politie. Jeroen en Leonie krijgen in de Soos ruzie omdat Jeroen vond dat ze het beter niet naar de politie moest gaan en omdat het dan toch niet helpt.

Van Buren, de politieman die aan de zaak werkte, nodigde René uit om langs te komen op het bureau. René was heel bang en wist eigenlijk niet waarom hij werd opgebeld. Daarna ging Van Buren langs Leonie om wat vragen te stellen.

De stalker bleef haar nog altijd lastigvallen en ze moest allemaal dingen doen. Hij begon zelfs de dreigen dat hij haar zusje zou vermoorden. Leonie deed alles voor de stalker uit angst dat hij haar zusje niks zou aandoen. Haar ouders wisten hier niks van.

Van Buren, de politieman die aan de zaak werkte, verzamelde allerlei bewijs. Ze namen alle telefoon gesprekken op en ook de brieven en pakketjes nam hij in beslag. De telefoongesprekken kwamen van telefooncellen, dus het was een onbekend nummer. Van Buren had het al heel erg druk. Tijdens de zaak, was er een moord gepleegd. Dus de zaak van Leonie lag voor een onbepaalde tijd stil.

Ergens in de dagen van de bedrijgingen van Leonie, werd ook Nancy bedrijgd. Op de deur van haar huis stond met rode letters ‘STERF’.

Op een groot jaarlijks festival kwam Leonie René tegen. Terwijl ze met René stond te praten, werd ze door de stalker gebelt. Dus René was niet de stalker. Leonie besloot haar excuses aan te bieden aan René. Ondertussen probeert Jeroen Leonie op verschillende manieren terug te krijgen maar Leonie wilt gewoon niet luisteren.

De vakantie zat erop en de meisjes moesten weer naar school. Er was een relax sfeertje in de klas. Toen opeens de schoolalarm afging. Het bleek allemaal loos alarm te zijn en dat iemand het expres aan zette. Na het incident hadden Leonie en Nancy gym. Leonie vond in haar tas een zwart fluwelen doosje met een mooie ring erin. In haar agenda stond geschreven dat ze hem moest dragen.

Ze hadden van Buren opgebeld en verteld wat er was gebeurd. Hij kwam toen gelijk naar school. Van Buren had toen nog wat gepraat met twee jongens die nog in school waren toen het alarm afging. Eenmaal in de kamer, begon Leonie alles uit te leggen, wat ze allemaal deed van de stalker uit angst voor Karma, haar zusje. Want dit wisten haar ouders, en Van buren niet.

Van Buren liep vast met het onderzoek. De stalker was hem steeds een stapje voor. Tot Heleen, een andere rechercheur die ook in het onderzoek is ingedeeld, iets opvalt aan het telefoongesprek van Lex. De stalker zei tegen de moeder dat hij Lex moest hebben. Er klonk een rare piet tijdens het afluisteren. Van Buren vroeg aan zijn collega wat dat betekende. Die collega zei hem dat de GSM reageert op de huistelefoon. De stalker zat dus in hetzelfde huis. Vlug sloot hij de lijn van de GSM af en liet de taplijn van de huistelefoon horen. Lex schold op de huistelefoon tegen de stalker aan de andere kant van de lijn. Maar de stalker reageerde niet. Lex begon weer te praten.

Lex zat in de verhoorkamer. Hij ontkende alles wat Van Buren zei, maar met de harde bewijzen van Van Buren zat Lex vast met zijn Leugens. Hij bekende dat hij de stalker was. Leonie had met Jeroen elk contact verbroken, omdat ze bij hem steeds werd herinnerd aan alles wat was gebeurt.


Titel verklaring en motto:

Titel: De stalker
Het is een nogal logische titel. Het boek gaat over een meisje met een stalker. Haar hele leven stort in door de stalker, maar ze kan er niets aan doen, want WIE is DE STALKER?



2. THEMA

Thema
Het thema van het boek is dat Leonie word lastiggevallen door een stalker. Dat is erg aangrijpend, omdat het iedereen zomaar van de één op de andere dag kan overkomen. Dat zie je in dit boek. Na het lezen van dit boek is het nog aangrijpender geworden, want nu zie je hoe ver een stalker kan gaan en hoeveel verder hij nog had kunnen gaan.


Motieven:
• Stalken
• De stalker
• Dreigbriefjes
• Dreigende telefoontjes
• De telefooncel


3. TIJD
Het verhaal is in chronologische volgorde geschreven. Het verhaal zou net zo goed nu kunnen gebeuren, dus het moet van ongeveer deze tijd zijn. Vroeger hadden ze nog geen GSM en afluisterapparaat zoals in het boek. Doordat het boek van deze tijd is, is het juist spannend. Want het zou je zelf ook kunnen overkomen. Het enige is dat we geen telefooncellen meer hebben in Nederland tot zover ik weet.



4. PERSPECTIEF
Het perspectief ligt bij de alwetende verteller. Er wordt vanuit verschillende standpunten verteld. Vanuit de ogen van Leonie en vanuit de ogen van de stalker. Ook wordt er vanuit de ogen van de recherche verteld. Eigenlijk weet je meer dan de hoofdpersoon zelf door het perspectief, maar je weet niet wie de stalker is. Dan wil je verder lezen omdat je wilt weten wie de stalker is. Ondertussen ga je iedereen na of diegene het zou kunnen zijn. Maar je weet bijna tegelijk met de hoofdpersoon wie het is. Dat weet je pas op de laatste paar pagina’s.



5. PERSONAGES
Hoofdpersoon:
Leonie Vanstraten
Zij is het slachtoffer van de stalker. Je ziet haar in het boek steeds banger worden en moed verliezen. Je ziet hoe ze eraan kapot gaat.

Bijfiguren:
Nancy Drenth
De beste vriendin van Leonie is Nancy. Je ziet haar meeleven met haar vriendin. Ook zij is een keer het slachtoffer van de stalker.

Jeroen
Jeroen is in het boek de vriend van Leonie. Hij is erg populair en kan iedereen krijgen die hij wilt. Hij pest zijn broer, omdat zijn broer lelijk is. Maar als hij betrapt wordt op het zoenen met Ilse, een ander meisje, maakt Leonie het uit en kan hij haar niet meer voor zich winnen.

Lex
Lex is de broer van Jeroen en DE STALKER. Hij wint het vertrouwen van Leonie en Nancy. Hij doet alsof hij zelf ook het slachtoffer van de stalker is. Tot het fout gaat bij een telefoontje naar zichzelf.

Karma
Zij is het zusje van Leonie. Ze is geestelijk gehandicapt. Als zij de telefoon aan neemt, wat ze leert van haar ouders, krijg ze een keer de stalker aan de lijn. Hij zegt hele nare dingen tegen haar. Je ziet hoe zij steeds minder moed heeft om de telefoon aan te nemen.

Van Buren
Van Buren is de rechercheur die aan de zaak van Leonie werkt(e). Hij kreeg tussendoor een andere zaak, moordzaak, waar hij vreselijk van baalde. Hij wilde Leonie echt helpen.



6. RUIMTE
Het verhaal speelt zich af in het huis van Leonie, op de school van Leonie, de Soos, buiten in een park, bij een telefooncel en op het politiebureau. Op het laatst ook in het huis van Lex.

Doordat het gebruikelijke plaatsen zijn in je leven wordt het nog heftiger, omdat je hele leefomgeving onveilig voor je wordt.

De sfeer spreekt me aan. Doordat je in het boek zit, ga je je dingen inbeelden. Zo heb ik de hele omgeving (kaart zeg maar) in mijn hoofd. Dat is toch wel mooi.



7. SPANNING
Het kan je van de één op de andere dag overkomen. Je hoe ver een stalker kan gaan. Het verhaal zou net zo goed nu kunnen gebeuren. Je weet niet wie de stalker is. Het zijn gebruikelijke plaatsen in je leven. Ik vond het een super spannend boek en wilde steeds maar door lezen.



8. STIJL
Citaat die typerend is voor de schrijfstijl van het boek:
“De mondhoeken van Bob waren enigszins naar beneden getrokken en zijn blik had iets uitdagends.”

De stijl van de schrijver is niet heel bijzonder. Er zijn geen dingen die meteen erg opvallen. Wel is het erg prettig om te lezen. De zinnen hebben een normale lengte en het taalgebruik is begrijpelijk en van deze tijd. Er komen vooral bijvoeglijke naamwoorden in voor. Er zitten veel beschrijvende stukken in het boek en er wordt veel in detail verteld.

De stijl van de schrijver past wel bij het verhaal. Het verhaal speelt zich af in deze tijd, dus het zou raar zijn als de schrijver veel ouderwetse woorden gebruikt. De stijl ondersteunt het verhaal in de zin van dat je er een beeld bij kan maken in je hoofd.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

1. SAMENVATTING
De samenvatting van het boek ‘De stalker’ van Helen Vreeswijk:

De vijftienjarige Leonie Vanstraten is een populair meisje en heeft een vriendje genaamd Jeroen. Elke vrijdag heeft de 15-jarige Leonie Vanstraten de vaste filmavond met haar beste vriendin Nancy. Vandaag ook weer. Net toen het spannende stukje van de film kwam, ging de gsm van Leonie af. Ze nam op, maar ze hoorde alleen maar gehijg. Leonie dacht dat het een flauwe grap van een paar jongens uit haar klas waren. Even later ging de huistelefoon over. De onbekende zei: ‘ Ik krijg je wel, klerewijf. Denk je dat je mij aan de kant kunt zetten? Ik pak je wel zodra je alleen bent. Ik maak je kapot.’ Niemand uit haar klas had haar huisnummer, behalve Nancy. Ze voelde zich opeens zeer onbehaaglijk.

Leonie had met haar vriendje, genaamd Jeroen, afgesproken in de Soos. Dat was een ontmoetingsplaats waar jongeren bij elkaar konden komen, om wat te drinken. Toen Jeroen even naar de WC ging, ging haar mobieltje af. Weer hoorde ze die krakende mannenstem. Hij vroeg wat ze aan het doen was,en hij begon haar uit te schelden. Hij zei ook wat ze aan had, waar ze was en wat ze doet. Leonie keek om zich heen, toen moest de jongen lachen, hij schreeuwde dat hij haar constant in de gaten houdt en zodra hij de kans kreeg, hij haar zou pakken. Leonie was geschrokken.

Toen ze eenmaal thuis was, en in bed lag, ging haar mobieltje weer af. Ze nam op, en het was de mannenstem weer. Weer begon hij haar uit te schelden. De hele nacht heeft Leonie nagedacht over wat ze moest doen. Ze besloot het maar gewoon te negeren. Dan zou het wel ophouden.

Op maandag had ze weer school. Langzaam verdween het opgejaagde gevoel en de constant zeurende hoofdpijn. Leonie voelde zich weer goed. Maar op het einde van de dag zat er een briefje in haar jaszak. Er stond een meisje op in lingerie en ernaast was geschreven: “Ik heet Leonie en ik doe het met iedereen want ik ben een HOER.”

Leonie was weer bang, en de hoofdpijn kwam terug. Haar vriendin Nancy adviseerde haar het tegen haar ouders en de politie te zeggen, maar leonie wou dat niet, en ze liet Nancy beloven dat ze het aan niemand zou vertellen.

Nancy had het toch tegen haar moeder vertelt, en Nancy's moeder was meteen naar de ouders van Leonie gegaan. De ouders van Leonie gaven Leonie huisarrest, omdat haar ouders het maar eng vonden dat ze alleen weg ging. Ook werd haar mobiel afgepakt.

Leonie was pissig op Nancy en fietste daarom de volgende dag niet met Nancy naar school. Na school ging ze naar Jeroen, maar alleen Lex, Jeroens broertje, thuis die haar binnen liet. Aan het eind van de middag had ze haar verhaal verteld aan Lex en Jeroen, die inmiddels thuis was gekomen. Jeroen vond het niets om over druk te maken en zei dat hij hem gewoon moest negeren. Leonie werd door Lex thuisgebracht.

Op vrijdagavond kwam Jeroen om een DVD te gaan kijken. Leonie’s ouders en Karma waren weg. Jeroen dacht dat Leonie seks met hem wilde, maar dat was niet zo. Jeroen had iets anders is zijn hoofd. Hij wilde seks met Leonie, maar Leonie zei dat ze er nog niet klaar voor was, en met een teleurgestelde blik ging Jeroen naar huis.

Die avond nog belde de mannenstem weer en vertelde dat hij een brief in haar brievenbus had gestopt. Hij dreigde haar om hem te gaan halen.

Leonie besloot om hem te gaan halen. Met een mes in haar hand ging ze hem halen en vond een brief met de tekst: “EERDAAGS WACHT IK OP JE. IK WEET JE TE VINDEN. JE BENT VAN MIJ. HOER!”

Nancy ging vrijdagavond zoals gewoonlijk naar de Soos, maar voelde zicht dit keer eenzaam en incompleet. Ze moest haar verhaal kwijt dus vertelde ze het maar aan een paar meisjes uit de groep waar ze mee omgaat. (René, Ilse & Kris). Rene is op Leonie verliefd geweest. Toen Ilse, Kris en Nancy daar weer over begonnen, ging Rene boos weg uit de Soos. Toen begon Nancy na te denken, ze vond dat Rene best de stalker kon zijn, omdat hij jaloers en boos op Leonie kon zijn. Leonie had hem namelijk afgewezen.

De volgende dag ging Nancy naar Leonie. Ze hadden het goedgepraat en Nancy vertelde ook over Rene. De volgende dag gingen Nancy en Leonie naar de Soos om naar Rene te gaan. Ze gaven hem de schuld en het liep helemaal uit de hand. Rene en Jeroen hadden gevochten en René was boos weggegaan uit de Soos.

De maandag daarop was René niet op school. Toen hij een paar dagen er niet was ging er een gerucht door school dat hij naar een andere school is gegaan. Sinds René weg was werd Leonie niet meer gestalkt en dat vond iedereen verdacht.

De volgende vrijdag wilden ze met zijn allen naar Leonie’s huis gaan, maar van de ouders mocht ze er maar 3 uitnodigen. Ze had Leonie, Kris en Nancy uitgenodigd. Maar Vrijdagmiddag belde Ilse woedend op omdat ze niet was uitgenodigd.

Na een aantal dagen dat het weer goed ging, ging het toch weer mis. Op de bagagedrager van Leonie’s fiets vonden ze een schoenendoos met een dode kat erin. Woedend was de vader van Leonie naar het huis van Rene gegaan, waar hij samen met zijn oma woonde. Rene ontkende en Leonie’s vader liep boos weg.

De dagen erna was Nancy ziek, dus moest Leonie wel alleen fietsen. Ze werd zo bang dat ze keihard fietste. Toen ze een brommer achter haar hoorde rijden ging ze nog harder fietsen. Het bleek Lex te zijn, die haar naar huis wilde brengen.

Leonie’s vader had een nieuwe simkaart gekocht voor Leonie, maar ze werd nog steeds gebeld door de stalker. Dat vond ze erg vreemd, want ze had haar nieuwe nummer alleen aan haar vrienden gegeven. Niet aan René.

Leonie ging met haar vader en Nancy aangifte doen bij de politie. Jeroen en Leonie krijgen in de Soos ruzie omdat Jeroen vond dat ze het beter niet naar de politie moest gaan en omdat het dan toch niet helpt.

Van Buren, de politieman die aan de zaak werkte, nodigde René uit om langs te komen op het bureau. René was heel bang en wist eigenlijk niet waarom hij werd opgebeld. Daarna ging Van Buren langs Leonie om wat vragen te stellen.

De stalker bleef haar nog altijd lastigvallen en ze moest allemaal dingen doen. Hij begon zelfs de dreigen dat hij haar zusje zou vermoorden. Leonie deed alles voor de stalker uit angst dat hij haar zusje niks zou aandoen. Haar ouders wisten hier niks van.

Van Buren, de politieman die aan de zaak werkte, verzamelde allerlei bewijs. Ze namen alle telefoon gesprekken op en ook de brieven en pakketjes nam hij in beslag. De telefoongesprekken kwamen van telefooncellen, dus het was een onbekend nummer. Van Buren had het al heel erg druk. Tijdens de zaak, was er een moord gepleegd. Dus de zaak van Leonie lag voor een onbepaalde tijd stil.

Ergens in de dagen van de bedrijgingen van Leonie, werd ook Nancy bedrijgd. Op de deur van haar huis stond met rode letters ‘STERF’.

Op een groot jaarlijks festival kwam Leonie René tegen. Terwijl ze met René stond te praten, werd ze door de stalker gebelt. Dus René was niet de stalker. Leonie besloot haar excuses aan te bieden aan René. Ondertussen probeert Jeroen Leonie op verschillende manieren terug te krijgen maar Leonie wilt gewoon niet luisteren.

De vakantie zat erop en de meisjes moesten weer naar school. Er was een relax sfeertje in de klas. Toen opeens de schoolalarm afging. Het bleek allemaal loos alarm te zijn en dat iemand het expres aan zette. Na het incident hadden Leonie en Nancy gym. Leonie vond in haar tas een zwart fluwelen doosje met een mooie ring erin. In haar agenda stond geschreven dat ze hem moest dragen.

Ze hadden van Buren opgebeld en verteld wat er was gebeurd. Hij kwam toen gelijk naar school. Van Buren had toen nog wat gepraat met twee jongens die nog in school waren toen het alarm afging. Eenmaal in de kamer, begon Leonie alles uit te leggen, wat ze allemaal deed van de stalker uit angst voor Karma, haar zusje. Want dit wisten haar ouders, en Van buren niet.

Van Buren liep vast met het onderzoek. De stalker was hem steeds een stapje voor. Tot Heleen, een andere rechercheur die ook in het onderzoek is ingedeeld, iets opvalt aan het telefoongesprek van Lex. De stalker zei tegen de moeder dat hij Lex moest hebben. Er klonk een rare piet tijdens het afluisteren. Van Buren vroeg aan zijn collega wat dat betekende. Die collega zei hem dat de GSM reageert op de huistelefoon. De stalker zat dus in hetzelfde huis. Vlug sloot hij de lijn van de GSM af en liet de taplijn van de huistelefoon horen. Lex schold op de huistelefoon tegen de stalker aan de andere kant van de lijn. Maar de stalker reageerde niet. Lex begon weer te praten.

Lex zat in de verhoorkamer. Hij ontkende alles wat Van Buren zei, maar met de harde bewijzen van Van Buren zat Lex vast met zijn Leugens. Hij bekende dat hij de stalker was. Leonie had met Jeroen elk contact verbroken, omdat ze bij hem steeds werd herinnerd aan alles wat was gebeurt.


Titel verklaring en motto:

Titel: De stalker
Het is een nogal logische titel. Het boek gaat over een meisje met een stalker. Haar hele leven stort in door de stalker, maar ze kan er niets aan doen, want WIE is DE STALKER?



2. THEMA

Thema
Het thema van het boek is dat Leonie word lastiggevallen door een stalker. Dat is erg aangrijpend, omdat het iedereen zomaar van de één op de andere dag kan overkomen. Dat zie je in dit boek. Na het lezen van dit boek is het nog aangrijpender geworden, want nu zie je hoe ver een stalker kan gaan en hoeveel verder hij nog had kunnen gaan.


Motieven:
• Stalken
• De stalker
• Dreigbriefjes
• Dreigende telefoontjes
• De telefooncel


3. TIJD
Het verhaal is in chronologische volgorde geschreven. Het verhaal zou net zo goed nu kunnen gebeuren, dus het moet van ongeveer deze tijd zijn. Vroeger hadden ze nog geen GSM en afluisterapparaat zoals in het boek. Doordat het boek van deze tijd is, is het juist spannend. Want het zou je zelf ook kunnen overkomen. Het enige is dat we geen telefooncellen meer hebben in Nederland tot zover ik weet.



4. PERSPECTIEF
Het perspectief ligt bij de alwetende verteller. Er wordt vanuit verschillende standpunten verteld. Vanuit de ogen van Leonie en vanuit de ogen van de stalker. Ook wordt er vanuit de ogen van de recherche verteld. Eigenlijk weet je meer dan de hoofdpersoon zelf door het perspectief, maar je weet niet wie de stalker is. Dan wil je verder lezen omdat je wilt weten wie de stalker is. Ondertussen ga je iedereen na of diegene het zou kunnen zijn. Maar je weet bijna tegelijk met de hoofdpersoon wie het is. Dat weet je pas op de laatste paar pagina’s.



5. PERSONAGES
Hoofdpersoon:
Leonie Vanstraten
Zij is het slachtoffer van de stalker. Je ziet haar in het boek steeds banger worden en moed verliezen. Je ziet hoe ze eraan kapot gaat.

Bijfiguren:
Nancy Drenth
De beste vriendin van Leonie is Nancy. Je ziet haar meeleven met haar vriendin. Ook zij is een keer het slachtoffer van de stalker.

Jeroen
Jeroen is in het boek de vriend van Leonie. Hij is erg populair en kan iedereen krijgen die hij wilt. Hij pest zijn broer, omdat zijn broer lelijk is. Maar als hij betrapt wordt op het zoenen met Ilse, een ander meisje, maakt Leonie het uit en kan hij haar niet meer voor zich winnen.

Lex
Lex is de broer van Jeroen en DE STALKER. Hij wint het vertrouwen van Leonie en Nancy. Hij doet alsof hij zelf ook het slachtoffer van de stalker is. Tot het fout gaat bij een telefoontje naar zichzelf.

Karma
Zij is het zusje van Leonie. Ze is geestelijk gehandicapt. Als zij de telefoon aan neemt, wat ze leert van haar ouders, krijg ze een keer de stalker aan de lijn. Hij zegt hele nare dingen tegen haar. Je ziet hoe zij steeds minder moed heeft om de telefoon aan te nemen.

Van Buren
Van Buren is de rechercheur die aan de zaak van Leonie werkt(e). Hij kreeg tussendoor een andere zaak, moordzaak, waar hij vreselijk van baalde. Hij wilde Leonie echt helpen.



6. RUIMTE
Het verhaal speelt zich af in het huis van Leonie, op de school van Leonie, de Soos, buiten in een park, bij een telefooncel en op het politiebureau. Op het laatst ook in het huis van Lex.

Doordat het gebruikelijke plaatsen zijn in je leven wordt het nog heftiger, omdat je hele leefomgeving onveilig voor je wordt.

De sfeer spreekt me aan. Doordat je in het boek zit, ga je je dingen inbeelden. Zo heb ik de hele omgeving (kaart zeg maar) in mijn hoofd. Dat is toch wel mooi.



7. SPANNING
Het kan je van de één op de andere dag overkomen. Je hoe ver een stalker kan gaan. Het verhaal zou net zo goed nu kunnen gebeuren. Je weet niet wie de stalker is. Het zijn gebruikelijke plaatsen in je leven. Ik vond het een super spannend boek en wilde steeds maar door lezen.



8. STIJL
Citaat die typerend is voor de schrijfstijl van het boek:
“De mondhoeken van Bob waren enigszins naar beneden getrokken en zijn blik had iets uitdagends.”

De stijl van de schrijver is niet heel bijzonder. Er zijn geen dingen die meteen erg opvallen. Wel is het erg prettig om te lezen. De zinnen hebben een normale lengte en het taalgebruik is begrijpelijk en van deze tijd. Er komen vooral bijvoeglijke naamwoorden in voor. Er zitten veel beschrijvende stukken in het boek en er wordt veel in detail verteld.

De stijl van de schrijver past wel bij het verhaal. Het verhaal speelt zich af in deze tijd, dus het zou raar zijn als de schrijver veel ouderwetse woorden gebruikt. De stijl ondersteunt het verhaal in de zin van dat je er een beeld bij kan maken in je hoofd.



9. GENRE
De stalker is een op de waarheid gebaseerd misdaadverhaal. De namen van de dader en slachtoffers zijn veranderd zodat herkenning onmogelijk is. Enkele gebeurtenissen en details zijn aangepast.

Een kenmerk van een misdaadverhaal is volgens mij de rechercheur, dader en slachtoffer.

REACTIES

K.

K.

dit is nou een goed verslag
toppie

12 jaar geleden

C.

C.

goed verslag, niet te kort. echt een top verslag

10 jaar geleden

C.

C.

Ik vind dit juist een goed verslag, hoger dan een 6,6 waard!!!

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De stalker door Helen Vreeswijk"