Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Doorgeschoten door Mirjam Mous

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Doorgeschoten
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo/vwo | 1878 woorden
  • 1 april 2011
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
13 keer beoordeeld

Boekcover Doorgeschoten
Shadow
Doorgeschoten door Mirjam Mous
Shadow
Zakelijke gegevens
Titel : Doorgeschoten
Auteur : Mirjam Mous
Uitgeverij : Van Holkema & Warendorf
Plaats : Houten
Jaar uitgave : 2004
Druk : vierde druk 2008


Informatie auteur
Mirjam Mous is geboren op 7 november 1963 , in Made.

Ze heeft geen broertje of zusjes, maar vervelde zich nooit. Het liefst las ze alleen maar boeken, en dan nog zo dik mogelijk dat ze niet zo snel afscheid hoefde te nemen van de personages.

Mirjam heeft altijd als droomberoep gehad om schrijfster te worden. Maar eerst werd ze juf, twintig jaar lang heeft ze op de ‘Berkenhof’ in Breda gewerkt, dat is een school voor kinderen met sociaal emotionele problemen.


Mirjam Mous woont samen met haar man Wim in Breda, ze hebben geen kinderen. Op zolder heeft zij een omgebouwd kamertje waar zij ongestoord boeken kan schrijven.

Mirjam maakt graag verre reizen naar bijvoorbeeld Afrika of IJsland,

Ook gaat Mirjam graag naar de film of de schouwburg.

Mirjam heeft al 50 kinderboeken geschreven, het meest voor kinderen rond de zeven jaar.

Ze hoopt nog veel meer boeken te schrijven, en dat er misschien ook een paar worden gefilmd.


Personages

Hoofdpersonen :
Bud Thomas is 17 jaar oud, en woont in Endsrock. Bud heeft gespierde armen en houd wel van een grapje. Bud zit op het ‘Twinstone high school’ ook is lid hij van de computer club en doet aan graffiti spuiten. Hij is nergens bang voor. Hij heeft ook veel verstand van muziek.

Bud zijn moeder is er vandoor gegaan toen hij 5 jaar oud was. Hij heeft een vader die altijd werkt. Thuis op zijn kamer heeft hij een ‘ Colt igllwii – republica’ liggen , dat is een geweer die hij gebruikt met de schietpartij op school.

Bud is op zichzelf en neemt nooit iemand mee naar huis, Bud heeft een tatoo op zijn arm dezelfde als zijn nieuwe vriend Eloy.


Janna van Leeuwen is 16 jaar oud en komt uit Nederland. Ze heeft rood haar en sproetjes en een litteken in haar nek. Ze gaat voor een jaar naar Amerika ook gaat ze daar naar het ‘Twinstone high school’. Ze woont dan bij oom Luke en tante Mary. Het is een gewoonte van Janna om mensen met dieren te verglijken.

Janna is nergens bang voor! Janna is tegen dierproeven, en houd van nieuwe dingen, omdat die van alles beloven. Ook wil Janna lid worden van de schoolkrant redactie.

Eloy Scott is 16 jaar oud, woont in Endsrock en zit op het ‘Twinstone high school’ bij Janna in de klas. Eloy is de broer van de populaire Kenneth. Daar is hij soms jaloers op. Eloy heeft namelijk weinig zelfvertrouwen.

Ook houdt hij niet van sport, maar juist van gamen. Eloy is een gothic , en heeft zwartstijl haar tot aan zijn voorhoofd. Stiekem vind hij Janna wel leuk. Hij wordt op school wel gepest, maar hij zegt zelf dat hij geen vrienden nodig heeft. Hij is door zijn nieuwe vriend Bud lid geworden van de computerclub, van Bud heeft hij ook een tatoo gekregen.

Cassie is ongeveer 16 jaar oud, woont in Endsrock en zit net als de andere hoofdpersonen op het ‘Twinstone high school’. Ze wil later beroemd worden en zit bij de toneelclub. Vorig jaar heeft ze Desdemona gespeeld. Cassie’s ouders zijn gescheiden, ze woont bij haar moeder samen met haar broertje Junior. Haar vader Brian heeft een nieuwe vriendin Jessica, maar die ziet ze nooit. Cassie is allergisch voor dieren haren, ze houdt niet van sport maar let wel op haar figuur. Ze is niet goed in wiskunde. Cassie heeft al bijna een jaar lang verkering met Kenneth, stiekem is ze verliefd op Jason. Daar heeft ze ook mee gezoend. Vlak voor de schietpartij maakt Cassie het uit met Kenneth.

Bijpersonen :
Tante Mary
De tante van Janna, ze woont in Endsrock. Ze is een beetje gezet. Ook kan ze niet tegen stiltes en kletst graag. Thuis hebben ze een kat die Hillary heet. Tante Mary is getrouwd met Luke.


Oom Luke
De oom van Janna, hij woont samen met zijn vrouw en de kat Hillary in Endsrock. Net als zijn vrouw Mary een beetje gezet.

Kenneth Scott
Kenneth is de broer van Eloy, hij woont in Endsrock. Zit op ‘Twinstone high school’ en is daar best populair. Kenneth heeft blond lang haar, blauwe ogen, atletisch lichaam, en is topscoorder van het rugby team. Kenneth is altijd opgewekt en vol zelfvertrouwen. Hij zit op rugby en heeft verkering met Cassie.

Junior

Junior is het broertje van Cassie. Hij is ongeveer 8 jaar oud, en woont net als bij Cassie bij zijn moeder thuis. Want zijn ouders zijn gescheiden. Hij is soms best snel om te kopen met dingen.

Rose

Rose is de secretaresse van Bud zijn vader. In het boek wordt niet veel over haar verteld.

Vader van Bud
De vader van Bud is workalcoholic volgens Bud. Hij werkt alleen maar en is daardoor vaak weg van huis. Hij is directeur van een bedrijf.

Moeder van Bud
De moeder van Bud is weggegaan bij Bud en zijn vader toen Bud 5 jaar oud was, dat is nu al ongeveer 12 jaar geleden. Maar waar ze heen is gegaan weet niemand.

Tanja

Tanja hoort bij het vriendinnen groepje van Cassie.


Lynn

Lynn hoort ook net als Tanja bij het vriendinnen groepje van Cassie. Ze is een kei in basketball, ze heeft een leuk hoofd, witte tanden volgens Bud. Ook is ze lang en dun.

Erik
Viend van Jason en Kenneth, en zit op het Twinstone High school.

Fatso

Fatso is een jongen die veel gepest wordt op school, omdat die best dik is. Iedereen noemt hem Fatso, hoe die eigenlijk heet weet niemand echt goed.

Terrence

Terrence zit bij Eloy, Janna, Cassie en Bud in de klas. Terrence pest Eloy vaak.


Leraren van school

Meneer Ryan.
Leraar geschiedenis

Mevrouw Malloney
Werkt op de school als een soort van directrice.

Meneer Williams
Leraar Engels

Mevrouw Jessup
Lerares wiskunde

Henk
Henk verkoopt wapens. Die verstopt hij onder het bureau van zijn kantoortje. Daar zit een kelder die hij gebruikt als wapen magazijn. Zijn bijnaam is Halluja Henk. Bovenaan zijn bovenarm heeft hij een tatoo, en op zijn rug heeft hij een tatoo van madonna die zederig glimlacht. Op zondag zit hij altijd op de voorste rij in de kerk. De verhalen die hij verteld zijn doorspekt met Bijbelteksten.

Jessica

Jessica is de nieuwe vriendin van Cassie’s vader. Cassie mag haar niet haar bijnaam is Jessicakut.

Brian
Brian is de vader van Cassie. Cassie ziet hem bijna nooit, en mist hem soms. Hij heeft een nieuwe vriendin Jessica.

Moeder van Cassie
De moeder van Cassie is sinds de scheiding met Cassie’s vader niet zo vrolijk meer. Ze zit bijna alleen nog maar thuis op de bank.

Garry
Garry is lid van de toneelclub en speelt samen met Cassie in het nieuwe toneel stuk.

Kelly
Kelly zit op ‘Twinstone high school’ en is lid van de schoolkrant redactie. Met de schietpartij gaat ze dood.

Less
Less zit op ‘Twinstone high school’ en is lid van de computer club. Het is een lange jongen, met zijn haar in een vlassing staartje. Met de schietpartij gaat hij dood.

Betine
Betine is de vriendin van Janna uit Nederland, ze mist Janna heel erg.



Samenvatting

De Nederlandse Janna gaat voor een jaar naar Amerika toe, ze slaapt daar bij oom Luke en tante Mary. Zij hebben een barbecue voor Janna georganiseerd. Op die barbecue ontmoet ze Eloy en Kenneth. Ze vergelijkt Eloy met een egel die zijn stekels op zet. Janna en Eloy gaan naar de kamer van Eloy en spelen een computerspel. Janna vraagt aan Eloy of ze een keer met Eloy door de bergen gaat wandelen. Eloy wordt verliefd op Janna.

De dag erna gaan Janna en haar tante naar het winkelcentrum, daar ontmoet ze Cassie samen met haar moeder. Janna raakt aan de praat met Cassie en ontdekken dat ze in dezelfde klas komen, ze spreken gelijk af dat Cassie Janna die volgende dag op komt halen, samen met de twee beste vriendinnen van Cassie , Tanya en Lynn.


Op een dag als Eloy naar thuis komt en met zijn moeder aan het praten is, ziet hij iets bewegen in de bosjes, het is Bud die op de vlucht is geslagen voor alle politiewagens. Bud heeft namelijk een graffiti tekening gemaakt. Eloy neemt Bud mee naar zijn kamer en Bud verteld zijn verhaal. Vanaf dat moment zijn Bud en Eloy goede vrienden.

Een paar weekenden later gaan Eloy en Janna door de bergen wandelen. Eloy probeert van deze kans te grijpen en heeft allerlei dingen met Bud verzonnen om verkering te krijgen met Janna. Maar dat plan mislukt helemaal. Janna en Eloy krijgen een soort van ruzie. Eloy probeert Janna namelijk te zoenen!

Eloy en Bud gaan de laatste tijd steeds vaker afspreken en Bud neemt Eloy een keertje mee naar een terrein met allemaal dingen om op te schieten. Bud geeft Eloy een pistool, want Bud gaat een nieuwe kopen, alvast voor de schietpartij op school.

Cassie krijgt een uitnodiging van haar vader om een keer af te spreken, Cassie heeft er onwijs veel zin in. Totdat haar vader zijn nieuwe vriendin voorstelt. Cassie loopt boos weg, en wil haar vader nooit meer zien. Ze haat de nieuwe vriendin van haar vader.

Een paar weken later zit Janna en haar klas in de les als er opeens geschoten wordt. Overal horen ze knallen. Iedereen ligt op de grond, als Eloy en Bud gewapend binnen komen. Kelly raakt gewond, en Janna raakt in paniek. In de tussentijd zit Cassie in de mediatheek en hoort ook geweerschoten, ze rent zo snel mogelijk naar buiten.

Eloy loopt gewapend door de school en ziet zijn broer Kenneth lopen, rot broer denkt Eloy. En van schrik schiet hij Kenneth dood. Bud en Eloy plegen na de schietpartij zelfmoord. Ook overlijden Less, Kelly

Janna wordt de dag na de schietpartij opgehaald door haar ouders. Ze schrijft daarna nog een opstel over de schietpartij. Dat opstel is ook te vinden in het boek.


Tijd

Tijd die verstrijkt

Het boek speelt zich ongeveer in een half jaar af.

Het schooljaar begint daar ongeveer in september want Janna komt in de zomer aan ongeveer een week voor de school begint. De schietpartij vind plaats in april, aan het einde van het boek bij het opstel van Janna staat dat ze dan wordt opgehaald. Er is dus ongeveer een half jaar verstrijkt.


Tijd waarin het zich afspeelt.
Het boek speelt zich af in het heden, in de tijd van nu dus. In het boek gebruiken ze namelijk mobieltjes, auto’s , computers en best moderne wapens.

Een voorbeeld ;

‘Hij had Janna mee naar boven geloodst en nu zat ze zomaar ineens in zijn bureaustoel achter de computer. ‘
“Gave kar’. Janna liet zich op de achterbank naast Cassie glijden’.


Ruimte

Het boek speelt zich af in Amerika, in het plaatsje Endsrock , Endsrock is een rustig stadje tussen de bergen.

Ook speelt het boek zich af bij de school, dat is de belangrijkste plek eigenlijk van het boek. Want daar vind de schietpartij plaats, en zijn de hoofdpersonen het meest.


Perspectief
Het boek is geschreven in een wisselend hij/zij perspectief. Je leest het boek namelijk steeds uit de ogen van een ander hoofdpersoon.

Ook zitten er een paar keer fragmenten bij. Die zijn geschreven in een ik perspectief.

Bijvoorbeeld :
- Een gevonden cd met ingesproken tekst van Bud Thomas (17 jaar)
- Een gevonden cd met ingesproken tekst van Bud Thomas (17 jaar)
- Een gevonden cd met ingesproken tekst van Eloy Scott (16 jaar) en Bud Thomas (17 jaar)
- Opstel, geschreven door Janna van Leeuwen

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Doorgeschoten door Mirjam Mous"