Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De asielzoeker door Arnon Grunberg

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
Boekcover De asielzoeker
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 1084 woorden
  • 28 maart 2011
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
13 keer beoordeeld

Boekcover De asielzoeker
Shadow

Een beetje humaan uitbuiten, daar doe je de mensen een groot plezier mee. Christian Beck, vertaler van gebruiksaanwijzingen, ontdekt alternatieve vormen van geluk en liefde. Ooit ontmaskerde hij zelfbedrog en illusies terwijl zijn vrouw in de woestijn dieren bestudeerde. Nu leeft hij voor haar. Samen met de nieuwe man van zijn vrouw vlucht hij de werkelijkheid in, omd…

Een beetje humaan uitbuiten, daar doe je de mensen een groot plezier mee. Christian Beck, vertaler van gebruiksaanwijzingen, ontdekt alternatieve vormen van geluk en liefde. Ooit o…

Een beetje humaan uitbuiten, daar doe je de mensen een groot plezier mee. Christian Beck, vertaler van gebruiksaanwijzingen, ontdekt alternatieve vormen van geluk en liefde. Ooit ontmaskerde hij zelfbedrog en illusies terwijl zijn vrouw in de woestijn dieren bestudeerde. Nu leeft hij voor haar. Samen met de nieuwe man van zijn vrouw vlucht hij de werkelijkheid in, omdat de zachte verdoving van de kick, het langzaam vergeten dat je bestaat, een kerker blijkt te zijn. De asielzoeker is een roman over een man die aan de wetten van de handel probeert te ontkomen. Een tijdlang heeft hij van alles gekocht, nu geeft hij zichzelf weg. 

De asielzoeker door Arnon Grunberg
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

De Asielzoeker
Auteur: Arnon Grunberg.

Samenvatting
Hoofdrolspeler in het boek is Christian Beck (Beck), vertaler van gebruiksaanwijzingen.

Het boek heeft verschillende verhaallijnen.

De eerste verhaallijn gaat over Beck en zijn vrouw (eigenlijk vriendin, maar hij noemt haar zijn vrouw), terwijl zij wonen in de Duitse plaats Göttingen. Al op de 1e bladzijde van het boek wordt duidelijk dat Beck’s vrouw ziek is (het is niet duidelijk wat ze heeft). Ze wil graag nog iets nuttigs doen met haar leven, zodat haar leven zin heeft gehad en daarom wil ze graag trouwen met een asielzoeker. Het heeft niets met liefde te maken weet Beck, maar toch vind hij het maar een vreemd idee. Eerst is hij er dan ook op tegen, maar uiteindelijk stemt hij toch in, omdat zij dit nu eenmaal graag wil.

Beck noemt zijn vrouw altijd Vogel. Haar echte naam is niet bekend.

Beck’s vrouw trouwt met de asielzoeker en hij blijft bij hun in huis wonen. Beck’s vrouw nam vroeger wel vaker hulpbehoevende mensen mee naar huis en die sliepen dan bij haar in bed, omdat ze ze wilden vasthouden, om hun liefde te tonen, die hun anders waarschijnlijk nooit getoond werd.

Beck slaapt in zo’n tijd op een veldbed onder de kapstok, maar dat vind hij prima, omdat het een knus plekje is om te slapen.

Terwijl zijn vrouw steeds zieker wordt (de asielzoeker is er nog steeds) doet Beck alles voor haar. Wanneer ze een nieuwe ring wil (zomaar) gaan ze samen met de asielzoeker een nieuwe ring voor haar kopen (ondertussen is Beck de hele dag door druk met het persen van vers fruit voor zijn vrouw). Even later verteld ze dat ze nog heel graag een keer geitenkaas wil leren maken. Beck weet een boerderij te vinden waar dit mogelijk is (in Frankrijk) en even later vertrekken ze.

De boerderij is eigendom van Wil, samen met haar zus Alexandra. Het zijn twee vrouwen op leeftijd die leven voor het maken van geitenkaas. Beck heeft het er niet echt naar zijn zin, omdat het koud is en omdat hij op een ongezellige zolder slaapt. Zijn vrouw slaapt een verdieping lager met de asielzoeker.

Na een week (ongeveer) vertrekken ze weer naar Göttingen.

De andere verhaallijn speelt zich af in Eilat. Dit verhaal speelt zich jaren voor het verhaal in Göttingen af. Beck’s vrouw verricht hier onderzoek naar dieren in de woestijn en Beck wandelt elke dag. Tijdens zijn wandelingen door Eilat loopt hij dagelijks binnen bij de Salon (een bordeel). De Salon is eigendom van Becks Georgische vriendin (die ook altijd de Georgische vriendin genoemd wordt). In de Salon eet Beck de hele dag vijgen of druiven en af en toe heeft hij seks. Bij voorkeur met Soscha, een vluchtelinge uit Rusland (waarschijnlijk). Soscha is verreweg de lelijkste prostituee in de Salon, maar dat trekt Beck wel aan. Dat is ergens een overeenkomst tussen Beck en zijn vrouw, want Beck’s vrouw heeft iets met mismaakten, zoals Beck ze noemt.  Op een dag nam ze Simon mee naar huis, een verminkte man. Hij mocht blijven eten en slapen. Beck was het hier niet mee eens. Hij wist dat zijn vrouw een zwak had voor hulpbehoevende mensen, maar dit ging te ver. Simon was de lelijkste en meest mismaakte man die hij ooit had gezien. Hij noemde hem dan ook de Mismaakte.

Beck’s Georgische vriendin noemt hem altijd Duiveltje, al weet Beck niet waarom. Hij is er vaste klant en heeft een lopende rekening.

Op een ochtend besluit Beck weg te gaan van alles. Weg van zijn leven. Zijn vrouw heeft hij al 4 jaar niet meer aangeraakt. Hij houd wel heel veel van haar, maar ze is meer een zus, of een tante, een moeder, een kind. Hij wilde weg om iets anders te gaan doen met zijn leven, al wist hij niet wat. (Beck was vroeger schrijver).

Hij gaat die ochtend voor het laatst naar de Salon en hij mag van zijn Georgische vriendin gratis een meisje. Hij kiest wederom voor Soscha, die alleen bestaat uit ontstoken lichaamsdelen en open huid. Ze gaan samen naar de schuilkelder (waar ze de dag ervoor nog met alle klanten en hoeren moesten schuilen vanwege een waarschuwingsalarm voor de oorlog. Iedereen moest gasmaskers op. De deur van de schuilkelder had enkele dagen eerder gemaakt moeten worden, omdat deze niet goed sloot, maar de monteur was weggegaan zonder de deur te maken en zijn gereedschapskist had hij laten staan).

Soscha en Beck hadden seks in de schuilkelder en daarna meende Soscha dat ze bloedde, omdat Beck te lomp was geweest. Beck zag echter geen bloed en vertelde haar dit ook. Soscha draaide door en vroeg Beck keer op keer: ‘Waarom heb je me pijn gedaan?’ uitendelijk werd Beck hier zo gek van dat hij een schroevendraaier uit de gereedschapskist pakte en daarmee stak hij Soscha’s oog uit.

Zijn Georgische vriendin heeft op aanraden van Beck zelf de politie gebeld, maar ondanks alles wordt Beck niet vervolgd (wat hij zelf raar en misschien zelfs onterecht vindt en daarom belt hij zelfs meerdere keren en hij is zelfs langs het politiebureau gegaan).

Weer terug in Göttingen gaat het snel bergafwaards met Beck’s vriendin. In het ziekenhuis is het bijna afgelopen als ze met moeite aan Beck en de asielzoeker vraagt om haar weg te halen uit het ziekenhuis. Ze ontsnappen uit het ziekenhuis met de Vogel gewikkeld in een deken. Ze wordt rennend gedragen door de Asielzoeker. Thuis overlijdt ze vrijwel meteen. Een paar weken later vertrekt de Asielzoeker terug naar de Berbers, om zijn volk te bevrijden.

Later heeft een travestiet een zelfmoordaanslag gepleegd in het bordeel Yab Yum. Beck had jaren geleden (toen hij nog schrijver was) een verhaal geschreven over een jongen die een aanslag pleegde op Yab Yum. Door dit verhaal wordt Beck in verband gebracht met de aanslag. Hij zou de travestiet d.m.v. zijn verhaal op ideeën hebben gebracht.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Later heeft een travestiet een zelfmoordaanslag gepleegd in het bordeel Yab Yum. Beck had jaren geleden (toen hij nog schrijver was) een verhaal geschreven over een jongen die een aanslag pleegde op Yab Yum. Door dit verhaal wordt Beck in verband gebracht met de aanslag. Hij zou de travestiet d.m.v. zijn verhaal op ideeën hebben gebracht.

Hij wordt zwart gemaakt in een tijdschrift en later verschijnt hij in een televisieprogramma om zichzelf te verdedigen.

Het loopt allemaal niet zoals hij had gepland en Beck gaat weer terug naar huis. Thuis trekt hij het nachthemd van zijn vriendin aan (dat ze al had sinds haar 12e) en daarmee (en op sloffen) gaan hij ’s nachts op stap. Hij gaat in een park op een bankje zitten en beseft zich dat hij eigenlijk gek is geworden en dat hij alles in zijn leven kwijt is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De asielzoeker door Arnon Grunberg"