Q & A (Slumdog Millionaire) door Vikas Swarup

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
Boekcover Q & A (Slumdog Millionaire)
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1613 woorden
  • 16 maart 2011
  • 71 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
71 keer beoordeeld

Boekcover Q & A (Slumdog Millionaire)
Shadow
Q & A (Slumdog Millionaire) door Vikas Swarup
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

1. Zakelijke gegevens.
1. titelverklaring: het boek heet slumdog millionaire omdat het gaat over een jongen die van wonen in de slum’s naar een millionaire gaat. Ik vind het erg goed gekozen omdat deze titel het boek meteen omschijft en erg goed past bij de inhoud van het boek.

2. auteur: het boek is geschreven door Vikas Swarup

3.uitgever+ 1e druk: de uitgever is mouria en de eerste druk was in 2004

4.genre:het is een roman.


2. uitleg waarom het boek gekozen is.

Ik heb dit boek gekozen omdat dit een van de boeken is die ik voor mijn PWS moet lezen. Ik had de film al gezien voor ik het boek las en hierdoor wilde ik het boek ook al graag lezen. Ook de omslag trekt mij aan.


3. eerste persoonlijke reactie.
Ik vond het een erg leuk boek. Het begin met de martelpraktijken van de politie iets minder, dit kwam doordat het boek heel goed geschreven is hierdoor had je het gevoel er zelf bij te zijn. Het boek was erg inspirerend door het zielige verhaal van een weesjongen en hoe hij door zijn ervaringen en kennis miljonair word. Ik vond het boek ook erg leuk doordat het zo erg ver van me afstaat. Mijn jeugd hier is heel anders dan van de hoofdpersoon.


4. korte samenvatting

De show is groots opgezet. Met het beantwoorden van meerkeuzevragen is heel veel geld te verdienen. Eén fout en het spel is over. De kandidaat mag drie keer hulp inroepen van buitenaf. Dat zijn de ingrediënten van Who wants to be a millionaire? , een spelprogramma dat over de hele wereld op tv komt. In Nederland wordt het programma Lotto Weekend Miljonairs gepresenteerd door de sympathieke, goedlachse Robbert ten Brink. In het boek Slumdog Millionaire lacht de Indiase quizmaster een schamper lachje. Tegenover hem zit de 18-jarige Jamal. Jamal, die het schopte tot theejongen, chai wallah , bij een callcenter. Het was niet bedoeling dat Jamal kandidaat zou worden van het spelprogramma. Presentator Prem, wil van Jamal af. Het zint hem niets dat een theejongen ronde na ronde verder komt. Met geveinsde vriendelijkheid lokt hij Jamal de val in. Het boek begint met dat Jamal wordt gemarteld op het politiebureau. Al snel volgt een flashback, waarvan er nog veel zullen volgen. In het begin is het wat voorspelbaar dat bij elke vraag een stap terug in de tijd wordt gezet. Later ben je als lezer blij dat het weer zover is. Je wilt weten hoe het met de kleine Jamal gaat. De antwoorden op de vragen leerde de Indiase jongen tijdens zijn harde leven in de sloppen van Bombay/Mumbai. Elk goed antwoord rijt een wond bij hem open. Jamals leven wordt gekenmerkt door vluchten. Vluchten met zijn vriend Salim tussen de brandende krotten vandaan. Vluchten uit handen van de uitbuiter Maman die kinderen op straat laat bedelen. Kinderen die mooi kunnen zingen, halen veel geld op. Blinde kinderen, die kunnen zingen, nog meer. Blind worden, dat kan geregeld worden. Jamal en zijn broer weten net op tijd weg te vluchten. Hij is het vluchten moe. Hoe Prem zijn best ook doet, hij krijgt Jamal niet klein. Hij loopt niet met zijn gevoelens te koop, toch zie je pijn, hoop en verlangen in zijn ogen. Als hij rondes verder komt is het een blij boek maar het is ook een aangrijpend boek. Je kunt even blij zijn voor Jamal. Er zijn nog te veel kleine Latika's die voor een pooier moeten werken en kleine Salims en Jamal die door te stelen in leven moeten blijven. Sloppenwijkbewoners ergeren zich aan het scheldwoord 'slumdog'. Het zijn de agenten in de film die Jamal zo noemen. De Nationale Federatie van Sloppenbewoners eist dat het scheldwoord 'Slumdog' uit de titel gehaald wordt. De eerste sloppenwijktoeristen zijn al gesignaleerd. Iedereen heeft kans miljonair te worden, wij een beetje meer dan zij. Daar ging het Jamal trouwens niet om. Jamal hoop dat zijn advocate van wie hij vroeger de vader heeft gedood hem kan helpen zodat hij en Salim een goed leven kunnen lijden.


5. bespreking van een aantal verhaal aspecten.
Er is sprake van fictie, het is een verzonnen verhaal maar wel met delen werkelijkheid. Zeker als het om de delen gaat met de wezen en de kinderlokkers in India, dit komt nog steeds veel voor. De spanning in het boek wordt vooral opgebouwd door de terug blikken en herinneringen.

Personages
Jamal is de hoofdpersoon. Hij is een wees en heeft geen scholing. Hij is al vroeg aan het werk om zijn verblijf in de sloppenwijk te kunnen betalen. Jamal gaat van wonend in de slums naar een miljonair. Hij heeft geen specifiek geloof maar weet van elk geloof wat af. De hoofdpersoon wordt in het boek steeds ouder. Ook Salim is een belangrijk personage. Dit is de beste vriend van Salim. Het boek speelt zich in deze tijd af. In het boek zijn veel flashbacks en terugblikken.


6. leeservaring
Het onderwerp sprak mij aan omdat iedereen een spelshow kan winnen waardoor het cultureel dichtbij is maar omdat het zich in een hele andere plen met hele andere normen en waarde zich afspeelt geografisch en ook cultureel ver weg is. Ik wist al dat als je uit een lager sociaal mileu komt je ook zeer succesvol kan worden en het boek bevestigd dit. De gebeurtenissen zijn redelijk geloofwaardig. Het taalgebruik vind ik erg goed en duidelijk. Ik snap wat er bedoeld wordt en ik kan hierdoor goed meeleven met de personages.


7. Informatie over de auteur (Vikas Swarup)

Hij is op dit moment, sinds augustus 2009, geplaatst in Japan als in India Consul-Generaal te Osaka-Kobe . Hij was al eerder positioneert in Ankara, Washington DC, Addis Abeba, Londen en Pretoria. Zijn debuut roman, Q & A , vertelt het verhaal van hoe een arme kelner in Mumbai de grootste tv-quiz winnaar in de geschiedenis wordt. Veelgeprezen in India en daarbuiten, is deze internationale bestseller is vertaald in 43 verschillende talen. Het werd genomineerd voor de Best First Book "door de Commonwealth Writers 'Prize en won de Exclusive Books Boeke-prijs 2006, alsmede de Prix Grand Public op de 2007 Paris Book Fair. Het werd uitgeroepen tot winnaar van de Best Travel Lees (fictie) in het Heathrow Travel Product Award 2009. Een BBC-radio spelen, gebaseerd op het boek won de Gold Award voor Beste Drama op de Sony Radio Academy Awards 2008 en de IVCA Clarion Award 2008. Harper Collins bracht het audio-boek, voorgelezen door Kerry Shale , die won: de beste fictie audio boek van het jaar. Hiervan is ook een film gemaakt met de titel Slumdog Millionaire , geregisseerd door Danny Boyle , toen hij voor het eerst werd uitgebracht in de VS leidde tot grote kritieken. Het won de People's Choice Award op het Toronto Film Festival en drie prijzen (Beste Film, Beste Regisseur en meest veelbelovende nieuwkomer) op de British Independent Film Awards 2008. De National Board of Review koos Slumdog Millionaire als beste film van 2008. De film won vijf prijzen van de zes nominaties bij de Critics 'Choice Awards. Zij ontving 10 Oscar nominaties, waarvan hij won 8, waaronder Beste Film en Beste Regisseur. Acht Oscars was de grootste totaal aantal gewonnen door een enkele film sinds The Lord of the Rings: The Return of the King won 11 in 2004 ". De film werd uitgebracht in het Verenigd Koninkrijk de op 9 januari 2009 en in India op 23 januari.De tweede roman van Vikas Swarup zes verdachten , gepubliceerd door Transworld, werd vrijgegeven op 28 juli 2008 en wordt vertaald in meer dan vijfentwintig talen. De Amerikaanse editie werd gepubliceerd door Minotaur Books in 2009. Vikas Swarup heeft deelgenomen aan de Oxford Literary Festival, de Turijn International Book Fair , de Auckland Writers 'Conference, het Sydney Writers' Festival, de Kitab Festival in New Delhi, de St. Malo International Book & Film Festival in Frankrijk, de 'Woorden on Water 'Literary Festival aan de Universiteit van Witwatersrand in Johannesburg, Jaipur Literatuur Festival in India en de Franschhoek Literary Festival in Zuid-Afrika. In 2009 nam hij deel aan de 33e Cairo International Festival als jurylid voor de Internationale Competitie voor zijn voorzien van digitale films. Op 21 september 2010 aan de Universiteit van Zuid-Afrika (UNISA), de grootste universiteit in Zuid-Afrika en een van de grootste onderwijsinstellingen in de wereld, werd de graad van doctor in de Letteren & Wijsbegeerte (honoris causa)verleend aan Swarup op een afstudeerproject ceremonie in Pretoria.


8. Verdiepings opdracht
Armoede en ellende
En een huisje vol bende
Geen ene cent op zak
En een krot zonder dak
Een meisje van zeven
En amper een leven
Haar toekomst is leeg
Want ze woont in een krotten steeg
Haar wangen nat
De tranen is zij zat
Maar toch komen ze weer
En steeds maar meer
Haar kleren worden nooit gewassen
Dus die zijn het viest
Dit meisje te vroeg volwassen
Dat is een leven waar niemand voor kiest
Dus mensen help dit kind te leven
Want het is een kind van amper zeven
En gun haar een leven zonder pijn
En laat haar net als andere kinderen gelukkig zijn.

Dit gedicht heb ik gekozen omdat armoede veel voorkomt in het boek.

http://www.gedichtenstad.nl/levens-gedichten/een-leven-in-armoede.html

Kan je jezelf voorstellen,
dat kinderen in arme landen niet kunnen tellen,
zij hebben het niet zoals hier,
ze hebben geen geld voor een krant of een flesje bier,
zij zijn blij als ze een appel over 5 mensen kunnen verdelen,
en dat ze zichzelf aan kunnen kleden,
die kinderen daar zitten niet in een school maar onder een afdakje,
zij hebben geen geld voor een patat zakje,
die mensen daar moeten ver lopen voor water,
ze kunnen niet studeren voor later,

Wees maar blij dat je in Nederland woont,
hier kan je alles krijgen wat je maar wild,
want die kinderen daar krijgen dat niet!

Dit gedicht heb ik gekozen omdat in het boek ook de vele tegenstrijdigheden tussen opgroeiende kinderen in bijvoorbeeld Nederland en India naar voren komen.

http://www.gedichtenstad.nl/levens-gedichten/leven-in-de-derde-wereld.html

REACTIES

B.

B.

Samenvatting is van de film he?

12 jaar geleden

K.

K.

Je hebt het boek duidelijk niet gelezen!

12 jaar geleden

..

..

Handig om de namen te gebruiken van de film en niet van het boek hahaha

12 jaar geleden

S.

S.

Wát een slechte samenvatting. ik had als leraar denk ik een 3 gegeven. Beter dat jij niet werkt in mijn bedrijf later

10 jaar geleden

M.

M.

hallo
salim is de broer van jamal
niet een goede vriend
je hebt duidelijk niet op zitten letten bij de film
en of het boek niet gelezen!!!!!!!
WHAHAHAHAHHA

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Q & A (Slumdog Millionaire) door Vikas Swarup"