Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

Dolfje Weerwolfje

Paul van Loon

1996

147

6.0 / 10
Redactie
  • Anouk
  • Nederlands
  • 837 woorden
  • 32617 keer
    470 deze maand
  • 15 maart 2011

Originele Titel: Dolfje Weerwolfje
Titel: Dolfje Weerwolfje
Auteur: Paul van Loon
Gebruikte druk: 2004
Verschijningsdatum: 1997
Aantal bladzijden: 141
Illustraties: Hugo van Look
Uitgegeven bij: Leopold

Samenvatting
Als Dolfje wakker wordt op zijn verjaardag, komt hij erachter dat hij veranderd is in een wolfje. Of eigenlijk: een weerwolfje. Dat wordt hij op volle maan, die dag ervoor en de dag erna. Timmie, zijn ‘broer’ – want zijn ouders zijn een paar jaar geleden spoorloos verdwenen, nu woont hij bij Timmie’s ouders – weet ervan, maar hij moet het verborgen houden voor alle andere mensen. Hij was al zo alleen en hij wil helemaal geen weerwolfje zijn. Als ze de volgende dag gaan skeeleren, komt Dolfje een man tegen die hem vertelt dat hij meer over weerwolfjes weet, maar als Timmie eraan komt, is de man verdwenen. Als Timmie op school weer wordt gepest, wordt Dolfje kwaad en voelt hij zich net een wolfje. Ze nemen de pester eens goed te grazen. Op de terugweg ’s avonds komen ze mevrouw Krijtjes tegen. Dolfje heeft laatst één van haar kippen heeft opgegeten toen hij in een wolfje was veranderd. Ze ruikt onraad, maar Dolfje en Timmie komen er goed vanaf. Als ze thuis komen, is er iemand van het O.Z.D.M. (Opvangcentrum voor Zeldzame Dieren en Mensen) bij hen op bezoek, dat heeft mevrouw Krijtjes geregeld. Dolfje wordt gelukkig niet meegenomen.
Met gym kan Dolfje ineens wel goed meedoen, vanwege zijn wolf instincten. Als iemand er wat van zegt, verdedigt Noura hem. Ze wil ook dat hij naar haar verjaardagsfeestje komt die maand erop. Maar de avond van het feestje gaat het fout, het zilveren vorkje doet hem pijn en hij verandert weer in een weerwolfje. Daarom rent hij weg, maar dan blijkt dat het door het zilver komt. Want, als hij thuis is, is hij nog gewoon een jongetje. Als hij toch verandert door de volle maan later, loopt hij weg, maar hij wordt door mevrouw Krijtjes betrapt. Timmie gaat hem achterna en probeert hem te beschermen, tot er een andere grote wolf komt. Hij helpt hen en als Dolfje vrij is, komen de ouders van Timmie. Zij helpen hem om weg te komen van het O.Z.D.M. en mevrouw Krijtjes wordt meegenomen. Thuis komt de mysterieuze man langs, die zijn opa blijkt te zijn. Zijn ouders zijn weggelopen toen ze hoorden van zijn weerwolf zijn. Opa beloofd nog vaak langs te komen, hij is altijd in zijn weerwolf gedaante. Nadat hij weg is, belt Noura: of hij met haar spelen wil.

Titelbeschrijving
‘Dolfje Weerwolfje’ geeft precies aan waar het boek over gaat: over een jongetje Dolfje dat iedere maand in een weerwolfje veranderd.

Hoofdpersonages
Dolfje: een 7-jarige jongetje dat met iedere volle maan (en de dag erna en ervoor) verandert in een weerwolfje, terwijl hij dat niet wil. Aan het einde heeft hij er wel vrede mee.
Timmie: Dolfje’s “broertje” en beste vriend, probeert hem te helpen. Hij is acht jaar.

Genre

Hoofdgenre: Fictie
Subgenres: Kinderboek, fantasie, sprookje

Plaats
Thuis: bij Dolfje en Timmie thuis probeert Dolfje te verbergen dat hij weerwolf is.
School: hier wordt Timmie gepest, maar wordt hij ook populair door gym.
Huis van mevrouw Krijtjes: hier eet Dolfje een kip en wordt hij ook gesnapt.

Tijd
Het vindt plaats in 1997, want toen is het boek geschreven. De tijd die verstreken is over het boek heen zijn ongeveer vijf weken.

Schrijfstijl
Het is een kinderboek, dus voor mij (een meisje van 19 jaar oud) is het vrij gemakkelijk te lezen. Binnen een half uurtje heb ik het halve boek gelezen. Na iedere zin (afgesloten met een punt) komt er een enter, alinea’s zijn er niet echt, want de hoofdstukken bestaan maar uit maximaal 4 bladzijden en het lettertype is ook vrij groot. Daarbij staan er ook illustraties in.

Vertelwijze
Personale verteller: het wordt vanuit Dolfje verteld, maar wel in de vorm van hij/zij.

Thema
Weerwolven

Motieven
Volle maan
Brilletje

Auteur
Paul van Loon is een schrijver van boeken voor kinderen van 7 tot 99 jaar. Iets jongere en iets oudere kinderen mogen zijn boeken ook gerust lezen. Paul van Loon is vooral bekend door zijn boeken over de Griezelbus en over Dolfje Weerwolfje. Zelf houdt hij het meest van griezelverhalen, van gekke verhalen en van grumorverhalen (dat is een combinatie van de eerste twee). De ideeën voor zijn verhalen haalt Paul van Loon uit de Andere Werkelijkheid, een term die je vaker zult tegenkomen als je zijn boeken leest. Paul van Loon vindt het het allerbelangrijkste dat kinderen zijn boeken met plezier lezen.

Eigen mening

Vroeger was dit mijn favoriete serie boeken. Mijn vader las het altijd aan me voor en later las ik het dan zelf. Toen begon mijn ‘liefde’ voor het bovennatuurlijke denk ik al, maar het is echt een kinderboek. Gemakkelijk en vrij simpel. Leuk voor wat jongere kinderen om te lezen, maar niet meer voor mij – hoewel het natuurlijk nostalgie voor mij is.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

4997

reacties

het is best goed maar er is een foutje timmie werd gepest op school maar werd niet populaire door gym hoor dat was dolfje dolfje werd populaire door gym
door nixie (reageren) op 2 juli 2011 om 21:44
wat zijn de bijpersonen van dit boek? (zilvertan)
door fereley van barlingen (reageren) op 21 maart 2015 om 11:45
het verslag is niet af de naam van de pester van timmy wordt niet genoemd
door dokter blaasgat (reageren) op 6 mei 2015 om 17:02
jullie stinken
door zShwift (reageren) op 3 januari 2017 om 15:12
wat zijn de normen en waarde van dolfje weerwolfje?
door chaya (reageren) op 29 maart 2017 om 3:53
wat was de stijd tussen goed en kwaad by dolfje
door chaya (reageren) op 29 maart 2017 om 3:59
echt heel slecht
door anna (reageren) op 2 mei 2017 om 10:19
gylcvdvflhlhdfdvfjcdsvl
door blabla (reageren) op 17 oktober 2017 om 13:33

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

Anouk Redactie6.0
TB 9004480groep 55.7
Meer verslagen ›