De Grijze Jager 1 (De Ruïnes van Gorlan) door John Flanagan

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover De Grijze Jager 1 (De Ruïnes van Gorlan)
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 3401 woorden
  • 13 maart 2011
  • 516 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
516 keer beoordeeld

Boekcover De Grijze Jager 1 (De Ruïnes van Gorlan)
Shadow

Welkom in de wereld van De Grijze Jager, een historische wereld vol woeste wouden, steile kliffen en ruige bergketens. Op de vlakte vind je statige kastelen. In de heuvels houden de angstaanjagende Wargals zich schuil. En diep in het bos staat het kleine huisje van leermeester Halt. Daar woont ook Will, een weesjongen, die wordt opgeleid tot meesterspion. Hij is de ho…

Welkom in de wereld van De Grijze Jager, een historische wereld vol woeste wouden, steile kliffen en ruige bergketens. Op de vlakte vind je statige kastelen. In de heuvels houden d…

Welkom in de wereld van De Grijze Jager, een historische wereld vol woeste wouden, steile kliffen en ruige bergketens. Op de vlakte vind je statige kastelen. In de heuvels houden de angstaanjagende Wargals zich schuil. En diep in het bos staat het kleine huisje van leermeester Halt. Daar woont ook Will, een weesjongen, die wordt opgeleid tot meesterspion. Hij is de hoofdpersoon in deze spannende verhalen vol geheimen.

De Grijze Jager 1 (De Ruïnes van Gorlan) door John Flanagan
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Vertelperspectief
Het vertel perspectief van dit verhaal is een personale vertelsituatie (hij/zij perspectief). Het verhaal wordt dus verteld in de hij of zij vorm. Er komt haast geen verteller in voor. Via de hoofdpersonage leer je min of meer de andere verhaalfiguren kennen. In dit geval is Will de hoofdpersonage en leer je de personages, zoals Halt, Baron Arald en Gilan, goed kennen via zijn gedachtes en bezigheden. Ook wordt vaak gebruik gemaakt van anderen perspectieven, waardoor er ook over andere personen meer verteld kan worden.

Citaat: Baron Arald lachte. Hij keek naar de kleine groep. ‘En dan rest ons nu een laatste kandidaat.’ Hij keek op zijn papier, daarna naar de wanhopige Will, en wenkte hem naar voren. En daar stond Will dan. Zijn mond was ineens zo droog als schuurpapier, zijn stem nauwelijks hoorbaar van de zenuwen. ‘Will, meneer. Mijn naam is Will’

‘Will? Will wie?’ Martin bladerde nerveus door de papieren in zijn linkerhand, waar alle gegevens van de pupillen te vinden moesten zijn. ‘Will is een speciaal geval, Martin’ zei de Baron rustig.

In het fragment wordt van personage gewisseld. Eerst komt Baron Arald aan het woord waarna Will iets terug zegt. Ook wordt er verteld vanuit een personale vertelsituatie, in een hij perspectief. In een hij perspectief kan de naam van een persoon meestal veranderd worden in hij.

‘Martin bladerde nerveus door de papieren in zijn linkerhand’

‘Hij bladerde nerveus door de papieren in zijn linkerhand’


Spanning

Spanning ontstaat door vermoedens rondom een mogelijke afloop. In dit verhaal ontstaat er veel spanning door spannende situaties zoals een gevecht met een monster enzovoort, maar ook door het voorspel voor bijvoorbeeld het gevecht met een monster. Je weet niet wat er gaat gebeuren, maar je heb wel een vermoeden.

Citaat: Overal zag hij grote donkere schaduwen, zoals hij aannam een Kalkara eruit zag. Onder elke bomengroep, in elke struik die in de wind zachtjes bewoog. Halt had hem enkel verteld over de gruwelijke monsters die Morgarath zo sterk maakten. Zijn verstand herhaalde keer op keer dat het wel heel onwaarschijnlijk was dat een van de Kalkara het op hem gemunt had. Maar zijn fantasie en zijn angst antwoordden daarop dat de monsters toch ergens moesten zijn.

Hier wordt niet alleen spanning gecreëerd door het vermoeden van een spannende gebeurtenis die misschien gaat gebeuren maar ook door de plaats. Ook wordt er een beetje geheimzinnigheid toegevoegd, je weet niet wat de Kalkara zijn en waar ze zich bevinden. Door deze spanning wil je weten hoe het afloopt.



Tijd en spanning
Door middel van het gebruik van vooruitwijzingen kan de schrijver spanning opwekken. In dit verhaal wordt dat niet zoveel gedaan omdat er al genoeg gebeurtenissen zijn die het verhaal spannend maken. Wel wordt er door het verleden spanning opgewekt.

Citaat: Morgarath, heerser over de bergen van Nacht en Ontij, voorheen baron van Gorlan in het rijk van Araluen, keek uit over zijn kaal en druilerig domein. Vijftien jaar, dacht hij. Vijftien jaren waren er verstreken sinds de opstand tegen de toen nog maar net gekroonde koning Duncan. In het geheim had hij zijn al maar groeiende Wargal leger getraind. Het bevond zich hoog in de bergen, klaar om toe te slaan. Maar zijn aanval mislukte. iemand had het leger weten te waarschuwen en hij werd van achter aangevallen. Hij was weerloos. Maar nu, na vijftien eenzame jaren, zou hij wraak nemen en aanvallen. Sterker dan ooit.

In dit kleine stukje verhaal wordt verteld over het verleden maar ook vooruit gewezen naar de toekomst. Zo word er spanning opgewekt. Je wilt doorlezen om te weten te komen wat er gaat gebeuren.


Perspectief en spanning
Wanneer de lezer niet alleen het verhaal vertelt krijgt vanuit de ogen van de hoofdpersoon maar ook vanuit die van bijvoorbeeld de vijand, wordt er spanning opgewekt omdat de lezer dan meer weet dan de hoofdpersoon zelf. Het omgekeerde gebeurt, maar met hetzelfde resultaat, als de lezer juist die informatie niet krijgt en zelf moet uitvogelen wat er gaat gebeuren.

Citaat: Arnaut, een jongen waarmee Will was opgegroeid op het kasteel, was na de uitverkiezing naar de krijgsschool van heer Rodrick gegaan. Will was nog zo jaloers geweest omdat hij ook naar de krijgsschool wou, net als zijn vader. Maar Arnaut zou er alles voor doen om nu met hem te ruilen. Hij werd gepest. Hij wist niet waarom, maar had zo zijn vermoedens. In werkelijkheid accepteerden ze anderen krijgsleerlingen hem niet omdat hij te goed was. Na elke vechttraining, waar hij zo in uitblonk, werd hij weer te grazen genomen.

In dit fragment weet de lezer meer dan de hoofdpersonage. Je wilt hem waarschuwen maar dat kan niet, daarom lees je door om er achter te komen wat er gaat gebeuren als hij er eenmaal achterkomt dat ze hem pesten omdat hij te goed is.



Ruimte en spanning
De plaats waar een gebeurtenis zich afspeelt kan spanning veroorzaken. Maar ook onverwachtheid. Als bijvoorbeeld de hoofdpersonage over het strand wandelt met zijn vriendin verwacht je niet dat hij vermoord wordt. Maar als hij een donker bos is ingelokt en hij raakt verdwaald is de verwachting van een spannende gebeurtenis groter. Daardoor gebruiken auteurs vaak duistere plekken om iets spannends te laten gebeuren.

Citaat: Laat in de middag toen het al begon te schemeren was Halt erachter gekomen dat de twee monster van richting veranderd waren. Ze waren gesplitst. De een naar rechts de ander naar links. Voor hem lagen de ruïnes van het ooit mooie kasteel van Morgarath, veel was er niet van over, op een paar staande muren na. Halt besefte dat de jager de gejaagde was geworden. Snel sprokkelde hij al het hout wat hij kon vinden bij elkaar een maakte een torenhoog vuur, want vuur was het enige waar de Kalkara bang voor waren. Toen hoorde hij de ijselijke jachtkreten.

De ruimte in dit fragment veroorzaakt heel veel spanning, het wordt donker, hij wordt achterna gezeten door monsters en een ingestort kasteel. Heel veel elementen wekken dus spanning op.


Personages

Er komen vele personages voor in verhaal, maar alleen over een enkeling kom je veel te weten. Hoofdzakelijk omdat deze een grote rol zullen gaan spelen later in het verhaal.

Flat characters:
• Alyss zat samen met Will in het weeshuis van kasteel Redmont. Alyss en Will hebben veel met elkaar gemeen. Ze hebben een nogal aparte lengte: Will is klein als jongen, en Alyss groot voor een meisje. Ze hebben weinig of geen geheimen voor elkaar, aangezien ze bij de Koeriers en Jagers werken.

• Jenny Dalby is een vriendin van Will uit Redmont, en ook wees. Ze gaat bij Meester Buick, de kok van Redmont in de leer.

• George Carter is een vriend van Will, wees, en komt uit Redmont. Hij is bij de klerkenschool gegaan, onder leiding van Heer Nicolaas.

• Baron Arald is baron van het leen Redmont en bevriend met Halt. Hij is een belangrijke raadgever van de koning

• Krijgsmeester Roderick is hoofd van de krijgsschool op Redmont. Hij is bevriend met Arald en Halt

• Wargals zijn wezens die in de Bergen van Nacht en Ontij leven. Ze doen alles wat Morgarath zegt.

• Kalkara zijn wezens, ze lijken op een reusachtige beer en een aap of iets ertussen in. Ze zijn helemaal ingesmeerd met was wat hun lange haren tot een soort pantser maakt, wat verklaart waarom ze bang zijn van vuur. Vroeger waren ze met 3, maar die derde is gedood. Een tweede is gedood door Halt, Roderick en Arald, en de laatste is gedood door Will, die een brandende pijl op het monster afschoot.

Round characters:

• Arnaut is de beste vriend van Will, hoewel ze elkaar vroeger niet konden uitstaan. Arnaut is, in tegenstelling tot Will, nogal groot. Hij is naar de krijgsschool gegaan na de uitverkiezing. De relatie tussen Jagers en Arnaut is nogal aan de vreemde kant, omdat Arnaut denkt dat je alleen Jager kan of mag worden als je niet naar de krijgsschool mag, wat Will is gebeurd door zijn lengte. Arnaut wordt gepest door drie tweedejaars op de krijgsschool, maar wanneer Will en Halt daar achter komen worden de drie flink afgetrommeld.

• De mentor en leermeester van Will is Halt. Hij is een streng en nors uitziende oudere Grijze Jager en is zeer zuinig met zijn complimentjes. Halt heeft Will verkozen als leerling nadat Will niet verkozen werd door een van de andere leerscholen van kasteel Redmont. Halt had afgesproken met Baron Arald dat wanneer het Will zou lukken ‘het briefje’ te pakken te krijgen door de kasteelmuur op te klimmen en de kamer van de Baron in de sluipen, hij Will zou nemen als nieuwe leerling. Op ‘het briefje’ stond in werkelijkheid helemaal niks, het was gewoon een manier om Will te lokken. Halt heeft Will ook verkozen omdat de vader van Will, die Will zelf nooit gekend heeft, zijn leven heeft gered. Halt had nog nooit zo’n moedig iemand gezien. Halts vorige leerling is Gilan, die vaak bij hem langskomt en ook hielp om de Kalkara de verslaan.

• Baron Arald is baron van het leen Redmont en bevriend met Halt. Hij is een belangrijke raadgever van de koning. De Baron houdt wel van een lolletje maar iedereen is bang voor hem en neemt hem dus zeer serieus, daardoor wordt er vaak niet gelachen om zijn grapjes. Hij is zeer trots op Will wanneer hij de laatste Kalkara heeft verslagen, hij vertelt hem ook over Will’s zijn vader die Will nooit gekend heeft.

Hoofdpersonage
Will is de hoofdpersonage in dit verhaal. Hij is als baby te vondeling gelegd bij het weeshuis van Redmont. Zijn vader is omgekomen toen hij Halt’s leven redde tijdens de slag met Morgarath. Will droomde ervan om ridder te worden net als zijn vader, maar omdat hij klein is voor zijn leeftijd wordt hij niet uitverkozen voor de krijgsschool. Daardoor wordt hij die leerling van Halt. Hij heeft ook een waar jagerspaard, Trek, ze zijn beste maatjes. Will is verliefd op Alyss maar daar wordt in dit boek weinig over uitgelaten.

Will is goed in klimmen en pijl en boogschieten waarmee hij ook de laatste Kalkara van het leven heeft beroofd. Als hij zich alleen of boos voelde klom hij altijd in de eeuwenoude eikenboom op het hof van het Kasteel, waar niemand hem ooit kon bereiken of vinden. Naarmate het verhaal verder loopt, kom je veel over hem te weten. Hij verandert ook veel door de lessen van Halt. Aan het einde van het boek is er niks meer over van het bange kleine jongetje van het weeshuis, hij is een echte man geworden.



Ruimte
Het verhaal speelt zich af in het rijk van Araluen. Het begin van het verhaal speelt zich af rond het kasteel van Redmont (rode cirkel). Naarmate het verhaal vordert worden velen plaatsen aangedaan, zoals de Vlakte met de fluitende stenen (zwarte cirkel) en het bos ernaast. De ontknoping van het boek vindt plaats nabij de Ruïnes van Gorlan (groene cirkel). Het rijk van Araluen moet Engeland voordoen, waarbij Picta in het noorden Schotland moet voorstellen.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Ruimte speelt een belangrijke rol in de verhaal, er worden velen plaatsen aangedaan en ze hebben allemaal een betekenis in het verloop van het verhaal. Het begin van het verhaal speelt zich af in en rond het kasteel van Redmont waar het weeshuis zich bevind waar Will is opgegroeid, er hangt altijd een gezellige sfeer en er is geen enkele neiging naar een nare of spannende gebeurtenis. Als Will het kasteel verlaat en leerling van Halt wordt, komt hij terecht in de boshut van zijn meester, nabij Redmont. Er heerst nog steeds een prettige sfeer in dit deel van het verhaal, Will leert snel, en al snel vertrekken ze naar de eerste ‘jagersbijeenkomst’ in het bos. Als ze zijn aangekomen heerst er een andere sfeer en krijg je al een idee dat er iets staat te gebeuren. Het bos zorgt hier ook voor. Will en Halt vertrekken richting de Vlakte met de fluitende stenen waar het altijd waait en er schijnen vreemde wezens in het hoge gras te leven. Ook zijn er de stenen met een spleet in het midden, die een fluitend geluid maken dat het onmogelijk maakt om geluiden uit elkaar te kunnen halen. Door deze ‘ruimte’ wordt de spanning opgevoerd en een eigenaardige sfeer gecreëerd. Wanneer ze de monsters in het oog krijgen wordt er pas gezet naar de ruïnes van Gorlan waar de heerser van de bergen van ‘Nacht en Ontij’ ooit leefde. Alleen al door de naam van de plaats wordt de spanning opgevoerd waarbij de monsters het helemaal adembenemend maken. In deze ‘ruimte’ vindt inderdaad de klapper van het verhaal plaats. Wanneer de helden terugkeren naar het vredige Redmont eindigt het verhaal in een gezellige herberg. Deze plek zorgt voor een gezellige sfeer en een Happy End.



Tijd
De tijdsperiode van dit verhaal ligt rond de tijd van de ridders en jonkvrouwen, maar een exacte indruk of een jaartal wordt er niet gegeven. De tijd die verstrijkt tijdens dit verhaal ligt rond een jaar of net iets langer. Je krijgt deze indruk doordat er vaak kleine onbelangrijke stukken worden weggelaten waarin toch niks gebeurt maar die wel noodzakelijk zijn voor het verloop van het verhaal. Een voorbeeld hiervan is als Will een maandlang geoefend heeft met zijn pijl en boog, maar het stuk wordt overgeslagen en ergens anders weer opgepakt in een stuk van het verhaal waarin zijn oefeningen weer van pas komen. Zo zie je dat stukken die overgeslagen worden toch een betekenis kunnen hebben in het verhaal. Deze stukken noemen we tijdverdichtingen. Tijdverdichtingen worden vaak gebruikt aan het begin van een hoofdstuk.

Citaat: In de weken na de afrekening met de pestkoppen werd Arnauts leven op de krijgsschool compleet anders. De belangrijkste verandering was dat Aldo, Bronno en Jerom van school gestuurd weren. Ze werden ook verbannen van het kasteel en uit het dorp. Nu ze wegwaren ging het uiteraard beter met de prestaties van Arnaut.

Dit stukje bevindt zich in het begin van het hoofdstuk na de afrekening met de pestkoppen. Er wordt samen gevat wat er is gebeurd en door het woordje nu zit je meteen weer in de tegenwoordige tijd. Het stukje is echter niet totaal onnuttig, het heeft nut gehad voor Arnaut maar toch wordt er maar weinig over verteld omdat het helemaal niks met de verhaallijn te maken heeft.

Het verhaal verloopt chronologisch, dat houdt in dat er geen terugwijzingen zijn naar het verleden en het verhaal dus af en toe een stukje overslaat maar wel vooruitgaand verloopt.


Vooruitwijzingen

In dit verhaal worden er amper vooruitwijzingen gebruikt. Natuurlijk worden er stukjes informatie vrijgegeven waardoor de toekomst een stukje bloot komt te liggen, maar verder verloopt het verhaal vrij chronologisch.

Citaat: Na de gebeurtenissen in de wei verbleef hij een tijdje in de ziekenboeg. En toen hij weer naar huis mocht ontdekte hij dat Halt en Will al vertrokken waren naar de jaarlijkse jagersbijeenkomst.

-

‘zijn we er nou bijna?’ vroeg Wil, misschien wel voor de tiende keer die ochtend.

Nadat je weet dat de twee al vertrokken zijn, kun je verwachten dat het volgende stukje verhaal over deze vooruitwijzing gaat. Er wordt een stukje van onbepaalde tijd overgeslagen en meteen zit je in een andere verhaallijn. Er wordt niet zozeer vooruitgewezen maar je weet dat je deze verhaallijn gaat verlaten.



Terugwijzingen
‘Het opnieuw noemen van gebeurtenissen die al eerder in het verhaal verteld zijn’, dat zijn terugwijzingen. Hierdoor worden die gebeurtenissen nog eens extra benadrukt. In dit verhaal komen er een aantal van deze situaties voor. In het begin van het verhaal wordt er kennis gemaakt met de kwaadaardige persoon, maar die kom je verder in het verhaal nooit meer tegen. Toch is dit stuk belangrijk voor het verloop van het verhaal. Er wordt een gebeurtenis beschreven waar het hele verhaal eigenlijk om draait. Ook aan het einde van het verhaal worden de heldhaftige daden van het verhaal nog een extra opgefrist.

Citaat: Later die avond zat hij nog eens terug te denken aan wat er allemaal wel niet gebeurt was de afgelopen weken, de achtervolging, de jaarlijkse jagersbijeenkomst en boven alles het gevecht met de Kalkara. Alleen al de gedachte eraan maakte hem weer bang, maar het was allemaal goed afgelopen.

Zo worden de spannende gebeurtenissen uit het boek allemaal snel samengevat en neem je als lezer het boek zelf nog even door in je gedachten. Dit stukje tekst is aan het einde van het verhaal. “O ja, dat gebeurde toen en toen dat, wat was dat spannend!” Het verhaal neemt nog even je aandacht voor dat het afscheid neemt.



Flashback
Ook flashbacks worden gebruikt om nog meer nadruk te leggen op een gebeurtenis in het verhaal. Een flashback moet altijd nut hebben. Ze komen meestal in een droom of gedachten, soms tijdens een cruciaal moment. Als een personage tijdens een vorig gevecht zijn wapen liet vallen en de gebeurtenis herhaalt zich, denkt de persoon vaak terug aan datgene. Wat zal er dan nu wel niet gebeuren? Zo wordt er spanning opgewekt.

Ruimte speelt een belangrijke rol in de verhaal, er worden velen plaatsen aangedaan en ze hebben allemaal een betekenis in het verloop van het verhaal. Het begin van het verhaal speelt zich af in en rond het kasteel van Redmont waar het weeshuis zich bevind waar Will is opgegroeid, er hangt altijd een gezellige sfeer en er is geen enkele neiging naar een nare of spannende gebeurtenis. Als Will het kasteel verlaat en leerling van Halt wordt, komt hij terecht in de boshut van zijn meester, nabij Redmont. Er heerst nog steeds een prettige sfeer in dit deel van het verhaal, Will leert snel, en al snel vertrekken ze naar de eerste ‘jagersbijeenkomst’ in het bos. Als ze zijn aangekomen heerst er een andere sfeer en krijg je al een idee dat er iets staat te gebeuren. Het bos zorgt hier ook voor. Will en Halt vertrekken richting de Vlakte met de fluitende stenen waar het altijd waait en er schijnen vreemde wezens in het hoge gras te leven. Ook zijn er de stenen met een spleet in het midden, die een fluitend geluid maken dat het onmogelijk maakt om geluiden uit elkaar te kunnen halen. Door deze ‘ruimte’ wordt de spanning opgevoerd en een eigenaardige sfeer gecreëerd. Wanneer ze de monsters in het oog krijgen wordt er pas gezet naar de ruïnes van Gorlan waar de heerser van de bergen van ‘Nacht en Ontij’ ooit leefde. Alleen al door de naam van de plaats wordt de spanning opgevoerd waarbij de monsters het helemaal adembenemend maken. In deze ‘ruimte’ vindt inderdaad de klapper van het verhaal plaats. Wanneer de helden terugkeren naar het vredige Redmont eindigt het verhaal in een gezellige herberg. Deze plek zorgt voor een gezellige sfeer en een Happy End.



Tijd
De tijdsperiode van dit verhaal ligt rond de tijd van de ridders en jonkvrouwen, maar een exacte indruk of een jaartal wordt er niet gegeven. De tijd die verstrijkt tijdens dit verhaal ligt rond een jaar of net iets langer. Je krijgt deze indruk doordat er vaak kleine onbelangrijke stukken worden weggelaten waarin toch niks gebeurt maar die wel noodzakelijk zijn voor het verloop van het verhaal. Een voorbeeld hiervan is als Will een maandlang geoefend heeft met zijn pijl en boog, maar het stuk wordt overgeslagen en ergens anders weer opgepakt in een stuk van het verhaal waarin zijn oefeningen weer van pas komen. Zo zie je dat stukken die overgeslagen worden toch een betekenis kunnen hebben in het verhaal. Deze stukken noemen we tijdverdichtingen. Tijdverdichtingen worden vaak gebruikt aan het begin van een hoofdstuk.

Citaat: In de weken na de afrekening met de pestkoppen werd Arnauts leven op de krijgsschool compleet anders. De belangrijkste verandering was dat Aldo, Bronno en Jerom van school gestuurd weren. Ze werden ook verbannen van het kasteel en uit het dorp. Nu ze wegwaren ging het uiteraard beter met de prestaties van Arnaut.

Dit stukje bevindt zich in het begin van het hoofdstuk na de afrekening met de pestkoppen. Er wordt samen gevat wat er is gebeurd en door het woordje nu zit je meteen weer in de tegenwoordige tijd. Het stukje is echter niet totaal onnuttig, het heeft nut gehad voor Arnaut maar toch wordt er maar weinig over verteld omdat het helemaal niks met de verhaallijn te maken heeft.

Het verhaal verloopt chronologisch, dat houdt in dat er geen terugwijzingen zijn naar het verleden en het verhaal dus af en toe een stukje overslaat maar wel vooruitgaand verloopt.


Vooruitwijzingen

In dit verhaal worden er amper vooruitwijzingen gebruikt. Natuurlijk worden er stukjes informatie vrijgegeven waardoor de toekomst een stukje bloot komt te liggen, maar verder verloopt het verhaal vrij chronologisch.

Citaat: Na de gebeurtenissen in de wei verbleef hij een tijdje in de ziekenboeg. En toen hij weer naar huis mocht ontdekte hij dat Halt en Will al vertrokken waren naar de jaarlijkse jagersbijeenkomst.

-

‘zijn we er nou bijna?’ vroeg Wil, misschien wel voor de tiende keer die ochtend.

Nadat je weet dat de twee al vertrokken zijn, kun je verwachten dat het volgende stukje verhaal over deze vooruitwijzing gaat. Er wordt een stukje van onbepaalde tijd overgeslagen en meteen zit je in een andere verhaallijn. Er wordt niet zozeer vooruitgewezen maar je weet dat je deze verhaallijn gaat verlaten.



Terugwijzingen
‘Het opnieuw noemen van gebeurtenissen die al eerder in het verhaal verteld zijn’, dat zijn terugwijzingen. Hierdoor worden die gebeurtenissen nog eens extra benadrukt. In dit verhaal komen er een aantal van deze situaties voor. In het begin van het verhaal wordt er kennis gemaakt met de kwaadaardige persoon, maar die kom je verder in het verhaal nooit meer tegen. Toch is dit stuk belangrijk voor het verloop van het verhaal. Er wordt een gebeurtenis beschreven waar het hele verhaal eigenlijk om draait. Ook aan het einde van het verhaal worden de heldhaftige daden van het verhaal nog een extra opgefrist.

Citaat: Later die avond zat hij nog eens terug te denken aan wat er allemaal wel niet gebeurt was de afgelopen weken, de achtervolging, de jaarlijkse jagersbijeenkomst en boven alles het gevecht met de Kalkara. Alleen al de gedachte eraan maakte hem weer bang, maar het was allemaal goed afgelopen.

Zo worden de spannende gebeurtenissen uit het boek allemaal snel samengevat en neem je als lezer het boek zelf nog even door in je gedachten. Dit stukje tekst is aan het einde van het verhaal. “O ja, dat gebeurde toen en toen dat, wat was dat spannend!” Het verhaal neemt nog even je aandacht voor dat het afscheid neemt.



Flashback
Ook flashbacks worden gebruikt om nog meer nadruk te leggen op een gebeurtenis in het verhaal. Een flashback moet altijd nut hebben. Ze komen meestal in een droom of gedachten, soms tijdens een cruciaal moment. Als een personage tijdens een vorig gevecht zijn wapen liet vallen en de gebeurtenis herhaalt zich, denkt de persoon vaak terug aan datgene. Wat zal er dan nu wel niet gebeuren? Zo wordt er spanning opgewekt.

Citaat: Hij struikelde en liet zijn mes vallen toen een harige klauw zijn been openkrabde. Toen was hij hard weggerend en had zijn enige overgebleven wapen achtergelaten. Eenmaal bijgekomen van de klap besefte hij pas weer waar hij was. Hij was instinctief onder een omgevallen muur van de ruïne gedoken waar het monster hem hopelijk niet kon vinden maar in alle haast was hij zijn wapen vergeten. Tijdens de trainingen had Halt het hem zo vaak verteld, ‘laat nooit je wapen achter!’dacht hij. Wat moest hij nu?

In dit geval zorgt een gedachte voor een flashback. Een gebeurtenis in het verleden zorgt voor spanning in het heden. Wat zal er nu gebeuren met hem? Er wordt keer op keer spanning veroorzaakt door dit soort gedachten. Dit soort flashbacks worden in dit verhaal vaak gebruikt.



Thema
Het onderwerp van een verhaal wordt ook weleens het thema genoemd. Het thema wordt bepaald door de persoonlijke situatie van de lezer. Als deze een knokpartij heeft gehad met een vriend zal hij eerder een thema zoals strijd, na het lezen van dit boek geven. Een ander iemand zou een heel ander thema kiezen. Er zijn vele thema’s in het verhaal verwerkt waarvan voor mij “zeg nooit nooit” er bovenuit steekt.

Will is een kleine jongen voor zijn leeftijd, een wees en hij droomt ervan om ridder te worden, net als zijn vader. Als hij niet toegelaten wordt tot de krijgsschool denk hij dat hij nooit iets zal bereiken in zijn leven en een boerenjongen zal moeten worden. Maar integendeel, aan het einde van het boek is Will de held van het kasteel. Dus zo zie je maar “zeg nooit nooit”. Ook spreken andere thema’s zoals spionage en vriendschap mij aan. Als jager moet er veel gespioneerd worden, sporen zoeken, bewijs vinden enzovoort. Het is heel gaaf om allerlei trucjes te gebruiken die ook in het boek beschreven worden. Vriendschap is een gecompliceerd thema in het verhaal. Will vindt zijn nieuwe leermeester eigenlijk maar een norse oude man maar aan het einde van het boek zijn ze een onafscheidelijk duo.



Motieven
Een motief is een steeds terugkerend stukje verhaal, het is geen flashback of terugwijzing die het verhaal telkens zijn thema teruggeeft. Ze zijn er om het thema te ondersteunen. In het verhaal is er geen hele sterke band tussen het thema en het motief ,maar er zijn stukken te vinden. In dit geval is het/mijn thema”zeg nooit nooit” en wordt het ondersteund door kleine stukjes gedachten die telkens verwijzen naar zijn tijd in het weeshuis toen hij dacht nooit iets te kunnen bereiken.

Citaat: Will had dit in zijn wildste dromen nog niet kunnen voorstellen, hij werd tot ridder geslagen. Een paar maanden geleden was hij nog een “niemand” maar kijk nu eens, dacht hij. Hij was het gesprek van de dag in het kasteel , misschien van in het hele rijk. Hij besloot dat hij nog nooit zo gelukkig was geweest en stapte vol trots die ridderzaal binnen. Met volwassen geworden stappen doorkruiste hij de betoverende zaal onder luid gejoel van de enthousiaste kasteelbewoners.

Dit soort stukjes tekst worden telkens herhaald om het verleden op te frissen en zo het thema te ondersteunen. Ik weet verder ook niet welk ander thema de schrijver bedoeld zou kunnen hebben, dus ik kan moeilijk bepalen wat de motieven van hem geweest zijn. Mijn motieven zijn of kunnen dus zijn motieven zijn.

REACTIES

G.

G.

goed boekverslag

13 jaar geleden

A.

A.

Wat is de uitgever? Verder goed boekverslagx

13 jaar geleden

E.

E.

gottmer

3 jaar geleden

D.

D.

er is geen samenvatting

11 jaar geleden

T.

T.

mooi gedaan maar jammer dat er geen samenvatting bij zit en vertel de volgende keer ook iets over de wapens

11 jaar geleden

J.

J.

Dit boek verslag zit goed in elkaar TOP!

10 jaar geleden

J.

J.

Heel goed boekverslag, jammer dat er geen samenvatting is maar het scheelt me heel veel werk.

10 jaar geleden

J.

J.

welk thema is het

10 jaar geleden

Ayla

Ayla

Ik vind het echt een heel goed boekverslag, alles komt aan bod (behalve de samenvatting dan ?) echt top gedaan!

5 jaar geleden

Stacik

Stacik

Heel, duidelijk. dit heeft me goed geholpen in mijn boeksverslag!

3 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De Grijze Jager 1 (De Ruïnes van Gorlan) door John Flanagan"