Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The kite runner door Khaled Hosseini

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover The kite runner
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 973 woorden
  • 11 maart 2011
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
8 keer beoordeeld

Boekcover The kite runner
Shadow

Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in Kabul. Ondanks het grote klassenverschil zijn de vrienden onafscheidelijk.

Bij de jaarlijkse vliegerwedstrijd in Kabul is Amir de vliegeraar, degene die het touw van de vlieger in handen heeft. Hassan is zijn hulpje, de vliegervanger. 'Voor jou doe ik alles!' roept Hassan hem toe voordat h…

Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in Kabul. Ondanks het grote klassenverschil zijn de vrienden onafscheidelijk.

Bij de jaarlijkse vliegerwedstrij…

Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in Kabul. Ondanks het grote klassenverschil zijn de vrienden onafscheidelijk.

Bij de jaarlijkse vliegerwedstrijd in Kabul is Amir de vliegeraar, degene die het touw van de vlieger in handen heeft. Hassan is zijn hulpje, de vliegervanger. 'Voor jou doe ik alles!' roept Hassan hem toe voordat hij wegrent om de vallende vlieger uit de lucht op te vangen. Die grenzeloze loyaliteit is niet wederzijds. Wanneer er iets vreselijks gebeurt met Hassan verraadt hij zijn trouwe metgezel.

Na de Russische inval vluchten Amir en zijn vader naar de Verenigde Staten. Amir bouwt er een nieuw bestaan op, maar hij slaagt er niet in Hassan te vergeten. De ontdekking van een schokkend familiegeheim voert hem uiteindelijk terug naar Afghanistan, dat inmiddels door de Taliban is bezet. Daar wordt Amir geconfronteerd met spoken uit zijn verleden.

The kite runner door Khaled Hosseini
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Titel: De vliegeraar
Auteur: Khaled Hosseini
Jaar uitgave: 2005

Samenvatting
Amir is de zoon van de welgestelde Baba, de moeder van Amir is bij zijn geboorte overleden. Amir wordt gezoogd door dezelfde min als zijn arme vriend Hassan, die bij hen in huis woont samen met zijn vader Ali. Ook Hassan heeft geen moeder meer, zij is weggelopen van huis met de zigeuners toen Hassan nog heel jong was. Ze groeien daarom ook als dikke vrienden op. Hassan heeft werkelijk alles over voor zijn vriend Amir, dat komt hem op het jaarlijkse vliegertoernooi duur te staan. Want als Amir als laatste, met nog iemand anders zijn vlieger in de lucht heeft en hij ook die vlieger doorsnijd, gaat Hassan voor Amir achter de blauwe doorgesneden vlieger aan. Hassan blijft wel heel erg lang weg en Amir begint zich toch een beetje zorgen te maken, en gaat achter hem aan. Als hij Hassan heeft gevonden ziet hij direct dat er iets goed fout is. Hassan wordt vlak voor de ogen van Amir verkracht. Amir durft er niks van te zeggen en houd zich schuil achter een muurtje. Als Hassan weer tevoorschijn komt doet Amir of hij niks heeft gezien. Hassan overhandigt hem de blauwe vlieger en ze lopen samen naar huis. Daar wacht Baba de vader van Amir hen al op. Hij is voor de eerste keer in zijn leven echt trots op Amir.

Met het schuldgevoel op Amir zijn geweten, is de vriendschap van Amir en Hassan niet meer het zelfde. Amir durft Hassan niet meer aan te kijken, omdat hij dan steeds dat beeld voor hem ziet. Na een tijdje vertrekken Hassan en Ali uit huis. Tot de verbazing van Baba, die nog niks van het voorgeval weet. Amir weet wel waarom ze vertrekken, en is stiekem wel opgelucht, dat hij Hassan niet meer hoeft te zien. Als naar een paar maanden de Taliban aan de macht komt, vlucht Amir met zijn vader naar Amerika. Daar studeert hij Creatief Schrijven en word erg beroemd. Hij trouwt met Soraya. Toch kan hij Hassan nog steeds niet uit zijn hoofd zetten. Een paar maanden na de dood van zijn vader belt Rahim Kann hem op (een hele goede vriend van Baba). Hij zegt dat hij een manier weet, om zijn verraad weer goed kan maken. Amir verbaasd zich erg over het feit dat Rahim op de hoogte is, van wat er met Hassan is gebeurd. Dus vertrekt Amir naar Afghanistan. Daar aangekomen vertelt Rahim hem een vreselijk groot geheim: Hassan en hij zijn eigenlijk halfbroers. Amir is boos over het feit dat zijn vader dit zijn hele leven voor hem verborgen heeft. Ook hoort hij dat Hassan en zijn vrouw dood zijn geschoten door de Taliban. Maar dat hun zoontje nog leeft. Amir is erg verdrietig maar gaat toch op zoek naar Hassan’s zoon. Als Amir bij een weeshuis aankomt, is de zoon van Hassan die Sohrab blijkt te heten, 2 weken geleden meegenomen door de Taliban. Amir komt Sohrab op het spoor, en het blijkt dat hij bij een van de mensen van de Taliban woont. Amir gaat naar die man toe, en tot zijn schrik is de man van de Taliban, dezelfde persoon als die Hassan verkracht heeft.

Amir vecht voor de vrijheid van Sohrab, het lukt hem, maar komt daar door wel met veel botbreuken in het ziekenhuis te liggen.

Als alles weer genezen is gaat Amir met een advocaat praten om er uit te komen wat de beste manier is om Sohrab te adopteren. Het blijkt moeilijker dan gedacht, en volgens de advocaat is de meeste kans opslagen als hij Sohrab eerst weer in het weeshuis plaatst. Sohrab word hier zo verdrietig van, dat hij probeert om zelfmoord te plegen. Hij blijft leven, maar is niet meer de oude. Uiteindelijk lukt het om via, via Sohrab naar Amerika te krijgen. Soraya en Amir zijn er erg gelukkig mee, maar Sohrab praat niet veel en lacht ook niet meer. Tot op de dag dat er een vliegertoernooi wordt gehouden in Amerika in de plaats waar ze wonen. Amir koopt voor Sohrab een vlieger, en ze snijden samen een concurrerende vlieger door. Amir rent er achteraan, en roept tegen Sohrap dat hij alles voor hem overheeft.

Fragment
Hassan wreef met een mouw langs zijn gezicht, veegde snot en tranen weg. Ik wachtte af of hij iets ging zeggen, maar we stonden daar in stilte, in het verblekende licht. Ik was dankbaar voor de schaduw van de vroege avond, die op Hassans gezicht viel en het mijne verborg. Ik was blij dat ik zijn blik niet hoefde te beantwoorden. Wist hij dat ik het wist? En als hij het wist, wat zou ik dan zien als ik wel in zijn ogen keek? Verwijten? Verontwaardiging? Of, God verhoede, iets wat ik het meest vreesde: argeloze toewijding? Dat was wat ik het minst zou kunnen verdragen.

Waarom kun je aan dit fragment zien dat het een volwassenen boek is:
Je kunt dit zien aan het taal gebruik, de woorden zoals: verwijten, verontwaardiging en argeloze toewijding. Zouden nooit gebruikt worden in een kinderboek. Verder kun je aan het onderwerp “de verkrachting” ook zien dat het een volwassenen boek is, dit onderwerp is best wel zwaar en zul je dus ook minder snel tegen komen in een kinderboek.

Personage
Het belangrijkste personage in dit boek is Amir, zijn leven wordt ook helemaal beschreven in dit boek. Amir is een Afghaanse jongen, die niet zo stoer is als de rest van de Afghaanse jongens. Maar juist van lezen en verhalen schrijven houd. Hij is verlegen en in het begin van het verhaal ook gefrustreerd omdat zijn vader niet erg trots op hem is. Als hij terug gaat naar Afghanistan om zijn neefje op te halen is hij vastbesloten om zijn zonde goed te maken, eenmaal in Afghanistan is hij juist erg dapper en vastbesloten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The kite runner door Khaled Hosseini"