Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Joe Speedboot door Tommy Wieringa

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover Joe Speedboot
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1781 woorden
  • 2 maart 2011
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
7 keer beoordeeld

Boekcover Joe Speedboot
Shadow

Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lomark. Zijn fascinatie voor de nieuweling Joe Speedboot is grenzeloos: Joe Speedboot, de jongen die zijn eigen naam gekozen heeft en op zijn vijftiende al bommenlegger, vliegtuigbouwer en bew…

Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lo…

Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lomark. Zijn fascinatie voor de nieuweling Joe Speedboot is grenzeloos: Joe Speedboot, de jongen die zijn eigen naam gekozen heeft en op zijn vijftiende al bommenlegger, vliegtuigbouwer en bewegingsfilosoof is. Nauwgezet observeert Fransje hoe nog een nieuwkomer de natuurlijke orde van het dorp komt verstoren: Joe’s stiefvader Papa Afrika, een zachtaardige Nubiër met gazellenogen die een kleine scheepswerf begint op de oever van de Rijn. Dan verschijnt de geheimzinnige Picolien Jane, een beeldschone Zuid-Afrikaanse, aan wie Fransje zijn kronieken opdraagt en voor wie levenslange vriendschappen op het spel worden gezet. In haar komen alle verhalen samen, met noodlottige gevolgen.

Joe Speedboot door Tommy Wieringa
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

1. Complet titelbeschrijving
Tommy Wieringa, Joe Speedboot. Amsterdam 2005 (eerste druk)


2. Korte motivatie van je boekkeuze
Er waren veel mensen op school die dit boek aan het lezen waren en ik hoorde dat de meeste het een erg leuk boek vonden. Een vriendin van mij had verteld dat ze dit boek voor haar lijst had gelezen en dat ze het boek ook leuk vond. Ze vertelde waar het over ging en leek mij ook een aardig boek. Daarom heb ik het van haar geleend en ook op mijn boekenlijst gezet.


3. Samenvatting van de inhoud
Motto:

Er wordt gezegd dat de samoerai
een tweevoudige Weg heeft,
van het penseel en het zwaard.

Penseel
De veertienjarige Fransje Hermans opent zijn ogen na 220 dagen in coma gelegen te hebben. Het ongelijk is veroorzaakt door een grasmaaier, de trekker was over hem heen gereden. Het enige wat nog functioneert, is zijn arm. Daar heeft hij enorme kracht in. Aan zijn bed staan zijn ouders en broers. Zijn broers nemen hem mee naar buiten met de rolstoel, maar laten hem uiteindelijk achter op een oude boerderij. Hier ontmoet hij een nieuwe jongen die in het dorp Lomark is komen wonen: Joe Speedboot. Bij de verhuizing is hij met de auto van zijn vader het huis van Christof Maandag binnengereden. Hierbij is zijn vader overleden. Joe speedboot is niet zijn echte naam. Hij heeft de naam zelf bedacht. Zijn echte naam wil hij niet zeggen, maar je weet wel dat de achternaam van zijn moeder Ratzinger is. Joe is een jongen die veel dingen durft die anderen niet durven, hij maakt bijvoorbeeld bommen. Hij was gewond geraakt bij een bom die op school af was gegaan.

Fransje ziet hoe Joe en Christof om de dijk zitten en gaat naar hun toe, ze worden een vriendengroep. Later komt Engel Eleveld ook nog bij de groep. Fransje wordt niet echt bij de groep betrokken, maar hij volgt ze wel. Hij schrijft alles op in zijn dagboeken.

Een tijd later komt een nieuw meisje uit Zuid-Afrika ook in Lomark wonen: PJ (Picolien Jane). Fransje is meteen verliefd op haar.

Weer later kwam er een andere nieuwkomer in Lomark: de vriend van Joe’s moeder die ze in Egypte heeft ontmoet: Papa Afrika (Mahfouz Husseini). Hij is bezig met het maken van een primitief zeilschip (feloek). De vriendengroep (Fransje, Joe en Engel) hoort dat de moeder van PJ een naaktloper is en ze besluiten om een vliegtuig te bouwen waarmee ze over de tuin kunnen vliegen en de moeder te bekijken. Joe weet veel van zulke wetenschap en weet na enkele maanden een vliegtuig te bouwen die ook kan opstijgen en kan vliegen. Als landingsbaan gebruikten ze het ijs en Fransje mocht zelfs een keertje meevliegen. De landing gaat net goed.

Het schip van Papa Afrika was klaar en hij ging een stukje varen, maar toen hij de hoek om was, verdween hij. Hij kwam nooit meer terug, en Joe’s moeder was heel verdrietig.


Fransje haalt zijn eindexamen vwo met een 6,5 gemiddeld. Joe en Engel gaan naar de kunstacademie, Christof gaat rechten in Utrecht studeren en PJ gaat letterkunde in Amsterdam studeren. Fransje mag niet studeren van zijn ouders, hij gaat langs deuren om kranten op te halen. Daarvan maakt hij briketten voor brandstof voor zijn vader. Van het geld dat hij van zijn vader krijgt, gaat hij vaak naar de kroeg. Fransje heeft door zijn broer alcohol leren kennen. Daardoor heeft hij een keertje bijna iemand vermoord in een gevecht. Fransje komt er later achter dat zijn vader de briketten nooit verkocht heeft, maar daar over gelogen heeft.

Joe Speedboot komt terug naar Lomark, hij stopt met zijn studie. Hij had PJ ontmoet in Amsterdam en nam haar mee naar Lomark. Ze gingen samen naar de kermis. Fransje keek jaloers naar ze. Joe had een nieuw idee: Fransje moet aan armworstelwedstrijden gaan deelnemen. Zo kon hij de kost verdienen. Fransje neemt het voorstel aan. PJ ziet als ze een keertje op bezoek is, de dagboeken van Fransje, waarin de geschiedenis van Lomark staat. Ze vindt hem de ideale schrijver.

Zwaard
Fransje wil nu armworstelaar worden. Hij Fransje bereidt zich fysiek en mentaal voor op zijn eerste wedstrijd in Luik. Hij traint met Joe en Joe begeleidt hem ook. Hij oefent met Hennie Oosterloo, die hij na een paar trainingen makkelijk aan kan. Mentaal leest hij het boek van de samoerai, het boek van de vijf ringen. Hierin staan adviezen om tegenstanders te verslaan. In Luik komt hij tot de finale en wint geld.

Fransje gebruikt hormonenpreparaten om nog sterker te worden.

PJ is nu teruggekeerd uit Amsterdam waar ze met de schrijver Arthur Metz een relatie had. Ze gaat samen met Joe mee naar de volgende wedstrijd in Rostock. Daar wint Fransje de wedstrijd en ze vieren het door in een hotel te overnachten. Joe en Fransje gaan samen op een kamer en PJ gaat alleen. Fransje wordt ’s nachts wakker en ziet dat Joe weg is. Hij begrijpt dat hij bij PJ op de kamer is, daar is Fransje erg jaloers op. Vanaf deze nacht hebben Joe en PJ verkering. De dag van de volgende wedstrijd krijgen ze te horen dan Engel Eleveld is overleden door een ongeluk. Er was een hond van een flat gevallen, recht op Engel’s hoofd.

Fransje hoorde op de radio een interview met Arthur Metz (het ex-vriendje van PJ). Fransje merkt dat het een autobiografische roman is over PJ. Hij komt erachter dat PJ boulimia heeft gehad en vaker vreemd is gegaan. Bij de volgende wedstrijd van Fransje breekt hij zijn arm. Ze overnachten weer in een hotel en bij vertrek moeten de paspoorten worden opgehaald. PJ ziet staan dat Joe Speedboot’s echte naam Achiel Stephaan Ratzinger is. Joe heeft een nieuw idee: hij wil met een shovel aan Parijs-Dakar deelnemen. PJ zorgt intussen voor Fransje, ze trekt hem een keertje zachtjes af. De race van Joe is op tv te volgen, Joe krijgt veel aandacht. Hij krijgt zijn eigen column ‘speedboot in het zand’. Een paar kilometer voor Nuweiba zien ze Joe voor het laatst.

En toen
Het is heel veel jaren later. Joe duikt weer op in Lomark. Hij krijgt te horen dat PJ en Christof een relatie hebben. Joe houdt zich een tijd op de achtergrond. PJ raakt zwanger van Christof en ze trouwen, maar dit weerhoudt haar er niet van om op haar oude dag nog steeds vreemd te gaan met Fransje. Op de trouwdag vliegt er een hemelsblauw vliegtuig over de tuin voorbij met deze boodschap: ‘hoer van de eeuw’. Joe heeft blijkbaar het boek gelezen.

Zo gaat het leven in Lomark zijn gangetje. En Fransje en Joe houden contact met elkaar door elkaar te schrijven.




4. Eerste persoonlijke reactie
Ik vond ‘Joe Speedboot’ best een lastig boek. Dat komt doordat er veel gebeurtenissen in voorkwamen. Steeds weer nieuwe gebeurtenissen achter elkaar, en de oude werden dan helemaal vergeten. Het leken allemaal korte stukjes verhaal.

Ik vond het wel interessant om je in te leven in Fransje. Fransje kon niet praten, maar had alleen één arm die functioneerde.

Ik vond het verhaal soms wel moeilijk te begrijpen, want in dit boek gaat het veel meer over andere personen dan Fransje, ook al is hij de hoofdpersoon. Er worden gebeurtenissen beschreven vanuit Fransje’s gedachten, maar niet vanuit de bijfiguren.

Het was een beetje onwaarschijnlijk dat een paar jongens zelf een vliegtuig bouwen en er ook nog goed mee kunnen vliegen.

Ik vond het boek niet spannend, want de gebeurtenissen waren niet spectaculair. Er gebeurde geen boeiende en spannende dingen.


5. Analyse

Spanning en open plekken
In dit boek staat spanning niet centraal. Alles wordt tot in detail beschreven, waardoor het boek ontspannen en rustig leest. De gebeurtenis waarbij Joe en Fransje bijna neerstorten met het vliegtuig, was het enige spannende dat ik me kan bedenken. Verder is de schrijfstijl in het boek is grappig, maar soms ook moeilijk. Er zaten verschillende open plekken in dit boek. Aan het begin van het boek wist je niet waarom Fransje in een rolstoel zit, daar kom je pas later achter. Het was niet duidelijk voor wie PJ zou kiezen, want Christof en Fransje waren allebei verliefd op haar.


Fictie en non-fictie

Het boek is fictie. Het zou ongeveer wel echt kunnen gebeuren. Sommige stukken zijn onwaarschijnlijk. Het is onwaarschijnlijk dat een jongen van 14 een vliegtuig bouwt die kan vliegen.




Literatuur en lectuur

Joe Speedboot behoort tot literaire fictie in de literatuur. De professionele lezers beschouwen het boek tot literatuur.


Personen
Fransje Hermans: een veertienjarige jongen die door een ongeluk in een rolstoel terecht is gekomen. Hij leeft in het dorpje Lomark. Hij is een rustige jongen.

Joe Speedboot: een jongen die in Lomark komt wonen, hij verliest zijn vader bij de verhuizing. Hij is een jongen vol plannen en zorgt voor avontuur. Joe is een beetje mysterieus. Hij staat klaar voor zijn vrienden. Zijn echte naam is Achiel Stephaan Ratzinger.

Picolien Jane (PJ): een meisje dat ook later in Lomark kwam wonen. Ze komt uit Afrika en ze is knap. Fransje is verliefd op haar. Ze is heel ontrouw. PJ heeft verschillende relaties in het boek: met Arthur Metz, Joe, Christof en ze heeft seks met Fransje.

Christof Maandag: een vriend van Joe en Fransje, je leert hem niet goed kennen in het boek.

Engel Eleveld: een andere vriend van Joe en Fransje. Ze vormen samen een vriendengroep. Je leert hem niet goed kennen in het boek. Hij gaat dood in het boek door een ongeluk met een hond.



Tijd en structuur

Het verhaal speelt zich in de laatste jaren van de twintigste eeuw af. Dat weet je doordat PJ in 1993 bij Fransje in de klas komt. De vertelde tijd is ongeveer tien jaar. Er worden soms wel veel delen overgeslagen. Op het einde gaat het ineens naar ‘vele jaren later’. Het boek heeft 316 bladzijdes.

Je kijkt soms terug in de tijd. Doordat Fransje mensen voorstelt. Hij legt uit wat die mensen in hun leven hebben meegemaakt.


Het verhaal staat over het algemeen in chronologische volgorde. Alles speelt gewoon na elkaar. Het verhaal heeft een open einde. Er komen op het einde veel dingen naar boven, maar de confrontatie van Joe met zijn echte naam staat niet in het boek.


Perspectief

Het boek is in het ik-perspectief geschreven. Je ziet alles door de ogen van de hoofdpersoon: Fransje Hermans. Hij beschrijft de gebeurtenissen van zijn vrienden Joe Speedboot en Christof Maandag. Fransje vertelt in de achteraf-verteller. Hij geeft in het laatste deel een terugblik in de vorm van een nawoord.


Thematiek

Het thema van het verhaal is buitenstaander. Fransje wordt eerst gezien als buitenstaander, maar later komt hij toch weer meer bij de groep. Ook speelt liefde in dit boek een rol. PJ gaat met verschillende mensen naar bed.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Joe Speedboot door Tommy Wieringa"