Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het adres door Marga Minco

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover Het adres
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas mbo | 1798 woorden
  • 17 februari 2011
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
17 keer beoordeeld

Boekcover Het adres
Shadow
Het adres door Marga Minco
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Boekverslag Nederlands


A. algemeen

Datum:
Titel: Het adres
Auteur: Marga mingo
Uitgever: Het Adres’ komt uit de bundel De andere kant. Die is uitgegeven in 1959, het adres verscheen in 1957. Maar is later bij de bundel ‘de ander kant’ ingekomen
Genre: Na-oorlogsverhaal



B. auteur

1 informatie over de schrijver
De auteur van het adres is Marga Minco. Marga Minco is geboren op 31 maart 1920 als Sara Minco. Ze is het derde kind uit de joods orthodoxe familie Minco. Sara heeft een oudere broer Hans en een zus Bettie. Als Sara 5 jaar is verhuizen ze naar Breda. Haar vader krijgt een belangrijke stand als kerkvoogd in de joodse gemeenschap te Breda. Marga gaat na de middelbare school in 1938, werken als journaliste bij de Bredase courant en bij een dagblad in Rotterdam. Tijdens de bezetting in 1940, moet Marga stoppen met het werken bij de krant, omdat het te gevaarlijk is met haar joodse achtergrond. Met haar familie verhuist ze eerst naar Amersfoort en later naar Amsterdam. Daar gaat hun familie uit elkaar door de Jodenvervolgingen en de razzia’s. Haar ouders worden in Amsterdam opgepakt en weg gevoerd door de Duitsers naar concentratie kamp Westerbork. Haar broer, zus, zwager en schoonzus worden alleen opgepakt door de Duitsers. In het eerste oorlogsjaar wordt Marga langdurig ziek en moet gaan kuren in Utrecht. Ze gaat kuren met geblondeerd haar en een vals persoonsbewijs. Ze duikt onder in het nu Haarlemmermeer en aan de Bleekersvoortweg in Heemstede. Het laatste jaar van de oorlog duikt ze samen met een paar kunstenaars onder in Een leeg huis in Amsterdam. Marga heeft na de oorlog niets meer van haar familie gehoord. In 1945 trouwt Marga met Bert Voeten. Bert is een dichter en vertaler. Marga heeft hem leren kennen toen ze journaliste was. Marga bleef samen met haar Bert wonen in Amsterdam. Ze kregen 2 kinderen, Bettie en Jessica. Na de bevrijding ging Marga weer werken als journaliste. In 1957 deed Marga mee aan een prijsvraag. Met het boek “Het bittere kruid” won ze de eerste prijs.

Marga Minco heeft ongeveer 25 boeken en verhalen geschreven.

Marga Minco heeft de volgende boeken en verhalen geschreven:



2 de titel waarom gekozen en wat vindt je ervan

De ik persoon in het verhaal, moet na de oorlog de oude spullen (het oude servies e.d.) van het door haar moeder gegeven adres gaan halen. Marconistraat 46. Op dat adres woont mevrouw Dorling. Het Adres van mevrouw Dorling staat centraal. Daarom heet het verhaal ‘het Adres’.

 

3 bedoeling van de schrijver
De bedoeling van Marga Minco met het korte verhaal ‘het adres’ is: Dingen die in je herinnering liggen met het leven van vroeger, verliezen hun waarde als je ze in een andere omgeving ziet staan. En oorlog voor bij, is niet gelijk vrede. De problemen zijn dan nog niet allemaal op gelost.

 

4 mini samenvatting
De ik persoon moet na de oorlog van haar moeder naar het gegeven adres gaan.

Om oude spullen die ze eerst zelf in huis op te halen. Als ze na de oorlog na dat adres gaat wordt ze eerst niet binnen gelaten. Als ze de tweede keer komt mag ze binnen komen. Ze ziet alle spullen staan, in de totaal andere omgeving verliezen de spullen hun waarde.



C tijd en ruimte


1 In welke tijd speelt het af geef drie voorbeelden

Het verhaal speelt zich na de oorlog af. Na de bevrijding. Want in het verhaal op bladzijde 67 de 2e alinea de 2e regel staat: ‘Voor het eerst sinds de oorlog liep ik weer door de bekende wijken, maar ik zou niet verder gaan dan noodzakelijk was.’ En op bladzijde 68 de 2e alinea de 3e regel staat: ‘de eerste tijd na de bevrijding interesseerde ik mij helemaal niet voor al die opgeborgen boel, en natuurlijk kwam er ook iets van angst bij.’ Dus het verhaal moet zich wel na de oorlog hebben afgespeeld.


2 tijd tussen begin en einde van het boek

1940-1945

 


3 terugblik in het boek
Ja, op bladzijde 66, de 2e helft, de 1e regel. De ik persoon denkt terug aan haar moeder, die haar jaren geleden een adres had gegeven.

Op bladzijde 67, de 2e helt, de 4e regel. De ik persoon zat in de trein en dacht terug aan de ontmoeting met mevrouw Dorling.

Op bladzijde 70, het onderste stukje de laatst zinnen. De ik persoon denkt terug aan haar moeder die haar eens vroeg of ze haar wilde helpen met het zilver te poetsen.



4 waar speelt het verhaal zich af
Het verhaal speelt zich voor namelijk op straat af voor het ouderlijk huis aan de Marconistraat 46 te Amsterdam. In de buurt van de Marconistraat is ook dichtbij een station omdat ze vanaf het station komt als ze naar het adres toe gaat. Het verhaal is in Nederland gebeurt omdat Amsterdam in Nederland ligt.

 

5 is het boek chronologisch of niet
Het verhaal is niet Chronologisch omdat er verschillende flashbacks in zitten. Ze denkt heel vaak terug. En dat is dan niet kloppend in het verhaal. Je wordt door de ik-persoon telkens mee terug genomen in een andere tijd. Toen haar moeder er nog was.

Het verhaal kan ook Chronologisch zijn. Op het moment dat ze op het stoepje bij mevrouw Dorling stond dacht ze terug aan de eerste keer dat ze mevrouw

Dorling gezien had. Ze twijfelde ‘was ze het wel?’ Op het moment dat ze op het

stoepje stond dacht ze er aan terug. Dat loopt dus wel goed met de tijd. Want de tijd loopt gewoon door. Het is dus op die manier ook chronologisch.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

 


B geef een samenvatting van het boek 300 woorden
Ik belde aan. Een vrouw deed open. Ik vroeg of ze me ook nog kende. Toen ze zei dat ze me niet kende, zei ik:”Ik ben een dochter van mevrouw S.” Ze bleef me zwijgend aankijken. Toen dacht ik bij mezelf misschien is ze het niet, misschien heb ik op de verkeerde bel gedrukt? Ik vroeg aan de vrouw of ze mijn moeder kende. Ik zei dat ik helemaal met de trein hier naartoe gekomen was om met de vrouw te praten maar ze had geen tijd. Toen sloot ze de deur. Ik keek naar het bordje naast de deur daar stond op: Dorling nummer 46. Toen ging ik weg naar het station. Toen dacht ik aan moeder die me jaren geleden het nummer en het adres had gegeven. Als ze bij ons thuis was nam ze elke keer wat mee. Toen die keer dat ik het adres van moeder heb gehad had ze al het tafelzilver en de antieke borden meegenomen. Toen die vrouw weg was vroeg ik aan moeder of ze ver weg woonde, mijn moeder zei:”Marconistraat 46, onthoud dat maar goed.”

Ik ben er nog een keer heen geweest, toen was mevrouw Dorling niet thuis en deed een meisje van 14 jaar open. Ze vroeg of ik binnen wilde komen, ik ben meegegaan naar binnen. Toen ik daar de kamer binnen liep schrok ik. Ik zag allemaal spullen in de kamer staan wat van mijn moeder geweest was.

Ik moest lang wachten, maar dat maakte niet uit. Het meisje vertelde me veel over de spullen. Opeens zei ik:”Ik moet gaan anders mis ik de trein.”

Het meisje vroeg of ik niet wilde wachten, maar dat wilde ik niet.

Ik liep de deur uit, keek voor de laatste keer op het naambordje: Dorling 46.

En toen op het straatnaambordje: Marconiestraat. “Ik ben er geweest, maar de spullen waren niks meer waard. Ik hoef ze niet meer”, dacht ik toen.

 


C personen

1 Naam hoofd persoon
Onbekend

2 wat vind je van die persoon

Ze is stil niet kordaat en pakt het niet goed aan

3 wat is zijn grootste probleem

Ze wil haar spullen terug

4 hoe pakt hij dit aan

Ze gaat naar het huis toe waar haar spullen moeten zijn.
Opgelost omdat: de spullen waren er maar ze wilde ze niet meer hebben.
Niet opgelost omdat: Ze de spullen niet terug heeft gekregen.

5 beschrijf iemand uit het boek
Mevrouw Dorling.
- Ze was moeder: blz. 69.
- Ze was vriendin met mevrouw S.: blz. 66, 67, 68.
- Ze was dochter: dat ben je altijd. (staat niet in het boek)
- Ze was echtgenote: ze heeft een kind. (staat niet in het boek)

6 schrijf tien regels uit hij of haar dagboek
Het is nog steeds oorlog. Bij ons in huis is dat goed te zien. Er worden steeds spulletjes meegenomen door een vriendin van moeder. Zij bewaart de spullen, bij haar is het veiliger. Vandaag heb ik die mevrouw gezien. Ze ging net weg toen ik naar beneden liep. Mijn moeder vertelde haar wie ik was. Toen die mevrouw weg was zei mijn moeder wat ze met die volle tassen ging doen en wat er in zat. Ook zei ze het adres waar die vrouw aan woonde Marconistraat 46 vergeet dat nooit.

(dit komt uit de flashback in het verhaal)

Ik kwam uit de trein en zocht naar de marconistraat. Toen ik die had gevonden belde ik aan op nummer 46. De deur ging open. Kent u me nog vroeg ik aan de vrouw die open deed. De vrouw keek me aan en zei dat ze me niet kende. Ik ben de dochter van mevrouw S. zei ik toen. Ze bleef me raar aankijken. Ik was even bang dat ik me had vergist. Maar ik herkende haar van jaren geleden. U hebt mijn moeder toch gekend? zei ik toen. Ben je teruggekomen? Vroeg ze toen op een vreemde toen. Ik alleen zei ik toen weer. Het spijt me ik kan niks voor u doen, zei ze toen. Maar ik ben helemaal hiernaartoe gekomen met de trein om u te spreken, zei ik toen ik was heel verbaasd. Het schikt me nu niet ik kan u niet ontvangen. Een andere keer. De deur ging dicht. Ik bleef heel verbaasd staan. Ik was wel goed, op het naambordje stond Dorling nr. 46.

7 Eigenschappen Cijfer
Werkt hard 5 Ze vindt de spullen niet zo interessant
eerlijk 10 Ze wil de spullen eerlijk terug hebben
Volhardend 2 Ze eist haar spullen niet terug
gelukkig 5 Ze is jood en ze word achtervolgt
zelfverzekerend 3 Niet echt ze vergeet dingen snel
zorgzaam 5 Ze zorgt niet dat de spullen terug zijn
Gevoel voor humor 1 Ze is niet humoristisch aangelegd
creatief 1 Ze is niet creatief


D. het verhaal/perspectief/werkelijkheid

1.Is het een ik verhaal of een hij/zij verhaal

Een ik verhaal

2.Vind je het beeld rijk verteld zou je er een film van kunnen maken
Nee niet echt

3. Wat vindt je ongeloof waardig in het boek en waarom

Niets het is gebaseerd op waar gebeurde dingen



E. Eigen menig

1.Voorbeelden in het boek van Bijbelse boodschap zou je de schrijver christelijk kunnen noemen

Ze is joods verder is daar niet meer informatie in het boek

2.Geef een sfeer aan in het boek

Treurig

3. Geef een beschrijving van iemand uit het boek dat jouw het meest aanspreekt
De gene die het servies eigenlijk steelt door het niet terug te brengen naar de eigenaar

D. het verhaal/perspectief/werkelijkheid

1.Is het een ik verhaal of een hij/zij verhaal

Een ik verhaal

2.Vind je het beeld rijk verteld zou je er een film van kunnen maken
Nee niet echt

3. Wat vindt je ongeloof waardig in het boek en waarom

Niets het is gebaseerd op waar gebeurde dingen



E. Eigen menig

1.Voorbeelden in het boek van Bijbelse boodschap zou je de schrijver christelijk kunnen noemen

Ze is joods verder is daar niet meer informatie in het boek

2.Geef een sfeer aan in het boek

Treurig

3. Geef een beschrijving van iemand uit het boek dat jouw het meest aanspreekt
De gene die het servies eigenlijk steelt door het niet terug te brengen naar de eigenaar

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het adres door Marga Minco"