Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het diner door Herman Koch

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover Het diner
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 815 woorden
  • 10 februari 2011
  • 32 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
32 keer beoordeeld

Boekcover Het diner
Shadow

Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Irak, vakantieplannen, et cetera. Maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen.
De twee vijftienjarige zoons van beide echtparen, Michel en Rick…

Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Ir…

Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Irak, vakantieplannen, et cetera. Maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen.
De twee vijftienjarige zoons van beide echtparen, Michel en Rick, hebben samen iets uitgehaald wat hun toekomst kan verwoesten. Tot dusver zijn alleen vage beelden van de twee in Opsporing verzocht vertoond en zit het onderzoek naar hun identiteit vast. Maar hoe lang nog? Twee mannen, twee vrouwen, twee zoons ¬– wie durft een beslissing te nemen over de toekomst van zijn eigen kind? Wat het nog ingewikkelder maakt is dat de vader van een van de jongens de beoogde nieuwe minister-president van Nederland is.

Het diner is de weergaloze en ambitieuze nieuwe roman van Herman Koch, waarin de vraag centraal staat in hoeverre je als ouder verantwoordelijk bent voor de daden van je eigen kind. In soepel proza schotelt Koch de lezer een bloedstollend verhaal voor dat zich binnen de tijdsspanne van een avond voltrekt. Een roman met de tragiek van de film Festen – heel menselijk en onafwendbaar op het noodlot afstevenend.

Het diner door Herman Koch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie


Terug aan Tafel



We horen het de laatste tijd steeds vaker: jongeren begaan een misdaad, filmen het en het beland op ‘YouTube’. Zo gaat ook het verhaal van het nieuwste boek van Herman Koch. In iets meer dan een maand tijd is Het Diner vier keer herdrukt. Herman Koch (1953), cabaretier en auteur, heeft een fantastisch boek geschreven en in een korte tijd een groot lezerspubliek weten te trekken.

Paul en zijn broer Serge Lohman gaan met hun vrouwen Claire en Babette uit eten. De hoofdreden dan ze uit eten gaan is het bespreken van hun zoons. De vijftienjarige Michel en zijn neefje Ricky hebben namelijk een zwerver mishandeld en in brand gestoken. Het filmpje hiervan is op ‘youTube’ belandt, en uitgezonden op ‘Uitzending Gemist’. Op hun ouders na heeft niemand ze nog herkend. Paul, Claire en Babette willen het allemaal over laten waaien, maar Serge, de gedoodverfde winnaar van de aankomende verkiezingen, wil ermee naar buiten komen. Claire probeert dat te voorkomen, met succes! Serge verliest de verkiezingen en de moord blijft een geheim.

Ik kon me goed inleven in de hoofdpersoon. Paul Lohman sleept je mee naar zijn denk- en leefwereld. Koch beschrijft de gebeurtenissen zó dat je als lezer veel begrip krijgt voor de handelingen van Paul. Ook al zijn deze handelingen niet altijd even sympathiek. Zo slaat hij op een middag zijn broer Serge met een pan op zijn hoofd. Ook sloeg hij de directeur van Michel’s school het ziekenhuis in. Uit de discussie van Paul met de rector is het volgende citaat op blz. 262/263 : Ik stond voor het dilemma waarvoor iedere ouders zich vroeg of laat geplaatst ziet: je wilt uiteraard je kind verdedigen, je komt voor je kind op , maar je moet dat niet al te krachtig doen en al helemaal niet welbespraakt- je moet ze niet klemzetten. De onderwijzers en docenten zullen je laten uitspreken, maar daarna wraak nemen op je kind. Altijd als Paul fysiek geweld gebruikt is dit om zijn zoon en vrouw in bescherming te nemen. Hierdoor krijg je toch sympathie voor zijn daden.

Het boek raakt verschillende interessante thema’s. In het boek staat het dilemma waar de grens van het beschermen van je eigen kind ligt, centraal. Als je kind een moord gepleegd heeft moet je hem of haar dan aanklagen? In deze situatie verkeren Paul, Serge, Babette en Claire. De meningen over dit dilemma zijn verdeeld. Paul, Claire en Babette willen hun kinderen in bescherming nemen en het allemaal over laten waaien. Serge denkt dat ze er later problemen mee krijgen en het ze op gaat vreten. Ook worden thema’s als liefde, familie, geweld en racisme besroken.

Het boek is met veel humor en sarcasme geschreven. Herman Kocht drijft de spot met het gedrag van Paul’s broer en de ‘gerant’ van het chique restaurant. Dit sarcasme komt goed naar voren in de stukken als: “Serge en Babette hadden een huisje in de Dordogne waar ze elk jaar met de kinderen naartoe gingen. Ze behoorden tot de Nederlanders die alles wat Frans is “enig” vinden [...]. Ondertussen hadden ze niet in de gaten dat de plaatselijke Franse bevolking in de Dordogne totaal de schurft had aan Nederlanders. Op de muren van menig tweede huis werden anti-Nederlandse leuzen gekalkt, maar volgens mijn broer was dit het werk van een “te verwaarlozen minderheid” – iedereen was immers altijd aardig tegen ze in de winkels en in de restaurants?”

Herman Koch heeft het Diner in een makkelijke taal geschreven, waardoor het lekker doorleest. De moeilijke woorden als namen van ziektes en dergelijke worden goed uitgelegd. In het boek is gebruik gemaakt van een makkelijke zinsopbouw. Opvallend is dat de verteller sommige zaken niet nadrukkelijk benoemt, waardoor niet altijd duidelijk is wat er precies is gebeurd. De lezer blijft met vragen zitten als: hoe heeft Claire Serge te pakken genomen, wat is er met Beau gebeurd en misschien zelfs: is Michel wel een kind van Paul? Ook wordt er veel gebruikt gemaakt van jeugdtaal. Koch gebruikt woorden als ‘holy shit’ en ‘Jackass’ Het boek krijgt hierdoor een eigen karakter en onderscheidt zich van anderen boeken.

Geen wonder dat Herman Koch in een korte tijd zo’n groot lezerspubliek heeft weten te trekken. Het Diner heeft veel thrillerachtige kwaliteiten, maar is bijzonder goed en scherp geschreven. Daarnaast raakt het een aantal interessante actuele thema’s. het is in deze tijd geschreven en dat wordt ook goed duidelijk door het gebruik van mobieltjes en namen als ‘Bush’ en ‘Balkenende’. Tegelijkertijd raken de gebeurtenissen je zó dat je je gaat inleven in Paul. Het Diner heeft mij aan het denken gezet. Ook ben ik anders naar dingen als moord gaan kijken. Maar het meest heb ik toch wel moeten lachen om de enorme dosis humor waarmee Herman Koch dit boek heeft geschreven. Kortom het is een fantastisch boek wat iedereen gelezen zou moeten hebben. De verkoopcijfers liegen er niet om.


REACTIES

A.

A.

Wauwwwww!

13 jaar geleden

D.

D.

Echt super veel aan gehad voor mijn verslag, had gewoon een 9!!!

12 jaar geleden

T.

T.

helemaal mee eens, GE-WEL-DIG!!!
Ik heb er echt veel aan gehad, Bedankt!

12 jaar geleden

C.

C.

egt een goud beok, mijn lerlaar was zir tefreden

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het diner door Herman Koch"