Een jongensoorlog door J. Bernlef

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
Boekcover Een jongensoorlog
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 502 woorden
  • 8 februari 2011
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
20 keer beoordeeld

Boekcover Een jongensoorlog
Shadow

Het is oorlog. De jongen Michiel wordt door zijn moeder Amsterdam uit gestuurd om in veiligheid op het platteland het einde van de oorlog af te wachten. In het gezicht van Jan Tulp en op school weet hij met enige moeite een eigen plek te veroveren. De wereld in het dorp lijkt duidelijk. De dokter heult met de vijand, boek Tulp houdt vast aan zijn principes, de buurman…

Het is oorlog. De jongen Michiel wordt door zijn moeder Amsterdam uit gestuurd om in veiligheid op het platteland het einde van de oorlog af te wachten. In het gezicht van Jan Tulp…

Het is oorlog. De jongen Michiel wordt door zijn moeder Amsterdam uit gestuurd om in veiligheid op het platteland het einde van de oorlog af te wachten. In het gezicht van Jan Tulp en op school weet hij met enige moeite een eigen plek te veroveren. De wereld in het dorp lijkt duidelijk. De dokter heult met de vijand, boek Tulp houdt vast aan zijn principes, de buurman is een NSB'er die met de vrouwen solt. Maar langzaam wijkt de gemakkelijke dagelijksheid en ontdekt Michiel dat niet alles is wat het lijkt. Dat er voor principes een prijs betaald moet worden, dat liefhebben en eerlijkheid niet altijd samengaan en dat wat fout lijkt ook goed kan zijn.

Een jongensoorlog door J. Bernlef
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie


Basisgegevens:

a.Wat is de titel van je boek? Een jongensoorlog

b.Wie is de schrijver? Bernlef,J

c.Waar en wanneer is het boek uitgegeven? Een jongensoorlog is in Amsterdam uitgegeven door uitgeverij Querido in het jaar 2005



d. Waar en wanneer speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich in Amsterdam en in Driewoude af. Het verhaal begint in de eerste weken van April 2005 en dan krijgt hij een flashback naar bijna het einde van de tweede wereldoorlog ±1945.







e. Geef een korte samenvatting van het verhaal. (maximaal 10 regels)



Michiel woont in Amsterdam en de oorlog is bijna ten einde, alleen zijn de omstandigheden in Amsterdam erg slecht en moet Michiel naar het platteland vertrekken. Hij gaat wonen bij vrienden van zijn vader en moeder. Daar beleeft hij veel avonturen ; hij ontdekt een Amerikaanse piloot in de schuur en hij haalt veel kattenkwaad uit met zijn vrienden. Als er op een dag allemaal voedsel word gedropt door de Amerikanen is de redding nabij en gaat Michiel weer terug naar Amsterdam.

















Beantwoord nu de volgende vragen zo uitgebreid mogelijk!!



Keuze:

1. Je hebt een boek gekozen uit het genre Wereldoorlog 2.

a.Leg duidelijk uit waarop je je keuze van het boek gebaseerd hebt.



Ik was in de bibliotheek en daar stond ik eigenlijk te kijken naar alle boeken met een tweede wereldoorlog teken op de zijkant. Toen ik dit boek zag ‘een jongensoorlog’ werd ik nieuwsgierig waar het boek over zou gaan en waarom het boek zo heette.

















b.Heb je een goede keuze gemaakt? Waarom wel?, waarom niet?



Ja, het boek was mijn eerste roman die ik ooit gelezen heb en vanaf nu ga ik wel wat vaker romans lezen omdat dit boek mij goed beviel en ook echt alleen maar over de 2e wereldoorlog ging, zonder allemaal bijzaken. Het was een goed boek om kennis te maken met de tweede wereldoorlog.



Inhoud:

3. Wie zijn de hoofdrolspelers in jouw boek?

Aan welke kant staat/staan jouw hoofdrolspelers?

Hoe is deze keuze tot stand gekomen? Leg zorgvuldig uit of deze keuze vrijwillig was, door omstandigheden(welke) of was het een gedwongen keuze? ( gedwongen, door wie?)



De hoofdrolspeler is Michiel, hij is 12 jaar oud en moet vluchten uit Amsterdam en gaat daarom bij kennissen in Driewoude wonen. Michiel staat aan de kant van de geallieerden. Dat komt doordat zijn ouders en de kennissen in Driewoude ook bij de geallieerden horen.

Doordat hij bij de geallieerden hoorde bespiede hij de buurman die NSB’er was en ving hij de Amerikaanse piloot op in de schuur.







4. In het boek is sprake van de vijand. Wie is de vijand? Door welke overtuigingen kwam die tot deze keuze?



De vijand in dit boek waren de Duitsers en de NSB’ers. De Duitsers pakten de ketel af, waarmee Familie Tulp (de kennissen) hun geld verdienden door suikerbieten te koken. Aan het eind van de oorlog worden de buurman van Michiel en zijn vrouw kaalgeschoren en word er een hakenkruis op hun hoofd geschilderd om dat ze NSB’ers zijn.





REACTIES

R.

R.

het verhaal speelt zich niet af in april 2005!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Een jongensoorlog door J. Bernlef"