Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd

Beoordeling 3.4
Foto van een scholier
Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1348 woorden
  • 1 februari 2011
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 3.4
1 keer beoordeeld

Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's …

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat…

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's fantasie lijkt werkelijkheid te worden: een van hen, Manou, spreekt haar aan. Wat ze niet weet, is dat Manou een loverboy is. 

Zes jaar later schrijft Maria dit bloedstollende verslag van haar jaren met Manou. De jongens die haar haar normale jeugd hebben ontnomen en die de meeste mensen kennen als 'loverboys', waren voor haar pooiers, drugs-, wapen- en mensenhandelaars. Geweld, (groeps)verkrachtingen, handel in meisjes, drugssmokkel: Maria heeft veel meegemaakt en gezien en er een authentiek en onthullend verhaal over geschreven. Openhartig vertelt ze over haar tegenstrijdige gevoelens voor Manou en haar strijd om aan hem te ontkomen: fysiek, maar vooral mentaal. Wat Maria heeft meegemaakt is schokkend; hoe ze erop terugkijkt is buitengewoon ontroerend.

Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting.
Maria, gaat voor het eerst naar de brugklas. Ze vind het allemaal heel erg spannend, als ze naar haar school gaat kijken ziet ze een groepje jongens op de parkeerplaats staan, ze fluiten naar haar maar ze durft er niet naar toe te gaan. Als ze daar op school zit ziet ze dien jongens nog steeds elke dag staan op een dag heeft ze al haar moed verzameld en gaat naar het groepje jongens toe.

Ze maken een praatje en ze gaat vanaf die dag wel vaker naar het groepje jongens toe. Na een paar weken gaat ze met de jongens mee, en ze stapt in de auto.

De jongens zeggen ben je dit leven niet een beetje beu.

Hierop was Maria al lang aan het wachten want ze wilde meer spanning in haar leven dus ze gaat met de jongens mee naar huis.

Ze moet van alles doen voor de jongens ze komt in aanraking met druks en moet al word al snel gedwongen om seks te hebben met jongens die ze niet kent.

De jongen die de ‘baas’ van Maria is heet manou.

Maria gaat bijna niet meer naar school, alleen nog in de pauzes of om af en toe nog een toets te maken want manou vind dat ze voor de meesten vakken toch nog een 5 gemiddeld moet staan.

Ze heeft steeds meer ruzie met haar moeder thuis en ze blijft liever bij manou dan dat de naar huis gaat want met haar zusje kan ze ook al niet meer praten, zij hebben ook steeds meer ruzie. Dus ze gaat nu bijna elke dag weg met manou. Ze gaat gewoon om 8 uur weg van huis en dat fietst ze naar school. Als ze dan op school is aangekomen staat manou klaar met de auto. Ze rijden vaak naar de stenenmuur-oost daar wonen veel vrienden van manou. Hiermee moet ze dan vaak seks hebben de eerste keren krijgt ze eerst een joint zodat ze er later niet meer zo veel van weet maar later krijgt ze dit niet meer maar is ze er ook aan gewent. Manou zegt tegen Maria dat als ze nu alles doet wat hij zegt dat ze dan snel een hogere functie krijgt. Dus doet ze maar alles wat hij zegt wat als ze niet doet wat hij zegt dan word ze geslagen.

Op een avond krijgt ze een sms’je ga nu maar slapen want morgenvroeg kom ik je ophalen en gaan we iets speciaals doen. Dus ze besluit maar om te gaan slapen als ze de volgende ochtend wakker word van de harde muziek die opstaat in de auto van manou. Kleed ze zich snel aan en gaat met manou mee. Ze gaan naar de stenenmuur-oost naar een wijk met allemaal dezelfde flats ze lopen een van de flats binnen en daar ziet ze een man vastgebonden op de grond liggen hij krijgt nog een paar sokken in zijn mond zodat hij niet kam schreeuwen.

Manou zegt kijk nu maar goed want dit kan ook met jou en je moeder gebeuren als jullie niet doen wat ik zeg.

Er komt een jongen aangelopen met een kooitje met een rat erin en zet de rat op de buik van de jongen en zet er een ijzeren emmer overheen.

Maria snapt niet wat er gaat gebeuren dus manou legt het uit. De houden een aansteker tegen de ijzeren emmer zodat deze superheet word. Dit doet natuurlijk al erge pijn maar wat doet die muis dan. Manou zegt die muis weet niet wat hij moet hij kan niet weg door de hele emmer dus de enige uitweg is de buik van de jongen. Na dat een paar minuten aan te hebben gezien zegt manou stop maar de jongen ligt op de grond met tranen in zijn ogen en helemaal verkrampt van de pijn. Ze halen de emmer weg en Maria ziet de buik van de jongen deze zit helemaal vol met bloed Maria vind het superzielig voor de jongen maar manou genoot er alleen maar van. Manou zegt dit gebeurt dus ook met jou als je niet doet wat ik je zeg. Maria durft niks te zeggen. Maria wil weg bij manou en zijn vrienden maar dit kan ze niet want als ze de ene keer niet komt opdagen word ze de volgende keer hiervoor gestraft. Ze word weer geslagen. Ze heeft geen eigen gedachten meer ze weet niet eens meer wanneer dat ze naar de wc moet want als ze naar de wc mag dan zegt manou dat wel. Manou verteld Maria dat hij op zakenrijs gaat naar het buitenland. Hij zal snel terug zijn en zij kan die tijd dat hij weg is bij jayson gaan wonen hij weet precies wat manou altijd doet ze heeft ook al vaker seks gehad met jayson dus ze kent hem wel een beetje maar ze kan zich niet veel herinneren hiervan omdat ze meestal stoned was.

Manou gaat dus weg en Maria woont bij jayson de maanden gaan langzaam. Ze doet niet veel bijzonders af en toe hier en daar een pakketje afleveren met dingen die niemand anders durft weg te brengen omdat hier iets gevaarlijks in zit. En seks hebben met vreemde mannen. Ze word nog vaak gebeld door manou dat hij snel terug zal komen en dat alles goed gaat bij hem. Hij vraagt dan ook of alles nog goed gaat bij jayson Maria zegt altijd maar gewoon ja. Na een paar weken hoort ze van manou dat ze naar India moet gaan met nog een paar meiden. Om daar naar een internaat te gaan.

Daar zal ze alles leren om in een hogere positie te komen. Maar eerst gaat ze naar een crisisopvang in Nederland. in de crisisopvang is het nog erger dan bij manou. Dus ze doet een paar pogingen om weg te lopen maar deze mislukken. De meeste kinderen moeten na 4 maanden maar zij mag iets langer blijven, niet dat ze daar zo blij mee is.

Als ze eindelijk uit de opvang mag gaat ze naar India met het vliegtuig. Manou is ondertussen nog niet terug en ze is bang dat ze hem nooit meer gaat zien dus ze stapt in het vliegtuig opweg naar India.

Hier stopt het boek. Er is een 2e boek waar het verhaal verder gaat maar dat boek heb ik nog niet gelezen. Dus is het wel een raar einden voor een boek.


Eigen mening.
Ik vond het echt een heel leuk boek om te lezen. Het is een heel spannend boek. Maar vooral de gedachten dat het allemaal echt gebeurt is is toch wel een rare gedachten. Het kan iedereen zomaar overkomen. Ik vond het ook zo raar dat als je eenmaal in dat wereldje zit dat je er dan echt bijna niet meer uit komt dat kan je je bijna niet voorstellen.


Personen.
Maria en manou zijn de hoofd personen.

Maria is een normaal meisje dat gewoon wat meer spanning in haar leven wil. Er is niks met haar aan de hand tot dat ze in de handen komt van manou en zijn vrienden. Ze gaat helemaal de verkeerde kant op en doet zowat alles wat niet mag. Thuis had ze een hele lieve moeder deze relatie met haar is helemaal kapot gemaakt door manou. Als ze een keertje thuis is en niet bij manou dan heeft ze altijd ruzie met haar moeder. dit komt goed uit voor manou want dan wil Maria juist vaker bij hem zijn en kan ze dus meer voor hem werken. Manou is een loverboy die meisjes zoekt die voor hem willen werken, eerst doet hij zich voor als een hele lieve jongen maar al snel kun je hem niet meer tegenspreken want dan word je mishandelt.

Hij heeft ook allemaal connecties met criminelen en heeft zelf veel gedaan tegen de wet. Hij kan hier dan ook voor worden opgepakt maar niemand durft hem te verraden.

Ik heb op internet nog een filmpje gevonden over Maria waar ze haar hele verhaal doet bij het programma de wereld draait door. http://www.youtube.com/watch?v=pLrsskbqtEA

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd"