Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Oorlogsgeheimen

Jacques Vriens

2007

158

5 uit 5

6.4 / 10
1e klas havo
  • Sil Stukstette
  • Nederlands
  • 2099 woorden
  • 15622 keer
    57 deze maand
  • 31 januari 2011


Eerste persoonlijke reactie

Ik heb dit boek gekozen omdat ik best een fan ben van de boeken die Jacques Vriens heeft geschreven en schrijft. Ik vind zelf oorlogsboeken ook heel leuk om te lezen. Ik vond vooral de spannende tijden het leukst uit het boek omdat ik daar nu eenmaal van houd. Ik vond het ook leuk omdat het ging over kinderen van ongeveer mijn leeftijd (alleen dan in de oorlogsjaren). Mij leek het ook wel een interessant boek en ik vond het leuk dat het over de oorlog in Limburg ging. Ik kon ook niet wachten totdat het geheim van Maartje werd verteld. Ook stond op de achterkant dat er blijkbaar een Engelse piloot op de zolder zat. Toen leek het me echt een leuk boek. En al gelijk in het begin stortte er een geallieerd vliegtuig neer. Vlak in de buurt van het dorp van Tuur. De dag erna gingen ze bij het vliegtuig kijken met een paar vrienden. Pierre en zijn zusje waren al meteen aan het ruziën over wat voor een soort vliegtuig het was. Ook was Maartje erg brutaal tegen de leraar. De leraar was immers een NSB’er.

Samenvatting van de inhoudHet boek oorlogsgeheimen gaat over de 11 jarige Tuur die woont in een klein Zuid-Limburgse dorpje. In 1940 valt Hitler Nederland binnen dus ook in het dorpje waar Tuur en zijn familie woont. Op een dag wordt Tuur wakker van de sirenes, hij en de rest gaan snel naar de buurman Nijskens, want hij heeft als enige in het dorpje een schuilkelder onder zijn huis. Als ze in de kelder zijn, horen ze opeens een geluid dat steeds dichter bij komt. En dan horen ze ineens een enorme knal. Ze schrikken zich rot van angst. Als de rust weer een beetje is terug gekeerd gaat de vader van Tuur samen met Leo op onderzoek uit wat er gebeurd is.

De volgende ochtend loopt hij samen met Maartje naar school. Maartje en Tuur zijn nieuwsgierig wat er gisterenavond is gebeurd. Ze rennen snel naar het bos om te kijken wat daar is gebeurd. Als ze daar aan komen zien ze een enorm vliegtuig die is neergestort. Na een tijdje gekeken te hebben renden ze verder naar school.

Als Tuur ’s middags thuis huiswerk zit te maken hoort hij opeens gerommel op de zolder. Hij kan zijn nieuwsgierigheid niet onderdrukken en hij besluit een kijkje te gaan nemen. Als hij op de zolder aankomt ziet hij een Engelse piloot staan. De piloot zegt dat hij het zijn mond moet houden, en hij gaat weer weg.

De volgende dag gaat Tuur naar Maartje als ze een beetje zitten te praten vertelt Tuur dat hij verliefd op haar is, Maartje zegt hetzelfde. Ze besluiten om verkering met elkaar te krijgen. Als Maartje haar geheime kamer laat zien vertelt ze haar geheim dat ze joods is en dat zij niet uit IJmuiden komt maar uit Amsterdam. Tuur valt bijna van verbazing van de stoel. Nu moet hij een geheim vertellen. Hij vertelt dat ze een Britse soldaat op de zolder hebben.

Diezelfde avond stopt er een vrachtwagen in het dorp, Tuur wordt er wakker van. Hij ziet dat ze bij Maartje aankloppen en dat de soldaten Maartje meenemen. Tuur wordt woest. Hij rent naar beneden maar voor hij de deur uit kan vluchten houdt z’n vader hem tegen.

Op een dag krijgt Leo een brief dat hij zich moet melden in Duitsland om daar te werken. Maar het verzet weet hem toch te verstoppen en op een dag schiet hij zelfs een Duitser neer. als de familie dit hoort pakken ze snel hun spullen en gingen naar de grotten. Daar wachtten ze net zo lang totdat Nederland bevrijd werd van de Duitsers. Tuur heeft Maartje nooit meer terug gezien. Na ongeveer 10 jaar kwam er op een dag een jongen aanbellen. Hij zij dat hij de broer was van Maartje. Tuur liet hem binnen en gaf hem de spullen die hij van Maartje bewaart had.

De hoofdpersoon en zijn probleem

Het belangrijkste probleem van Tuur is de oorlog. De Duitsers hebben Nederland bezet dus ook het kleine dorpje in Zuid-Limburg. Tuur Ramakers een normale jongen uit dat kleine dorpje ontmoet een meisje genaamd Maartje uit IJmuiden. hij begint verliefd op haar te raken en zij ook op hem. Op een gegeven moment vertelt Maartje een groot geheim, dat ze joods is en dat ze niet uit IJmuiden komt maar uit Amsterdam en dat ze hier onderduikt voor de Duitsers. Leo de broer van Tuur krijgt op een dag een brief dat hij zich moet melden bij een wapenfabriek in Duitsland. De vader van Tuur weet Leo onder te laten duiken in De Mergelgrot bij hen in de buurt.

Andere personages

Leo Ramakers: De broer van Tuur, die ook bij het verzet zit, net zoals zijn vader.

Maartje Holtermans: Een normaal meisje maar met een groot geheim, zij wordt verliefd op Tuur en vertelt het geheim ook aan hem door.

Burgemeester Nijskens: De burgemeester van het dorpje en hij is lid van de NSB.

Lambert Nijskens: De zoon van burgemeester Nijskens.Bespreking verhaalaspecten

Spanning

Het boek was erg spannend omdat er allemaal invallen werden gedaan door de Duitsers, er een vliegtuig neer werd geschoten en omdat. Het verhaal werd nog spannender toen Maartje haar geheim vertelde… Dat ze joods was! Ook werd het spannend toen er een inval werd gedaan in het huis van Tuur waar de Duitsers een Engelse piloot dachten te vinden. Gelukkig hadden ze de piloot al eerder naar een mergelgrot gebracht. Ook werd het spannend toen er een inval kwam bij Maartje thuis. Ik had gedacht dat ze wel op de een of andere manier zou ontsnappen maar dat gebeurde helaas niet.

Personages

Ik vind de personages goed uitgewerkt. Toen je het verhaal deed lezen kroop ik echt in het lichaam van de personages. Ik zag gewoon bijna alles voor me. Ruzies, achtervolgingen, de angst in de schuilkelder. Ik vond het ook wel leuk dat als je van iemand een heel goed persoon denkt, dat die dan opeens in de NSB zit. Alleen wist je jammer genoeg niet van iedereen genoeg afwist.

Thema

Het verhaal gaat over twee kinderen die in de tweede wereldoorlog leven. In het begin vinden ze de oorlog erg spannend. Maar langzaam komen ze erachter dat de Duitsers in staat zijn om de ergste dingen te doen! De ouders van Tuur en zijn broer Leo proberen heelveel voor hem achter te houden; zoals de Engelse piloot op zolder, wie de Duitsers helpen (zoals hun eigen meester) en wie in het verzet zitten. Maar dan vertelt Maartje op een dag dat zij ook een heel groot geheim heeft….. en dan word het pas echt gevaarlijk…..

Leeservaring

Het onderwerp van het boek spreekt me wel erg aan, ik vind oorlogsboeken sowieso leuk om te lezen. Ik ben door dit verhaal wel aan het denken gezet, het leek net of je er zelf in leefde en je kwam ook veel meer te weten over de Tweede Wereldoorlog en het leven erin in Limburg. In het verhaal komen ook veel boeiende gebeurtenissen voor. Er komen veel gebeurtenissen in voor die ze waarschijnlijk ook echt beleefd hebben. Er zat voldoende tempo in het verhaal en het was absoluut geen saai verhaal! Er kwamen veel dingen in voor maar niet alles werd heel lang beschreven. Ook hebben de gebeurtenissen zeker indruk op me gemaakt!! Ik wist niet dat er zo veel verschillende gebeurtenissen voor kwamen in de Tweede Wereldoorlog. Die gebeurtenissen zijn ook erg geloofwaardig en ik denk eigenlijk dat ze ook allemaal wel in de Tweede Wereldoorlog voor zijn gekomen. Eigenlijk komen er geen gebeurtenissen in voor die ik zelf heb meegemaakt. En ik zou ook nog niet mee willen meemaken ook niet!! Het lijkt me verschrikkelijk eng om in zo’n oorlog te leven. Eigenlijk zijn er geen personages uit het boek die ik ergens van ken, maar ja, het boek speelt zich ook af in een andere tijd dus het is eigenlijk wel logisch. Soms dan reageren de hoofdpersonen wel erg verassend, als ze bijvoorbeeld toch besluiten om naar het neergestorte vliegtuig te gaan kijken dat omringt is door de Duitsers, maar soms dan ik het ook wel heel voorspelbaar dat zo zullen reageren. Het verhaal heeft eigenlijk helemaal geen ingewikkelde opbouw, alles is goed te begrijpen en te volgen, het schakelt niet echt van hier naar daar zeg maar. Soms heeft het verhaal wel eens een tijdsprong maar dan is het meestal spannend op het moment dat je weer ‘aangekomen’ bent. Ik vind het slot best ontroerend omdat dan het broertje bij Tuur langskomt om te vragen wat er met Maartje gebeurt is, en dan geeft Tuur hem de spulletjes die hij van Maartje gekregen heeft. Zeker als hij het verhaal afsluit met de zin: ‘Mijn dochter heet ook Maartje’. Ik vind het verhaal niet echt moeilijk te lezen, er komen niet veel moeilijke woorden en zinnen in voor, maar soms moet je toch even denken van wat betekent dit?

Interview met de hoofdpersoon (Tuur)

Wat vond je in het begin toen Hitler Nederland binnenviel?

In het begin vond ik het eigenlijk best wel een stoer gedoe. Ik liep vaak met een paar vrienden van me naast de Duitsers ruig mee te doen. Maar toen mijn moeder me een keer zag en me uit de rij trok en me straf gaf begon ik te twijfelen over de Duitsers. Ik vroeg het aan mijn grote broer Leo en die zij er alsmaar ‘Moffen’ over. Hij zij dat Hitler allemaal slechte bedoelingen had en toen ben ik me maar niet meer gaan bemoeien met de Duitsers.Wat vond je ervan toen je ouders je de hele tijd buiten de oorlog hielden?

‘Ik vond het echt vals dat ze mij er de hele tijd buiten hielden. Maar toen ik echt met de oorlog te maken kreeg en Maartje over haar geheim vertelde, kon ik het wel begrijpen dat ze me erbuiten.’

Was je bang toen je in de schuilkelder zat?

‘Nou, in het begin vond ik het wel spannend,zeker toen er een vliegtuig neergehaald werd en neerstortte op de boerderij waar Leo werkt, maar na een tijdje vond ik het doodnormaal. Elke dag om 12 uur opstaan om naar de schuilkelder gaan vond ik toen doodnormaal.’

Wat dacht je toen Maartje te laat naar de schuilkelder ging?

‘Ik was echt bang en ik dacht dat er wat met haar gebeurt was, ook toen meneer Nijskens zij dat hij de deuren ging sluiten wilde ik hem het liefst neerschieten!! Maar gelukkig kwam ze nog net op tijd.’

Wat dacht je toen er opeens midden in de nacht een vrachtwagen voor jullie huis stopte?

‘Ik schrok me kapot en eerst dacht ik dat ze Maartje op gingen halen maar dat was niet zo. Ze vielen ons huis binnen! En toen dacht ik opeens aan die Engelse piloot die bij ons op zolder logeerde! Mijn vader had de deur op slot gedaan maar daar kwamen de soldaten achter! Ze maakte de deur open en toen stormden ze naar boven. Maar daar was niemand. Ik vroeg het aan mijn vader wat er met die piloot was gebeurd en die zij dat mijn vader en Leo de piloot naar de mergelgrotten hadden gestuurd. (gelukkig).’

Maar toen op een nacht, namen ze Maartje mee! Wat dacht je toen?

‘Ik was echt in rep en roer, ik wilde rennen naar de trap, Maartje redden maar mijn ouders hielden me tegen. Ik vond het echt een van de ergste nachten van mijn leven. Ik wilde mijn ouders kapot trappen, maar ze bedoelde het goed. Ook al was ik naar buiten gerend, de moffen hadden me mee naar de wagen gesleurd en meegenomen of zelfs neergeschoten.’

Bedankt voor dit gesprek

‘Graag gedaan.’Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

7514

reacties

bedankt, moest een boekverslag schrijven maar heb dit boek een jaar geleden al gelezen( had geen zin om nog een boek te lezen) heb er een 8 voor gehaald
door jarno (reageren) op 11 februari 2011 om 14:40
goede samenvatting
door maniac (reageren) op 2 november 2014 om 12:59
Goed verslag! Zie ook mijn verslag (voetbal aap)
door voetbal aap (reageren) op 29 november 2014 om 22:02

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Hoge waardering

Yael Juchzeker weten goedZeker Weten Goed
anoniem4e klas vmbo7.1
Jelle 6.9
Sil Stukstette 1e klas havo6.4
Glijn Voogt6.0
patrick 3e klas vmbo/havo6.0
Meer verslagen ›