Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd

Beoordeling 4.1
Foto van een scholier
Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 881 woorden
  • 23 januari 2011
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 4.1
5 keer beoordeeld

Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's …

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat…

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's fantasie lijkt werkelijkheid te worden: een van hen, Manou, spreekt haar aan. Wat ze niet weet, is dat Manou een loverboy is. 

Zes jaar later schrijft Maria dit bloedstollende verslag van haar jaren met Manou. De jongens die haar haar normale jeugd hebben ontnomen en die de meeste mensen kennen als 'loverboys', waren voor haar pooiers, drugs-, wapen- en mensenhandelaars. Geweld, (groeps)verkrachtingen, handel in meisjes, drugssmokkel: Maria heeft veel meegemaakt en gezien en er een authentiek en onthullend verhaal over geschreven. Openhartig vertelt ze over haar tegenstrijdige gevoelens voor Manou en haar strijd om aan hem te ontkomen: fysiek, maar vooral mentaal. Wat Maria heeft meegemaakt is schokkend; hoe ze erop terugkijkt is buitengewoon ontroerend.

Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

A1
- Titel : Echte Mannen eten geen kaas
- Auteur : Maria Mosterd
- Uitgever : vangennep Amsterdam
- Aantal bladzijden: 188 blz.
- Genre : Roman/autobiografie
- Vertaling : Nee gewoon Nederlands



A2
Maria Mosterd zelf

Ze woont met haar moeder en haar zus in het oosten van Nederland. Maria is erg onzeker.

 

A3
Manou, Ricardo, Jayson, Juanez en Nikki

 


A4
Het speelt zich af in Amsterdam waar Maria achter de ramen staat.

Maar ook in het oosten van het land waar Maria woont.

 


A5
Het verhaal speelt zich ongeveer 8 jaar geleden af.



B
Maria is twaalf jaar als ze met haar vriendin Nikki voor het eerst naar de

middelbare school fietst. Voor haar school staan elke dag een groep Antilliaanse jongens. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria’s fantasie lijkt waar en ook echt te gebeuren. Een van die jongens, Manou, Spreekt haar aan. Maar Maria weet nog niet dat Manou een loverboy is.

Na twee weken stapt ze bij hem in de auto. Manou brengt haar naar zijn huis. En daar geeft Manou Maria een joint. Manou zegt dat ze nog veel moet leren en hij haar daarbij wil helpen. Ze vindt het goed en Manou leert haar hoe ze de joint moet roken. Als ze zich niet lekker begint te voelen hierdoor, legt Manou Maria op zijn bed en begint haar uit te kleden en doet hij het met haar. Daarna brengt hij haar terug naar school.

De volgende dag ziet Maria de jongens weer op de parkeerplaats staan. Maria ziet Manou een gebaar maken van dat ze moet komen. Ze stappen de auto in en stoppen vlak voor de coffeeshop. Daar maakt hij het meisje in de coffeeshop duidelijk dat als Maria vraagt om een joint, ze er gewoon een mee kan nemen. Maria krijgt meteen een joint in haar handen geduwd. Ze mag die joint van Manou nog niet oproken. Ze stappen in de auto en rijden langs de Stenenmuur Oost. Ze stoppen in een wijk met heel veel flats. Bij de tweede flat stappen ze uit. Manou belt aan en ze mogen naar binnen. Als ze boven zijn staat er een jongen te wachten. Het is een kleine kamer met een bank, een salontafel en een bed. Manou gebaart Maria dat ze de joint mag oproken. De jongen pakt Maria bij haar hand en legt haar op bed daar moest ze het met hem gaan doen. Daarna bracht Manou haar weer terug naar school.

En zo deed ze dat bijna elke dag. Maria gaat steeds vaker spijbelen. Ze komt alleen op school als er een belangrijke toets is of als ze Nikki wil zien. Haar moeder en haar zusje weten dat er iets aan de hand is met Maria. Maria komt elke dag stoned thuis en praat nooit tegen haar moeder en als ze praten maken ze meestal ruzie. Maria hoeft niet meer met jongens naar bed van Manou. Ze krijgt als Manou weg is de leiding over de business samen met Jayson en Juanez. Ze moet ook steeds meisjes ritselen voor Manou en handelen in drugs. Manou is erg trots op Maria en geeft haar de hele tijd complimentjes. Maar als Maria vraagt om Manou’s verleden krijgt ze een klap in haar gezicht. Haar hele gezicht is rood en Maria moet huilen. Manou troost haar en zegt dat hij een heel moeilijk verleden heeft gehad. Maria neemt Manou mee naar haar huis. Haar moeder vind Manou aardig maar ook een beetje vreemd. Haar moeder vind dat Maria niet meer met hem om mag gaan. Maria doet het toch en Manou verteld nu ook steeds meer over zijn verleden maar ook geheimen. Dat heeft hij nog nooit bij iemand gedaan alleen maar bij Maria.

Maria heeft uiteindelijk vier jaar in de handen van Manou geleefd, en heeft daarna aangifte gedaan. Ze moest naar een geheim internaat omdat het niet veilig zou zijn als Manou haar te pakken zou krijgen. Ook heeft ze in een pleeggezin gezeten. Nadat het allemaal voorbij was is Maria voor zes maanden naar India gegaan om weer zelfvertrouwen en een gevoel van eigenwaarde te krijgen. In Bindi (deel 2 van echte mannen eten geen kaas) kan je verder lezen hoe het is gegaan in India.



C1

Ik vond het erg goed dat ze aangifte had gedaan


C2
Voor jongens en meisjes. Nu weten ze ook wat een loverboy doet want dit boek waarschuwt je om uit de handen te blijven van een loverboy of lovergirl.



C3
Ik vond het een spannend en Interessant boek omdat het je waarschuwt dat er ook loverboys rondlopen hoe ze te werk gaan en hoe je het er beste aan kunt ontsnappen. Ik vind het erg knap dat ze het verhaal zo kan vertellen.



C4
Maria Mosterd viel op 12-jarige leeftijd in handen van een loverboy. Ze heeft 4 jaar lang alles gedaan voor deze man. Om dit te verwerken is ze twee keer een half jaar lang naar India gegaan. Daar heeft ze dit boek geschreven. Het is haar eerste en tot nu toe ook haar enige boek. Ze heeft met dit boek nog geen literaire prijzen gewonnen. Het boek is een realistische roman en het verband tussen haar werk en leven is dat het boek autobiografisch is. Dit is een aantal jaren haar leven geweest.


REACTIES

J.

J.

te lang.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd"