Dreadlocks & lippenstift door Maren Stoffels

Beoordeling 8
Foto van een scholier
Boekcover Dreadlocks & lippenstift
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo/havo | 3439 woorden
  • 13 januari 2011
  • 54 keer beoordeeld
Cijfer 8
54 keer beoordeeld

Boekcover Dreadlocks & lippenstift
Shadow
Dreadlocks & lippenstift door Maren Stoffels
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Maren Stoffels
Dreadlocks en lippenstift

13-01-11


de schrijfster
Maren Inne Stoffels is geboren in Amsterdam op 13 januari 1988. Als schoolkind doorliep Stoffels het montessorionderwijs en in juni 2006 behaalde ze haar vwo-diploma. Al sinds groep 6 schrijft ze verhaaltjes. Zo ging haar eerste (onuitgebrachte) boek over een Eskimootje dat zijn vader zoekt. Ze begon op haar 17e met schrijven van haar gepubliceerde boeken.

Op haar 15e besloot Stoffels haar verhalen te sturen naar Uitgeverij Leopold, waar men wel enthousiast was, maar men vond haar nog te jong. Twee jaar later verscheen haar eerste boek, Dreadlocks & Lippenstift, waarmee ze op 17 april 2005 in Utrecht de Prijs van de Jonge Jury en de Debuutprijs won. Na dit debuut volgden Piercings & Parels en Cocktails & Ketchup, die samen met Dreadlocks & Lippenstift een trilogie vormen over het leven van hoofdpersonage Sofie. Tussen het uitbrengen Piercings & Parels en Cocktails & Ketchup zitten niet meer dan vier maanden.

Hier volgen enkele boeken van Maren:
• 2005 Dreadlocks & Lippenstift
• 2006 Piercings & Parels
• 2006 Cocktails & Ketchup
• 2007 Sproetenliefde
• 2007 Schim in het bos
• 2008 Op blote voeten
• 2008 Vlucht van Elin
• 2009 Tara vecht terug
• 2009 Je bent van mij (met Hans Kuyper)
• 2010 Gezicht van Britt
• 2010 Met mijn ogen dicht


Recenties
Recensies boeken Jonge Jury 2007:
Skatermeisje Sofie (15) is hevig verliefd, maar moet met haar ouders mee op vakantie. In Frankrijk ontmoet ze een andere jongen en wordt ook op hem verliefd. Dan ontmoet ze Floor en ontdekt ze dat die fotomodeltypes helemaal niet stom hoeven te zijn. Ze merkt dat ze niet op haar eerste oordeel af moet gaan. Sofie en Floor sluiten vriendschap met elkaar. Na de vakantie blijft Sofie via mail contact houden met haar nieuwe vriendin. Ook houdt ze een dagboek bij, waarvan stukken opgenomen zijn in het boek. Eigentijds boek voor jongeren, vlot geschreven met korte zinnen en met psychologische diepgang. Groepsgedrag en pesten komen aan de orde, anorexia, dood van een ouder, maar vooral trouw blijven aan jezelf. Mooi uitgevoerd boek, gebonden, met een aantrekkelijke omslagfoto waarop de tegenstelling tussen de twee vriendinnen mooi wordt verbeeld. Het vervolgdeel 'Piercings & Parels' wordt achterin het boek aangekondigd en verschijnt in mei 2006. Eerste jeugdroman van 17-jarige auteur. Vanaf ca. 12 jaar. - Anita Waajen


Dit is een recensie van Tineke de Graaf:
De belangrijkste personen zijn:
sofie tygo floor menno roosmarijn en Edwin.

Met de hoofdpersoon gebeurt het volgende:
er onstat en misverstand tussen haar en tygo(haar vriendje)waardoor ze met menno zoent het broertje van floor haar nieuwe vriendin.

De belangrijkste gebeurtenis uit dit verhaal:
dat ze floor ontmoet.

Waar het verhaal over gaat:
liefde en vriendschap

Het verhaal speelt zich af:
thuis op school en op vakantie

Ik denk dat het verhaal misschien echt gebeurd is, omdat dat weet ik niet zo goed eigenlijk



Soort verhaal

Liefdesverhaal: want het gaat steeds weer over een jongen en een meisje die verkering hebben en hoe dat mis kan gaan. En als ze op vakantie gaat komt ze ook weer een jonge tegen waar ze verliefd op word. Al met al gaat het merendeels over liefde.

Vriendschap: Het boek gaat ook veel over vriendschap omdat ze eerst hele goede vriendinnen heeft die ze later in het boek kwijtraakt en daarna weer terug krijgt. Ook op vakantie word ze heel goed bevriend met Floor en dat blijft door het hele verhaal door.

Interessant: Ik vind het een interessant verhaal omdat het ook in deze tijd is en het is ook van mij leeftijd. Daarom vind ik dit een interessant en leerzaam boek.



bedoeling van de schrijver
Ik denk dat het belangrijkste is wat de schrijfster wil vertellen is dat ja mensen niet moet vooroordelen. Dat heb je kunnen zien aan Sofie toen ze Floor als eerste zag want toen vond ze haar net zoals Robin een huppelkut. (Iemand die zichzelf het beste vind.) Maar later bleek dat niet zo te zijn.



inhoud
Sofie gaat 3 weken op vakantie naar Frankrijk met haar ouders en broer Stefan. Daardoor kan ze Tygo 3 weken niet zien! Sofie ziet het helemaal niet zitten om 3 weken naar Frankrijk te gaan, het liefste wil ze helemaal niet mee.

Als ze op de camping zijn voelt Sofie zich helemaal niet gelukkig. Stefan heeft al veel nieuwe vrienden gemaakt en vraagt of Sofie ook een keertje meegaat. Om iedereen tevreden te stellen zegt ze dat ze meegaat. Die avond stelt Stefan een hele groep aan Sofie voor. Mark, Jim, Jessica, Nina, Floor, Andries, Frank, Menno, Claar, Ranessa. Het valt Sofie meteen op dat Menno een onwijs lekker ding is! Floor is de zus van Menno. Ook Floor is een knappe meid. Ze heeft lang, blond, krullend haar en een stralende glimlach. Er is geen vetblubber te zien bij haar. Floor is het soort huppelkutje dat ook bij Sofie op school rond loopt. Floor en Jim kunnen nauwelijks van elkaar af blijven.

Die avond gaan ze een kampvuur maken. Menno komt naast Sofie zitten. Hij vraagt of Sofie morgen meegaat naar de disco. Ze moet aan Tygo denken en ze zegt dat ze niet mee wil naar de disco. Menno loopt weg en Sofie voelt zich weer helemaal ellendig. Dus gaat ze maar weer terug naar de camping.

Sofie krijgt opeens vreselijk veel zin om Tygo te bellen, dus pakt ze de telefoonkaart van haar moeder en belt ze Tygo op. Tygo heeft Sofie erg gemist, en Sofie laat haar eerste traan vallen. Opeens hoort ze een vreemde meidenstem op de achtergrond. Ze vraagt wie het is. Tygo zegt dat het Kelly is, maar dat ze er voor zijn broer is. Kelly zat bij Sofie en Tygo in de klas. Kelly zat altijd achter Tygo aan en probeerde Sofie en Tygo uit elkaar te krijgen. Dus toch! Tygo gaat op de eerste dag dat Sofie weg is al vreemd met Kelly! Sofie is erg boos en hangt meteen op. Waarom doet Tygo dit?

Sofie gaat de volgende dag toch mee met Menno naar de disco. Met een wijde skatebroek en een legerkleurig hemdje staat ze voor Menno’s tent te wachten. Floor gaat met Jim naar de disco. De Disco is een enorm gebouw met een grote lounge waar hangbanken staan. Even later staan Menno en Sofie tegen over elkaar op de dansvloer. Als er een zwijmelnummer komt wil Sofie even gaan zitten, maar Menno houd haar tegen. Ze zoenen. Ze voelt zich aan de ene kant schuldig tegenover Tygo, maar aan de andere kant ook weer niet. Tygo doet toch precies hetzelfde? Sofie gaat snel naar de wc. Floor is er ook. Ze hoort een vreemd geluid uit de wc komen. Het klinkt als overgeven. Er is maar 1 wc, en Floor is de enige die hier is. Maar Floor is toch helemaal niet ziek? Opeens moet Sofie denken aan een artikeltje die ze in de krant heeft gelezen, over Anorexia. Gewoon een vinger in je keel steken. Zou Floor anorexia hebben? Floor is ook wel erg dun! Met een misselijk gevoel loopt ze naar buiten.

Als de disco is afgelopen lopen Sofie en Floor zwijgend naast elkaar. Opeens zegt Sofie: Heb je anorexia? Floor barst in huilen uit, Sofie probeert haar te troosten. Floor vertelt Sofie alles, van haar anorexia tot haar onzekerheid. Floor is helemaal niet zoals Sofie dacht. Ze is juist een hele lieve meid, niet het soort huppelkutje zoals Kelly.

Als Sofie weer terug moet naar Nederland, wil ze eigenlijk helemaal niet terug. Ze heeft het hier zo leuk gehad. Menno, Floor en Sofie wisselen e-mail adressen uit en beloven elkaar te mailen. Als Sofie thuis is komt Tygo langs. Hij zegt dat het allemaal een misverstand was. Dan ziet hij de foto van Menno en hij vraagt wie dat is. Sofie zegt dat het gewoon een jongen van de camping is. Hij gelooft haar. Als Tygo weg is mailt ze direct Floor, en vraagt of zij weet wat ze nou moet doen. In het mailtje dat Floor Sofie schrijft staat dat Sofie eerlijk moet zijn. Maar dat vind Sofie veel te moeilijk.

Dit jaar moest Sofie een vakkenpakket kiezen maar haar vriendinnen en Tygo zitten nu niet meer bij haar in de klas. Haar vriendinnen zijn nu bevriend met Kelly. Alles over Menno heeft ze al aan Bella verteld. Op de dag dat Sofie voor de eerste keer haar nieuwe klas ontmoet wordt gezegd dat zij naast Roosmarijn moet zitten.

’s Middags krijgt Sofie een mailtje van Menno. Hij vertelt dat hij een relatie met haar wil. Ze mailt Menno dat ze het al met Tygo heeft maar zegt dat zij ook nog op hem is. Ze zegt tegen hem dat ze tijd nodig heeft om te kiezen tussen hem en Tygo

Op school valt het Sofie op dat Roosmarijn heel raar doet. Ze is afwezig en wil ook niet dat Sofie bij haar thuis komt.

Na een paar weken gaan ze met de klas op kamp en Sofie spreekt af om met Roosmarijn in een tent te gaan. Als de chauffeur weg wil rijden merkt Sofie op dat Roosmarijn er nog steeds niet is. Ze vraagt aan haar mentrix waar Roosmarijn is. Carolien zegt dat ze niet mee gaat op kamp, maar dat ze er niet zelf voor gekozen heeft. Nu heeft Sofie al helemaal geen zin meer in kamp. De volgende ochtend wordt Sofie al om half acht wakker gemaakt door Carolien, die vraagt of ze mee gaat met boodschappen doen. Daar heeft Sofie wel zin in. Als ze in de auto zitten, vertelt Sofie alles aan Carolien.

’s Avonds ligt Sofie weer alleen in haar tent. Ze moet plassen. Ze loopt naar de wc-hokjes, plast en wil weer terug gaan lopen maar dan staat Edwin opeens achter haar. Hij zegt dat Sofie hem niet mag verraden. Want als ze dat zou doen, zorgt hij er wel voor dat hij iedereen tegen Sofie op zet. Dan gaan ze weg. Na een ongeveer een uur vindt Carolien Sofie op de grond.

De volgende ochtend op school is Roosmarijn er na het eerste uur nog niet. Na de les vertelt Edwin aan Sofie dat hij het weet over Menno en Tygo.

Als Sofie thuis is mailt ze naar Menno dat ze bedacht heeft dat het beter is dat ze met Tygo verdergaat. Hij mailt meteen terug, hij is erg boos op Sofie.

Nu is ze nog verdrietiger. Daarom gaat ze naar Roosmarijn. Daar zegt Sofie dat ze erg boos op haar is. Roosmarijn moet huilen en vertelt dat haar moeder dood is. Nu heeft Sofie spijt.

Als Sofie de volgende dag op school komt, hoort ze dat iedereen weet dat zij is vreemdgegaan. Dan vertelt Sofie alles aan Tygo. Maar Tygo wil haar niet meer zien. Sofie loopt weg van al die drukte en hoort dan van wie Edwin dit allemaal heeft: KELLY!

Sofie gaat die dag nog naar Roosmarijn en biedt haar excuses aan. Ook vraagt Sofie of ze op de begrafenis mag komen van Roosmarijns moeder en dat mag!

De volgende dag op school is Roosmarijn er weer. Sofie gaat naar Bella toe, helaas staat Kelly ook bij Bella. Kelly en Sofie krijgen ruzie. Ze vechten.! Tygo haalt ze van elkaar af en gaat met de gewonde Sofie naar het Ziekenhuis. In de auto van Carolien zoenen ze. Uiteindelijk gaat Sofie met de trein naar Floor om daar met haar te praten.



Titeluitleg
Dreadlocks en lippenstift. Zo heet het boek, omdat Maren graag een tegenstelling wilde als titel. Met deze stelling bedoeld ze de 2 hoofdpersonen van het boek, Sofie is de dreadlocks en Floor is de lippenstift. Sofie is de skater en Floor is meer opgemaakt.

Uit eindelijk na een diepgaand gesprek op het strand ziet Sofie dat ze Floor verkeerd heeft veroordeeld.



Hoofdpersonen
Sofie Berger is een meisje van 15 jaar oud. Aan het begin van het boek is zij erg verlegen vooral als het gaat om vrienden maken, maar aan het einde als ze goed bevriend is met Floor wordt zij steeds brutaler. Toch wilde Sofie eerst niet contact maken met Floor. Sofie is namelijk een skater, en Floor een zogenoemde huppelkut. Vandaar de naam van dit boek. Sofie heeft thuis vaak ruzie met haar ouders en met haar broer. Ook heeft ze een probleem als het gaat om de liefde. Ze kan namelijk niet kiezen tussen Tygo, haar huidige vriendje, en Menno, het broertje van Floor. Ze denkt dat Tygo vreemd gaat en wil hem daarom jaloers maken door uit te gaan met Menno. Later blijkt dat Tygo helemaal niet vreemd is gegaan. Sofie slaat zich erdoorheen met de hulp van Floor, en leert over haar problemen te praten.

Floor is een meisje van 16 jaar oud. Ze is een modelachtig meisje, wat zich altijd goed verzorgt en die er altijd goed uitziet. Ze is erg vriendelijk en behulpzaam. Als Sofie problemen heeft, is Floor daar om haar te helpen, en dat is andersom ook zo. Floor heeft zelf ook een groot probleem: Ze heeft anorexia nervosa. Aan het einde van het boek weet Floor nog steeds niet hoe ze met dit probleem om moet gaan,want haar ouders weten nog van niets.



Bijfiguren

Menno is het broertje van Floor. Hij is een jaar jonger dan Sofie, 14 jaar dus. Hij ontmoet Sofie in Frankrijk als zij daar beiden op vakantie zijn, en hij wordt verliefd op haar. Hij heeft zelf ook een vriendin in Nederland, Isabel genaamd, maar hij maakt het met haar uit voor Sofie. Hij vindt het erg jammer dat Sofie voor haar vriendje Tygo kiest, en niet voor hem. Menno heeft volgens Sofie een lieve lach en heel veel sproeten.

Tygo is net als Sofie 15 jaar oud. Hij is het vriendje van Sofie. Hij is heel erg verliefd op Sofie. Hij heeft ook een broer. Meer over hem kom je niet veel te weten. Hij is wel altijd goed gekleed. En heeft op school ook veel vrienden en ligt goed bij de meiden.

Roosmarijn is een vriendin van Sofie. Omdat Sofie een ander sector kiest dan haar vriendinnen, komt ze bij Roosmarijn in de klas. Aan het begin is Roosmarijn erg stil door de vele problemen die ze heeft. Later vertelt Roosmarijn dit allemaal aan Sofie, en Sofie begrijpt dit allemaal. Roosmarijn is ook erg verdrietig wanneer haar moeder overlijdt.



spanning

open plek: Er zitten verschillende open plekken in het boek maar noem nu een voorbeeld: Ik probeer mij los te worstelen. Wat een ongelofelijke hufter! Ik wil hem een rotschop verkopen, maar hij houd mij te stevig vast. ‘luister je wel? Ik doe het hoor, Sofie. Echt waar!’ Ze laten me los en lopen door naar de wc’s. ‘Ik moet pissen als een bootwerker!’ hoor ik Edwin roepen. Mijn been doet pijn. Ik wrijf zachtjes over de blauwe plek. Het zalfje van Carolien is uitgewerkt en ik zak neer op de grond. Ik leun tegen de stam van de boom met mijn arm eromheen. Ik durf niet meer terug naar mijn tent en ik durf ook niet naar Carolien. Ik blijf zitten op de grond. Mijn hart gaat tekeer achter mijn pyjamajasje. Ik kan voortaan dus geen kant meer op.


globale spanning: Er is spraken van globale spanning omdat Sofie in het begin van het boek al vreemd gaat met een jongen op vakantie. Als ze dan weer in Nederland is verteld ze niks aan Tygo.(haar vriendje) Daarom wil ik weten hoe het met hun relatie zal aflopen.


Lokale spanning: Er zitten verschillende soorten lokale spanning in waarvan ik nou een voorbeeld geef: We lopen hand in hand naar het theater. Terwijl Tygo de kaartjes laat zien , ga ik alvast wat te drinken bestellen. Wat heb ik toch mazzel. Alle meisjes kijken jaloers, maar Tygo is van mij! Met een sinas en een cola loop ik terug naar mijn vriendje. Als ik hem zijn drinken geef, slaat mijn hart een slag over. Daar, vlak bij de bar, staat Edwin. Leunend op twee krukken.

Alle spanning in het boek is gericht op de toekomst.
Cliffhanger: Er zijn geen cliffhangers in dit boek.
Ik ben in dit boek geen dwaalsporen tegengekomen.


Thema
Dit boek kan ook wel omschreven worden als een jeugdroman. Het gaat in dit boek vooral over liefde en vriendschap, over jezelf durven zijn en over je problemen praten.



Opbouw
Dit verhaal is chronologisch verteld. Alles wat ze in het boek vertellen gebeurd op een normale volgorde dat wil zeggen dat het in de werkelijkheid ook zo zou gebeuren.

Het verhaalopbouwschema loopt als volgt: De beginsituatie is dat Sofie en Tygo verkering hebben en Sofie gaat op vakantie. Dan onstaat er een probleem en dat komt omdat Sofie denkt dat Tygo vreemd gaat met Kelly en daardoor zoent Sofie ook met iemand anders. Dan komt er een verslechtering van het probleem omdat als Sofie thuiskomt ze erachter komt dat Tygo niet is vreemdgegaan maar zij wel. Maar ze durft het niet tegen Tygo te vertellen. Het dieptepunt is dat Tygo erachter komt dat Sofie is vreemdgegaan en hij maakt het uit met haar. Daardoor krijgen ze ruzie met elkaar. Dan komt er een langzame verbetering omdat als Sofie en Kelly ruzie krijgen in de aula van de school en Tygo trekt Kelly van Sofie af. Daarna gaat Tygo mee met Sofie naar het ziekenhuis omdat Sofie last heeft van haar pols. In de auto zoenen ze met elkaar. De afronding is dat Tygo en Sofie het weer goed maken en weer verkering met elkaar hebben.


Het motorisch moment in het verhaal is als Sofie naar Tygo belt van vakantie en dat ze dan Kelly om de achtergrond hoort hierdoor word ze boos en denk ze dat Tygo vreemdgaat. En omdat Tygo vreemdgaat gaat Sofie zelf ook vreemd met Menno.

De verhaallijn in het boek gaat maar om een persoon en dat is Sofie. Je bekijkt alles uit haar ogen en zij verteld hoe alles gebeurd. Er zitten verder geen andere verhaallijnen in het boek.


Het einde van het boek is een Happy einde omdat na alle ruzies die Sofie en Tygo gehad hebben het in het einde weer goed komen en dat ze weer verkering krijgen. Daarnaast gaat Sofie ook nog eens naar Floor om te kijken hoe het met haar gaat.


Tijd
Dit verhaal speelt zich in het heden af omdat ze veel moderne spullen hebben en omdat Sofie een eigen stijl heeft en dat is ook van deze tijd. Er staan in dit boek geen jaartallen dus het precieze jaar weet ik niet. Ik weet wel dat het verhaal zich in de zomer afspeelt omdat het meeste van het boek in de zomervakantie is. Het boek duurt ongeveer 5 weken omdat ze eerst 3 weken op vakantie gaan naar Frankrijk en daarna komen er nog 2 weken school bij. Het verteltempo is geleidelijk in het boek hetzelfde en er zitten geen tijdsprongen in het boek. Er zitten wel soms kleine terugblikken in het boek maar die zijn maar heel kort zoals: ‘Dat mailtje wat ik jouw gestuurd had, heb je die nog?’vroeg Floor.

Vertelsituatie
De vertelsituatie in dit boek is de ik - vertelsituatie omdat je alles door de ogen van Sofie ziet. Alles wat in het verhaal gebeurd word verteld door Sofie.



Plaats
Er zijn 2 verschillende plaatsen waar het verhaal zich afspeelt. De eerste plaats is in Frankrijk omdat ze daar voor 3 weken op vakantie gaan op een camping. De tweede plaats is in Nederland maar er word verder niet uitgelegd waar in Nederland alleen kom je wel te weten dat Floor in Zutphen woont. Maar daar speelt het verhaal niet af. Een belangrijke plaats in het boek is Sofie’s klaslokaal omdat ze daar meestal gepest word en omdat er daar veel over haar word gepraat. Het meeste van het verhaal speelt zich af op school of bij Sofie thuis. Maar soms gaat ze ook bijv. naar de bioscoop of naar een vriendin.


Probleem hoofdpersoon
Het probleem van de hoofdpersoon is dat ze veel te veel vooroordeeld. Als ze bijv. Floor ziet denk ze gelijk dat het net zo iemand is als Kelly een huppelkutje. Uiteindelijk blijkt dat niet zo te zijn en zit ze dus fout. Een ander probleem van de hoofdpersoon is dat ze is vreemdgegaan omdat ze dacht dat haar vriendje dat ook deed. Uiteindelijk bleek dat niet zo te zijn en probeerde ze het geheim te houden maar uiteindelijk kwam Tygo er toch achter gekomen maar al met al zijn ze er op het einde toch uitgekomen. Ook het vooroordelen heeft ze afgeleerd omdat Floor haar daar heelveel mee heeft geholpen en ze kijkt nu anders op mensen neer.

Bronnen

www.google.nl Heb ik gebruikt op plaatjes te zoeken voor de voorpagina.

www.wikipedia.nl Heb ik gebruikt om informatie te krijgen over de schrijfster en haar boeken.

www.scholieren.nl Heb ik gebruikt als ik iets niet wist en het even ergens moest spieken.

REACTIES

K.

K.

dit was een hele mooie boekverslag
en recensie!! het is ook m'n lievelingsboek :-)
bedankt!

13 jaar geleden

K.

K.

zeker een aanraader!!

K.

13 jaar geleden

N.

N.

Ik vond het een prachtig boek
het is zeker een aanraden
in 8 letters:
P-R-A-C-H-T-I-G

13 jaar geleden

L.

L.

jou are the best! die andere niet!! jij wel!

13 jaar geleden

G.

G.

Je recensie is echt heel mooi! Ik heb een stukje uit je recensie geritst :p maar dat is niet erg toch? DANKJEWEL!

12 jaar geleden

L.

L.

Wow. egt goed gedaan joh. P.S. bedankt!!! door jou heb ik
een goed voor me boekbespreking!!

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Dreadlocks & lippenstift door Maren Stoffels"