De verbouwing door Saskia Noort

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover De verbouwing
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 3687 woorden
  • 10 januari 2011
  • 44 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
44 keer beoordeeld

Boekcover De verbouwing
Shadow

Wanneer plastische chirurg Mathilde haar privékliniek opent, lijkt dit een glansrijke stap in haar carrière. Maar haar huwelijk wankelt, de verbouwing van haar huis verloopt rampzalig en de komst van een ex zorgt ervoor dat Mathilde in een benarde positie belandt.

Wanneer plastische chirurg Mathilde haar privékliniek opent, lijkt dit een glansrijke stap in haar carrière. Maar haar huwelijk wankelt, de verbouwing van haar huis v…

Wanneer plastische chirurg Mathilde haar privékliniek opent, lijkt dit een glansrijke stap in haar carrière. Maar haar huwelijk wankelt, de verbouwing van haar huis verloopt rampzalig en de komst van een ex zorgt ervoor dat Mathilde in een benarde positie belandt.

De verbouwing door Saskia Noort
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Schrijver: Saskia Noort
Titel van het boek: De Verbouwing
Ondertitel: literaire thriller. ANTHOS
Voorbericht: “Voor mijn kinderen, mijn grootste trots.”
Motto: Het is ontleend aan het lied “Creep” van Radiohead.
I don’t care if it hurts
I want tot have control
I want a perfect body
I want a perfect soul

I want you to notice
When I’m not around.
You ‘are so fucking special
I wish I was special.

Ik heb dit boek gelezen omdat ik de tekst op de achterkant van het boek wel interessant vond. Ook had ik nog geen boeken gelezen van Saskia Noort, dus wilde ik dat wel eens proberen.

Het onderwerp van dit verhaal sprak mij wel aan. Dus doorlezen was voor mij geen probleem.

Het verhaal was geloofwaardig, spannend, maar sommige stukken waren wel erg langdradig.


Samenvatting
Mathilde opent op een dag haar privékliniek. Ze gaat dat vieren met een etentje met haar man Rogier en haar puberzoon Thom. Thom is zestien jaar oud en Rogier haar echtgenoot is 14 jaar ouder dan zij is. Hun huwelijk heeft een forse knauw gekregen sinds Rogier aan depressies lijdt (na zijn ontslag als psychiater in een ziekenhuis). Een andere tik die ze moet verwerken, is het feit dat ze al een hele tijd in een te renoveren woning verblijft. Rogier en een vriend Hylke maken steeds weer andere plannen om het huis te verbouwen in en het gevolg is dat het allemaal niet opschiet en dat het project bovendien handenvol geld kost. Daarbij komt dat Mathilde het etiket van succesvolle vrouw heeft gekregen en Rogier min of meer voor een “loser’ doorgaat, die ook nog eens teveel drinkt, wat het seksleven voor Mathilde aanmerkelijk minder prettig maakt. Ook bij Rogier maakt drank meer kapot… Hij gaat met Thom ook eerder weg en laat Mathilde in het restaurant achter. Later bezoekt ze nog een bar en krijgt voldoende aandacht van andere mannen. Bijvoorbeeld van een oude schoolvriend Johan, die haar aanspreekt en met wie ze op het gymnasium een korte relatie heeft gehad.

Ze vertelt hem over de verbouwing in hun huis en niet toevallig blijkt hij een reputatie en relaties te hebben in de aannemerswereld. Ze kan hem altijd bereiken wanneer ze dat zou willen. Hij regelt ook vervoer voor haar naar huis. Ze is namelijk met de fiets.

De volgende dag hoort ze van Hylke en Rogier weer absurde plannen om het huis te verbouwen. In verband met de stijgende grondwaterspiegel willen ze nu het huis gaan ophogen, zodat schimmels geen kans krijgen. Ze denkt terug aan de tijd dat ze Rogier heeft leren kennen. Hij was arts toen zij coassistent was. Rogier was een begeerd vrijgezel en ze rustte niet voordat ze in zijn hemelbed was terecht gekomen. Hij was wel 14 jaar ouder, maar de eerste jaren van hun huwelijk waren geweldig. Toen kwam de klad erin. Af en toe wil hij seks maar meestal is hij er door de drank niet toe in staat.

De zondag erna gaat ze naar de kliniek die net geopend is. Ze wil een beetje tot zichzelf komen, want Rogier drinkt meer dan goed voor hem is. “Toevallig” komt Johan langs en hij wil wel verder met haar: hij adviseert haar van Rogier af te gaan. Johan Delver vertelt zijn financiële plannen aan Mathilde: hij wil een keten van klinieken openen en met de naam van Mathilde zal dat gaan lukken. (“Mathilde Esthetics”)

Intussen is Thom ook als verteller (hoofdstuk 8) in het verhaal gekomen. Hij vindt dat hij maar rare ouders heeft die weinig tijd aan hem besteden. Hij is een echte ‘Einzelgänger’: ook op school heeft hij geen vrienden. Kort daarna ziet hij zijn vader smoezen met een andere vrouw: daarover wordt hij erg kwaad. Zijn vader die hij een nietsnut vindt, zal ook nog eens vreemdgaan?

Intussen is Mathilde aan haar deskundige werk als plastisch chirurg begonnen. Op maandagochtend doet ze eenvoudige ooglidcorrecties. Er worden voor haar rozen op het werk bezorgd en ze zijn natuurlijk van Johan die haar vraagt of ze verder met hem wil in de opzet van de klinieken. Hij wil wel voldoende geld investeren. Wanneer ze thuiskomt, vertelt Rogier over een Poolse vrouw (Marzena) die een klusbedrijf heeft en hem wel wil helpen met Poolse arbeiders om de klussen sneller te klaren. Bovendien wordt het veel goedkoper. Mathilde ziet in dat Johan hier de hand in heeft. Rogier wil Hylke daarover bellen, maar hij hoort dat hij van de weg gereden is door een automobilist en dat hij dood is. Op de crematie van Hylke ontmoeten Mathilde en Rogier Johan en Marzena. Mathilde gaat akkoord met de opdracht aan Marzena. De Polen die worden ingehuurd, moeten echter in het tuinhuis van zoon Thom slapen. Dat vindt hij niet leuk, zeker niet wanneer zijn moeder besluit de komende weken in de kliniek te overnachten.

Thom (als tweede ik-persoon) vindt de Polen later wel “cool”: hij drinkt alcohol en blowt met hen.

In een volgend hoofdstuk vertelt hij ook dat ze in wapens handelen en hij heeft intussen een pistool van hen gekocht.

Wanneer de Polen na een ruzie willen stoppen, belt Mathilde naar Johan. Die zet ze weer aan het werk en hij zegt ook dat hij nu cash geld heeft om de financiën voor Mathilde (die inmiddels grote schulden heeft door de langdurige verbouwing en de opening van de kliniek.) te regelen. Het kan natuurlijk niet uitblijven: Mathilde verlangt naar seks en dan gebeurt het onvermijdelijke. Johan zegt later dat Marzena wel voor Rogier zal zorgen. Ze belt hem midden in de nacht (toch enigszins jaloers) op. Marzena is inderdaad bij hem.

Johan laat haar kennismaken met ene Kimmy (van een nagelsalon) en ze krijgt er een slecht gevoel bij. Ze wil eigenlijk geen uitbreiding van de klinieken en wil afhaken. Maar Johan dreigt ermee dat hij Rogier en Thom in zijn macht heeft. Later belt hij haar op om te vertellen dat het geïnvesteerde geld van 1 miljoen euro intussen van anderen (criminelen!) afkomstig is en die willen wel waar voor hun geld zien. Het gaat aan alle kanten mis, want thuis merkt ze dat Rogier en Marzena nu een verhouding hebben. Rogier lijkt zelfs wat opgeknapt: de verbouwing gaat beter en zijn depressies zijn wat verder weg. De invloed van Marzena?

Dan komt de dreiging wat betreft haar zoon Thom uit. Hij heeft wodka gedronken en lijkt door iemand gevangen gehouden te worden. Mathilde zoekt hem in de disco, waar enkele meisjes alleen weten te vertellen dat hij met een enge man gezien is. Later wordt hij door Johan gevonden in zijn eigen tuin en naar het ziekenhuis gebracht, waar ze dus een nieuwe comazuiper binnenkrijgen. Misschien heeft hij ook wel GHB binnengekregen. De dienstdoende arts is nogal misprijzend in de richting van Mathilde. Thomas’ maag moet worden leeg gepompt, maar kort daarop is hij alweer zelf uit het ziekenhuis weggelopen. Hij verdwijnt naar een park om bij te komen.

Intussen heeft Mathilde in de kliniek bezoek gekregen van ene Eus (Krijgsman) die een Poolse hoer Juli heeft meegenomen. Het jonge meisje heeft een perfect lichaam, maar moet grotere borsten van Eus krijgen. Mathilde vindt dat dit niet hoeft en dan komt de aap uit de mouw. Eus is de man die het grote geld heeft binnengebracht in de kliniek en die kan haar weigering niet goed velen. Hij wil zijn geld terug met een half miljoen aan rente erbij. Mathilde wordt wanhopig: haar zoon is weggelopen (hij zit intussen bij Johan die hem “goed begrijpt”) en ze moet het geld terugbetalen, maar ze weet niet hoe ze daaraan moet komen. Ze weet wel dat ze eindelijk Rogier moet inlichten over haar afspraak met Johan en Eus. De laatste komt opnieuw op bezoek met Johan en dan komt het ware verhaal naar buiten dat hij een 3-jarig meisje Cindy een nieuwe lever wil geven en Juli ( de Poolse hoer) moet die gaan leveren. Mathilde wordt dus nu betrokken in orgaanhandel, want wanneer ze zo’n transactie een kleine twintig keer zou hebben gedaan, is ze van de schulden van Eus verlost. Ze weigert, maar de prijs die dit inhoudt, is de verdwijning van Thom, die immers in handen van Johan is. Dat wordt Mathilde allemaal een beetje teveel van het kwade.

In het huis van Johan is Thom inmiddels bij zijn speurtocht naar eten en drinken gestoten op een dossier dat Johan over de kliniek, Mathilde, Rogier, en Hylke heeft bijgehouden. Hij doorziet de criminele activiteiten van Johan en wil weglopen met het dossier. Maar één van de Poolse bewakers wil hem tegenhouden en hij moet zich los vechten. Er wordt ook op hem geschoten en hij raakt gewond.

Mathilde wil met Marzena praten en belt haar uit bed bij Rogier. Ze spreken af in een hertenkamp en daar vertelt Marzena dat Cindy haar eigen dochtertje is. Mathilde vertelt haar over de ethische en lichamelijke problemen die zouden ontstaan wanneer ze Juli zou verlossen van een stukje lever en dat bij Cindy zou inplanten. Ze weet Marzena te overreden een plan te bedenken, waarbij ook Cindy kan worden geholpen.

Thom is naar de kliniek gevlucht met het dossier. Hij ontmoet zijn moeder en vertelt haar alles. Hij wil naar de politie gaan, maar hij is aan zijn enkel gewond. Hij vertelt ook dat hij een wapen van de Polen heeft gekocht en Mathilde zegt dat hij het moet gaan halen. Ook Marzena heeft later een wapen bij zich.

Dan start Mathilde toch de operatie van Juli: Kimmy wil niet aan het bedrog meewerken, want Mathilde is alleen van plan een borstcorrectie te doen. Wanneer ze daarmee klaar is, barst de hel los. Eus Krijgsman en zijn Poolse bewaker worden neergeknald door een andere door Marzena ingeschakelde Pool en de dappere Thom neemt ten slotte Johan voor zijn rekening. Alle sporen van bloed e.d. worden uitgewist, het lijk van Johan wordt naar buiten gesleept en Mathilde belt 112. De politie denkt aan een afrekening in het criminele circuit. Een rechercheur vertelt dat Mathilde met zeer gevaarlijke criminelen in zee is gegaan en dat ze blij mag zijn dat ze dood zijn.

In hoofdstuk 54 krijgt Mathilde de sleutels van haar gerenoveerde huis van Marzena. Die woont intussen gelukkig samen met Rogier. Dat doet toch wel een klein beetje pijn bij de plastische chirurg: ze kan het leven niet in alle opzichten vervolmaken. Maar aan de andere kant heeft ze haar onafhankelijkheid weer terug. Ze vraagt waarom Marzena heeft willen meewerken aan de ontknoping. Die zegt dat ook Polen hun eergevoel hebben. Daarnaast is haar eigen man door de criminelen om het leven gebracht.

Bovendien kan Cindy met het netwerk van Mathilde waarschijnlijk aan een nieuwe lever worden geholpen.

De laatste opmerking in de thriller gaat over het gevoel dat Mathilde heeft dat ze haar zoon weer heeft teruggevonden. Hij zal bij haar in het huis blijven wonen.


Personages

Mathilde:
Een succesvol plastische chirurg met een nieuwe privékliniek. Haar probleem is dat ze te perfectionistisch is waardoor ze haar gezin een beetje in de steek laat en daardoor ook haar huwelijk dreigt te mislukken.

Ontwikkeling:
Mathilde is erg perfectionistisch. Ze wil een carrière, eigen kliniek, echtgenoot, zoon en huis hebben. Dit heeft ze allemaal, maar haar huwelijk loopt op scherven. Door de gebeurtenissen met Johan maakt ze veel tijd door met haar zoon, vooral op het eind. Hierdoor ziet Mathilde in dat ze haar zoon jarenlang heeft verwaarloosd en brengt daar verandering in.

Rogier:

Een depressieve ex-psycholoog. Hij is getrouwd met Mathilde en is de vader van Thom. Samen met een vriend wil hij zijn huis verbouwen, maar omdat hun plannen steeds veranderen, komen ze niet ver met het verbouwen.

Ontwikkeling:
In het begin blijkt dat Rogier erg depressief is. Maar wanneer hij Marzena later ontmoet op de begrafenis van een vriend, gaat het met zijn gezondheid de goede kant op. Hij komt langzamerhand uit zijn depressie en gaat een relatie aan met Marzena.

Thom:
In het begin van het boek keert hij zich heel erg tegen zijn moeder. Hij geeft veel om haar, maar uit dit niet. Hij doet net of het hem allemaal niks kan schelen wat Mathilde uitvoert. Aan het einde van boek is Thom heel meelevend en vertelt haar ook dat ze een “tof wijf” is.

Ontwikkeling:
Thom sloot zich altijd op in zijn kamertje, had geen vrienden en was erg onzeker. Later zouden Poolse bouwvakkers van Marzena’s klusbedrijf in zijn schuurtje verblijven. Hij dacht vrienden gevonden te hebben, maar de bouwvakkers waren verkeerde mannen, ze hebben hem namelijk ontvoerd voor Johan. Uiteindelijk komt hij weer bij zijn moeder. Hij moest slapen bij haar op de kliniek omdat Johans mannen naar hem op zoek waren. Hierdoor werd zijn band met zijn moeder versterkt, waardoor hij beter met haar om kon gaan.

Marzena
Een Poolse vrouw met eigen klusbedrijfje. Ze werkt zelf voor Johan, omdat Eus (Johans baas) haar dochtertje Cindy ergens vasthoudt. Net als Mathilde is ze er in getuind toen Johan haar in de val lokte door te doen alsof hij haar zou helpen na haar man omgebracht was.

Ontwikkeling:
In het begin werkt ze voor Johan, maar later werkt ze hem juist tegen.
Marzena vind ik de meest sympathieke persoon in dit boek. Ze helpt Mathilde en Rogier om er weer bovenop te komen.

Johan
Johan is het ex-vriendje van Mathilde. Hij probeert haar te laten doen wat hij wil door haar te laten weten dat hij Rogier en Thom in zijn macht heeft. Hij werkt voor Eus, de organenhandelaar. Hij is erg mysterieus in het begin, maar later kom je er achter dat hij zich met criminele handels bezig houdt.

Johan is de minst sympathieke persoon uit het verhaal, vind ik. Hij misbruikt vrouwen om bij hun geld te kunnen komen.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden


Ruimte
Het verhaal speelt zich vooral af in de kliniek van Mathilde en in het huis waar de verbouwing plaats vindt. Ze vertelt dat het niet ver rijden van Amsterdam is en dat ze in de jeugd van Thom vaak met hem op het Bloemendaalse strand wandelingen maakte. Haar kliniek is gelegen in de duinen en heet “Duinhoeve.”

Een belangenruimte is de operatie kamer. Hier wordt de spanning opgewekt naar het grote schietpartij op de parkeerplaats. De operatiekamer is geen fijne plek om te zijn en zeker niet in en situatie waarin het je leven of dood is.

Citaat:
“Kimmy zit nog steeds in dezelfde hoek, haar gezicht verstard alsof ze bezeten is. Marzena staat bij de spoelbak met haar rug naar de deur. Beiden hebben hun gewone kleren weer aan. Het lijkt erop dat Marzena alle sporen van de operatie heeft opgeruimd. En op de grond, te midden van de grote plas bloed, zit mijn zoon te rillen en te stamelen dat het wel moest, mam, het kon niet anders,hij was gek, totaal gek, mam, echt, ik weet wel dat ik weg moest blijven van jou, maar ik hoorde hem schreeuwen, mam, kom maar niet dichterbij, mam en ik had jou ook bijna neergeschoten, mam, ik was zo bang, ik dacht, mam, dat er nog één rondliep…



Tijd

De vertelster maakt niet duidelijk in welk jaar het verhaal zich afspeelt. Wel is duidelijk dat het in het voorjaar is en in de 21e eeuw. (euro is de munteenheid)

De vertelde tijd is ook relatief kort. De gebeurtenissen duren enkele weken. Het laatste hoofdstuk speelt zich waarschijnlijk wat later in de tijd af: de verbouwing is dan namelijk klaar.

Het verhaal is grotendeels chronologisch. Er is een korte flash back van Mathilde naar de tijd waarin ze haar echtgenoot Rogier heeft ontmoet. Dat was toen ze coassistent was in het ziekenhuis waar hij werkte.

Ik vind dat het einde gesloten is. Je weet dat Mathilde en Thom in een huis gaan wonen en dat Marzena samen gaat wonen met Rogier. Ook weet je dat ze geen last meer zullen hebben van Johan en Eus, omdat zij dood zijn.



Perspectief

Er zijn twee ik-personen in dit boek. De belangrijkste is de 40-jarige Mathilde. Zij is plastisch chirurg en ze opent aan het begin van het verhaal haar eigen privékliniek. Later in het boek komt er een andere ik-persoon in het verhaal: haar 16-jarige zoon Thom.(hoofdstuk 8) Die begint een steeds grotere rol te spelen en daarom komt hij naarmate het einde nadert vaker ter sprake. In tegenstelling tot de hoofdstukken van Mathilde zijn de stukken verteltekst van Thom meestal maar 1 à 2 bladzijden lang. Aan het einde van de thriller komen Thom en Mathilde weer samen.



Stijl
De zinsopbouw was normaal, maar een paar stukjes waren best lang. En kunnen ook wel voor verwarring zorgen. Hieronder staat een zin die best lang is en voor verwarring kan zorgen.

Citaat:
“Dit is een moment waarop vrouwen andere vrouwen bellen om te horen te krijgen dat het allemaal wel goed zal komen,dat het belangrijkste is dat ze goed voor zichzelf zorgen en van het leven moeten genieten zolang het nog kan.”

De woordkeuze is eigenlijk niet verassend, origineel of iets speciaals. Ik vind soms wel de vergelijkingen die ze maakt enigszins humoristisch. Hier een citaat waarbij je kijkt vanuit de ik-persoon van Thom. Waarbij Saskia in “pubertaal” Mathilde en Rogier beschrijft.

Citaat:
“Mijn ouders zijn gek. Dat zijn ze al een tijdje, maar ze worden steeds gekker. M’n pa is een aansteller, mijn moeder een a-relaxte carrièrebitch. Ze haten elkaar, geloof ik. Daar hebben ze het zo druk mee, dat ze mij lekker met rust laten. Zodra ik in het vizier verschijn, doen ze alsof er niets aan de hand is. Alsof ze geïnteresseerd zijn in mijn school, mijn vrienden, mijn leven. Maar het boeit ze geen flikker. Het enige wat ze boeit is het huis dat je geen huis meer kunt noemen. Het zijn vier muren afgeplakt met oranje plastic. Ze slopen het, maar dan niet zoals het hoort, gewoon in één keer plat, nee, zij slopen het steen voor steen. Ze slopen alles. Ook zichzelf en elkaar.”

Het taalgebruik past bij de personages.



Thematiek
Het thema van de “De verbouwing” gaat over het opzoeken van de grenzen in je bestaan. Het beroep van plastisch chirurg dat Mathilde heeft, is daarom heel aardig gekozen.

Wie bepaalt wat schoonheid is? De chirurg voert uit wat naar schoonheid snakkende vrouwen willen: een ooglid -of buikwandcorrectie, een facelift, borstvergrotingen. Het maakt haar niet uit, al laat ze wel doorschemeren dat een volmaakt lichaam nog geen volmaakte geest betekent. Sommige vrouwen merken dat na een correctie aan hun lichaam de eenzaamheid of het ontevreden gevoel is gebleven. Maar Mathilde heeft wel een ethische grens gesteld. Wanneer borstcorrecties zoals bij het hoertje Juli niet nodig zijn, weigert ze die uit te voeren. En de grens om een levertransplantatie uit te voeren gaat ze niet over, hoewel het leven van haar eigen zoon Thom daarmee in gevaar komt. Ze wil niet meewerken aan orgaanhandel en roept zelfs de hulp in van de vrouw die inmiddels een relatie met haar man begonnen is. Door haar te beloven dat ze op een andere (ook niet helemaal legale wijze) voor een lever kan zorgen voor haar dochtertje weet ze deze Marzena over de streep te trekken. Ook Thom overschrijdt een grens: hij is eigenlijk aan zijn lot overgelaten door zijn ouders, ziet zijn moeder kiezen voor een maatschappelijke carrière en zijn vader steeds meer zichzelf verwaarlozen. Dan is het logisch dat hij het fijn vindt bij de Polen die hem lijken te begrijpen en later bij Johan. Maar wanneer hij door het gevonden dossier achter de criminele activiteiten van Johan komt, gaat hij die grens niet over en vlucht. Om aan het einde Johan neer te knallen, wat natuurlijk ook een aardige grensoverschrijding voor een puber is.

Een tweede motief dat in deze thriller wordt uitgewerkt is de verslechterde relatie tussen man en vrouw. Doordat Mathilde maatschappelijk gezien succesvol is en haar 14-jaar oudere man juist meer en meer een “loser”wordt met wie ze medelijden krijgt (drank, slechte seks) komt hun relatie in drijfzand te verkeren. Dan is de weg naar de ander snel gevonden en vaak zijn het de “foute mannen”die van zo’n situatie profiteren. Ook Rogier laat zich inpakken door de praatjes van een ander, maar waar Johan in feite alleen op geldelijk gewin uit is, lijkt Marzena ware gevoelens voor Rogier te koesteren, die ook nog eens geestelijk opknapt. Het gerenoveerde huis staat natuurlijk symbool voor de renovatie van Mathildes leven. Daarom krijgt ze ook de sleutels voor haar nieuwe (onafhankelijke) bestaan door Marzena aangereikt.

Door veel aandacht te besteden aan haar maatschappelijke loopbaan is Mathilde ook het contact met haar zoon kwijt geraakt. Die gedraagt zich als een stereotype puber met uitprobeergedrag (comazuipen, blowen etc.) Door de gebeurtenissen gaat ze beseffen dat haar kind in gevaar is en wordt de relatie tussen hen weer beter. Thom blijft aan het einde van het verhaal bij haar wonen en “ze is blij dat ze haar zoon teruggevonden heeft”.

Dit zijn dus de belangrijkste thema’s in dit boek:
- het opzoeken van de grenzen in het bestaan
- de verslechterde relatie tussen man en vrouw door eigen maatschappelijke carrières
- de moeder-zoonrelatie

Andere motieven die een rol spelen:
- het streven naar een volmaakt lichaam
- overspel
- orgaanhandel
- macht
- de criminele onderwereld

Het verband tussen de titel en thema’s is dat je je leven ieder moment kunt omgooien, (‘verbouwen’). Als je relatie leidt onder je eigen maatschappelijke carrière, kun je daar verandering in brengen door te gaan scheiden of je baan los te laten. Hier heeft de hoofdpersoon gekozen voor het verlaten van haar man, die van een ander vrouw houdt. De relatie tussen moeder en zoon was verslechterd. Door bepaalde gebeurtenissen is dit ook veranderd. Dit kun je ook een ‘verbouwing’ noemen.

Ik zou heel graag al haar andere boeken willen lezen. Dit boek heeft mijn definitie van een thriller overtroffen.

Het stukje waar Thom besluit om Johan te doden sprak mij het meeste aan. Hier beslist hij namelijk over het leven en dood van een crimineel, terwijl hij zelf een tiener is. Je zou denken dat hij het niet zou doen, maar hij bewijst het tegengestelde door Johan wel te doden.



Tijd

De vertelster maakt niet duidelijk in welk jaar het verhaal zich afspeelt. Wel is duidelijk dat het in het voorjaar is en in de 21e eeuw. (euro is de munteenheid)

De vertelde tijd is ook relatief kort. De gebeurtenissen duren enkele weken. Het laatste hoofdstuk speelt zich waarschijnlijk wat later in de tijd af: de verbouwing is dan namelijk klaar.

Het verhaal is grotendeels chronologisch. Er is een korte flash back van Mathilde naar de tijd waarin ze haar echtgenoot Rogier heeft ontmoet. Dat was toen ze coassistent was in het ziekenhuis waar hij werkte.

Ik vind dat het einde gesloten is. Je weet dat Mathilde en Thom in een huis gaan wonen en dat Marzena samen gaat wonen met Rogier. Ook weet je dat ze geen last meer zullen hebben van Johan en Eus, omdat zij dood zijn.



Perspectief

Er zijn twee ik-personen in dit boek. De belangrijkste is de 40-jarige Mathilde. Zij is plastisch chirurg en ze opent aan het begin van het verhaal haar eigen privékliniek. Later in het boek komt er een andere ik-persoon in het verhaal: haar 16-jarige zoon Thom.(hoofdstuk 8) Die begint een steeds grotere rol te spelen en daarom komt hij naarmate het einde nadert vaker ter sprake. In tegenstelling tot de hoofdstukken van Mathilde zijn de stukken verteltekst van Thom meestal maar 1 à 2 bladzijden lang. Aan het einde van de thriller komen Thom en Mathilde weer samen.



Stijl
De zinsopbouw was normaal, maar een paar stukjes waren best lang. En kunnen ook wel voor verwarring zorgen. Hieronder staat een zin die best lang is en voor verwarring kan zorgen.

Citaat:
“Dit is een moment waarop vrouwen andere vrouwen bellen om te horen te krijgen dat het allemaal wel goed zal komen,dat het belangrijkste is dat ze goed voor zichzelf zorgen en van het leven moeten genieten zolang het nog kan.”

De woordkeuze is eigenlijk niet verassend, origineel of iets speciaals. Ik vind soms wel de vergelijkingen die ze maakt enigszins humoristisch. Hier een citaat waarbij je kijkt vanuit de ik-persoon van Thom. Waarbij Saskia in “pubertaal” Mathilde en Rogier beschrijft.

Citaat:
“Mijn ouders zijn gek. Dat zijn ze al een tijdje, maar ze worden steeds gekker. M’n pa is een aansteller, mijn moeder een a-relaxte carrièrebitch. Ze haten elkaar, geloof ik. Daar hebben ze het zo druk mee, dat ze mij lekker met rust laten. Zodra ik in het vizier verschijn, doen ze alsof er niets aan de hand is. Alsof ze geïnteresseerd zijn in mijn school, mijn vrienden, mijn leven. Maar het boeit ze geen flikker. Het enige wat ze boeit is het huis dat je geen huis meer kunt noemen. Het zijn vier muren afgeplakt met oranje plastic. Ze slopen het, maar dan niet zoals het hoort, gewoon in één keer plat, nee, zij slopen het steen voor steen. Ze slopen alles. Ook zichzelf en elkaar.”

Het taalgebruik past bij de personages.



Thematiek
Het thema van de “De verbouwing” gaat over het opzoeken van de grenzen in je bestaan. Het beroep van plastisch chirurg dat Mathilde heeft, is daarom heel aardig gekozen.

Wie bepaalt wat schoonheid is? De chirurg voert uit wat naar schoonheid snakkende vrouwen willen: een ooglid -of buikwandcorrectie, een facelift, borstvergrotingen. Het maakt haar niet uit, al laat ze wel doorschemeren dat een volmaakt lichaam nog geen volmaakte geest betekent. Sommige vrouwen merken dat na een correctie aan hun lichaam de eenzaamheid of het ontevreden gevoel is gebleven. Maar Mathilde heeft wel een ethische grens gesteld. Wanneer borstcorrecties zoals bij het hoertje Juli niet nodig zijn, weigert ze die uit te voeren. En de grens om een levertransplantatie uit te voeren gaat ze niet over, hoewel het leven van haar eigen zoon Thom daarmee in gevaar komt. Ze wil niet meewerken aan orgaanhandel en roept zelfs de hulp in van de vrouw die inmiddels een relatie met haar man begonnen is. Door haar te beloven dat ze op een andere (ook niet helemaal legale wijze) voor een lever kan zorgen voor haar dochtertje weet ze deze Marzena over de streep te trekken. Ook Thom overschrijdt een grens: hij is eigenlijk aan zijn lot overgelaten door zijn ouders, ziet zijn moeder kiezen voor een maatschappelijke carrière en zijn vader steeds meer zichzelf verwaarlozen. Dan is het logisch dat hij het fijn vindt bij de Polen die hem lijken te begrijpen en later bij Johan. Maar wanneer hij door het gevonden dossier achter de criminele activiteiten van Johan komt, gaat hij die grens niet over en vlucht. Om aan het einde Johan neer te knallen, wat natuurlijk ook een aardige grensoverschrijding voor een puber is.

Een tweede motief dat in deze thriller wordt uitgewerkt is de verslechterde relatie tussen man en vrouw. Doordat Mathilde maatschappelijk gezien succesvol is en haar 14-jaar oudere man juist meer en meer een “loser”wordt met wie ze medelijden krijgt (drank, slechte seks) komt hun relatie in drijfzand te verkeren. Dan is de weg naar de ander snel gevonden en vaak zijn het de “foute mannen”die van zo’n situatie profiteren. Ook Rogier laat zich inpakken door de praatjes van een ander, maar waar Johan in feite alleen op geldelijk gewin uit is, lijkt Marzena ware gevoelens voor Rogier te koesteren, die ook nog eens geestelijk opknapt. Het gerenoveerde huis staat natuurlijk symbool voor de renovatie van Mathildes leven. Daarom krijgt ze ook de sleutels voor haar nieuwe (onafhankelijke) bestaan door Marzena aangereikt.

Door veel aandacht te besteden aan haar maatschappelijke loopbaan is Mathilde ook het contact met haar zoon kwijt geraakt. Die gedraagt zich als een stereotype puber met uitprobeergedrag (comazuipen, blowen etc.) Door de gebeurtenissen gaat ze beseffen dat haar kind in gevaar is en wordt de relatie tussen hen weer beter. Thom blijft aan het einde van het verhaal bij haar wonen en “ze is blij dat ze haar zoon teruggevonden heeft”.

Dit zijn dus de belangrijkste thema’s in dit boek:
- het opzoeken van de grenzen in het bestaan
- de verslechterde relatie tussen man en vrouw door eigen maatschappelijke carrières
- de moeder-zoonrelatie

Andere motieven die een rol spelen:
- het streven naar een volmaakt lichaam
- overspel
- orgaanhandel
- macht
- de criminele onderwereld

Het verband tussen de titel en thema’s is dat je je leven ieder moment kunt omgooien, (‘verbouwen’). Als je relatie leidt onder je eigen maatschappelijke carrière, kun je daar verandering in brengen door te gaan scheiden of je baan los te laten. Hier heeft de hoofdpersoon gekozen voor het verlaten van haar man, die van een ander vrouw houdt. De relatie tussen moeder en zoon was verslechterd. Door bepaalde gebeurtenissen is dit ook veranderd. Dit kun je ook een ‘verbouwing’ noemen.

Ik zou heel graag al haar andere boeken willen lezen. Dit boek heeft mijn definitie van een thriller overtroffen.

Het stukje waar Thom besluit om Johan te doden sprak mij het meeste aan. Hier beslist hij namelijk over het leven en dood van een crimineel, terwijl hij zelf een tiener is. Je zou denken dat hij het niet zou doen, maar hij bewijst het tegengestelde door Johan wel te doden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De verbouwing door Saskia Noort"