Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De weduwnaar door Kluun

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover De weduwnaar
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 3463 woorden
  • 8 januari 2011
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
10 keer beoordeeld

Boekcover De weduwnaar
Shadow

Na de dood van zijn vrouw Carmen stopt Stijn met werken en dompelt zich onder in het uitgaansleven van Amsterdam en Ibiza. Hij is geen nacht alleen. Aan rouwen komt hij nauwelijks toe. Tot hij met zijn driejarige dochtertje naar Australië vertrekt.

De weduwnaar gaat verder waar Komt een vrouw bij de dokter - het spraakmakende debuut van Kluun - eindigde, gesch…

Na de dood van zijn vrouw Carmen stopt Stijn met werken en dompelt zich onder in het uitgaansleven van Amsterdam en Ibiza. Hij is geen nacht alleen. Aan rouwen komt hij nauwelijks …

Na de dood van zijn vrouw Carmen stopt Stijn met werken en dompelt zich onder in het uitgaansleven van Amsterdam en Ibiza. Hij is geen nacht alleen. Aan rouwen komt hij nauwelijks toe. Tot hij met zijn driejarige dochtertje naar Australië vertrekt.

De weduwnaar gaat verder waar Komt een vrouw bij de dokter - het spraakmakende debuut van Kluun - eindigde, geschreven in de hem kenmerkende stijl: direct, nietsontziend en heel erg grappig. Het is een ontroerend mooi verhaal over een vader die samen met zijn dochtertje de dood van zijn veel te jong gestorven vrouw verwerkt, in een camper aan de andere kant van de wereld.

De weduwnaar door  Kluun
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

BOEKVERSLAG HAVO

1 Boekbeschrijving
A Titel en auteur
De Weduwnaar
Kluun

B Jaar en plaats van uitgave
2006, Amsterdam.

C Aantal bladzijden
268 bladzijdes.

D Ondertitel
Het vervolg op komt een vrouw bij de dokter.

E Opdracht
Voor Eva (zijn dochtertje).

F Hoe is het boek ingedeeld? In grotere delen? In hoofdstukken of niet? Hoe zijn de hoofdstukken aangegeven?
Het boek is in drie delen verdeeld. Deel 1: Stijn, Deel 2: Stijn & Luna en Roos en Deel 3: Luna & Stijn.
Deze delen worden weer verdeeld in hoofdstukken, die hoofdstukken zijn aangegeven met cijfers en hebben geen titels.
Deel I in 35 hoofdstukken, Deel II in 7 hoofdstukken en deel III in 45 hoofdstukken. De meeste hoofdstukken zijn vrij kort.
Het is dezelfde soort indeling als bij komt een vrouw bij de dokter waarvan dit boek het vervolg op is.

G Beschrijf de voorkant van het boek. Wat zegt de illustratie over de inhoud van het boek?
De voorkant zegt heel veel over het boek. Het is een foto van de camper die Stijn en Luna gehuurd hadden in Australië. Ze rijden midden op de weg en het stuur (met daarachter Stijn) zit aan de rechterkant. Dit heeft heel veel te maken met het boek omdat ze heel veel reisden in deze camper. Doordat het stuur aan de rechterkant zit geeft het aan dat ze in Australië zijn.



2 Samenvatting
Vat het boek zo uitgebreid samen dat je je ook na enige tijd de inhoud nog weet te herinneren.
Deel 1: Stijn.
Carmen, de vrouw van Stijn is 3 dagen geleden gestorven aan kanker. Stijn is druk bezig met de voorbereidingen voor haar begrafenis. Als die dag is aangebroken verloopt hij goed. In zijn toespraak belooft Stijn aan Carmen dat hij goed voor hun dochter Luna zal zorgen.

Na de begrafenis gaan Stijn door met zijn leven. Hij spreekt vaak af met Roos, daar had hij een verhouding mee toen Carmen nog leefde. Hij gaat heel vaak uit met Natasja, Ramon en de Dolly’s, en beland vaak met iemand in bed. Ramon heeft altijd xtc bij zich en dan doen ze altijd gezellig mee. Op het werk gaat het niet goed met Stijn. Hij kan zich niet concentreren, en het kan hem eigenlijk ook niet veel meer schelen hoe de zaken gaan. Hij heeft met Frenk, zijn beste vriend en mede eigenaar van Merk in Uitvoering, besloten dat hij een paar maanden gaat stoppen met werken.

Stukje uit het boek:
‘doe maar’, zucht hij. ‘Wat ga je doen?’
‘Een beetje genieten. Luna, bootje, lezen, schrijven, Vondelpark, rust’.
‘Ja, rouw kost tijd, jongen’ stelt Frenk plechtig.
‘Zeg dat wel’ antwoord ik, terwijl ik alle zeilen moet bijzetten om treurig te kijken. Ik ben helemaal niet overmand door verdriet, ik smacht gewoon naar vrijheid, naar onbezorgdheid. Mijn ergste periode van rouw was toen Carmen kanker had.

Na een paar weken gaat hij met Moud en Frenk een paar dagen naar Ameland. Maar dat liep niet goed af. Ze hadden elkaar beloofd om dit weekend geen drugs te nemen maar Stijn en Moud waren betrapt door Frenk toen ze seks hadden. Ze hadden ook drugs genomen. Frenk was heel boos en vond dat dat echt niet kon, zo kort na de dood van Carmen.

Frenk negeert die dagen daarna Moud en Stijn totaal.

Een paar dagen later gaat Stijn met de Dolly’s en Ramon een week naar Ibiza. Ze feesten, zuipen, neuken en snuiven de hele dag door. Stijn vindt het geweldig en geniet. Tot 11 september, de aanslagen op het World Trade Centre. Ze waren erg dronken en zagen het gebeurden op een heel groot scherm in de stad. Stijn schrikt zich rot want hij bedenkt zich opeens dat hij Carmen heeft beloofd om goed op Luna te letten. Hij vliegt onmiddellijk terug naar Amsterdam.

Terug in A’dam raad Roos hem aan om weer is naar Nora te gaan, dat is een soort waarzegster, hij was daar al eerder naartoe geweest in Komt een vrouw bij de dokter.

Nora raad Stijn aan om samen met Luna een reis te maken in Australië. Het zou hem kunnen helpen met het verwerken van zijn verleden. Carmen had deze reis ook gemaakt voordat zij een relatie kreeg met Stijn.

Stijn vindt dit een goed plan en boekt meteen, en boekt ook een weekje naar Thailand voor daarvoor. Roos is heel verdrietig dat hij weggaat en zo heeft hij ervoor gezorgd dat zij het eerste weekje naar Thailand meegaat. Maar hij vertelt aan niemand dat Roos mee gaat naar Thailand.

Deel 2: Stijn & Luna en Roos
Deel 2 speelt zich af in Thailand. De eerste paar dagen in Thailand gaan heel goed. Ze hebben het heel gezellig en Luna vind het ook heel leuk dat Roos erbij is. Stijn gebruikt geen coke meer. Maar opeens is het niet meer zo gezellig; in Amsterdam zijn ze er achter gekomen dat Roos ook mee is naar Thailand. En ze vinden dat niet bepaald leuk, vooral omdat het zo kort is na de dood van Carmen. Hierdoor wordt Stijn heel chagrijnig en richt dit af op Roos, hij vindt dat het haar schuld is. De vakantie sfeer is verpest, en Stijn heeft spijt dat hij Roos heeft meegenomen.

Luna werd ook nog is gebeten door een aap in een dierentuin waardoor het al helemaal slecht ging. Haar vinger moest gehecht worden en ze moest een aantal injecties krijgen. Toen was de week alweer voorbij en gingen Luna en Stijn verder naar Australië en Roos terug naar Amsterdam. Nu lijkt het afscheid van Roos en Stijn definitief.


Deel 3: Luna & Stijn
Dit deel speelt zich af in Australië. De eerste dag valt meteen tegen voor Stijn. Ze hebben een camper gehuurd die veel te klein is en Luna is wagenziek. Ook valt de eerste camping heel tegen omdat hij zo verlaten is. Het is namelijk niet echt het vakantieseizoen.

In het begin vond Stijn het dus niet zo leuk ook doordat er zo veel regels waren dat hij niet veel kon doen met Luna. Maar later begon hij er toch wel van te genieten om met Luna samen te zijn. Ze gingen een keer samen op het strandt keihard de zee in fietsen terwijl het eigenlijk verboden was. Ze hadden super veel lol samen.

Stijn begint Roos weer heel erg te missen en stuurt haar smsjes terwijl zij dat niet meer wilt. Op een dag zitten Luna en hij in de Mac Donalds en komen ze een moeder en haar zoontje tegen. Zij zijn ook Nederlands en Stijn en Luna werden uitgenodigd om te komen eten bij hun. Het liep bijna tot seks uit maar Luna had hem optijd weggehaald omdat ze naar de camper wou. Daar was hij heel blij mee.

Op de camping bij de camper vond Stijn opeens nog een zakje coke in zijn zak. Wat een wonder dat ze het niet bij de douane hebben ontdekt! Hij denkt er heel kort overna en loopt dan naar de prullenbak en gooit het weg.

Een tijd daarna worden Stijn en Luna aangehouden omdat ze te snel reden en omdat Stijn zijn gordel niet om had. De politie daar houd ervan om toeristen te pesten. Ze hadden het busje afgepakt omdat Stijn de boete niet contant kon betalen en er was nergens een pinautomaat. Dat busje mochten ze later in een andere stad ophalen. Dus toen stonden Stijn en Luna opeens op de weg zonder vervoer. Gelukkig kwam er een vrachtwagen langs en kregen ze een lift.

Toen ze de camper weer hadden opgehaald en weer in een nieuwe stad waren gingen Luna en Stijn mee op een excursie en ontmoette daar een vrij- oud stel uit Nieuw Zeeland. Als hij hun ziet lopen over het strandt, is hij heel jaloers, zo had hij Carmen en hem ook voor zich gezien op latere leeftijd. Na een tijdje raakt hij aan de praat met ze en hoort dat die man vroeger veel vreemd ging. Maar toen zijn relatie bijna kapot ging heeft hij het nooit meer gedaan. Stijn begint hier heel veel over na te denken.

Een paar dagen later leest hij zijn mail weer en vind hierin een hele lange mail van Roos. Ze vertelt hier heel veel in over hoe zij zich voelt en dat ze gezocht heeft naar de warme Stijn die ze ooit gekend heeft en dat ze die niet meer kan vinden. Ze zegt dat Stijn gewoon bang is om zich over te geven aan de liefde. Stijn wordt steeds meer geconfronteerd met de waarheid, en daar komt hij ook achter. Hij beseft dat hij inderdaad zich niet durft over te geven aan de liefde, dat hij er bang voor was. Hij beseft wat hij allemaal verkeerd heeft gedaan.

Kort daarna krijgt hij een droom waarin Carmen toestemming geeft voor een relatie met Roos. Hij gelooft echt dat zij dit goed vind, en is dolblij.

Hij vraagt aan Luna wat zij ervan vind als Roos bij hun komt wonen en zij vind het ook heel leuk.

Hij heeft de vrouw die zijn leven zou veranderen gevonden, hij wist niet dat ze zo dichtbij was. Hij belt haar op en zegt dat hij van haar houdt en vraagt of ze naar Australië komt. Enkele dagen later zijn ze bij elkaar.



3 Verhaalfiguren
A Noem de belangrijkste verhaalfiguren en beschrijf hun uiterlijk, gedrag en karakter.
Stijn: is de hoofdpersoon. Het verhaal wordt vanuit hem geschreven. Hij is een weduwnaar. Toen zijn vrouw nog leefde ging hij heel veel vreemd. Hij was er eigenlijk een soort verslaafd aan. Carmen wist hiervan en ze kon er mee leven. Het enige wat hij had afgesproken had met zichzelf dat hij nooit een affaire zou hebben, dat hij nooit verliefd zou worden op een vrouw waar hij mee vreemd ging. Maar dat was hem niet gelukt, hij werd verliefd op Roos. Dit wist Carmen niet. Na haar dood bleef hij vaak naar bed gaan met vrouwen en nam hij vaak drugs. Op 11 september zag hij op een groot beeldscherm in Ibiza de aanslagen op het World Trade Centre. Toen besefte hij dat hij er voor zijn dochter moest zijn. Dat had hij namelijk beloofd aan Carmen.

Luna: is het dochtertje van Stijn en Carmen. Ze beseft wel dat ze geen moeder meer heeft maar laat het niet goed merken. Ze houd veel van haar vader en vind het geweldig om dingen met hem samen te doen. Ze is sterk en heel lief. Ze maakt vaak van die lieve opmerkingen zoals: ‘’ik vind het hier fijn met jou’’. Ze droomt af en toe over haar moeder, ze zegt dat haar moeder tegen haar praat, dat ze bij hun is.

Roos: In komt een vrouw bij de dokter had Stijn een verhouding met haar. Maar na Carmens dood ging hij iedere keer afstand van haar nemen als het heel goed ging met hun relatie, dit kwetste Roos. Aan het eind van het boek beseft Stijn dat Roos ‘’de vrouw die zijn leven zou veranderen’’ was, en kwamen ze weer bij elkaar.

Frenk: is beste vriend van Stijn. Samen met Stijn eigenaar van marketingbureau Merk in Uitvoering. Hij is hetero maar is seksueel niet of nauwelijks actief.

Moud: is een ex van Stijn, jaren geleden in Breda. Werkt bij Merk in Uitvoering. Ze is in de loop der jaren ook een van Carmens beste vriendinnen geworden. Ze kan niet goed tegen drank (geil) en al helemaal niet tegen ext (geil²).

Carmens moeder: is al sinds diep in de vorige eeuw gescheiden. Ze wist van het vreemdgaan maar herkende bovenal zijn liefde voor haar dochter.

Anne: Carmens beste vriendin, uit Maarssen. Stijn vindt Anne een vleesgeworden Miss Etam. Anne heeft Stijn altijd maar zozo (lees: egoïstische hufter die zijn handen niet van andere vrouwen kan afhouden) gevonden, maar nam het, als puntje bij paalte kwam, steeds voor hem op. Sinds Carmen dood is geeft ze Stijn heel veel ma’tjes (moederlijke adviezen) voor zijn opvoeding van Luna.

Thomas: is de man van Anne. Hij is een ouwe schoolvriend van Stijn uit Breda. Zijn bijnaam is: de Beer van Maarssen. Hij is niet echt een prater. Hij is een beetje een ‘’family man’’.

Natasja: is een stagiare bij Merk in Uitvoering. Ze is nog jong. Ze gaat vaak naar bed met Stijn, en doet af en toe een trio. Ik vind haar een beetje een katty (asociale slet).

Ramon: is de stapvriend van Stijn. Hij heeft een gespierd lichaam en heeft ook al veel meisjes gehad. Hij neemt ook veel xtc.

De Dolly’s: zijn het vriendinnen clubje van Natasja. Allemaal sletten en heel jong. Ze zijn dom en gaan alleen maar uit. Ze hebben veel make-up op en zijn nauwelijks te onderscheiden. Gesprekken met de Dolly’s gaan nergens over maar dat vind Stijn juist fijn.


B Welke figuur is zeker een uitbouwkarakter en welke figuren zijn gegeven karakters? Licht je antwoord toe.
Stijn is zeker het uitbouwkarakter omdat hij aan het eind van het verhaal heel veranderd is. Hij heeft ontdekt dat hij veel verkeerde dingen heeft gedaan in zijn verleden en dat hij niet meer bang is om zich over te geven aan de liefde.

Alle andere karakters zijn gegeven. Ze zijn minder belangrijk en onderstaan geen veranderingen.



4 Ruimte
A Op welke plaats(en) speelt het verhaal zich af?

In Amsterdam; in hun huis, in cafés en in de uitgaansclubs.
Ibiza; Stijn ging samen met het clubje van Natasja en Ramon naar Ibiza.
Thailand; voordat Stijn samen met Luna naar Australië ging, gingen ze eerst nog met Roos erbij naar Thailand.
Australië; hier waren Stijn en Luna een paar maanden op reis.


B Geef een voorbeeld van belangenruimte en vermeld hierbij een citaat uit het boek. Beschrijf vervolgens nauwkeurig hoe de ruimtebeschrijving de sfeer in het verhaal en/of de stemming van de hoofdpersoon benadrukt.
Een belangenruimte in dit boek is Australië. Stijn en Luna maken een reis door Australië. Eerst maakte het de sfeer in het verhaal niet zo goed. In het begin viel het namelijk erg tegen door heel veel regels. Ze konden niet duiken en Stijn mocht niet met Luna de café’s in. Het viel niet mee met Stijn, af en toe zakte hij helemaal in door alles wat tegenviel in miste hij thuis. Maar later deed dit land hem heel goed. Hij heeft mensen ontmoet waardoor hij heel anders tegen het leven is gaan kijken. Hij heeft veel nagedacht en is veranderd. De stemming was dus aan het eind van het boek helemaal goed.

Quote: ‘’We zijn nu al een paar weken in Australië en we hebben nog geen een levende Kangaroe gezien!’’



5 Vertelwijze
Op welke wijze wordt het verhaal verteld? Kies uit de commentaarvorm, de ik-vorm en de twee hij-vormen (de alwetende hij-vorm en de verborgen ik-vorm). Licht je keuze toe.

Het wordt geschreven vanuit de ik-vorm. Vanuit Stijn.



6 Tijd
A In welke tijd(en) speelt het verhaal zich af? Het verhaal begint in juni 2001. Dat kan ik zien aan de datums in de e-mails. Wat opvallend is is dat het verhaal begint, 3 dagen na de dood van Carmen. Het verhaal gaat dus eigenlijk direct verder na komt een vrouw bij de dokter. Het verhaal eindigt rond kerst 2001.

B Is het verhaal chronologisch of niet-chronologisch verteld? Licht je antwoord toe. Het verhaal is geheel chronologisch. De tijd loopt in een opeen lopende volgorde en er komen geen flashbacks in voor.

C Komen er flash-backs in het verhaal voor? Zo ja, geef een voorbeeld en leg uit wat de functie van deze flash-back is. Er komen geen flashbacks in voor.



7 Motieven
Wat zijn de belangrijkste motieven? Geef bij elk motief een korte uitleg.
• Dood -> de dood van Carmen.
• Vaderdochter relatie -> de relatie tussen Stijn en Luna.
• Seks -> Stijn is verslaafd aan seks.
• Drugs -> hij begint steeds vader drugs te gebruiken.
• Reizen -> Samen met Luna gaat Stijn een reis maken door Australië.
• De waarheid -> langzamer hand komt Stijn achter de waarheid. Waarom hij zo vaak vreemd ging.



8 Titel en motto
A Verklaar de titel van het boek. Stijn, de hoofdpersoon is een weduwnaar. Want zijn vrouw Carmen is kort geleden overleden aan kanker.

B Heeft het boek een motto? Zo ja, wat is het motto en wat is het verband met de inhoud van het boek?
Het motto is:
Licht up, licht up / As if you have a choice / Even if you can not hear my voice / I’ll be right beside you dear.
Van Snow Patrol, uit ‘Run’ (Final Straw, 2004)

De vertaling:
Word vrolijk, word vrolijk
Alsof je een keuze hebt
Zelfs als je mijn stem niet kan horen
Ik zal pal naast je staan, mijn liefste

Dit verwijst naar de liefde tussen Stijn en Carmen. Carmen is dood maar zal altijd bij hem blijven en ze wil dat Stijn gelukkig blijft.



9 Thema
Formuleer het thema in één goedlopende zin. Maak hierbij gebruik van de antwoorden die je bij 7 en 8 hebt gegeven.

Na de dood van Carmen gebruikt Stijn steeds meer drugs en heeft nog steeds heel veel seks, dan besluit hij te gaan reizen door Australië met zijn dochter Luna en komt hij achter de waarheid van zijn verleden.



10 Stijl
A Hoe is de zinsbouw? Licht je antwoord toe met enkele voorbeelden.
De zinsbouw in dit boek is vrij eenvoudig. Het heeft hele normale zinnen. Geen hele korte zinnen (af en toe wel) en ook geen hele lange zinnen die te lang doorlopen dat je de zin niet meer begrijpt (zoals deze zin).

Voorbeeld: ‘’Ik grijp de fles, zet hem aan mijn mond en neem een flinke slok.‘’

Nog een voorbeeld: ‘’Dan duik ik tussen haar benen’’.

B Hoe is de woordkeuze van de schrijver? Verrassend volgens jou? Origineel? Humoristisch? Licht je antwoord toe met enkele voorbeelden.
De woordkeuze van Kluun is vrij eenvoudig. Hij gebruikt makkelijke woorden, dus geen ‘’dure woorden’’. Verder heeft hij een vrij grof taalgebruik. Stijn scheldt vaak met kanker en Kluun beschrijft de seks ook vrij duidelijk.

Voorbeeld: ‘’Met mijn vingers trek ik haar schaamlippen open en laat voorzichtig de champagne over haar vulva stromen. Jaaah, zucht Maud. Ik lik haar en kijk van tussen haar benen naar haar bovenlichaam’’.



11 Eigen mening
A In hoeverre heeft het boek jou leesplezier gegeven? Denk bijvoorbeeld aan spanning, humor, avonturen of boeiende dialogen.
Het boek heeft mij heel veel plezier gegeven. Ik vond het vooral heel leuk om te lezen omdat ik al eerder Komt een vrouw bij de dokter gelezen had. Daardoor vond ik dit boek heel interessant, ook omdat aan het einde van kevbdd het verhaal helemaal open stond. Ik was ook heel verbaasd dat ik niet eens de begrafenis kon meelezen, maar dat kwam dus pas voor in de weduwnaar. Er kwam geen spanning in voor maar zijn avonturen op Ibiza vond ik wel leuk om te lezen.


B In hoeverre heeft het boek voor jou informatieve waarde? Ben je iets te weten gekomen wat je nog niet wist?
Dit boek heeft mij weinig informatieve waarde gegeven. Het enige wat ik te weten ben gekomen is dat Australië ook wel Queensland law wordt genoemd.


C In hoeverre heeft het boek voor jou literaire waarde? Ben je door de tekst geraakt? Heeft de tekst je op nieuwe ideeën gebracht? Vind je de aanpak van het onderwerp door de schrijver verrassend?
Ik ben wel door de tekst geraakt, vooral door wat Luna allemaal tegen Stijn zegt. Zo lief. Over haar opmerkingen over de reis met Stijn (lees de beschrijving van Luna). Verder ben ik op idee gebracht om misschien later ook een reis te maken door een ver land, dat lijkt me echt een hele speciale ervaring. Ik vind de aanpak van dit onderwerp wel verrassend vergeleken bij andere boeken maar ik was het eigenlijk al gewend door kevbdd. Ik vind het boek heel anders dan andere boeken die gaan over de rouw van je vrouw/man. Stijn is gewoon een heel speciaal personage, ik denk dat weinig mensen op deze manier rouwen.

D Zou je iets aan het verhaal willen veranderen? Zo ja, wat en waarom?
Nee ik zou helemaal niks aan het verhaal willen veranderen.

E Hoe is - alles overziend – jouw eindoordeel over het boek?
Ik vind het een heel leuk boek omdat ik het nu een heel mooi afgerond verhaal na kevbdd. Ik voel me echt een ervaring rijker door het lezen van dit boek. Het is ook heel makkelijk te lezen, dus heel fijn voor mensen van mijn leeftijd. Het is geen wijven boek maar ook heel goed te lezen voor mannen. Dat komt ook denk ik doordat de hoofdpersonage een man is. En komen hele leuke stukjes in waar je echt om kan lachen. Ik vind het einde ook heel mooi doordat Stijn dus echt veranderd is van een eikel naar een echte man. Ik ben wel heel benieuwd wat de reactie is van al zijn vriendin in Amsterdam, want dat kan je niet lezen in het boek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De weduwnaar door Kluun"