Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Oorlogswinter door Jan Terlouw

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Oorlogswinter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 873 woorden
  • 5 januari 2011
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
12 keer beoordeeld

Boekcover Oorlogswinter
Shadow

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen…

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Oorlogswinter door Jan Terlouw
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Het verhaal speelt zich af in het verleden, de hongerwinter tijdens de tweede wereld oorlog. De hongerwinter duurde van 1944 tot 1945. Het verhaal speelt zich af in het fantasie dorp de Vlank. In deze tijd was er een spertijd, van acht uur ’s avonds tot 4 uur ’s nachts. Michiel van Beusekom is de hoofdpersoon, hij is een jongen van 15 jaar, en aan het eind van het boek is hij 16 jaar. Hij woont samen met zijn ouders, zijn zus en zijn broertje. Zijn vader is burgemeester van de Vlank. Michiel gaat een grote rol in het verbergen van een Engelse piloot spelen. Jack een Engelse piloot en Dirk de buurjongen van Michiel spelen ook een grote rol in het verhaal.

Michiel krijgt een mysterieuze brief van Dirk, voor Bertus Hardhorend, als de overval op het nabijgelegen distributiekantoor mislukt. Hij verbergt de brief in het kippenhok. Michiel slaapt die nacht erg slecht en zit met Dirk in zijn hoofd. De volgende dag hoort Michiel dat de overval is mislukt, Dirk is opgepakt. Nu moet hij die brief naar Bertus Hardhorend brengen. Hij probeert het, maar dat mislukt een aantal keer. Nu bereikt hij Bertus Hardhorend, hij is gearresteerd door de Duitse SS. Onderweg naar huis leest hij de brief. Er staat in dat er een Engelse piloot is verborgen, in een hol die in het dagdaler bos ligt, onder kleine sparretjes. De piloot heet Jack.

Michiel gaat naar Jack in het hol. Hij treft hem aan met een manke voet en een vleeswond in zijn schouder. Hij besluit voor Jack te gaan zorgen. Hij verzamelt elke dag eten voor Jack en brengt het eens in de 2 dagen. Hij merkt later dat het niet goed gaat met Jacks wonden en besluit Erica zijn grote zus er bij te halen, omdat die geleerd heeft voor zuster. Erica wil wel mee en het lukt ze om samen bij het hol aan te komen. Erica verzorgt Jack goed, maar Michiel vindt het niet goed dat ze nog eens komt. De volgende dag gaat Michiel weer naar het hol, en treft daar Erica aan. Hij is boos op Erica. Jack wil een brief sturen naar zijn moeder. Michiel geeft die brief aan oom Ben, dat is geen echte oom, maar een man die goed bevriend is met zijn vader en vaak bij de van Beusekoms komt. Hij zit in het verzet weet Michiel. De brief komt goed aan en er komt antwoord. Een brief van Jacks moeder met een foto. Jack is heel blij.

Michiels vader wordt opgepakt door de Duitse SS. Er worden in totaal 10 mensen gearresteerd, met de dreiging ze dood te schieten. De SS doet dat omdat er een dode mof is gevonden in het bos. Michiel is vergeten om naar Jack te gaan, maar Erica is gegaan. De volgende dag worden er 5 mannen doodgeschoten, en de volgende dag worden er nog 4 vrijgelaten en de burgemeester word doodgeschoten.

Erica heeft verkering met Jack. Er komt een stoet met Rotterdamse mannen voorbij, er is daar een razzia geweest. Twee mannen vluchten en kloppen aan bij Michiel zijn huis. Ze heten de Groot van hun achternaam. De mannen die de Groot heten zijn eigenlijk Joden, ze heten Kleerkoper. Ze moeten onderduiken, Michiel en zijn moeder helpen. Michiel weet een paard en wagen te bemachtigen, vermomd de Joden als boerinnen, en brengt ze naar bestemming. Oom Ben komt langs en is diep geschokt over Michiels vader, maar ook trots over de Joodse boerinnen.

Michiel gaat naar het hol. Daar is Dirk. Dirk is uit een trein gesprongen om te ontsnappen met nog een paar andere mannen. Dirk en Jack hebben de Duitser vermoord. Het moest anders werd Jack dood geschoten. Ze hebben een parachute om het lichaam heen gedaan. Michiel bedenkt een hinderlaag voor Schafter, het lukt, nu denkt Michiel zeker te weten dat hij de verader is. Erica is lid van het DC, het damescomité, samen met de andere dames richt zij een plek op waar voorbijgangers kunnen slapen en hun wonden kunnen laten verzorgen. Jack wil terug naar Engeland, Michiel vraagt het oom ben, die regelt het voor Jack. Ze vertrekken maar Michiel blijft achter voor de veiligheid. Als Michiel later hout aan het hakken is, komt hij achter iets heel belangrijks, hij kan vanaf daar alles horen wat in de schuur gebeurt. Ben is verader denkt Michiel. Hij fietst snel naar Jack, Dirk en Ben. Hij pakt Jacks pistool en houd Ben onder schot. Ben heet eigenlijk Ben van Hierden.

Ze leveren van Hierden over aan meester Postma, de leider van de ondergrondse van de Vlank. Ben probeert te ontsnappen, Michiel schoot, toen gingen ze weer verder. Ze kwamen bij meester Postma en gaan met zijn drieën verder. Ze komen in het dorp, daar staan minutiewagens op gesteld. Er komt een Engelse Spitfire aan. Ze springen alle drie in een apart eenmansgat, met ben tussen hen in. De Spitfire schiet op de wagens, ze ontploffen net na dat ben van Hierden uit het gat sprong om te ontsnappen. Ben van Hierden is gedood.

De oorlog is afgelopen, iedereen viert feest. Ene Gert heeft de parachute gepakt van het Duitse lijk. Dirk en Michiel beginnen er niet over. Schafter is geen verader, hij had 3 Joodse mensen in huis.

REACTIES

A.

A.

meer dan de helft van dit verhaal klopt niet ga meer boeken lezen man

12 jaar geleden

A.

A.

Anoniem,

Ik heb het boek wel gelezen, en heb deze er ook naast gehouden toen ik het verslag schreef. Ga zelf het boek lezen. Had trouwens een 8.5 dus ik heb me werk gedaan.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogswinter door Jan Terlouw"