Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Oorlogswinter door Jan Terlouw

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Oorlogswinter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo/vwo | 771 woorden
  • 4 januari 2011
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
12 keer beoordeeld

Boekcover Oorlogswinter
Shadow

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen…

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Oorlogswinter door Jan Terlouw
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

A. Oorlogswinter
Omslag & Illustrator: Jan Wesseling
Uitgever: Lemniscaat, Rotterdam
Eerste druk: 1972
Bekroningen: Gouden Griffel 1973

B. Jan Terlouw
Jan Terlouw is in 1931 op 15 november geboren in Kamperveen.

Hij is nu dus 79 jaar. hij is de oudste van zijn twee broers en twee zussen.

Hij werd kinderboekenschrijver in 1970 en werd daarnaast belangrijke politicus van de D66 in 1971. Het eerste boek wat Jan uitgaf was Pjotr Vrijwillig verbannen naar Siberië, hij heeft ook andere boeken geschreven, onder andere : Oom Willibrord, koning van Katoren, Briefgeheim, De Kloof, Herfstdagboek en de Vuurtoren.

Garderen en Wezep, de dorpen waar hij is opgegroeid, zie je terug in Oorlogswinter, het speelt zich af in Wezep maar Jan.


C. Samenvatting
In het dorp de Vlank woont een jongen, Michiel hij is 11 jaar als de oorlog begint, hij ziet de oorlog als iets positiefs en wat leuk is, maar dat veranderd snel! Het is meer dan vier jaar verder en de oorlog is nog steeds niet over. Hij is inmiddels 16 jaar en zijn buurjongen Dirk (21) kwam naar hem toe. Hij zei dat ze die avond het distributiekantoor gingen overvallen met twee mannen. Niemand anders wist er nog meer over. Hij kreeg een brief van Dirk dat als er wat mis zou gaan dat Michiel die brief aan Bertus moest geven. De volgende dag hoorde hij dat ze waren gesnapt en dat er een van de drie jongens was doodgeschoten.

Michiel ging de volgende dag naar bertus maar door een incident kwam hij te laat. De dag daarna ging Michiel weer naar Bertus, en hoorde hij van de vrouw van Bertus dat Bertus was opgepakt.

Michiel besloot de brief te lezen. Er stond in dat er in het bos een gewonde Engelse piloot lag die hij moest helpen. Michiel ging meteen naar het bos en hielp de piloot elke dag. Het zusje van Michiel, Erica, werd ook betrokken bij de piloot zij werden in de loop van het verhaal verliefd op elkaar. Op een nacht hadden de Duitsers een lijk van een andere Duitser gevonden. Als de dader zich niet zou melden zouden 10 gijzelaars dood worden geschoten, waaronder ook de vader van Michiel.

Niemand meldde zich en zijn vader werd dood geschoten! Michiel had aan oom ben, een goede kennis van zijn vader, verteld over de Engelse piloot,hij zou de piloot weg smokkelen want hij had goede connecties.

Toen oom Ben de piloot aan het halen was schoot Michiel iets te binnen, toen Dirk vertelde over het kantoor stond oom Ben buiten, hij moet het gesprek gehoord hebben! Als je het spannende einde wil weten moet je het boek toch echt zelf lezen!


D.
Oorlogswinter is een oorlogsroman, en gaat over de winter van de tweedewereldoorlog.

Het verhaal speelt zich af in het dorpje de Vlank wat ik eerder al zei. Het speelt zich af in het huis van Michiel maar ook in de schuilplaats van de piloot. De Vlank is een echte plaats maar anders genoemd.

Het verhaal loop chronologisch op twee lange flashbacks na.

* Michiel is de hoofdpersoon in het boek, er wordt in het boek niet veel verteld over bijvoorbeeld zijn ogen, haar etc. Michiel is een rustig type aardig maar open, hij is niet een genie maar hij is zeker niet dom. Ik vind hem ook een dappere jongen, een voorbeeld is dat als zijn vader dood gaat hij toch nog zijn best doet met doorleven en hij de man van het huis word. Ik ben nu ongeveer op zijn leeftijd en als mijn vader nu dood zou gaan weet ik niet of ik zo sterk zou blijven als hij. De woorden waarmee je hem kan omschrijven zijn: rustig, gehoorzaam, heldhaftig en dapper.

* - Dirk is de buurjongen van Michiel, hij heeft de brief aan Michiel gegeven, toen hij na de overval werd meegenomen, is hij uiteindelijk uit de trein gesprongen en is terug weten te komen

- Jack is de Engelse piloot die is neergestort,

- Erica is de zus van Michiel, zij wordt verliefd op Jack

- Oom ben is een goede kennis van de vader van Michiel en een verrader

- Schafter is een man waar Michiel van denkt dat hij een NSB’er is

* Het verhaal wordt uit een hij/zij perspectief verteld.

* Het verhaal is bedoeld om een goed verhaal neer te zetten, maar doordat ik dat heb gelezen dacht ik tijdens het lezen wel na over hoe dat was om hem te zijn in die tijd in die situaties. Ik weet niet of ik zo sterk zou blijven staan als hem. Als je het leest bedenk je dus ook dat er op dit moment ook op plekken oorlog is en dat die mensen ook in die situaties zitten.

REACTIES

Y.

Y.

Super, dankjewel!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogswinter door Jan Terlouw"