De eetclub door Saskia Noort

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover De eetclub
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1489 woorden
  • 2 januari 2011
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
12 keer beoordeeld

Boekcover De eetclub
Shadow

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette en zijn kinderen weten ternauwernood te ontsnappen. Hun vriendenclub, ‘de eetclub’, is geschokt en verbijsterd. Babette wordt opgevangen door haar vriendin Karen. Karen komt tot…

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette…

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette en zijn kinderen weten ternauwernood te ontsnappen. Hun vriendenclub, ‘de eetclub’, is geschokt en verbijsterd. Babette wordt opgevangen door haar vriendin Karen. Karen komt tot de ontdekking dat de vriendschappen binnen de eetclub niet zo onvoorwaardelijk zijn als zij leken. Langzaam maar zeker wordt het voor Karen duidelijk dat bepaalde mensen belang hebben bij de dood van Evert.

De eetclub door Saskia Noort
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

INHOUD

1 Gegevens van het boek
1. Titel
2. Schrijver/Schrijfster
3. Illustrator/illustratrice
4. Uitgeverij
5. Jaar waarin het boek voor het eerst verschenen is
6. Bekroningen
2 Over de schrijver of schrijfster van het boek
3 Inhoud van het boek
4 Beoordeling van het boek
1. Soort verhaal
2. Plaats
3. Tijd
4. Hoofdpersoon
5. Bijfiguren
6. Perspectief
7. Bedoeling van het boek
5 Keuze opdrachten
Categorie 1: Dit vind ik
Categorie 2: Zoek
Categorie 3: Leef je uit
Categorie 4: Ik schrijf ook
Categorie 5: Zo zit het


1. Gegevens van het boek.
- De eetclub
- Saskia Noort
- Roald Triebel
- Uitgeverij Anthos
- In 2004 is het boek voor het eerst verschenen
- Een nominatie op de Gouden Strop


2. Over de schrijver of schrijfster van het boek.
Saskia Noort is in 1967 geboren en is schrijfster en columniste. Ze heeft twee kinderen. Na haar havo studeerde ze journalistiek en theaterwetenschap in Utrecht. Zij is begin jaren negentig actief journaliste voor een groot aantal bladen. Tegenwoordig schrijft ze ook columns. Zij heeft 2003 en 2004 ook twee nominaties op de Gouden strop mogen ontvangen voor waaronder terug naar de kust en de eetclub. Een aantal boeken die Saskia geschreven heeft zijn: Nieuwe buren, Afgunst & een goed huwelijk en De eetclub.


3. Inhoud van het boek. (een korte samenvatting)
Karen is getrouwd met Michel en ze hebben twee kinderen. Wanneer ze naar Amsterdam verhuizen moeten ze weer opnieuw beginnen. Maar al snel ontmoet Karen een vrouw, Hanneke, die haar voorstelt aan mensen die met zijn allen een zogenaamde ‘eetclub’ vormen. De vrouwen en hun mannen worden een hechte vriendenkring. Ze zien elkaar vaak en eten een hapje met vaak eigen recepten en een glaasje wijn er bij. Onderling ontstaan er allerlei geheime verhoudingen bijvoorbeeld dat Karen met Simon, een van de mannen van de vrouwen van de eetclub, een geheime relatie krijgt. Plots komt er een brand in het huis van één van de stellen. De man in het huis, Evert, overlijdt. De vrouw van Evert is totaal overstuur. En ook Hanneke, die een geheime relatie had met Evert waar Karen pas na Hanneke’s dood achter kwam, pleegt zelfmoord, maar volgens Karen klopt er iets niet. Ze gelooft niet dat Evert en Hanneke’s dood een ongeluk is geweest en ze gaat op onderzoek uit. Dat doet ze met behulp van de opdringerige politieagente Dorien. De vriendengroep breekt door roddels en spanningen, maar het onderzoek gaat door. Achteraf was het zo dat de vrouw van Evert het huis in brand had gestoken en niet alleen. Zij had hulp met Simon de vent die dus al 2 geheime relaties had en 1 waar iedereen van wist. Ze hadden samen zelfs een baby. Ook zij had mee geholpen aan de dood van Hanneke, en Karen had dus gelijk. En toen plotseling had Karen alles door ze stond op een bouw ladder zeg maar en Simon wilde haar vermoorden maar kon het niet. De vrouw die na Evert’s dood weduwe was daar in tegen kon het wel en probeerde Karen te vermoorden. Maar het was haar niet gelukt dus besloot ze met de baby van een goeie hoogte af te springen, maar Karen kon nog net op tijd de baby pakken en had hem gered. Zo is het op de dood van Evert en Hanneke na toch nog goed afgelopen. Tenminste voor Karen.


4. Beoordeling van het boek.
Ik vond het op zich wel een leuk boek en op sommige stukjes ook wel spannend. Maar ik had er meer van verwacht toen het mij aangeraden werd. Het genre sprak mij ook wel aan omdat ik ook vaak spannende films kijk dus dit was ook een van de redenen waarom ik dit boek heb gekozen en ook wel leuk vond. Ook de plaats was perfect voor zo’n verhaal sommige stukjes waren ergens anders maar ook dat klopte gewoon zoals ik het ook zou hebben gedaan. De is gewoon heel simpel gehouden. Alles ziet er even modern uit als nu. Het is ook een boek uit 2004 dus. Maar ik vind het dus een goeie tijd waar dit in afspeelt omdat het dus erg modern is en daar hou ik van. De hoofdpersoon (Karen) vind ik een leuk maar ook weer een slecht personage. Het lijkt me een frisse meid met een gezond verstand, maar soms denk ik dan ook wel weer van: Je gaat echt te ver. Bijvoorbeeld dat ze een relatie heeft wat niet alleen bij kussen of zoenen blijft met een andere vent terwijl ze een compleet gezin heeft. De bijfiguren (de hele eetclub) vind ik ook leuke personages soms wat ingewikkeld dat ik denk van wat is dit nou weer maar verder toch wel weer allemaal iets eigen, dat is het leukste de verschillen in al die personen. Het perspectief geeft alles goed duidelijk aan dat vind ik heel leuk. Ik denk dat de bedoeling van de schrijfster was toen ze dit boek schreef, dat ze kinderen en ouderen wilde laten zien en voorbereiden dat het leven niet altijd even makkelijk is en iedereen fouten maakt.

Ik vond dit een goeie bedoeling die leuk en spannend is overgebracht. Soms was dit boek wel ingewikkeld maar dat benadrukt de bedoeling nog meer. En zo is dit bij mij overgekomen.


5. Keuzeopdrachten.

Categorie 1: Dit vind ik
Jongeren moeten dit boek over honderd jaar nog lezen omdat ik denk dat iedereen hier van kan leren en het gewoon een heel spannend en boeiend boek is. En ik denk dat zelfs over honderd jaar dit nog steeds allemaal gebeuren kan omdat het gewoon echt kan gebeuren en sommige dingen hiervan ook echt gebeuren, het is niet altijd even leuk maar toch.

Categorie 2: Zoek
De voorkant van het boek. Er word veel wijn gedronken. Ze hebben veel seks.

Evert word vermoord door De moord van Hanneke De hut waar Karen en Simon

een brand. bevindt zich op haar seks hebben.

hotelkamer.

Ze kookten heel vaak voor Het ziekenhuis waar

elkaar. Hanneke lag.

Categorie 3: Leef je uit


Categorie 4: Ik schrijf ook

Dagboekfragment 1:
Lief dagboek hier is Karen weer,

Ik heb vandaag een hele lieve vrouw ontmoet. Haar naam is Hanneke ze wil me voor gaan stellen aan een aantal vrienden van haar nadat ze mijn recept had geproefd, ze vond het erg lekker. Het is de moeder van een vriendje van mijn dochter. Ze vroeg of haar vriendje mocht blijven spelen en zijn moeder zei dat het erg goed uit kwam en dat ze hem weer op zou halen. Toen dacht ik van moet ik haar mijn adres nog geven, maar nee, ze wist waar ik woonde. Dus toen ik er was liep ze met me mee proefde mijn recept en dat is het. Ze neemt me volgende keer mee naar die mensen.

Dagboekfragment 2:
Lief dagboek,

Ik heb die mensen ontmoet, het waren lieve mensen en ze hadden een zogenaamde ‘eetclub’. Aan het begin aten we mijn recept en dronken we een wijntje. We hadden natuurlijk iets te veel op maar daar werd het nog gezelliger van, ik heb het erg leuk gehad en ze vroegen of ik vaker wilde komen. Natuurlijk wilde ik dat. Dit was het al weer.

Dagboekfragment 3:
Evert is overleden. Het huis is verbrand maar het kan geen toeval zijn iemand moet het aangestoken hebben. En hij heeft het niet zelf gedaan. Hanneke denkt dat Simon het was volgens haar moest dat wel, het kan niet anders zei ze tegen mij. Ze was er zo van overtuigd dat hij het had gedaan. En ik geloof haar want ze is sinds kort mijn beste vriendin. Ik kan er niet verder over praten. Doei.

Dagboekfragment 4:
Hanneke is overleden. Ze van haar hotelkamer balkon naar beneden geduwd. Bijna iedereen zegt dat het zelfmoord was maar ik weet het zeker. Alleen we waren in het ziekenhuis en ze had de val overleefd. Maar ik was nog even bij Hanneke gaan kijken en ik was daar als enige. Toen ik de kamer uit liep bleek het dat ze overleden was en ze gaven mij de schuld. De slangetjes waren los gehaald en omdat ik daar als enige en als laatste was… Maar sinds toen wist ik het zeker, met of zonder hulp ik moest dit tot de bodem uitzoeken. Dit alles kon geen toeval meer zijn.

Categorie 5: Zo zit het

Wie is de hoofdpersoon?
- Karen

Welke moeilijkheden moet zij overwinnen?
- Het overlijden van Evert en Hanneke oplossen, en zich niet laten meeslepen met Simon.

Wordt haar probleem aan het einde van het boek opgelost?
- Ja ze heeft de misdaad opgelost.

Is de hoofdpersoon veranderd aan het eind van het verhaal?
- Ja en nee, ze heeft natuurlijk wel heel veel meegemaakt maar aan de andere kant, ze begint weer een nieuw leven door te verhuizen en niet meer naar de eetclub te gaan. Haar leven word eigenlijks weer als vanouds.

Wat vind je van de manier waarop de hoofdpersoon het heeft aangepakt?
- Aan de ene kant goed want ze heeft het niet zo maar laten zitten maar in sommige stukjes denk ik wel van zo had ik het dus niet gedaan, maar verder vind ik, op die ene stukjes na, dat ze het erg goed heeft gedaan.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De eetclub door Saskia Noort"