Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The kite runner door Khaled Hosseini

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover The kite runner
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2532 woorden
  • 1 januari 2011
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
19 keer beoordeeld

Boekcover The kite runner
Shadow

Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in Kabul. Ondanks het grote klassenverschil zijn de vrienden onafscheidelijk.

Bij de jaarlijkse vliegerwedstrijd in Kabul is Amir de vliegeraar, degene die het touw van de vlieger in handen heeft. Hassan is zijn hulpje, de vliegervanger. 'Voor jou doe ik alles!' roept Hassan hem toe voordat h…

Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in Kabul. Ondanks het grote klassenverschil zijn de vrienden onafscheidelijk.

Bij de jaarlijkse vliegerwedstrij…

Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in Kabul. Ondanks het grote klassenverschil zijn de vrienden onafscheidelijk.

Bij de jaarlijkse vliegerwedstrijd in Kabul is Amir de vliegeraar, degene die het touw van de vlieger in handen heeft. Hassan is zijn hulpje, de vliegervanger. 'Voor jou doe ik alles!' roept Hassan hem toe voordat hij wegrent om de vallende vlieger uit de lucht op te vangen. Die grenzeloze loyaliteit is niet wederzijds. Wanneer er iets vreselijks gebeurt met Hassan verraadt hij zijn trouwe metgezel.

Na de Russische inval vluchten Amir en zijn vader naar de Verenigde Staten. Amir bouwt er een nieuw bestaan op, maar hij slaagt er niet in Hassan te vergeten. De ontdekking van een schokkend familiegeheim voert hem uiteindelijk terug naar Afghanistan, dat inmiddels door de Taliban is bezet. Daar wordt Amir geconfronteerd met spoken uit zijn verleden.

The kite runner door Khaled Hosseini
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Gegevens

Motivatie
Ik heb dit boek voor mijn CKV verslag gekozen, omdat dit toch wel een bekend boek is. In het begin leek het me wel lastig om bij een niet-westerse schrijver en een niet westerse cultuur een boek te vinden. Maar enkele familie leden zeiden als eerste gelijk dit boek, toen ik vroeg ook ze ook een suggestie voor mij hadden, dus heb ik hiervoor gekozen. Ik heb de film “The Kiterunner” lang geleden ook gezien. Toen hij uitkwam in 2007, en vaag kon ik me nog herinneren dat ik de film wel leuk vond.

Auteur
De auteur het boek is Khaled Hosseini

Titel
De Vliegeraar

Oorspronkelijke titel
The Kiterunner

Jaar van eerste uitgave
2003

Genre
Het is een psychologische roman. Er wordt meer nadruk gelegd op het innerlijk van de karakters, motieven, omstandigheden en gedachten die er zijn(psychologisch).

Aantal pagina’s
het boek telt 346 pagina’s

Wanneer gelezen
Ik heb het boek gelezen het weekend voor de inleverdatum. Ik zou eerst komende vrijdag (26-3-2010) naar Kane in de Oosterpoort gaan, maar dit kon vanwege mijn werk niet meer doorgaan. Daarom moest ik nu eerst een boek gaan lezen (mijn enige, andere keuze) voor CKV.


Voorbereiding / Verwachtingen

Wat wist je vooraf over het boek / de auteur?
Ik wist toen ik met m’n moeder een lange poos geleden naar de film “The Kiterunner” geweest was, wel dat er een boek ook van was. Over de auteur Khaled Hosseini heb ik in de krant wel eens wat gelezen. En mijn vader was laatst ook “het vervolg” op “de vliegeraar” aan het lezen, dit boek was dan natuurlijk ook van Khaled Hosseini, en heet Duizend schitterende zonnen.

jlFolders/ internetsite / voorbereiding in de les / van horen zeggen / recensies / andere boeken van dezelfde auteur / boeken uit hetzelfde genre

Ik heb nog nooit eerder zoeken uit hetzelfde genre gelezen als dit, andere boeken van deze auteur kende ik ook niet en verder had ik niet echt me op dit boek voorbereid.

Geef een korte motivatie van je boekkeuze
Ik heb er soms wel aangedacht aan een boek van een niet westerse schrijver, maar omdat ik sowieso uit mezelf al niet lees, was dit wel een moeilijke opgave voor mij. Ik weet dus verder niks van schrijvers en boeken. En al helemaal dus niets van niet westerse verhalen. Toevallig kwam deze titel voorbij, en heb ik hier gauw voor gekozen omdat ik ook al niet veel tijd meer had om een ander boek te bedenken.

Wat verwacht(te) je?
Op de achterkant van het boek had ik gelezen waar het over ging. Het speelde zich af in Afghanistan en omdat er op tv heel veel ruzie is in dit land en in de landen er om heen, verwacht(te) ik veel wrede gebeurtenissen. Achteraf zijn deze wrede gebeurtenissen ook uitgekomen. Verder moest er wel iets met vliegers gebeuren omdat het boek niet voor niets “De vliegeraar” heet.


Analyse: Inhoud & Functie

Wat zijn de belangrijkste gebeurtenissen?
- In het begin, het telefoontje dat Amir krijgt wanneer het ongeveer 30 jaar later is. Dat hij terug moet keren naar het land waar hij is opgegroeid en hier iets goeds kan terug doen voor iemand

- De vliegwedstrijden die Amir en Hassan samen altijd voerde toen ze nog klein waren

- De verkrachting van Hassan, en Amir die op dat moment niks voor zijn vriend deed

- De dood van Amirs vader, waarna Amir achter een “schokkend” familiegeheim komt

- Amir trouwt met de dochter van een generaal en leeft verder een normaal leven in de VS, totdat hij het telefoontje krijgt

- Amir vergeet Hassan niet wanneer hij met zijn vader gevlucht is naar de VS voor de Russische invallen.

- De dood van Hassan

- Amir keert terug om iemand op te halen uit Afghanistan

Wie is de hoofdpersoon en met welk probleem kampt hij/zij?

De hoofdpersoon is eigenlijk wel Amir. Wanneer hij ook gevlucht is uit Afghanistan beleef je niet het leven van Hassan verder in het boek, maar blijf je bij Amir. Wat hij allemaal beleefd. Uiteindelijk was Hassan ook “hulpje” van Amir.

Veranderd de hoofdpersoon door de gebeurtenissen?
Ja. Amir is in het begin van het boek 12 jaar oud. En op het einde is hij 38. Het boek begint wanneer hij 38 is. En hij na aanleiding van een telefoontje weer de reis gaat maken naar zijn geboorteland. Na deze gebeurtenis krijg je het hele verhaal te lezen van toen de jongens (Amir en Hassan nog klein waren). Eerst was Amir dikke vrienden met Hassan, maar later verraad hij zijn vriend ook. Maar later wanneer Amir oud is, en achter allerlei dingen komt, doet hij uiteindelijk weer goede dingen voor Hassan. Maar hij is dan al dood. Amir gaat terug naar zijn land van herkomst om de zoon van Hassan op te halen, Amir’s neefje…. Maar het was op dat moment daar niet veilig.

Wie zijn de belangrijkste andere personen en wat is hun relatie met de hoofdpersoon?
Hassan: de vriend van Amir. Maar ook zijn slaafje. Zo hielp hij hem met het vasthouden van de vlieger, en haalde hij altijd de vlieger weer op voor Hassan wanneer hij de vlieger van iemand anders had “doorgesneden”. Dit is (was) een sport in de hoofdstad Kabul, en dit werd vooral gespeeld door kinderen.

Baba: de papa van Amir. Hij was een Pashtun (Een hoger iemand van het Afghaanse volk). Hij was wel erg streng voor Amir, maar wanneer hij wedstrijden won met het vliegeren was hij wel hartstikke trots op hem, maar op het andere moment vond hij het maar een jongen die niet voor zichzelf kon opkomen, en dat het later niks met hem zou worden.

Ali: de “vader” van Hassan. Hassan en Ali leefden als slaven/dienaren op het erf van Baba en Amir. Hassan en Ali behoorden tot de Hazara’s. En dit waren de tegenstanders van de Pashtuns. Na het familiegeheim (wanneer oa. Hassan al dood is) word duidelijk dat Ali niet de vader van Hassan was, omdat hij onvruchtbaar was.

Soraya: De vrouw van Amir, maar zij en Amir konden geen kinderen krijgen.

Sohrab: Het zoontje van Hassan, die hij had gekregen nog met een vrouw. Maar zij waren allebei doodgeschoten. Hij was meegenomen door de Talib naar Pakistan, en hier vond Amir hem uiteindelijk. Hij werd vastgehouden door een van de Talib, en wanneer Amir oog in oog met hem stond bleek dit een jongen te zijn die de vader van Sohrab, Hassan vroeger had verkracht! Als een soort ravance vechtten ze eerst nog in de kamer waar Hassan, Sohrab uiteindelijk zou meenemen, maar hij stond aan de verliezende kant. Assef(van de Talib) stond aan de winnende kant. Op dat moment pakte Sohrab een soort van kattapulk en hij schoot een steen recht in het oog van Assef. Hiermee hielp hij Amir. Wat zijn vader ook altijd had gedaan. (Amir helpen).

Waar en wanneer speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich in het begin af, in het huis van Amir, waar hij met zijn vrouw woont in de VS. Dit is 2001. Maar daarna komt het leven van Armir als een soort flashback terug in Afghanistan in de hoofdstad Kabul. Dit begint in 1963, in hoofdstuk twee.

Wat is het thema van het boek?
Het thema van het boek is vriendschap en verraad. Omdat Amir en Hassan samen een hele goede vriendschap hadden. Amir had zelfs nog hun 2 namen in een boom gekerfd, en samen gingen ze naar de bioscoop met het geld dat Amir van zijn vader gekregen had. Hassan deed alle dingen die Amir maar wilde, voor hem. Maar toen Hassan in de problemen zat, hielp hij hem niet. En later bedroog hij Hassan ook nog dat hij zogenaamd een horloge van hem had gestolen. Dit was niet zo maar Hassan die zei dat hij het wel had gedaan. Baba die vergaf Hassan. Maar Ali en Hassan die vertrokken wel als dienaren/slaven van Amir en Baba. Hierna kwam de inval van de Russen en vertrokken Amir en Baba naar de VS.

Wat heeft de schrijver met het boek te melden?
Er is niet een duidelijke boodschap in naar voren gekomen. De schrijver heeft gewoon een heel mooi verhaal verteld over 2 vrienden, maar tegelijkertijd ook van hun afkomst tegenstanders van elkaar waren. Er zijn veel spannende gebeurtenissen gebeurd, en het boek was erg spannend om te lezen. Lukt het (op het eind) wel dat Amir Sohrab mee kan krijgen? Of zullen ze Amir doodschieten als hij op komt voor een vrouw als een van de tegenstanders haar wil gebruiken?

Wat zijn de opvallende verschillen met werken die je kent uit de Nederlandse literatuur op het gebied van normen en waarden, maatschappelijke verhoudingen, thema’s en motieven, personages en onderlinge verhoudingen?
De normen en waarden van de mensen zijn daar heel anders dan hier. Er zijn veel verschillende sociale lagen. Zo zijn er mensen die slaaf van iemand anders moet spelen. Als je bij de Taliban hoorde moest je een baard hebben, want anders kon je ook al wel worden doodgeschoten omdat je niet aanpaste. Hier in Nederland zijn er niet veel verschilldende culturen die met elkaar opbotsen zoals de Pashtuns en de Hazara’s in Afhanistan. De onderlinge vriendschappen zijn wel gelijk als in Nederland. Je kunt iemand net zo goed bedriegen in Nederland, als daar. En tegelijkertijd hele goede vrienden zijn.

Krijg je door dit werk ook en beeld van het land of de cultuur?
Jazeker. Dat je eigenlijk geen eigen mening hebt, en dat je je moet houden aan de regels van de machtigste groep in je land. In de werkelijk is dit ook het geval, in het Midden-Oosten is er zoveel ruzie door de verschillende groepen/culturen.


Middelen: Hoe is het boek geschreven?

Personages

Vooral Amir is erg goed geschreven. Je voelde alles wat hij meemaakte. Hij is een echt karakter. In het begin dacht ik dat ze vrienden voor het leven waren. Ik vond het apart dat Amir, Hassan niet hielp in de situatie dat hij in de problemen zat. Dit kwam denk ik doordat zijn vader altijd tegen hem zij dat hij nooit voor zichzelf op kwam, dus een slappe jongen was. (Ik denk in dit geval dat hij heel erg heeft gedacht aan zijn stam de Pashtuns. Dat zij de tegenstanders waren van de Hazara’s, dus dat hij hem niet zou gaan helpen, en zo goed zou doen voor zijn vader om niet de tegenstander te helpen.) Terwijl ze juist vrienden waren!! Het was dus niet voorspelbaar hoe Amir zich zou gedragen. Ik had wel al het gevoel, met in mijn hoofd het stukje van het telefoontje helemaal in het begin van het boek, dat hij terug zou gaan naar Afghanistan. En hier iets te gaan betekenen voor Hassan. De vader van Amir Baba was geschreven als een strenge man. Die wilde dat zijn kind(eren) de besten waren. Tegelijkertijd was hij wel erg zorgzaam voor Ali en Hassan die op zijn erf woonden als hun dienaren.

Gebeurtenissen
De nadruk ligt op de gebeurtenissen in dit boek. Hoe de vriendschap is tussen Amir en Hassan, en tergelijkertijd het verraad. Zoals ik al zei gebeuren de gebeurtenissen niet logisch voor mijn gevoel, omdat ik had verwacht dat Amir, Hassan zou helpen wanneer hij in de problemen zat. Later verraadde hij hem ook toen hij zei tegen zijn vader dat Hassan zijn horloge had gestolen, maar hij dit niet had gedaan. Amir wilde Hassan en Ali dus weg hebben. Ik weet niet waarom hij dit precies heeft gedaan, terwijl ze altijd zo goed met elkaar konden spelen. Ik denk dat het komt vanwege de strijd tussen de groepen van de Pashtuns en de Hazara’s.

Bouw
De bouw is duidelijk geschreven. Het is in één verhaallijn geschreven, behalve dan het begin stukje, maar dat is een soort proloog dan. Dat je van het heden terug gaat naar het verleden. Er zit ook duidelijk een spanningsopbouw in. Dit komt bijvoorbeeld voor in de vliegerwedstrijden: zullen de 2 vrienden wel of niet de lijn doorsnijden van de huidige kampioen vliegeren. Helpt Amir, Hassan wel als hij bijna wordt verkracht, of laat hij het gebeuren.. En op het einde; Lukt het Amir om Sohrab mee te krijgen naar Amerika?

Taalgebruik
Het taalgebruik is best makkelijk. Elke avond voor het slapen gaan wilde ik ook weer een stukje verder weten, dus begon ik weer te lezen. En ik lees eigenlijk nooit, alleen omdat het moet van school, maar dit boek vond ik erg spannend en makkelijk te lezen en daarom wilde ik ook graag elke avond wat lezen. Ik ben geen eigenaardigheden tegen gekomen in taal en stijl van schrijven.


Ervaringen

Geef kort na het lezen van het boek je eerste persoonlijke reactie
Ik heb het boek erg ontroerend gevonden. Ik vond het op het moment van lezen heel erg dat Amir, Hassan niet hielp toen hij verkracht werd. Ik dacht hoe kun je dat laten gebeuren terwijl Hassan jou wel altijd met dingen zou helpen? En altijd voor jou op zou komen? Ik weet dat er mensen bestaan die gewoon gebruik maken van sommige mensen. Maar dat vind ik niet leuk! Later vond ik het ook wel weer lief van Amir dat hij voor Hassan toch nog iets kon terug doen, door zijn zoon op te halen uit het oorlogsland en hem een betere toekomst zou geven. Maar omdat Hassan dit niet meer heeft mee kunnen maken, vind ik het toch nog wel gemeen dat Amir nooit eerder zelf meer contact had opgezocht met hem. Ik vond het leuk om te lezen dat op het einde Amir weer in Afghanistan was om Sohrab op te halen, en hij in de problemen zat met de jongen die Sohrab gevangen hield als slaafje. En toen ineens Sohrab op kwam voor Amir, door een steen in de gemenerik zijn oog te schieten! Toen konden ze vluchten.

Welk effect heeft de tekst op jou?
Het heeft verder geen effect op mij gehad. Ik kan na aanleiding van dit boek bij wijze van spreken geen beter mens worden door niet mensen te gaan gebruiken. Ofzoiets. Haha, ik heb het dus gewoon gezien als een leesboek met een mooi verhaal erin.

Onder welke omstandigheden heb ik gelezen en hoelang heb ik er over gedaan?
Ik heb in mijn bed het hele boek gelezen, ongeveer 1 week heb ik er over gedaan. Maar soms wel op een avond 2 uur achter elkaar gelezen.

Wat is mij het meest bijgebleven en wat heeft de meeste indruk op mij gemaakt?
Het meeste dat mij is bijgebleven is toch wel de sfeer van het verhaal. Dat het in een niet westerse cultuur is geschreven was duidelijk leesbaar. Ook dat de mensen met geweren over straat liepen daar. Alles lang niet zo mooi is als hier (qua huizen bijvoorbeeld, of de “cultuur” dat vrouwen in een soort van arena in de pauze van een voetbalwedstrijd met stenen wordt dood gegooid). Het hele gebeuren van vriendschap maar ook verraad heeft het meeste indruk op mij achter gelaten. Ik kon me wel inleven hoe Hassan zich kon voelen, ook al had hij altijd wel het gevoel denk ik dat hij een soort van slaafje was, maar hier wel mee kon leven.. En misschien vond Amir het ook wel niet leuk om te doen hoe hij (misschien wel moest doen/) deed. Hier kreeg ik niet echt hoogte van in het verhaal.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The kite runner door Khaled Hosseini"