Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Drie keer verliefd

Wendy, Eefje & Joany Buenen

2010

196

6.5 / 10
Redactie
  • Pieta
  • Nederlands
  • 1396 woorden
  • 3151 keer
    8 deze maand
  • 25 november 2010
Feitelijke gegevens

Titel: Drie keer verliefd
Auteurs: Wendy, Eefje & Joany Buenen
Gebruikte druk: 1e druk, uit 2010
Aantal bladzijden: 196
Uitgegeven bij: De Fontein, Baarn

Samenvatting
Drie keer verliefd vertelt het verhaal van de drieling Esther, Marieke en Alice. Esther is een boekenwurm die veel waarde aan haar opleiding hecht, Marieke is het feestbeest dat een flitsend leven in de grote stad leidt en Alice vormt de bindende factor tussen deze twee uitersten. Ondanks hun verschillende karakters zijn ze onafscheidelijk.

Aan de vooravond van hun geplande vakantie naar Spanje, slaat het noodlot toe. Marieke realiseert zich dat ze verliefd is geworden op Lucas, het vriendje van Esther. Nadat Lucas gestrand was op het station en hij een slaapplaats bij Marieke vond, sloeg de vonk over. Marieke vindt dat ze haar gevoelens aan haar zus moet opbiechten voor ze op vakantie gaan, maar eenmaal bij hun ouderlijk huis aangekomen treft ze niet Esther, maar Lucas aan. Het ondenkelijke gebeurt: Esther ziet hoe Marieke haar vriendje zoent.

Dat de vakantie niet doorgaat, staat vast. Esther is woest op Marieke en Lucas is in verwarring. Hij is gek op Esther maar hij voelt zich ook aangetrokken tot haar zorgeloze zus. Marieke krijgt enorme spijt en doet haar best om het goed te maken, maar Esther wil daar niets van weten.

Alice weigert partij te kiezen tussen haar zussen en vlucht naar haar vriendje Julius dat met zijn ouders in Frankrijk is. Wanneer de zus van Julius ook arriveert, loopt alles voor Alice in het water. De zus van Julius beweert dat ze Alice met een andere jongen heeft gezien. Alice beseft dat ze haar verwart met één van haar zussen, maar Julius is eerder gekwetst in de liefde en stuurt haar weg. Op weg naar huis krijgt Alice een oproep van het blad Fame waar ze voor schrijft. Ze mag naar een filmpremière in Londen om de cast te interviewen. Ze neemt het aanbod aan en brengt haar vriendin Christine op de hoogte van haar plannen.

Intussen zijn de gemoederen in Nederland nog niet bedaard. Esther bespioneert Marieke omdat ze bang is dat Lucas bij haar is. Lucas blijkt inderdaad bij Marieke te zijn. Wat Esther niet weet, is dat Marieke al besloten heeft dat haar zus belangrijker voor haar is dan Lucas en dat Lucas tot het inzicht is gekomen dat hij zich had laten meeslepen door de levensstijl en de instelling van Marieke, maar dat hij uiteindelijk toch het liefst bij Esther wilde zijn. Hij heeft spijt van wat hij gedaan heeft en wil haar terug. Hoewel Esther nog niet weet of ze hem wel kan vergeven, spreken ze af elkaar die vrijdag te zien in het boekencafé waar ze samen altijd heen gingen.

Die nacht wordt Marieke plots overvallen door het gevoel dat er iets mis is met Alice. Als Alice onbereikbaar blijkt, belt ze Julius. Hij vertelt ze wat er tussen hen is voorgevallen en dat hij dus niet weet waar Alice kan zijn. Ten einde raad, belt Marieke Esther op, die hetzelfde gevoel blijkt te hebben. Marieke besluit Christine te bellen.

Wanneer Christine vertelt dat Alice in Londen is, besluiten Esther en Marieke op stel en sprong naar Londen te gaan om hun zus te zoeken. Door de zorgen om Alice lijkt hun ruzie plots helemaal niet zo belangrijk meer. Het is wel even ongemakkelijk, maar in het vliegtuig leggen ze het bij.

In het hotel waar Alice verblijft, ontmoetten Esther en Marieke Maarten, een Nederlandse journalist met wie Alice de laatste dagen was opgetrokken. Alice blijkt gewelddadig beroofd te zijn, waarbij ze met haar hoofd tegen een muur geklapt is. Ze ligt in het ziekenhuis met een hersenschudding. Gelukkig blijkt het mee te vallen en kunnen de zusjes al snel naar huis.

Terug in Nederland besluiten Esther en Lucas hun relatie nog een kans te geven. Julius doet een poging om Alice terug te krijgen nadat hij zich heeft gerealiseerd dat hij wel erg snel geoordeeld heeft. Helaas blijft hij erg jaloers en beseft Alice dat een relatie er niet in zit zolang hij haar niet vertrouwt.

Marieke wil niets liever dan het goedmaken met haar zussen. Door haar fout is hun vakantie niet doorgegaan en belandde Alice in het ziekenhuis. Ze wil geld sparen om haar zussen alsnog mee op vakantie te nemen, maar haar vreselijke baas ontslaat haar nadat ze over een hond struikelt en de borden met pasta niet op tafel, maar op de klanten belandde. Het lot is haar echter goed gezind. De tante en oom van haar beste vriendin hebben een bungalow in Frankrijk waar de meiden gratis gebruik van mogen maken. De zusjes krijgen toch nog de vakantie waar ze zo naar uit hebben gekeken en nemen zich voor zich nooit meer zo uit elkaar te laten drijven.

Titelverklaring
Het boek gaat over de liefdesperikelen van alledrie de zusjes. Ieder op hun eigen manier krijgen ze te maken met een probleem in de liefde.

Hoofdpersonages
Marieke: Marieke leidt een druk leven in Amsterdam. Ze draagt hippe kleding en wordt voor alle feestjes uitgenodigd. Ze is impulsief en eerlijk, maar soms laat ze zich te veel leiden door het moment waardoor ze dingen doet waar ze achteraf spijt van heeft.
Esther: Esther is rustig en serieus. Ze hecht veel waarde aan haar opleiding en studeert hard. Ze houdt van boeken en van haar vriendje Lucas, met wie ze zichzelf wel oud ziet worden. Esther is niet heel zelfverzekerd, maar ze komt wel voor zichzelf op.
Alice: Alice is niet een heel uitgesproken type. Ze voelt zich het prettigst als alles in harmonie is en wil het liefst dat iedereen het naar z’n zin heeft. Toch cijfert ze zichzelf niet weg. Ze gaat problemen liever uit de weg, maar ze zorgt wel voor zichzelf.

Genre
Roman – tiener chicklit

Plaats en tijd
Het grootste gedeelte van het verhaal speelt zich in het Nederland - voornamelijk in Amsterdam - van vandaag af. De verhaallijn van Alice speelt zich voor een groot gedeelte in Frankrijk en Londen af.

Het verhaal wordt in chronologische volgorde verteld, maar doordat het vanuit drie verschillende perspectieven wordt verteld (ieder hoofdstuk is geschreven vanuit één van de zusjes die elkaar dus afwisselen in het ‘vertellen’) overlappen sommige stukken elkaar een klein beetje.

Schrijfstijl
Het verhaal is in een makkelijk te lezen stijl geschreven. Er worden geen moeilijke woorden of ingewikkelde zinsconstructies gebruikt. Er vinden geen uitgebreide beschrijvingen plaats waardoor de vaart er goed in blijft. Er vinden niet veel dialogen plaats. Opvallend is dat de gedachten van de hoofdpersonen vaak vrij letterlijk onder woorden worden gebracht, alsof ze letterlijk worden uitgesproken, zoals in onderstaand citaat:

Toen ik thuiskwam, rook ik duidelijk de geur van aftershave. Hm. Er was een jongen in ons huis. Maar wie? (p. 152)

Vertellersperspectief
Er zijn drie vertellers aan het woord. De hoofdstukken zijn afwisselend vanuit het perspectief van één van de zusjes geschreven. Er is dus sprake van een ik-perspectief, maar dan vanuit drie verschillende ik-figuren.

Thema en motieven
Het thema van het boek is de onvoorwaardelijke liefde en vriendschap tussen zussen. Het doorlopende motief is de liefde. In dit geval is dat zowel de liefde tussen de hoofdpersonen en hun vriendjes, maar vooral ook de liefde tussen de drie zussen. Alles dat de hoofdpersonen doen, heeft liefde als drijfveer.

Over de auteurs
Drie keer verliefd is geschreven door Wendy, Eefje en Joany Buenen, niet geheel toevallig: een drieling. Eerder schreven zij Drie versies van mij dat over dezelfde drieling gaat.

Eigen mening
Drie keer verliefd is een echt lekker wegleesboek voor tienermeiden. Het leest als een trein en ik denk dat een hoop meiden zich in de hoofdpersonages zullen herkennen. Ik vind dit typisch een boek om tijdens onguur weer mee op de bank te gaan zitten. Meer dan dat is het dan ook niet, maar zo is het ook niet bedoeld. In dat opzicht is het een prima geslaagd boek. Voor wie meer zoekt dan ontspanning is het wat oppervlakkig en het is jammer dat nadat het grote conflict (de driehoeksverhouding tussen Marieke, Esther en Lucas) opgelost is, het verhaal nog een tijdje doorkabbelt omdat er nog een aantal eindjes aan elkaar geknoopt moet worden. Daardoor dooft het verhaal langzaam uit, wat eigenlijk zonde is.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

3724

reacties

het lijkt me een heel mooi boek misschien ga ik het nog een keer lezen
door mv (reageren) op 20 december 2010 om 15:48
Dankzij deze samenvatting heb ik een voldoende en mocht ik naar de havo! Ik heb er een minuut geleden bericht van gekregen en ik ben ontzettend blij dat ik dankzij deze site over ben naar een hoger niveau! Dank jullie wel!
door drie keer verliefd (reageren) op 5 april 2012 om 20:00

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan