Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Komt een vrouw bij de dokter door Kluun

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1508 woorden
  • 15 november 2010
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
3 keer beoordeeld

Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor…

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter door  Kluun
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Algemeen
De titel is: komt een vrouw bij de dokter
Schrijver: Kluun (Raymond van de Klundert
Eerste druk: Oktober 2003
Gelezen druk: 47e druk, december 2009 (filmeditie)
Uitgeverij: Podium
Plaats: Amsterdam
Aantal pagina’s: 315
Bonusmateriaal: 315 t/m 333
Aantal hoofdstukken: 91

Hoofdpersonen
Carmen
Uit het boek is niet te halen hoe ze eruit ziet. Alleen wordt duidelijk dat ze grote borsten heeft. Ik denk dat ze een heel mooie vrouw is, die veel aandacht besteedt aan haar uiterlijk en die bijna nooit zonder make-up op straat gaat. Ze heeft geen aparte kledingstijl, gewoon wat een beetje in de mode is.

Door de chemo’s heeft ze uiteindelijk geen haar meer, maar alsnog wil ze zich niet vertonen zonder een pruik op. Ook niet voor haar vrienden.

Ze is een hele positieve en sterke vrouw voorbeeld: pagina 33 “ ‘Kan het niet worden weggehaald?’ vraagt Carmen. ‘Desnoods moet mijn borst er maar af, hoor.’ Ik weet niet wat ik hoor. Zonder met haar ogen te knipperen zegt ze dat haar trots, haar handelsmerk dan maar geamp -. Scheltema schudt nee.”

Ook is kan ze vaak erg snel verdrietig zijn. Pagina 9: “De verpleegster die erachter zit, lijkt onze gedachten te kunnen lezen. Ze vraagt snel of we niet liever even in het kamertje hiernaast willen zitten. Net op tijd, want Carmen houdt het weer niet droog, zie ik uit mijn ooghoek.”

Ze kan makkelijk met mensen een praatje maken en blijft altijd doorzetten. Verder is ze erg nuchter en vrolijk.

Ook heeft ze veel humor, waardoor ze mensen aan haar sterfbed laten lachen: ‘Ze is misselijk. Ze doet haar best om over te geven, alleen het lukt haar niet. Ze steekt een vinger in haar keel, maakt kokhalsbewegingen, maar er komt niets uit. ‘Godsamme, waarom komt die zooi er niet uit!’ Vloekt ze. Ineens komt alles eruit. Ik geef haar tissues aan, iedereen is stil. Na aar laatste straal braaksel klinkt haar stem uit de emmer. ‘Jezus, wat is het hier stil! Is er iemand dood of zo?’’(blz. 280)

Stijn
Hij lijkt mij een man die nog heel jong lijkt en veel aandacht aan zijn uiterlijk besteedt. Het maakt hem niet uit of hij merkkleding heeft, als het maar lekker zit en er leuk uitziet. Dit wordt niet verteld in het boek

Hij is een zeer gevoelige man, hij is ‘monofoob’ en gaat dus vaak vreemd. Als de kanker wordt ontdekt heeft hij het hier erg moeilijk mee, om de kanker te ontwijken duikt hij vaker de kroeg in. ‘Stijn een feest ontzeggen is nog erger dan Luna haar speen afpakken.’ (blz. 49)

Hij is nuchter zoals hier: ‘Ze zegt dat ze met zijn naam en geboortedatum berichten uit een andere wereld heeft gekregen.’ ‘Ik zeg niet dat ik doorgaans niet geloof in dit soort flauwekul. Hij kan slecht tegen slecht nieuws, hij reageert zich door tegen zichzelf en anderen te zeggen dat het allemaal wel los zal lopen. ‘Zo ook als Carmen in het ziekenhuis is voor het knobbeltje hij zegt: ‘zorg jij nou maar dat je snel weg bent daar, zodat ik je kan troosten. En misschien valt het uiteindelijk allemaal wel weer mee’ (blz. 18)

Hij stopt dan zijn emoties vaak weg. Hij is wel iemand met humor en die eigenschap deelt hij dan ook met Carmen.

Mijn karakter
Mijn karakter lijkt niet op beide personen, want ik lijk niet op Carmen, omdat ik niet zo makkelijk vrolijk zou kunnen zijn en ook op ongemakkelijke momenten een praatje met iemand zou gaan maken. Verder lukt het mij niet al zo snel sterk te zijn. Ik vind niet dat ik lijk op Stijn, omdat ik het idee heb, dat hij een beetje losbandig is, want ik niet zo ben. Ook kropt hij zijn gevoelens heel erg op, want hij ik veel minder doe. Ik zou ook niet zo makkelijk kunnen denken van het zal allemaal wel los lopen.

Perspectief
Het verhaal is vanuit het ik-perspectief geschreven. Daardoor leer je stijn heel goed kennen. Hierdoor weet je goed hoe het voelt om iemand te verliezen waarvan je heel veel houdt. En hoe je omgeving reageert op het moment dat je iemand belangrijk verliest. Doordat het verhaal vanuit Stijn wordt verteld, weet je zelf ook meteen goed hoe het zou voelen om iemand te verliezen waar je heel veel van houdt. Maar als iemand waarvan je houdt overlijdt door een ongeluk, enz. dan lijkt het mij een stuk moeilijker, omdat je geen afscheid kan nemen.

Hierdoor leer je Carmen veel minder goed kennen, terwijl zij eigenlijk het ‘slachtoffer’ is. Zo weet je niet hoe het voelt om te merken dat je steeds minder kan en steeds afhankelijker wordt van je omgeving. Ook hoe het voelt als jij op sterven ligt en je man gaat intussen de hele tijd vreemd. Doordat het niet vanuit haar wordt verteld, kan je niet weten hoe zij toch weer positief kan denken en kan doen alsof alles goed gaat. In zo’n tijd merk je natuurlijk ook erg wie je ‘echte’ vrienden zijn en wie niet.

Indrukwekkend moment
Mijn indrukwekkende moment is als Stijn naar Nora gaat, een spiritueel adviseur. Zij leest een brief voor met informatie die ze heeft gekregen vanuit een andere wereld.

Nora pakt de brief en begint te lezen:

De man voor wie je dit bericht ontvangt heeft een hoge energie, maar hij moet deze energie goed bewaken. Hij moet nu keuzes maken. Alles willen leidt tot chaos, heeft hij gemerkt. Dit inzicht is goed.laat het komen en doordringen. Het is goed. Veel zal van hem worden gevraagd de komende tijd. Nu kan hij niet langer de zaken anders regelen. Hij dient aanwezig te zijn voor zijn verantwoordelijkheden. Hij kan hier niet meer voor vluchten. Het gaat zoals het gaat. Hij kan het aan, al denkt hij van niet. Zeg hem te vertrouwen op zijn intuïtie. Zich te richten op zijn harte-energie. Dit zal hem helpen, dit zal hem kracht geven. Hij kan het aan. Zeg hem te vertrouwen. Veel hulp is om hem heen vanuit deze sfeer.

In liefde…

Ik vind dit erg indrukwekkend, omdat je veel herkent uit de brief. Vooral als je weet hoe het verhaal verder loop. Ik begrijp dat hij het eerst ook maar zweverig vond, omdat het natuurlijk ook bij andere mensen zouden kunnen passen. Maar als je er langer over nadenkt, kan je allemaal verbanden leggen tussen gebeurtenissen en de brief. Ik zou zelf ook eerst nuchter ernaar kijken, maar uiteindelijk zou ik het heel speciaal vinden.

Indrukwekkend moment
Het moment dat Carmen er bijna mee gaat stoppen. Ze gaat afscheid nemen van Luna, haar dochtertje.

‘‘Als mama een paar dagen in de huiskamer gelegen heeft, gaan we naar de kerk, met een heleboel vrienden van mama, om liedjes te zingen en mooie verhalen te vertellen over mama. En dan gaan we mama begraven. Net als het vogeltje in het boek, weet je nog?’

Ik zie dat ze een beetje teleurgesteld is.

Maar mama zou toch naar de hemel gaan?

‘Ja. Maar dat is heel moeilijk uit te leggen. Dat snappen grote mensen ook niet precies,’ zeg ik. ‘Ik denk dat mama’s lijf dan begrafenis, maar dat ze in de hemel een ander lijf krijgt.’

‘Van een engeltje!’ roept Luna enthousiast

‘Ja…’ zeg ik bijtend op mijn lip.

‘Ik vind het wel jammer dat mama doodgaat.’

Ik ook, schatje,’ fluistert Carmen. ‘Ik ook’

‘Ik hou van je, lieverd,’zegt Carmen.

‘Ik hou van jou,’ zegt Luna beduusd.

En dan begint ze Carmen te kussen. Over haar hele gezicht. Overal.

Ik vind het erg indrukwekkend dat een meisje van 3 doorheeft, dat haar moeder doodgaat en ik vind het heel schattig dat ze zegt dat ze het jammer vindt dat mama doodgaat. Ook ik vind het ook mooi hoe haar ouders uit leggen wat doodgaan is. Het is natuurlijk erg moeilijk om dat aan een 3 jarig meisje uit te leggen en dat het doodgaan niet te wreed over komt.

De auteur
De auteur is Raymond van de Klundert. Hij was voor hij begon met schrijven actief in de marketing. Hij verloor in 2001 zijn eerste vrouw, Judith op 36-jarige leeftijd aan kanker. Hij stopte met zijn marketingbureau en vertrok met zijn 3-jarig dochtertje naar Australië om alles te verwerken. Toen begon hij met het schrijven van komt een vrouw bij de dokter. Veel van dit verhaal is dan ook echt gebeurd. Veel recenten vonden het geen goed boek, maar het wel goed verkocht. Zo werd het boek in Nederland meer dan 1 miljoen keer verkocht. Binnen 4 maanden werden dan ook de filmrechten verkocht van dit boek en was het boek al in meer dan 20 talen vertaald.

In 2004 schreef hij zijn tweede boek: Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt! Hierin kunnen aanstaande vaders lezen over de zwangersschap. Van dit boek zijn er meer dan 100.000 verkocht.

In 2006 schreef hij weer een boek: de weduwnaar. Ook dit was weer een debuut. Binnen 4 weken waren en 100.000 verkocht, maar weer waren recenten niet enthousiast over dit boek. In totaal zijn er hier een half miljoen van verkocht.

Kluun is op dit moment een columnist en te horen bij de ochtendshow van Giel Beelen op 3fm. Natuurlijk is net zijn film uitgekomen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Komt een vrouw bij de dokter door Kluun"