Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

In Afrika door Adriaan van Dis

Beoordeling 4.1
Foto van een scholier
Boekcover In Afrika
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 935 woorden
  • 3 november 2010
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 4.1
6 keer beoordeeld

Boekcover In Afrika
Shadow
In Afrika door Adriaan van Dis
Shadow

Titel: In Afrika
Auteur: Adriaan van Dis
Uitgever: Meulenhoff, Amsterdam
Genre: Reisroman
Druk: Tulp, Zwolle; 9e herschreven druk 1995 (1e druk 1991)
Editie: 1181

Waarom dit boek?
Er zijn duizenden Nederlandse literaire werken waarom heb ik nou precies dit boek uitgekozen?
Allereerst omdat ik een boek moest hebben wat ik niet al te saai vond, de kaft sprak aan. Ik ben erg van de savanne de tijger en de woestijn dus combineert goed met het beeld van Afrika.

Ten tweede en dat is eigenlijk de belangrijkste reden: Het boek gaat over Afrika met als doel Zuid-Afrika! De reden dat Zuid-Afrika me zo boeit is omdat ik in Zuid-Afrika ben geweest. Ik heb het landschap gezien, de wilde dieren bekeken en de bevolking heeft mij met open armen ontvangen. Het mooie van die reis verbergt eigenlijk de (nare) geschiedenis en daarvan wist ik maar héél weinig. Met als doel de geschiedenis van Zuid-Afrika te ontdekken, ontdekte ik eigenlijk meer de geschiedenis van Afrika. Het discrimineren van negers was bekend en kun je een vrij wel elk geschiedenisboek terugvinden, maar wat de bevolking daarover dacht en hoe het met hen afliep werd in diezelfde geschiedenis niet vermeld. We weten dat Afrika een derdewereldland is maar ik heb me nooit afgevraagd hoe dat komt... Dit heeft me mijn ogen geopend en ik denk dat ik nooit meer hetzelfde zal kijken naar Afrika. Het boek is op waarheid gebaseerd et sommige aanpassingen om de mensen en steden te beschermen.

Samenvatting:
Het boek gaat over een ik persoon, namelijk Adriaan van dis, die een tocht maakt door Afrika. Hij maakt zijn reis onder andere omdat hij als journalist werkt bij NRC Handelsblad. Vroeger verscheen telkens een stukje van zijn dagboek dat uiteindelijk tot dit boek heeft geleid. Tijdens zijn reis beschrijft hij hoe hij in het begin tegen de Afrikanen (“negers”) aankijkt. In de loop van het boek maakt hij allemaal dingen mee die zijn zicht op Afrika veranderen hij begint de Afrikanen te begrijpen en het opkijken tegen de westerse wereld krijgt ineens een heel andere betekenis. Terwijl hij reist raakt leert hij de Afrikaanse geschiedenis. Hij raakt in allerlei dingen verstrikt wat hij in het begin niet begrijpt omdat het in het westen heel anders wordt begrepen. Langzaam zie je zijn denkwijzen veranderen. Hij begint de bevolking te begrijpen en begint er van te houden. Hij beschrijft de oorlog die in Mozambique woed. Hij leert de lezer mee te denken met de bevolking waarom ze vreselijke dingen doen of hebben gedaan. Hij probeert de lezer duidelijk te maken dat het eigenlijk alleen maar draait om het overleven in oorlogstijd met soms dodelijke gevolgen...

In het begin verblijft de ik persoon in een huis in Harare (Zambia) waar hij drie oudere vrouwtjes ontmoet. Zij vertellen over hun leven in Afrika tijdens en vlak nadat het westen zich terugtrok. De vrouwtjes vertellen verhalen over de bevolking (“negers”). Ze vertellen hoe het er vroeger aan toe ging de ik persoon deelt de ideeën in het begin. Hij vertrekt naar Beira (Mozambique) met een huurauto en: Buckley (majoor), Peter Gough (werkt in de verf wereld), Claus Roth (import-export). Ze brengen broden naar een kamp en maken een aanval op het kamp door het kamp zelf mee. De majoor verteld over de twee groeperingen die strijden, de Fremilo en de Renamo. Eenmaal in Beira aangekomen, wat in niets lijkt op de mooie stad die de majoor beschreef, komt hij in aanraking met een idealistische vrouw. De vrouw, Noémia, vraagt hem om mee te gaan met haar man, Moçambique, om te kijken hoe het met Grootmoeder Amáilia is. Volgens Noémia is alles veilig en groen en hij besluit mee te om wat van de omgeving te zien. Moçambique rijdt hen naar Amáilia toe. De reis verloopt iets anders hij krijgt een geweer in zijn handen om zich te beschermen en krijgt te horen van Moçambique dat het buiten helemaal niet veilig is alleen dat hij haar goede ideeën en medeleven met de bevolking niet wil beschadigen.

Daarna gaat hij met het vliegtuig naar Pemba om vervolgens na veel zoeken door te reizen naar Cabo Delgado om daar twee Nederlandse paters te bezoeken die daar al tientallen jaren wonen. Hij wil schrijven over hun ervaringen. Als hij daar aankomt vertellen de paters over het geloof van de bevolking. Dat de bevolking door oorlog geen moraal meer kent en geloof dat moraal weer moet terugbrengen. Hij draait een paar dagen mee en vertrekt weer op naar zijn reis naar Zuid-Afrika.

Zal het hem ooit lukken illegaal in Zuid-Afrika te komen en daarover een tekst te schrijvenoom het westen de ogen te openen? Lees het boek IN AFRIKA!

Schrijver Adriaan van Dis:
Toen Adriaan studeerde werkte hij al als redacteur bij NRC Handelsblad.t katern Zaterdag Bijvoegsel. Zijn eerste boek Nathan Sid werd tot een boekje verwerkt dat in 1983 door Meulenhoff werd uitgegeven. Het werd een succes en kreeg de literaire prijs “het Gouden Ezelsoor” voor het best verkochte debuut van 1984.

In 1983 debuteerde Van Dis ook als televisiepresentator en kreeg hij landelijke bekendheid door zijn literaire praatprogramma Hier is... Adriaan van Dis op VPRO. Het werd in 1986 bekroond met de Nipkowschijf. Na een korte pauze kwam van Dis met een zevendelige reeks voor de VPRO: Van Dis in Afrika, waarin hij een reisverslag maakte van een bezoek dat hij bracht aan zuidelijk Afrika. De serie werd beloond met de Zilveren Nipkowschijf. Zo komen we op het onderwerp van het boek. Het boek zelf in een soort samenbundeling van verhalen die hij schreef voor het NRC en Van Dis in Afrika.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "In Afrika door Adriaan van Dis"