Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De aanslag door Harry Mulisch

Beoordeling 4
Foto van een scholier
Boekcover De aanslag
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 382 woorden
  • 13 september 2010
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 4
23 keer beoordeeld

Boekcover De aanslag
Shadow

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens zijn spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond klinken plotseling zes scherpe knallen. Ploeg ligt dood op de stoep voor een rijtje van vier huizen, waarvan er een door de familie Steenwijk wordt bewoond. De verschrikkelijke gevolgen van de…

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens zijn spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond kl…

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens zijn spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond klinken plotseling zes scherpe knallen. Ploeg ligt dood op de stoep voor een rijtje van vier huizen, waarvan er een door de familie Steenwijk wordt bewoond. De verschrikkelijke gevolgen van deze gebeurtenis zullen de dan twaalfjarige Anton Steenwijk zijn hele leven lang blijven achtervolgen.

De aanslag door Harry Mulisch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

De aanslag, Harry Mulisch

Vooraf
Ik ben dit boek gaan lezen, omdat mijn vader vertelde dat hij het erg mooi vond. Hij maakte mij zo nieuwsgierig naar het boek dat ik de boekenkast in dook en het ben gaan lezen. De flaptekst maakte mij nog nieuwsgieriger, omdat ik wilde weten waarom het Anton’s hele leven blijft achtervolgen. Voordat ik het boek ging lezen, had ik hoge verwachtingen.

Tijdens
De gebeurtenis waar het hele boek omdraait, trof mij wel. Het is toch iets dat nu niet iedere dag hier in Nederland voorkomt. De manier waarop Anton reageert, maakt het boek ook erg indrukwekkend. Door de manier waarop het geschreven is, zat ik zo in het boek dat ik soms het idee had dat ikzelf de hoofdpersoon was. Hierdoor sprak het boek mij nog meer aan! Ik vind het boek erg mooi geschreven en ik kon de manier van schrijven erg waarderen. Het boek blijft spannend en dat vind ik erg knap geschreven.

Achteraf
Ik vond het een erg mooi boek, vooral door de manier waarop het geschreven is. Ik heb door dit boek wel geleerd dat ik blij moet zijn met de tijd waarin ik leef en het feit dat ik niet leef in een land waar oorlog is. Door het boek heb ik ook geleerd hoe mijn opa en oma geleefd hebben en hoeveel invloed de oorlog op hun leven gehad heeft.

Vragenlijstje

- Welke problemen maakt de hoofdpersoon mee?
De hoofdpersoon, Anton, wordt meegenomen door Duitsers, omdat voor het huis van hem en zijn familie een Duitse aanhanger, Fake Ploeg, is neergeschoten. Zijn broer wilde hem nog verleggen naar de buren, maar op dat moment kwamen er Duitsers aan en moest hij vluchten. Anton wordt meegenomen en van zijn ouders en broer gescheiden. Later in zijn leven hoort hij dat zijn ouders zijn omgekomen in een concentratiekamp en dat zijn broer dezelfde avond nog is doodgeschoten door de Duitsers. Jaren later ontmoet hij de man die Fake Ploeg heeft neergeschoten. De aanslag blijft hem zijn hele leven achtervolgen.

- Beschrijf de hoofdpersoon.
Op het moment van de aanslag is Anton 12 jaar oud, erg volgzaam en timide. Later in het boek stelt hij zich gevoeliger op ten opzichte van het verleden. Hij wordt steeds zelfbewuster en zelfstandiger. De aanslag heeft veel indruk gemaakt op zijn leven.

REACTIES

I.

I.

Wanneer is dit geschreven?

10 minuten voor Anne het diende in te leveren?

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De aanslag door Harry Mulisch"