Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Дядюшкин со&#10 door Fjodor Dostojevski

Beoordeling 3.5
Foto van een scholier
Boekcover Дядюшкин со&#10
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo/vwo | 5732 woorden
  • 23 september 2010
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 3.5
4 keer beoordeeld

Boekcover Дядюшкин со&#10
Shadow
Дядюшкин со&#10 door Fjodor Dostojevski
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Oompjes droom

Schrijver: Fjodor dostojevski
Tijdens zijn verbanning naar Syberie geschreven en uitgegeven in st Petersburg in 1859

Personen

Marja Alexandrowna Moskaleva is een sluwe vrouw een echte roddellaar. Heerszuchtig, en eigengereid.

Weet alles van iedereen en gebruikt dit ook. Zij weet zich uit elke situatie te redden.

Leeft als een voorname dame. Heeft zich tot belangrijk persoon gemaakt in het dorp, iedereen vreest haar.

Ook toen haar man haar betrekking verloor wist zij zich staande te houden

Afanassi Matwejewitsj is de echtgenoot v marja. Zeer respectabele verschijning, fors en waardig, met goede manieren. Als het er op aan komt weet hij niet wat hij moet doen, verliest hij zijn verstand.

Zinaïda hun dochter

Vasja is een schoolmeester, tevens dichter, lijdt aan tbc Zinaide is verliefd op hem maar haar moeder vindt het geen goede partner.

Pawel Alexandrowitsj Mosgljekow Ambtenaar uit Petersburg

Tevens neef van de vorst

Heeft 150 lijfeigenen

Is lichtzinnig, praatgraag, ‘zit met de nieuwste denkbeelden volgepropt

Noemt de vorst ‘oompje’

Blz 13

Anna Nikolajewna antipowa in hoofdstuk 2

Wordt verteld dat zij een verre verwant vd vorst is.

Natasja Petrowna Sjeblowa verre verwant van Marja; woont bij haar in huis.(blz 20)

Natalja Dmitrijewna Paskoedina vrouw uit het dorp, doodsvijand van Marja

Nikitka bediende van Marja

Sofja Petrowna Kapoechina vrouw van een overste (militair) venijnige vrouw v vijftig.

excentriek

Die het hoog in haar bol heeft een boosaardige wraakzuchtige kletskous.

Stepanida Matwejewna is een vrouw die de vorst verzorgd en hem in zijn landgoed vasthoudt en iedereen buiten de deur houdt.

De verteller richt af en toe rechtstreeks tot de lezer; hij nodigt je letterlijk uit hem te volgen b.z20

Boekverslag Oompjes Droom Dostojevski

Korte inhoud;
Het verhaal speelt zich af in het provinciestadje Mordassow.

Een rijke vorst, vorst K, komt aan in Mordassow.

Hij is niet echt heel oud maar hij ziet er afgeleefd uit. Hij heeft een houten been, een glazen oog, en draagt een pruik. Hij is bijna seniel, lijdt aan geheugenverlies, maar houdt nog zeer veel van de dames.

Marja Alexandrowna is de grootste roddelaarster uit het stadje. Zij leeft als een voorname dame, zonder dat ze echt rijk is, maar heeft zich tot belangrijk persoon gemaakt in het dorp, iedereen vreest haar.

Zij is een sluwe vrouw, heerszuchtig en eigengereid. Zij weet iedereen te manipuleren. Zij weet zich uit elke situatie te redden. Daardoor heeft ze ook een zeker aanzien bij de andere stadbewoners.

Zij smeedt een plan om haar dochter te laten trouwen met deze vorst K. Deze is toch op sterven na dood en Sina zal na zijn dood zijn vermogen erven.

Haar dochter stemt toe in het plan, ondanks dat zij verliefd is op Wasja. Marja weet op haar gevoel in te werken en stelt voor met de vorst te trouwen. Hij zal toch niet lang meer leven en na zijn dood heeft ze geld voor de genezing van Wasja. Wasja lijdt aan tbc, is arm en heeft geen geld om naar een kuuroord in het buitenland te gaan om te genezen.

Marja zorgt ervoor dat de vorst bij haar op bezoek komt en geeft hem alcohol, laat haar dochter zingen en de vorst raakt door haar schoonheid in staat van vervoering.

Marja weet de stemming zo op te voeren dat de vorst Sina een huwelijksaanzoek doet.

Intussen heeft de huisgenoot en verre verwant van Marja Alexandrona, Natasja Petrowna Sjeblowa, alles afgeluisterd en binnen een mum van tijd weet iedereen in de stad wat er gaande is.

De gedachte alleen al, dat deze Sina een vorst zou trouwen en dan ‘boven’ hen zou komen te staan, was ondraaglijk voor alle dames uit Mordassow.

Pawel Mosglekow, verliefd op Sina, en verre bloedverwant van de vorst,wil ook voorkomen dat de vorst met Sina trouwt.

Maar Marja weet ook hem te bewerken.

Zij doet voorkomen, dat het een goede daad is dat Sina met de vorst trouwt, zo kan hij de tijd die hem nog rest in liefde en geluk doorbrengen en is hij niet in handen van het helse wijf Stephanida Matwejewna die hem op zijn eigen landgoed gevangen hield.

Ze vertelt Mosgljekow, dat als Sina zijn vermogen erft, ze dan kan trouwen met iemand die ze werkelijk liefhad en wiens hart ze heeft moeten breken door met de vorst te trouwen. Haar schuldgevoel hierover zal haar doen besluiten met haar vroegere liefde te trouwen, Pawel mosgljekow. Zij schetst hem een prachtige toekomst vol rijkdom en geluk.

Mosgljekow ziet het helemaal voor zich.

Pawel gaat weg en loopt peinzend door de stad. Langzamerhand komt hij weer bij zinnen en gaat twijfelen of alles wel waar is.

Hij gaat terug naar het huis van Marja Alexandrowna en gaat regelrecht naar de kamer waar de vorst zijn middagslaap heeft gedaan.

Hij praat in op de vorst en doet hem geloven dat hij in een droom dit aanzoek heeft gedaan. De vorst vindt eigenlijk zelf ook dat hij te oud is om te trouwen.

(De vorst lijdt aan geheugenverlies dus je kan hem alles wijsmaken.)

Alle dames komen ongevraagd bij Marja op bezoek. Zij zijn nieuwsgierig en willen meemaken hoe Marja zich in de nesten werkt. Marja speelt een geweldig spel.

Als de vorst eenmaal in de salon terugkeert raken de dames in staat van opwinding ze maken allerlei toespelingen. De vorst vertelt van zijn droom en zegt dat hij niet in werkelijkheid zal kunnen trouwen omdat hij daartoe niet meer in staat is. Hij zegt naar het buitenland te gaan.

Marja wil haar invloed op de vorst heroveren en al deze gehate roddelaarsters schaakmat zetten.

Zij vertelt heel plechtig en met veel omhaal over het familiegeheim; dat de vorst vanmiddag haar dochter ten huwelijk heeft gevraagd.

De dames raken enthousiast en de vorst raakt in verwarring; was het nu een droom of toch niet.

Mosgljekow bemoeit zich ermee en de vorst bevestigt dat het werkelijk een droom moet zijn geweest.

Er ontstaat een enorm tumult waarin Marja een wanhopige poging doet zich uit deze situatie te redden maar het lukt haar niet en ze valt flauw.

Dan spreek Sina zich uit. Zij bekent ten overstaan van iedereen, dat het een vooropgezet plan was, om de vorst haar een aanzoek te laten doen. Zij schaamt zich dat zij in het plan van haar moeder heeft toegestemd. Iedereen is sprakeloos.

Tot Mosgljekow zegt ze dat zij hem ooit als huwelijkspartner heeft beschouwd maar dat zij het zo erg vindt dat hij zich op deze manier heeft willen wreken dat ze nu niets meer van hem wil weten.

Mosgljekow toont berouw en wil haar overtuigen dat hij wel een goed mens is en hij bekent tegen de vorst dat hij hem heeft proberen wijs te maken dat hij gedroomd had, maar dat hij in wakende toestand het huwelijksaanzoek heeft gedaan aan Sina.

De vorst raakt wederom in verwarring.

Er ontstaat onrust tussen de dames. Is het nu een droom of niet en wordt er nou nog getrouwd of niet. Zij schreeuwen elkaar verwensingen toe.

De vorst vangt het woord ‘oud wijf’ op en zegt ‘er was ook een oud wijf bij in die droom’.

Marja denkt dat vorst haar een oud wijf vindt en raakt zo geïrriteerd dat ze de vorst voor ‘hinkepoot’ uitmaakt. Ze noemt al zijn valse- en namaakonderdelen (tanden, kunstoog, korset, haar snor enz)

De vorst raakt volkomen in de war en wendt zich tot Pawel Mosgljekow; jij hebt mijn geheim verraden. Hij wil weg van deze plek. Mosglekow neemt hem mee.

De dames verlaten onder groot tumult de salon en Marja Alexandrowna Moskaleva blijft alleen achter. Er is niets meer van haar macht en aanzien over. Zij is volkomen afgegaan voor alle dames. In één avond is haar jarenlange heerschappij over de samenleving van Mordassow voorgoed vernietigd.

Ook Sina is voorgoed te schade gemaakt en overgeleverd zijn aan roddelpraat.

Sina gaat nog een keer op bezoek bij Wasja. Die stort zijn hart uit

Hij geeft zichzelf de schuld van het feit dat hij verliefd op haar is geworden. Hij had van te voren moeten bedenken dat hij niet als serieuze huwelijkskandidaat geaccepteerd zou worden omdat hij arm was en maar een heel gewone onderwijzer was. Hij heeft haar daarmee in de problemen gebracht.

Hij besloot zichzelf ziek te maken met brandewijn en tabakmengsel, hij kreeg daardoor de tering (tbc). Hij hoopte dat Sina zichzelf zou verwijten dat zij hem dat had aangedaan. Door dat schuldgevoel hoopte hij daarmee haar hart terug te winnen.

Nu heeft hij daar spijt van en er is geen weg meer terug.

Hij sterft in haar armen.

Vorst K sterft drie dagen later in het hotel.

Marja en Sina trekken zich terug op hun landgoed buiten Mordassow.

Mosgljekow gaat naar st. Petersburg.

Sjtsjepetilow, een bloedverwant, van vorst K en zelf ook een belangrijk vorst uit Petersburg, komt naar Mordassow en regelt de begrafenis.

Een maand later vertrekt Marja, Sina naar Moskou en hiermee had Mordassow haar belangrijkste inwoner verloren.

Drie jaar verstrijken;

Pawel Mosgljekow heeft in Peterburg een belangrijke betrekking weten te bemachtigen.

Later gaat hij mee met een militaire expeditie.

Als hij terugkomt wordt hij onderscheiden door de gouverneur-generaal met ridderorden en uitgenodigd voor een bal.

De vrouw van de gouverneur-generaal blijkt Sina te zijn. Zij herkent hem niet. Hij is totaal in verwarring.

Een van de gasten vertelt hem dat de gouverneur-generaal pas twee jaar getrouwd is. Hij vertelt dat zijn jonge vrouw van een aanzienlijke familie is en dat haar moeder bij haar inwoont (dit is Marja).

Mosgljekow loopt verder door de balzaal en ziet dan Marja Alexandrowna in kostbare kleding en met belangrijke mensen om zich heen.

Mosgljekow stelt zich aan haar voor. Zij herkent hem, krimpt een ogenblik ineen maar herstelt zich snel en vraag wat dingen over hem. Over mordassow spreekt ze met geen woord. Dan keert zij hem de rug toe en richt zich op een andere gast.

Mosgljekow voelt zich gekrenkt en bleef verkrampt en vol boze gedachtes op een plaats staan en kwam niet toe aan dansen en eten.

Hij voelde zich uitgeput alsof hij een pak slaag gehad had. Hij voelde zich geminacht.

Hij dacht terug aan alles wat er vroeger gebeurd was.

De volgende ochtend moet er een van de militaire terug naar de grensgebieden en Mosgljekow biedt zich vrijwillig aan.

Hij vertrekt eerst nog in gepeins, daarna in dromen en tenslotte slaapt hij in. Na lange poos wordt hij wakker en voelt zich een ander mens.


Samenvatting per hoofdstuk

Hoofdstuk 1

Wordt een beeld geschetst van Marja A en het dorp met al zijn mensen.

Hoe de mensen denken over Marja en haar man.

Alle personen komen even kort aan bod.

Blz 11 over Afanassi.

Waardig ziet hij eruit maar je prikt er gauw doorheen zeker wanneer hij gaat spreken.

Bekleed een hoge positie maar dan kan hij alleen door de genialiteit van zijn vrouw Marja.

Hij verliest zijn hoge positie en Marja dumpt hem als een soort van oud meubelstuk naar het landgoed.

De mensen van het dorp prezen Marja om haar doortastendheid en karaktervastheid.

Blz12

Over Sina wordt in dit hoofdstuk verteld;

Is de enige dochter v Marja en Afanassi, 23 jaar oud. Uitmuntend opgevoed.

Dat ze beeldschoon is.

Er gaat een gerucht dat ze een verhoudig heeft meteen districtschoolmeester.

Maar er gaan ook geruchten dat Mosgljekow naar haar hand dingt.

De verteller eindigt dit hoofdstuk en richt zich direct tot de lezer;

Hij vertelt dat hij een zwak heeft voor marja.

Hij zou een lofzang op deze vrouw willen schrijven maar weet niet goed in welke vorm.

Hij laat het manuscript 5 maanden liggen en toen gebeurde er iets in de stad;

Vorst K bracht een bezoek aan de stad, bleef er drie dagen.

Deze dagen zijn onuitwisbaar voor de stad.

De getrouwe weergave van de gebeurtenis zal eenmaal de meest opmerkelijkste in de stadskronieken zijn , zo vertelt de schrijver.

Hoofdstuk 2
Vertelt de schrijver over vorst K

Geen oude man in leeftijd maar totaal afgeleefd en versleten.

Stukje levensgeschiedenis van deze vorst;

Had een goed leven geleid, had alles gedaan wat een vorst behoorde te doen.

Had zijn hele vermogen erdoorheen gedraaid

Had geen cent meer over toen hij ouder werd.

De vorst bleef 6 maanden in Mordassow, verteerde er het laatste wat hij nog aan geld bezat. Kon niet van de dames afblijven en de dames voelden zich aangetrokken door deze beminnelijke man.

Er werd veel over hem verteld; dat hij een pruik droeg een glazen oog had, valse snor en elke rimpel zou weggewerkt zijn door veertjes.

Hij zou een corset dragen en hinkte met zijn linker been.

Was de hele dag met zijn uiterlijk bezig.

Toen hij geen cent meer bezat kreeg hij een erfenis van een oude dame; hij erft een landgoed met vierduizend zielen.

Voordat hij afreist naar st.Petersburg geven de dames van Mordasow nog een diner.

Toen hij na een tijd terug naar zijn landgoed bij mordasow kwam, was hij een totaal andere man;

leefde daar als kluizenaar.

Er ontstonden allerlei geruchten;

Dat hij door zijn bloedverwanten onder curatele was gesteld, uit vrees dat hij ook zijn nieuwe vermogen er snel doorheen zou jassen.

Dat hij in een krankzinnigen gesticht werd ondergebracht; maar dat dit verijdeld was door een van zijn familieleden.

Er ging ook het gerucht dat een vrouw zich van hem had meester gemaakt, ene Stepanida Matwejewna.

Een oude dikke vrouw die altijd in katoenen kleding liep.

De vorst deed alles wat ze zei.

En zij hield al het bezoek buiten de deur.

Tot op een keer de vorst naar Mordassow kwam en uitstapte bij het huis v Marja…

Iedereen is gespitst op wat er gaat gebeuren

Hoofdstuk 3
In het huis v an Marja

Er wordt een scène geschetst;

Aanwezig in de salon zijn Marja, Sina, Natasja, Mosgljekow, Pawel Alexandrowitsj (heeft de vorst naar Mordassow gebracht)

Stephanida had de vorst 10 dagen alleen gelaten omdat zij naar moskou moest omdat er iemand van haar familieleden op sterven lag.

De vorst is na 2 dagen vertrokken op weg naar het klooster v Swetosersk.

Pawel(paul) vertelt hoe hij de vorst heeft geholpen uit zijn rijtuig toen dit was omgevallen.

Hij heeft hem naar Marja gebracht.

Hij vertelt waarom hij oompje zegt tegen de vorst.

Het is 6 jaar geleden dat Marja de vorst voor het laatst gezien heeft.

Pawel vertelt dat er niets v.d vorst over is; geen geheugen, al voor de helft dood.

Aanzoek v Pawel aan Sina.

Hoofdstuk 4
De vorst vertelt allerlei zaken maar door zijn geheugenverlies haalt hij alles door elkaar. Hij herkent niemand en kraamt onzin uit.

Iedereen in de salon lacht en praat een beetje met hem mee om hem niet te confronteren

Alleen Marja zegt dat als hij zo doorgaat een verloren vorst is; dat hij door zich op te sluiten een slecht leven lijdt; dat hij zijn leven moet veranderen omdat hij anders ziek zal worden en sterven.

De vorst is verbaasd.

Marja probeert hem over te halen om naar het buitenland te gaan naar goede artsen die hem beter kunnen maken.

Pawel heeft een idee; de vorst moet trouwen met een vrouw.

Marja vindt het een minderwaardig idee.

Pawel neemt de vorst mee het stadje in

Marja gelast hen vanmiddag terug te komen voor het eten.

Hoofdstuk 5
Marja stuurt Natasja weg en begint een gesprek met Sinai haar dochter. Zij heeft een plan. Zij bewerkt haar dochter, chanteert haar en manipuleert haar om haar te bewegen met de vorst te trouwen.

Zij haalt een gebeurtenis v twee jaar geleden naar boven blz50-51

Ze speelt in op haar gevoel en doet voorkomen alsof ze een edele daad verricht door met de vorst te trouwen. Hij zal dan uit de handen blijven van de heks…….

En hij zal zijn laatste jaren in geluk doorbrengen. Wees als een dochter voor hem een stuk speelgoed.

Als hij dood is heb jij z’n geld en ben je vrij om te doen en laten wat je wilt en kan dan trouwen met degene die je lief hebt.

Zij zegt ‘doe het voor god ter wille van de deugd. Je bent een christen. Dwing jezelf ertoe. Zie het als een goede daad’.

Aan het eind van de monoloog haalt Marja heel slinks het idee erbij om het voor het geld te doen zodat Vasja kan kuren voor zijn tbcin het buitenland, zodat hij kan genezen. Blz 56/57

Dan voelt Marja dat ze het hart van haar dochter bereikt heeft.

Als sina wil reageren komt er plotseling iemand voor de deur die Marja binnen moet laten, Sofja Petrowna Karpoechina

Hoofdstuk 6
Sofja Petrowna Karpoechina, wandelend nieuwsblad, vertelt dat de vorst bij Anna Nikolajewna antipowa de maaltijd zal gebruiken.

Sina besluit in te gaan op het voorstel van haar moeder maar wil eerst v haar weten hoe zij gaat bewerkstelligen dat de vorst haar een aanzoek doet.

Dit hoofdstuk beschrijft alle gedachtes van Marja. Zij beraamd haar plan hoe de vorst zover te krijgen haar dochter ten huwelijk te vragen. Zij ziet al helemaal voor zich hoe haar dochter als vorstin is; beeldschoon, onverzettelijk, trots.

Zij ziet zichzelf ook als vorstin. Ze zal nooit van haar dochters zijde wijken. Zij zal haar blijven beïnvloeden. Ze weet dat die jongen, Vasja, ook zal sterven en dan ervoor zorgen dat haar dochter een monarch trouwt.

Sina die achterblijft in haar kamer heeft haar gedachtes.

Natasja Petrowna die alles gehoord heeft vanuit haar schuilplaats is boos op Marja want zij had met de vorst willen trouwen.

En zij voelt zich gebruikt door Marja, want zij heeft die brief, die Vasja aan sina had geschreven, voor haar gestolen.

Zij wil Marja en haar dochter laten zien we ze werkelijk is.

Hoofdstuk 7
Marja zit in haar rijtuig en denkt na over haar plan ze is opgewonden. Zij vindt het zelf een gewaagd plan maar zij geloofd in zichzelf.

Het grootste gevaar verwacht zij van de medebewoners v Mordassow en dan van de vrouwen uit de hoogste kringen.

De inwoners weten het gerucht al voordat Marja haar dochter heeft kunnen bewerken, zo snel gaat het in een provinciestadje.

Blz 70 legt de verteller uit hoe het komt dat in een provinciestadje als mordassow iedereen alles weet.

Iedereen haatte Marja en haar dochter Sina maar kunnen ook niet zonder haar, want stel dat ze weg zou gaan uit het stadje dan zou het wel heel erg saai worden zij hield iedereen bezig met al de verwikkelingen.

Marja besefte dat iedereen alle mogelijke middelen zou aangrijpen om haar plan te verijdelen.

De mensen beschouwen Marja als een van hen, maar Sina vinden ze hooghartig en te mooi; zij leeft met haar hoofd in de wolken.

De gedachte alleen al, dat deze sina een vorst zou trouwen en dan ‘boven’ hen zou komen te staan, was ondraaglijk voor alle dames uit mordassow

Het begint voorspoedig; Marja komt de vorst tegen op straat en zet hem in haar rijtuig.

Thuis aantafel wordt een maaltijd genuttigd; Sina, Mosgljekow en Natasja waren aanwezig.

Marja voelt wel spanning bij zowel Sina als Mosgljekow.

Mosgljekow gaat weg; hij zegt dat hij naar zijn peetoom moet Borodoejew, hij is de enige erfgenaam van hem. Borodoejew is een rijk man vertelt hij tegen Marja.

Marja is innerlijk blij dat hij vertrekt, zo kan haar plan doorgaan.

Mosgljekow wordt echter tegengehouden door Natasja. Zij vertelt hem van het plan van Marja.

Ze neemt hem mee naar haar afluister plaats en zegt dat Marja haar dochter heeft overgehaald met de vorst te trouwen. Blz 77

Hoofdstuk 8
De vorst zit in de salon.

Hij heeft veel champagne gedronken en praat onafgebroken ook vertelt hij over Natalja Dmitrijewna waar hij die middag geweest is. Hij vertelt over de mooi meisje die hij daar gezien heeft.

Marja maakt Natalja zwart; hebzuchtig, roddellaarster.

Marja is naar de vorst lovend over haar dochter en Sina doet enorm haar best om een goede indruk op hem te maken.

Ze gaat zingen en de vorst raakt in vervoering. Marja praat voortdurend lovende woorden,over zijn aristocratische achtergrond, zijn fijnzinnigheid, dat hij wanneer hij in het buitenland met een jonge vrouw verschijnt hij een zeer goede indruk maakt.

Marja voert een hele komedie op, blz 84

De vorst raakt totaal in vervoering, valt op zijn knieën en zegt dat hij verliefd op Sina is en met haar wil trouwen.

Marja brengt de vorst naar zijn slaapvertrek

Hoofdstuk 9
Pawel mosglejkow stormt vanuit zijn afluisterplek de salon binnen. Woordenwisseling met Sina

Hij weet dat hij nu alles verloren heeft en nooit geen kans meer maakt om met haar te trouwen. Hij zegt dat hij het in de stad zal rondbazuinen dat zij en haar moeder de vorst ingepalmd hebben.

Dan komt marja binnen en zij speelt wederom de geslagen onschuld.

Zij bespeelt Pawel ook door te zeggen dat ze hem zeker alles verteld zou hebben dat hij zich niet had hoeven verlagen om hen af te luisteren. Dat Sina zielsveel van hem houdt maar dat zij het aanzoek van de vorst niet kon weigeren.

Marja vertelt ook das ze Pawel zwart heeft gemaakt en belastert, omdat Sina anders niet van hem los zou kunnen komen.

(Marja speelt een geweldig spel zij schildert hem een prachtige toekomst vol liefde aanzien en invloed in de hoogste kringen)

Zij zegt dat Sina zal trouwen met de vorst en dat deze niet lang zal leven en dat zij dan rijk is en aanzien heeft en dan zal trouwen met de man die ze liefhad en wiens hart ze heeft moeten breken door met de vorst te trouwen. Haar schuldgevoel hierover zal haar doen besluiten met haar vroegere liefde te trouwen.

Zij vertelt Pawel ook dat het trouwen van Sina met de vorst een Christenplicht is en een daad van opofferingsgezindheid en edelmoedigheid, want zo kan de oude vorst zijn laatste dagen slijten in liefde en geluk en is hij niet in handen van het helse wijf Stephanida Matwejewna.

Uiteindelijk geloofd Pawel Mosgljekow, haar barst in tranen uit nu hij inziet dat hij het toaal verpest heeft nij Sina door haar af te luisteren zo binnen te stormen en haar verwijten te maken.

Hij vraagt aan Marja hem te helpen blz98 zij belooofd een goed woordje te zullen doen en hem weer in contact brengen met haar dochter.

Pawel gaat weg.

Sina komt nu de salon binnen, ze heeft alles gehoord,en walgt van haar moeder en vraagt haar om te stoppen met deze verderfelijke komedie. Zij zegt dit niet vol te kunnen houden.

Marja vindt haar dochter de grootste bedreiging voor haar plan.

Ze besluit de vorst naar haar eigen landgoed te brengen, waar haar man afanassi is, daar kan hij goed slapen.

Hoofdstuk 10
Er maakt zich een zekere onrust v Marja meester.

Ze zet afanassi ook in.

Zij regiseerd het allemaal

Eenmaal in haar landgoed overvalt haar een enorme woede als ze haar echtgenoot ziet; onverzorgd, thee drinkend, een nietsnut; zo kan ze hem niet aan de vorst voorstellen

Ze briest als een leeuw tegen hem. Afanassi heeft nauwelijks verweer.

Ze laat de bediende hem aankleden.

De bediende moet in een uur het huis op orde brengen en het personeel zich netjes laten kleden.

Ze neemt afanassi mee in haar rijtuig en onderweg vertelt Marja aan haar echtgenoot hoe en wat hij moet doen.

Hij moet de vorst uitnodigen op haar landgoed.

Eenmaal terug in mordassow ziet ze voor haar deur een slee staan met 2 dames erin.

Ze stappen uit en gaan ongevraagd naar binnen met de mededeling dat ze de hele avond zullen blijven.

Marja schrikt en denkt meteen aan een samenzwering.

Hoofdstuk 11
Mosgljekow loopt buiten en ziet helemaal voor zich wat Marja hem voor geschilderd heeft.

Maar hoe langer hij loopt hoe meer hij gaat twijfelen of dit alles wel waar is.

Hij verdwaalt en komt na 2 uur doodmoe terug bij het huis v Marja.

Hij gaat regelrecht naar de kamer van de vorst. Deze is bezig zich te kleden.

De vorst vindt het vervelend dat Pawel mosgljekow zijn kale hoofd ziet

Hij wil dat Pawel zijn woord geeft er nooit met iemand over te spreken. Dan vertelt de vorst dat hij nog meer namaak dingen heeft.

De vorst vertelt ook van zijn tocht vanmorgen naar het klooster en dat hij omgevallen is met zijn rijtuig.

Dan herinnert de vorst zich dat hij een huwelijksaanzoek aan de dochter des huizes heeft gedaan.

Pawel wil de vorst laten geloven dat hij de hele middag geslapen heeft en dat hij het allemaal gedroomd heeft.

De vorst raakt een beetje in paniek, stel dat hij wel een aanzoek heeft gedaan dan zouden de mensen hem niet meer serieus nemen.

Pawel blijft op hem inpraten, dat als hij het wel gedaan zou hebben hij niet bij zijn volle verstand is geweest.

Het meisje is pas 23 jaar daar past geen oude man bij.

Pawel maakt de vorst er op attent wat zijn familie wel niet zou denken van dit aanzoek. Ze zouden zeggen dat hij kinds geworden was en hem dan zeker in een krankzinnigengesticht laten opsluiten.

Dit beangstigd de vorst.

Mosgljekow stelt hem gerust en zegt dat hij vol moet houden dat hij het aanzoek gedroomd heeft.

De vorst verzinkt in gedachten; het was wel een heerlijke droom.

Pawel mosgljekow gaat naar beneden.

Hoofdstuk 12
Alle dames uit de stad zijn ongevraagd op bezoek gekomen bij Marja Alexandrowna

Ze doen voorkomen alsof ze een bespreking willen houden over een toneelvoorstelling

Ze weren natuurlijk alles al en willen Marja in een hoek drijven.

Ze zijn allen heel erg benieuwd hoe Marja zich hieruit gaat redden.

Pawel Mosgljekow komt ook binnen en vertelt dat de vorst weer helemaal bij zijn verstand is en dat hij hem morgen naar het klooster zal brengen.

Marja zinkt in de grond

Dan komt Sofja Petrowna Karpoechina binnen; zij is woest dat zij niet is uitgenodigd op dit ‘feestje’. (verder onbelangrijk)


Hoofdstuk 13

De vorst komt naar beneden.

Alle dames in de salon raken in een staat van opwinding zij giechelen en huichelen en proberen bij de vorst in de gunst te komen.

Ze maken allerlei toespelingen en de vorst voelt zich gevleid door zo veel vrouwelijk aandacht.

Hij zegt dat hij een prachtige droom heeft gehad. Een van de dames maakt een toespeling dat hij zeker over een mooie vrouw heeft gedroomd zie hij een aanzoek heeft gedaan.

De dames willen dat hij er alles over vertelt.

Een zegt als u zulke mooie dromen heeft waarom trouwt u dan niet in werkelijkheid?

Dan vertelt de vorst dat niet meer in staat is om te trouwen maar dat hij naar het buitenland gaat om de Europese vooruitgang te kunnen volgen.

Sina verbleekt en marja neemt plechtig het woord.

Zij wil haar invloed op de vorst heroveren en al deze gehate roddelaarsters schaakmat zetten.

Zij vertelt heel plechtig en met veel omhaal over het familiegeheim; dat de vorst vanmiddag haar dochter ten huwelijk heeft gevraagd.

Er ontstaat een zeker enthousiasme onder alle vrouwen. De vrouwen omhelzen de vorst en hij geniet van deze aandacht, maar wordt hier toch ongemakkelijk van.

Hij houdt vol dat hij het in zijn droom gezegd heeft.

Marja haalt alles uit de kast om de vorst te overtuigen dat het geen droom was.

De vorst richt zich tot Sina en zegt dat hij het nooit gewaagd zou hebben haar te vragen maar dat zijn droom wel erg mooi was.

De dames worden nu wat ongeduldig; is het nu een droom of niet.

Ze bemoeien zich ermee; ‘hij is het misschien vergeten’

Marja blijft de vorst confronteren met het feit dat Sina voor hem gezongen heeft en dat hij daarvoor in vervoering raakte en haar een huwelijksaanzoek deed.

De vorst twijfelt en raakt in verwarring; de aandacht van al deze vrouwen vindt hij heerlijk.

Moskjlekow mengt zich erin en zegt dat Sina vast prachtig voor hem heeft gezongen en dat hij zich daardoor heeft laten meeslepen en dat dat herinneringen heeft opgeroepen aan romances van vroeger en dat hij daardoor is gaan dromen over de liefde en een huwelijksaanzoek heeft gedaan.

De vorst bevestigt wat Mosgjlekow zegt. Hij is er nu volkomen van overtuigd dat hij alles in een droom heeft gezien.

Marja wordt woedend.

Ze verwijt Mosgljekow dat hij uit wraak naar Sina, omdat hij bij haar een blauwtje heeft gelopen, de vorst wil doen geloven dat hij het gedroomd heeft, en zo het huwelijk tussen hen wil verijdelen.

Mosgljekow zegt dat hij opkomt voor zijn bloedverwant, die in netten verstrikt raakt van zo’n vrouw als Marja Alexandrowna.

Zij wordt witheet en richt zich in haar waanhoop en woede tot haar man.

Deze is echter tot niets in staat.

De gasten hadden tot op dit moment hun leedvermaak verborgen achter een masker van waardigheid en ernst, maar nu schalde er gelach.

Er ontstond een enorm tumult waarin Marja een wanhopige poging deed zich uit deze situatie te redden maar het lukt haar niet en ze viel flauw.

Hoofdstuk 14
Sina bekent ten overstaan van iedereen, dat het een vooropgezet plan was.

Om de vorst haar een aanzoek te laten doen.

Zij schaamt zich dat zij in het plan van haar moeder heeft toegestemd.

Iedereen is sprakeloos

De vorst is onder de indruk van haar schoonheid en oprechtheid en zegt dat hij best met haar wil trouwen maar dat alles hem een droom leek en dat hij er nu niets meer van begrijpt.

Tot Mosgljekow zegt ze dat zij hem ooit als huwelijkspartner heeft beschouwd maar dat zij het zo erg vindt dat hij zich op deze manier heeft willen wreken dat ze nu niets meer v hem wil weten.

Mosgljekow toont berouw en wil haar overtuigen dat hij wel een goed mens is die de moeite waard is.

Hij zegt tegen de vorst dat hij hem heeft proberen wijs te maken dat hij gedroomd had, maar dat hij in wakende toestand het huwelijksaanzoek heeft gedaan aan Sina.

De vorst gelooft hem niet. En denkt na over wat er echt gebeurd kan zijn en wat een droom was.

Er ontstaat onrust tussen de dames.

Er ontstaat een woordenwisseling tussen Marja en Natalja.

Zij schreeuwen elkaar verwensingen toe.

De vorst vangt het woord ‘oud wijf’ op en zegt ‘er was ook een oud wijf bij’.

Marja denkt dat vorst haar een oud wijf vindt en raakt zo geïrriteerd dat ze de vorst ook toeschreeuwt en voor ‘hinkepoot’ uitmaakt.

Ze noemt al zijn valse- en namaakonderdelen (tanden, kunstoog, korset, haar snor enz)

De vorst raakt volkomen in de war en wendt zich tot Pawel Mosgljekow; jij hebt mijn geheim verraden.

Hij wil weg van deze plek.

Mosglekow neemt hem mee

De dames verlaten onder groot tumult de salon en Marja Alexandrowna Moskaleva blijft alleen achter.

Er was niets meer van haar macht en aanzien over. Zij was volkomen afgegaan voor alle dames. In een avond was haar jarenlange heerschappij over de samenleving van mordassow voorgoed vernietigd.

Ook sina was voorgoed te schade gemaakt en zou overgeleverd zijn aan roddelpraat.

Hoofdstuk 15
De moeder van Wasja komt naar Sina met de boodschap of zij Wasja nog een keer wil zien, dat hij heel ziek is en niet meer lang te leven heeft.

Sina gaat erheen. Wasja sort zijn hart uit.

Hij geeft zichzelf de schuld van het feit dat hij verliefd op haar is geworden. Hij had van te voren moeten bedenken dat hij niet als serieuze huwelijkskandidaat geaccepteerd zou worden omdat hij arm was en maar een heel gewone onderwijzer was. Hij heeft haar daarmee in de problemen gebracht.

Hij besloot zichzelf ziek te maken met brandewijn en tabakmengsel, hij kreeg daardoor de tering (tbc). Hij hoopte dat sinai zichzelf zou verwijten dat zij hem dat had aangedaan en door dat schuldgevoel hoopte hij daarmee haar hart terug te winnen.

Hij liet zijn moeder haar bespioneren en was ziek van afgunst.

Hij vraagt of zij nog aan hem wil blijven denken als hij dood is.

Zij blijft bij hem tot hij sterft. Zij blijft bij hem tot hij sterft.

Verdoofd gaat ze weg en komt Mosgljekow tegen op straat.

Hij probeert haar voor zich te winnen maar Sina is te verdoofd door alles wat ze zojuist van de stervende Vasja gehoord heeft en schenkt verder geen aandacht aan Mosgljekow.

De vorst sterft in het hotel waar hij naartoe was gebracht na de hele toestand bij Marja Alexandrowna.

Iedereen uit de stad verwijt Marja en haar dochter de dood van de vorst.

Op hun Marja en haar dochter trekken zich terug op hun landgoed buiten Mordassow.

Twee dagen na het overlijden van de vorst kwam Sjtsjepetilow, een bloedverwant en zelf ook een belangrijk vorst uit St. Petersburg, naar Mordassow. Hij was 35 jaar.

Hij regelt de uitvaartdienst. Marja verschijnt niet in de kerk. Haar personeel stuurt ze naar de stad om alles te horen over de nieuw aangekomen vorst.

Iedereen is onder de indruk van deze man.

Een maand later vertrok Marja, sina en Afanassi naar moskou en hiermee had mordassow haar belangrijkste inwoner verloren.

Drie jaar bestreken;

Pawel Mosgljekow was naar Peterburg vetrokken en had daar een belangrijke betrekking weten te bemachtigen. Hij vergat alle gebeurtenissen uit Mordassow.

Later ging hij mee met een militaire expeditie naar de uiterste randgebieden van Rusland.

Toen hij terugkwam werd hij onderscheiden door de gouverneur met ridderorden.

De gouverneur-generaal nodigt hem uit voor een bal.

Hij neemt zich voor daar echt van de gaan genieten, hij is trots en voelt zich goed.

Allereerst moet hij de vrouw van de gouverneur-generaal begroeten.

Dat blijkt tot zijn verbazing Sina te zijn. Zij herkent hem niet.

Hij is totaal in verwarring.

Een van de gasten vertelt hem dat de gouverneur-generaal pas twee jaar getrouwd is. Hij vertelt dat zijn jonge vrouw van een aanzienlijke familie is en dat haar moeder bij haar inwoont (dit is Marja).

Mosgljekow loopt verder door de balzaal en ziet dan Marja Alexandrowna in kostbare kleding en met belangrijke mensen om zich heen. Zij is uiterts vriendelijk tegen iedereen.

Mosgljekow stelt zich aan haar voor.

Zij herkent hem, krimpt een ogenblik ineen maar herstelt zich snel en vraag wat dingen over hem. Over mordassow spreekt ze met geen woord.

Dan keert zij hem de rug toe en richt zich op een andere gast.

Mosgljekow voelt zich gekrenkt en bleef verkrampt en vol boze gedachtes op een plaats staan en kwam niet toe aan dansen en eten.

Niemand merkte hem op Sina al helemaal niet. Hij voelde zich uitgeput alsof hij een pak slaag gehad had. Hij voelde zich geminacht.

Hij dacht terug aan alles wat er vroeger gebeurd was.

De volgende ochtend moest er een van de militaire terug naar de grensgebieden en Mosgljekow bood zich vrijwillig aan.

Hij vertrekt eerst nog in gepeins, daarna in dromen en tenslotte slaapt hij in. Na lange poos wordt hij wakker en voelt zich een ander mens.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.